15 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/18

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin Kürt sorununda yeni
“çözüm” senaryoları
  Mardin katliamı ve perdelenmek
istenen gerçekler!
ABD Genelkurmay Başkanı Ankara’daydı...
Gençliğin 6 Mayıs anmalarından…
BDSP’nin Denizler’i anma eylem ve etkinliklerinden…
  “Engelliler Haftası” ikiyüzlülüğü...
  Grev ve direnişlerden
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Taksim 1 Mayısı’nın moral kazanımlarını geleceğe taşıma görev ve sorumluluğu!
  BMİS Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak ile Eskişehir 1 Mayısı üzerine konuştuk...
  Salgın hastalıkların sorumlusu kapitalizmdir!
  Kapitalizmin sömürü çarkları döndükçe, işçiler ölmeye devam edecek!
  İTÜ Şenliği: Çok yönlü ve zengin etkinlikler!
  Dünya işçi-emekçi hareketinden…
  Afganistan’da kitlesel kıyıma protestosu… .
  Emperyalistlerin kışkırttığı gerici savaş Pakistan’a taşındı!
  İşçi sınıfı “makulu” berhava ederek şekillenir
Volkan Yaraşır
  Bir katliamın düşündürdükleri…
M. Can Yüce
  Anti-faşist zaferin 64. yıldönümü!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’nin Denizler’i anma eylem ve etkinliklerinden…

“Devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşıyorlar!”

Denizler Dolmabahçe’de anıldı!

6 Mayıs 1972 yılında idam edilen Deniz Gezmiş ve yoldaşları, katledilişlerinin 37. yılında 6 Mayıs günü Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Ekim Gençliği’nin düzenlediği etkinlikle anıldı. Anma, Deniz Gezmiş önderliğindeki devrimci gençlik güçlerinin 6. Filo askerlerini denize döktüğü Dolmabahçe’de gerçekleştirildi.

 “Deniz, Hüseyin, Yusuf kavgamızda yaşıyorlar / BDSP” ve “Denizler’den Mahirler’e, İbolar’dan yarınlara, devrim ve sosyalizm mücadelesi sürüyor! / Ekim Gençliği” pankartlarının açıldığı anma, devrim şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı.

BDSP adına yapılan açıklamada, faşist sermaye devletinin 6 Mayıs sabahı üç yiğit devrimciyi katlederken devrimci mücadeleyi boğma hesapları yaptığı ancak devletin bu amacını gerçekleştiremediği belirtildi. Bugün onbinlerce işçi, emekçi ve devrimcinin 1 Mayıs Taksim kararlılığının, Onlar’ın fedakârlıklarının hiçbir biçimde boşa gitmediğinin en somut kanıtı olduğu ve Onlar’ın kendilerinden sonraki kuşaklara umutsuzluğu, teslimiyeti ve ihaneti değil, işçi ve emekçilerin davası uğruna ölümüne direnmeyi miras bıraktıkları ifade edildi.

Ardından Ekim Gençliği adına yapılan konuşmada “Onlar devrimci bir kuşağın militan gençlik hareketine, devrim ve sosyalizm mücadelesine aittir.” denildi. Konuşmanın ardından “Şarkışla” ve “Çav bela” hep bir ağızdan söylendi.

Eylem boyunca, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Marks, Engels, Lenin! Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “Devrimciler ölmez! Devrim davası yenilmezdir!”, “Deniz, Hüseyin ve Yusuf kavgamızda yaşıyor!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ankara BDSP: “Kavgamızda yaşıyorlar!”

6 Mayıs sabahı idam edilerek katledilen Denizler, Ankara’da Onlar’a yaraşır bir biçimde, başından sonuna kadar sermaye düzenine öfkenin yansıdığı bir eylemle anıldı.

Ankara BDSP bir süredir yaptığı gibi, yine liberal-reformist çevrelerden ayrılarak Denizler’i devrimci kimliklerine uygun biçimde andı. Sabah erken saatlerde anma programlarını gerçekleştirmek için Karşıyaka Mezarlığı’na gelen komünistler, burada Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın resimlerinin yer aldığı “Kavgamızda yaşıyorlar! / BDSP” pankartını açarak sloganlarla Denizler’in mezarı başına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Bu saatlerde Denizler’i anmak için genciyle, yaşlısıyla, onlarca işçi ve emekçi mezarlıkta toplanmaya başlamıştı. Ağırlığını gençlerin oluşturduğu bir kitle erken saatlerden itibaren Karşıyaka Mezarlığı’na gelmeye başladı. Özellikle liseli gençlerin katılımı dikkat çekiciydi.

BDSP alana girdiği sırada Mücadele Birliği Platformu’nun anması sürüyordu. Bu arada CHP de anma için alana girdi. Denizler’in ve nice devrimcinin katledilmesinin altına imza atan sermayenin sadık uşakları konuşmalarla teşhir edildi. CHP’nin alanı terk etmesini bekleyen BDSP bu süre zarfında sloganlarını sıklıkla attı.     

