15 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/18

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin Kürt sorununda yeni
“çözüm” senaryoları
  Mardin katliamı ve perdelenmek
istenen gerçekler!
ABD Genelkurmay Başkanı Ankara’daydı...
Gençliğin 6 Mayıs anmalarından…
BDSP’nin Denizler’i anma eylem ve etkinliklerinden…
  “Engelliler Haftası” ikiyüzlülüğü...
  Grev ve direnişlerden
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Taksim 1 Mayısı’nın moral kazanımlarını geleceğe taşıma görev ve sorumluluğu!
  BMİS Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak ile Eskişehir 1 Mayısı üzerine konuştuk...
  Salgın hastalıkların sorumlusu kapitalizmdir!
  Kapitalizmin sömürü çarkları döndükçe, işçiler ölmeye devam edecek!
  İTÜ Şenliği: Çok yönlü ve zengin etkinlikler!
  Dünya işçi-emekçi hareketinden…
  Afganistan’da kitlesel kıyıma protestosu… .
  Emperyalistlerin kışkırttığı gerici savaş Pakistan’a taşındı!
  İşçi sınıfı “makulu” berhava ederek şekillenir
Volkan Yaraşır
  Bir katliamın düşündürdükleri…
M. Can Yüce
  Anti-faşist zaferin 64. yıldönümü!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

ATV-Sabah yürüyüşünde sınıf dayanışması!

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) grevin 86. günü olan 9 Mayıs günü de yürüyüş düzenledi. Daha önce çeşitli basın-yayın organlarında çalışan gazeteciler, TGS üyeleri, platformlar ve sendikaların katılım sağladığı yürüyüş, son haftalarda İstanbul çapında süren grev ve direnişlerin buluşması noktası oldu.

Ümraniye Dudullu’da direnişlerini sürdüren Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Sinter Metal işçileri, Topkapı’da direnen Kurtiş Matbaacılık işçileri, Deri-İş Sendikası üyesi DESA direnişçisi Emine Arslan ve MEHA-LC Waikiki işçilerinin yer aldığı yürüyüşte sınıf dayanışması vurgusu vardı. Ayrıca çeşitli gençlik örgütlerinden, sol, sosyalist yayınlardan, ilerici ve devrimci kurumlardan ve sendikalardan birçok kişi yürüyüşe destek verdi.

En önde ATV-Sabah grevcilerinin grev önlükleriyle yer aldığı yürüyüş boyunca süren direnişlerle ilgili sloganlar atılarak talepler dile getirildi.

Her hafta olduğu gibi LC-Waikiki ve DESA mağazalarının önünden geçerken, DESA ve Waikiki patronlarının sendika düşmanı tutumları yuhalamalar, sloganlar ve ıslıklarla protesto edildi. DESA ve Waikiki ürünlerine boykot çağrısında bulunuldu.

Hava-İş Sendikası ve Eğitim-Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi’nin de destek verdiği eyleme Kurtiş işçileri dövizleriyle katıldılar. Tez-Koop-İş Sendikası’nda örgütlenme çalışmaları devam eden IBM çalışanları da eylemde yer aldılar.

“Sabah’a boykot greve destek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Kurtiş, DESA, Sinter, MEHA, E-Kart işçisi yalnız değildir!”, “Emeğin onuru sendikalı olmaktır!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarının atıldığı yürüyüş boyunca çevredeki insanlar da destek verdiler.

Galatasaray Lisesi önünde ATV-Sabah grevcileri adına basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Tezcan Galvaniz’de grev gündemde!

Kriz bahanesiyle sendikal örgütlenmeye dönük saldırıların yaşandığı fabrikalardan biri olan Tezcan Galvaniz işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası greve doğru ilerliyor.

İzmit Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Tezcan Galvaniz fabrikasında 16 Kasım 2008 tarihinde 38 işçinin kriz bahanesiyle işten atılmasıyla başlayan ve Aralık ayında 83 Birleşik Metal-İş üyesinin iş akitlerinin feshedilmesiyle ilerleyen süreç, 29 Aralık 2008 tarihinde gerçekleşen fabrika işgaliyle devam etmişti.

Yaklaşık 15 kilometrelik mesafeden İzmit şehir merkezine D-100 karayolunu kapatarak yürüyen Tezcan Galvaniz işçileri mücadele kararlılıklarını güçlü protestolarla sürdürmüşlerdi. Tezcan Galvaniz işçilerinin ailelerinin de katılımıyla gerçekleştirilen birçok eylemin ardından 2008 yılının Mayıs ayında çoğunluk sağlayarak işyerinde yetkiyi alan Birleşik Metal-İş Sendikası grev kararını astı. Görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlanması ve 2 aylık arabulucu sürecinden sonuç çıkmaması üzerine grev gündeme geldi.