Pankartın Denizler’in mezarları arkasında açılmasının ardından program açılış konuşmasıyla başladı. Tüm devrim şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşu ile sürdü. Avusturya İşçi Marşı ile Güneşi İçenlerin Türküsü’nün okunmasının ardından Ekim Gençliği’ne söz verildi.

BDSP adına yapılan konuşmada, emperyalizme, kapitalizme, şovenizme, faşizme karşı Denizler’i yaşatmanın bugün açlığın ve yoksulluğun kaynağı olan kapitalist sistemi alaşağı etmek için mücadele etmekten geçtiği vurgulandı. Denizler’in uğruna yaşamlarını adadıkları davayı bugün bu topraklarda komünist işçi partisinin güvenceye aldığı dile getirildi.

Liseli Ekim Gençliği adına yapılan coşkulu konuşmanın ardından Enternasyonal Marşı hep bir ağızdan okundu. Gür bir şekilde atılan sloganların ardından yeniden kortej oluşturan kitle sloganlarla Karşıyaka Mezarlığı’ndan ayrıldı.

 Kızıl Bayrak / Ankara


Adana’da Denizler anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Adana’da Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) tarafından gerçekleştirilen etkinlikle anıldı.

10 Mayıs günü Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirilen etkinlik açılış konuşmasıyla başladı. Denizler’in yaşamları boyunca işçi sınıfının ve emekçilerin kurtuluşu davasına bağlı kaldıkları, bu mücadelelerinin sonucunda idam sehpalarında ölümü yiğitçe göğüsledikleri belirtilerek etkinliğe katılanlar saygı duruşuna çağırıldı.

Saygı duruşunu BDSP adına yapılan konuşma izledi. BDSP konuşmasında, Denizler’in devrimci kimliğine, Onlar’ın düzenden ve düzen kurumlarından kopuşlarına vurgu yapılarak, Onlar’ı anmanın bugün devrim mücadelesini daha da yükseltmekten geçtiği ifade edildi.

Denizler’in yaşamından ve mücadelelerinden kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösteriminden sonra Ekim Gençliği adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada, Denizler’in bıraktığı bayrağın genç komünistlerin elinde olduğu ve bugünkü görevin bu bayrağı daha da yükseltmek olduğu dile getirildi. Ardından, kızıl karanfillerin asıldığı üç idam sehpası önünde Deniz’lerin idam ölümü yiğitçe karşıladıkları son sözleri okundu.

Etkinlik açık kürsü bölümüyle devam etti. Açık kürsüde yapılan konuşmalardan sonra şiir dinletisine geçildi. Kavga şiirlerinin okunduğu bu bölümün ardından müzik dinletisi sunuldu. Başta Denizler için yazılanlar olmak üzere devrimci türkü ve marşlar hep bir ağızdan söylendi. Çoğu genç işçiler olmak üzere etkinliğe 40 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


GOP’ta Denizler anması

GOP BDSP 6 Mayıs 1972’de katledilen devrimciler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı ve 18 Mayıs’ta işkencede katledilen İbrahim Kaypakkaya’yı gerçekleştirdiği etkinlikle andı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlik sinevizyon gösterimi ile sürdü. Daha sonra BDSP adına bir konuşma yapıldı. Denizler’i savunmanın devrimi savunmak anlamına geldiğinin vurgulandığı konuşmada, liberal-reformist çevrelerin Denizler’e sahip çıkmasının ikiyüzlülük olduğu söylendi. Geçmişi sahiplenmenin ve devrimci yenilenmenin öncüleri olan komünist hareketin Denizler’in tek devrimci mirasçısı olduğunun vurgulandığı konuşmadan sonra İbrahim Kaypakkaya’yı anlatan kısa bir konuşma yapıldı.

Etkinlik bir liselinin kendi yazmış olduğu “17’sinde olmak” adlı şiirini okuması ile sürdü. Bir emekçi kadının okuduğu şiirin ardından müzik dinletisine geçildi. Etkinlik devrimci marşlar ve halaylarla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / GOP

 

Kartal’da Mayıs şehitleri anması

Mayıs ayında şehit düşen devrimciler 10 Mayıs günü Kartal’da düzenlenen etkinlikle anıldı. Denizler’den İbolar’a uzanan direniş geleneğinin yol göstericiliğinin vurgulandığı etkinlikte, Mayıs şehitlerinin 1 Mayıs’ın hemen ardından böyle bir etkinlikle anılmasının önemi üzerinde duruldu.

Etkinlik tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı, sinevizyon gösterimiyle devam etti. İstanbul Liseli Gençlik Platformu adına yapılan konuşmada, liselilerin Denizler’i sadece anmak değil kavgayı omuzlamak amacıyla burada oldukları ifade edildi.