Bu süreç içerisinde anlaşma sağlanamadığı takdirde, Birleşik Metal-İş Sendikası 6 gün öncesinden bildirmek şartıyla işyerinde grev uygulamasını başlatacak.

TİS görüşmeleri TİS kapsamında bulunan 140 sendika üyesini kapsıyor. Tezcan Galvaniz’de şu anda 220’yi aşkın işçi çalışıyor. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın TİS görüşmelerinde ücret zammı talebi %40 iken, Tezcan patronu %12 zamda ısrar ediyor.

Sendikanın bir diğer talebi ise Eylül 2008’de kazanılan TİS hakkının, sendikanın yetki aldığı tarih olan Mayıs 2008’den itibaren başlatılması. Tezcan patronu ise sözleşmenin Temmuz 2008’den itibaren geçerli olmasını istiyor.

Kızıl Bayrak / Kocaeli


Emekliler haklarını istiyor!

Sefalet zammını ve bankalar aracılığıyla aylıkları ödenen emeklilere yönelik promosyon uygulaması yapılmamasını gündeme taşıyan emekliler 13 Mayıs günü çeşitli illerde gerçekleştirdikleri eylemlerle taleplerini bir kez daha duyurdular.

DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası Merkez Yürütme Kurulu kararıyla Emekli-Sen örgütlülüğünün olduğu illerde yapılan basın açıklamalarından biri de İstanbul’da Taksim merkezliydi. Emekli-Sen Kartal, Kadıköy ve Beyoğlu şubeleri tarafından gerçekleştirilen yürüyüş Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasıyla son buldu.

Taksim Tramvay Durağı’nda buluşan Emekli-Sen üyeleri Galatasaray Lisesi’ne kadar “Haklarımızı istiyoruz / DİSK Emekli-Sen İstanbul Şubeleri” pankartıyla yürüdüler. “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Sadaka değil toplusözleşme!”, “Emekliyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Hükümet zammını al, başına çal!” sloganlarının atıldığı yürüyüş boyunca Emekli-Sen üyelerine çevrede bulunan insanlar da alkışlarla destek verdiler.

Galatasaray Lisesi önünde basın açıklamasını okuyan Emekli-Sen Kadıköy Şube Başkanı, emeklilere promosyon ödenmesinin takipçisi olacaklarını belirtti. AKP hükümetinin 6,5 yıllık iktidarlığı süresince emekliler olarak ek ödemelerini alamadıklarını, mahkeme kararına rağmen TÜFE alacaklarının ödenmediğini söyledi.

Basın açıklamasının ardından şube başkanları Beyoğlu Postanesi’nden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına promosyon ödemelerine ilişkin dilekçeleri gönderdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Şirin Tekstil’de işgal ve direniş sona erdi!

Ümraniye-Ihlamurkuyu’da kurulu bulunan Şirin Tekstil’in patronu, elinde bulunan işlerini tamamlayarak atölyenin kapısına kilit vurmuştu. Üç aydır kayıt dışı çalışan Şirin Tekstil işçileri işyerlerine gittiklerinin kapıların kapalı olduğunu görmüşler ve OSİM-DER’e giderek yaşadıkları hak gaspı konusunda yardım istemişlerdi. Şirin Tekstil işçilerine direnmekten başka yol olmadığı söylemiş, 10 Mayıs günü işyerine giden işçiler direnişe geçerek fabrikayı işgal etmişlerdi.

Kayıt dışı çalışmaları ve muhataplarının belli olmaması nedeniyle direnişi sürdürmede zorlanan işçiler, 12 Mayıs günü Şirin Tekstil patronu Mehmet Turgut’la yapılan görüşmelerin ardından direnişe son verdiler. Yapılan görüşmede 21 Mayıs’ta ücretlerinin ödenmesi sözünü alan işçiler, işgali sona erdirdiler.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Grammer’de tasfiyeye karşı direniş

Bursa’da 2004 yılından itibaren Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yetkili olduğu Grammer fabrikasında sendikal örgütlülüğün tasfiyesi devam ediyor.

Grammer işçileri 4 Mayıs gününden itibaren sendika haklarını sahip çıkmak ve işe geri dönmek için fabrika önünde direniş başlattılar.

Grammer patronunun Türk Metal çetesiyle beraber yürüttüğü sendikanın tasfiye edilmesi operasyonu kapsamında şimdiye kadar onlarca Birleşik Metal üyesi işten atıldı. Nisan ayının başında yaşanan toplu işten atma saldırısını geçtiğimiz günlerde yeni işten atmalar izledi. Türk Metal’e işten atılma tehdidi ile üye yaptırılan ve BMİS’e tekrar geri dönüşleri sağlanan işçiler de Grammer patronunun işten atma saldırısında ön sıralarda yer aldılar.

Sözde ekonomik kriz gerekçe gösterilerek yaşanan işten atma saldırısında ana hedef BMİS’in işyerinden tasfiye edilmesi olarak göze çarpıyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Grammer işyerinde 2010 yılına kadar toplu sözleşme imzalama yetkisi bulunuyor.

Kızıl Bayrak / Bursa



Petkim’de TİS imzalandı

Türk-İş’e Petrol-İş Sendikası ile PETKİM arasında, işveren sendikası KİPLAS aracılığıyla 23 Aralık 2008 tarihinden beri devam eden toplusözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’ne bağlı işyerinde 2 bin işçi adına yürütülen 2009-2010 Dönemi görüşmelerinde 6 Mayıs günü anlaşmaya varıldı.

Ücretlerde ilk altı ay için yüzde 5’lik artış sağlandı. İkinci 6 ay için ise Petrol-İş üyelerinin ücretlerine enflasyon oranında artış yapılacak. Petrol-İş Sendikası’nın ana hedeflerinden biri olan yeni ve eski işçiler arasındaki ücret dengesizliğinin giderilmesi talebi de 2006-2009 yılları arasında işe giren işçilere 200’er TL’lik artış olarak karşılandı. 2009 yılının Şubat ayı içinde işe alınan 240 işçinin ücretlerine 1 Temmuz ‘09 tarihinden itibaren geçerli olmak koşuluyla seyyanen 75 TL zam yapılması kararlaştırıldı.

Şimdiye kadar 112 gün üzerinden ödenen ikramiyeler ise, ilk yıl için 112 gün, ikinci yıl için ise 120 gün üzerinden dörde bölünerek ödenecek. Sözleşmede idari maddeler de korundu.

Kızıl Bayrak / İzmir


Dev Sağlık-İş’ten eylem!

DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası, “Herkese kadro, güvenceli iş, güvenceli gelecek” talepleriyle 7 Mayıs günü İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Dev Sağlık-İş Sendikası pankartının açıldığı eylemde konuşan sendika genel başkanı Arzu Çerkezoğlu, sağlığın piyasalaştırılmasına, sağlık çalışanlarının güvencesiz çalıştırılmasına karşı yıllardır mücadele verdiklerini, karşı karşıya kaldıkları haksızlıkları ise hukuk yoluyla aşmaya çalıştıklarını vurguladı. 

Açtıkları davalarla ilgili Çalışma Bakanlığı’na bağlı iş müfettişlerinin hastanelerde denetim ve incelemeler yaptıklarını, yapılan incelemelerde taşeron sağlık çalışanlarının çalıştırılma biçimlerine ilişkin tespitlerinin doğruluğunun belgelendiğini belirtti.

Sosyal-İş, SES Aksaray Çapa işyeri temsilciliği, Eğitim-Sen ve Tez Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube üyelerinin de destek verdiği eylemde, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir!”, “Sağlıkta taşeron ölüm demektir!”, “Sözleşmeli değil kadrolu eleman!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kartal’da “Emek Şenliği”

Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen ve çeşitli sendikaların katılımcı olarak yer aldığı “Kartal Emek Şenliği” 6 Mayıs akşamı Kartal Meydanı’nda gerçekleştirildi. Şenlikte Ekrem Ataer, Emre Saltık ve Moğollar sahne aldı.

Saat 17.30’da başlayan şenlikte 6 Mayıs 1972’de sermaye devleti tarafından katledilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan da anıldılar.

Direnişteki MEHA Tekstil ve Sinter işçilerinin de katıldığı şenlik, DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir’in yaptığı konuşmayla başladı.

1 Mayıs’ta işçi ve emekçilerin Taksim’i kazanmasının anlamı ve önemi üzerinde duran Demir, Kadıköy’de 1 Mayıs’ı kutlayan siyasi yapıların “işçi sınıfına ihanet ettiklerini” söyledi. Önümüzdeki süreçte kapitalizmin krizine karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğini belirten Demir, Denizler’in mücadelesini selamlayarak konuşmasını noktaladı.

Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şube, Nakliyat-İş, Emekli-Sen Kartal Şubesi, KESK’e bağlı sendikaların üyeleri, düzen partilerinin temsilcileri ve Kartallı emekçilerin katıldığı şenlik sanatçıların sahne almasıyla devam etti.

Direnişteki Sinter ve MEHA Tekstil işçileri de, Kartallı işçi ve emekçilere dağıttıkları bildirilerle direnişlerine destek istediler.

Kızıl Bayrak / Kartal


Toros Tarım’da anlaşma

Toros Tarım’a bağlı gübre fabrikalarında Petrol-İş Sendikası’nın sürdürdüğü grev 9 Mayıs günü anlaşmayla sonuçlandı.

Toros Tarım’ın Adana Ceyhan ve Mersin’deki işletmelerinde 7 Nisan ‘09 tarihinde greve çıkan Petrol-İş üyeleri, sağlanan anlaşma üzerine greve son vererek işbaşı yaptılar.