Liseli ve işçi gençlerin şiir dinletisisiyle etkinlik sürdü. Nihat Behram’ın şiiriyle hazırlanan dinleti hep birlikte söylenen Gündoğdu marşı ile bitirildi.

BDSP adına yapılan konuşmada, geçmişten günümüze Denizler’in bu topraklarda işçi ve emekçilere umut olduğu söylendi. O dönemden bugüne kavganın yakıcı ihtiyacı ifade edildi.

Konuşma sonrasında müzik topluluğu sahneye çıktı. “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı ile sona eren etkinliğe 35 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

Sefaköy’de Denizler anıldı!

Küçükçekmece İşçi Platformu, 6 Mayıs günü Sefaköy İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirdiği etkinlikle, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan şahsında Mayıs şehitlerini andı.

Etkinliğin açılış konuşmasında ‘71 Devrimci Hareketi’nin tarihsel önemi ve bugünlere taşınan etkileri aktarıldı. Ardından devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşuna geçildi. Üç genç işçi tarafından Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarından önceki son sözleri ve mektupları fon müziği eşliğinde okundu.

‘71 Devrimci Hareketi’nin gelişim sürecini anlatan sinevizyon gösterimini, devrimci kimliğin canlı bir şekilde işlendiği konuşmalar izledi. Onlar’ın bıraktığı devrimci mirasın içini boşaltmaya çalışan yaklaşımların mahkum edildiği konuşmalarda, Denizler’in reformizmden kopuşun, başkaldırının temsilcileri oldukları ve kendilerinden sonraki kuşaklara ölümüne direnmeyi miras bıraktıkları hatırlatıldı. Onlar’ın devrim ve sosyalizme ait oldukları, bıraktıkları mirasın sınıf devrimcileri tarafından kararlılıkla ileriye taşınacağı söylendi.

Etkinlik, genç bir işçinin okuduğu “Adı Deniz Olmalı” adlı şiirle devam etti. Etkinliğe çeşitli sektörlerden 30 işçi ve emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


Esenyurt’ta Denizler anması…

“Deniz, Hüseyin, Yusuf!
Kavgamızda yaşıyorlar!”

Esenyurt’ta 7 Mayıs günü Denizler için anma gerçekleştirildi. BDSP, İLGP, ESP, ÖDP, Gençlik Muhalefeti, GKM, Köz, Proletaryanın Kurtuluşu’nun birlikte örgütlediği eylem, Depo Mahallesi’nde yapılan yürüyüşle başladı.

Yürüyüş boyunca “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Krizin bedeli patronlara!”, “İşten atmalar, ücretsiz izinler yasaklansın!”, “Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan yaşıyor!” sloganları sık sık haykırıldı.

Yürüyüşün ardından şiir dinletisine geçildi. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşunun ardından basın metni okundu. İşçi ve emekçileri açlık ve sefalete sürükleyen kapitalist sistemin, ekonomik krizin derinleşmesiyle sömürüyü yoğunlaştırdığı ifade edildi. Kriz, savaş ve sömürü yaratan kapitalizme karşı Denizler’in yürüttüğü anti-emperyalist mücadele vurgusu öne çıkarıldı. Yiğit devrimcileri katledenin bugün işçi ve emekçileri açlık ve sefalete sürükleyen kapitalist sistem olduğu ifade edildi. Bu sisteme karşı devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı. Yürüyüşe 120 işçi ve emekçi katıldı.

Yürüyüşün ardından, eylemin yapıldığı alanda mahalle esnafı ve emekçilerinin de katılımıyla 200’e yakın bir kitle toplandı. Eyleme alkışlara, sloganlara eşlik ederek destek verildi.

“Gündoğdu” marşının hep bir ağızdan okunmasıyla son bulan eylemde “Deniz, Hüseyin, Yusuf! Kavgamızda yaşıyorlar!” pankartı taşındı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

ODTÜ’de “Devrim yürüyüşü”…

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) gelenekselleşen “Devrim Yürüyüşü” 6 Mayıs günü gerçekleşti. Fizik Fakültesi önünde toplanan öğrenciler buradan “Devrim” yazısının yazılacağı stadyuma kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüşün en önünde “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” pankartı taşınırken, yürüyüş boyunca “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Yaşasın devrimci ODTÜ!”, “Jandarma defol, üniversiteler bizimdir!” sloganları atıldı. Yürüyüşe pek çok gençlik örgütü de pankartlarıyla katıldı.

Stadyumdaki etkinlik Grup Munzur konseriyle başladı. Konserin ardından stadyumda bulunan binlerce kişi devrim yazısını bir kez daha yazdı.

Kardeş Türküler’in verdiği konserle etkinlik devam etti.

Kızıl Bayrak / Ankara