Toros Tarım patronu toplu sözleşme görüşmelerinde, iki fabrikada ayrı ayrı sözleşme yapılması, sıfır zam ve kapsam dışı çalışan sayısını genişletme teklifini sunuyordu. Petrol-İş Sendikası ise bu tekliflerini grev nedeni saymıştı.

9 Mayıs günü biraraya gelen taraflar, 2 yıl süreli toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya vardılar. TİS sonucuna göre, Toros Tarım işçilerinin ücretlerine 1. yıl için 100 TL (%5-%5,5 zam) seyyanen, 2. yıl için ise yıllık enflasyon oranında ücret zammı yapılması kararlaştırıldı. Sosyal yardımlar 1. yıl yüzde 6 oranında, 2. yıllık dilimde enflasyon oranında arttırılacak.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Sağlık emekçilerinden açıklama...

SES Merkez Yönetim Kurulu, 11 Mayıs günü “Hemşireler Günü”ne ilişkin yaptığı basın açıklamasıyla sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Sağlık emekçilerinin haklı taleplerine kulak tıkayanların Tıp Bayramı, Ebeler Günü ve Hemşireler Günü gibi göstermelik törenlerle sağlık emekçilerini bölmeye çalıştıkları söylendi.

Hemşirelerin sorunlarının sadece ücret ve mesleki sorunlar olmadığının hatırlatıldığı açıklamada, şatafatlı törenlerle “beyaz melek” edebiyatı yapıldığı ifade edildi. Hak arama mücadelesinin geleneksel günlere hapsedilemeyeceği vurgulanarak şunlar söylendi:

Sendikamızın geleneğinde hak arama mücadelesini bu tür geleneksel günlere hapsetme anlayışı yoktur. Çünkü böylesi bir bakış gerçeği gizlemeye ve sorunlara cila çekmeye hizmet eder. Sorunlarımızın çözüme kavuşturulduğu daha barışçıl, adil ve özgür bir dünyada hemşireler gününü hep birlikte kutlayacağımız günlere olan inancımızla tüm hemşirelerin 365 günü kutlu olsun.”



SES’ten “Hemşireler Haftası” eylemi!

SES Aksaray ve Şişli Şubeleri, Hemşireler Haftası nedeniyle 12 Mayıs günü bir eylem gerçekleştirdi. Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen hemşireler, “12 Mayıs hemşireler günü kutlu olsun” pankartını açarak, sloganlarla Taksim Meydanı’na yürüdüler.

Eylemde “7 saat çalışma günü istiyoruz!”, “Sözleşmeli taşeron hemşireler kadroya alınsın!”, “Hemşirelere yöneticileri seçme hakkı tanınsın!”, “Hastaneler halkındır satılamaz!”, “Sağlık ekip hizmetidir!”, “Cinsel obje değil, hemşireyiz!” dövizleri açıldı. Yürüyüş boyunca ajitasyon konuşmaları gerçekleştirildi.

Taksim Meydanı’na gelindiğinde, basın açıklamasını SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer gerçekleştirdi. Hemşireliğin kutsallığından bahsedenlerin, hemşirelerin sorunlarını konuşmasına bile tahammül edemediklerini, köle gibi çalışan suskun hemşire istedikleri vurgulandı. Sağlıkta dönüşüm projesi adı altında yürütülen özelleştirmenin en çok hemşirei vurduğunu belirten Tuncer, onbinlerce hemşirenin kadro olmadığı için işsizliğe mahkum edildiğini, hemşire sayısının yetersizliği nedeniyle bir hemşirenin 2-3 kişinin işini yapmak zorunda kaldığını ifade etti. Açıklamanın sonunda talepler sıralandı.

Açıklamanın ardından Taksim Anıtı’na çelenk konuldu. Eylemde, “Suskun hemşire olmayacağız!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Sözleşmeli köle olmayacağız!”, “Ne 4/D ne 4/C herkese güvence!”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir!”, “Herkese eşit, ücretsiz sağlık!”, “Angarya çalışmak istemiyoruz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İÜ’de asistanlar eylemde!

İstanbul Üniversitesi’nde 50/d’ye karşı tepkilerini sürdüren araştırma görevlileri, merkez kampüste bulunan rektörlük binasının önüne kurdukları çadırla seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Güvenceli çalışma ve bilimsel çalışmalarını özgür bir ortamda yapmak için eylemlerini sürdüren araştırma görevlileri daha önce de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde uyarı işgali yapmışlardı.

Asistanlar, üniversite bahçesindeki bekleyişlerini sürdüreceklerini ifade ederken, sözleşmeli istihdamdan kadrolu istihdama geçmek için başlatılan çadır bekleyişi her öğlen 12.00-14.00 saatleri arasında devam ediyor.