4 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/14

  Kızıl Bayrak'tan
  Dönemin yüklediği sorumluluk bilinciyle mücadeleye!
  Sendikal bürokrasi ve taban inisiyatifi
İşçi ve emekçiler mücadelenin,
Türk–İş ağaları sermayenin safında!
SSGSS yasa tasarısı karşıtı eylemlerden...
Dizginsiz devlet terörü sürüyor!
Emperyalistler Kıbrıs’ta iş başında…
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Rejim krizinde yeni safha - EKİM
  Direnen İşçilerle Dayanışma Etkinliği…
  Gençlik hareketinden...
  Kızıldere anmalarından...
  Sefalete, sömürüye, köleliğe boyun eğme!
Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı’na katılalım!
Mücadeleye güç verelim!
  Çiğli Organize’de bulunan Kalmaksan önünde saldırıya uğrayan Çiğli İşçi Bülteni çalışanı ile konuştuk...
  Rice son ayda ikinci Ortadoğu gezisini gerçekleştirdi...
  İşgalci güçlerle Bağdat’taki kuklalarından ortak saldırı…
  Durum ve devrimci görevler… M Can Yüce
  Kapitalizm, Kriz: Olasılıklar ve
Olanaklar Sempozyumu!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direnen İşçilerle Dayanışma Etkinliği…

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”

Ankara’da sınıf dayanışmasını büyütme hedefiyle BDSP olarak düzenlediğimiz direnen işçilerle dayanışma etkinliği 30 Mart günü Ekin Sanat Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Sermayenin sosyal ve iktisadi yıkım saldırılarının yoğunlaştığı, kölece çalışma koşullarının katmerleştiği, sınıfın örgütlü güçleri üzerinde baskı ve zorun tırmandırıldığı bir dönemde Ankara’da yaptığımız dayanışma etkinliği, sınıfın direngen unsurlarını yan yana getirmek ve ortak bir mücadele hattı örmek açısından önemli bir adım olmuştur.

Güçlü bir ön hazırlık, coşkulu bir etkinlik!

Ankara toplamında güçlü bir ön hazırlığa konu ettiğimiz dayanışma etkinliği program akışından içeriğine, salonun düzenlenmesinden coşkusuna bütünlüklü bir atmosferde gerçekleştirildi.

Etkinliğin içeriğine uygun bir şekilde düzenlenen salonda, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Tutuklu sendikacılar serbest bırakılsın!”, “Grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı!” şiarlı BDSP pankart ve ozalitlerinin yanı sıra “Çete değil işçiyiz, örgütlüyüz güçlüyüz!” şiarlı TÜMTİS pankartı, “Tega, TÜMTİS, tersaneler, yaşasın sınıf dayanışması!” şiarlı TEGA grevini ve tersane sürecini konu alan afiş ve ozalitler yer aldı. Salonun girişinde direnişteki işçilerle dayanışma standının yanı sıra Eksen Yayıncılık stant açtı.

İlk olarak sahneye, programın sunumunu gerçekleştirmeleri için, Sincan Organize Sanayi’nde kurulu Akdaş döküm fabrikasında kölelik koşullarına karşı örgütlenme çalışması yürütmelerinden dolayı işten atılan devrimci işçiler davet edildi. Ardından “Türkiye işçi sınıfına selam/ Selam yaratana/ Tohumların tohumuna/Serpilip gelişene selam!” dizeleriyle birlikte program başlatıldı. Katılımcılar sınıfın devrimci programından alınan güç ve işçi direnişlerinin verdiği coşkuyla selamlandıktan sonra sınıf mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından “devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı atıldı.

Ardından etkinliğin açış konuşmasını yapmak üzere BDSP temsilcisi kürsüye davet edildi. Son dönemde sermayenin gerçekleştirdiği kapsamlı saldırılara değinen BDSP temsilcisi, bu saldırılar karşısında sınıf hareketinin mevcut dağınıklık ve örgütsüzlük tablosunu anlattı. İşçi sınıfının büyük mücadeleler sonucu kazandığı hakların gasp edilmesine ve sınıf örgütlülüklerine yönelik gerçekleştirilen saldırılara karşı sınıf dayanışmasının önemini vurguladı. “Sermayenin topyekûn saldırıları karşısında topyekûn bir direniş hattı örmek hepimiz için güncel bir sorumluluk olarak önümüzde durmaktadır.” diyen temsilci, “biz kazanacağız, işçi sınıfı kazanacak, dünya emeğin olacak” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

BDSP’nin hazırladığı “Tarih sınıfı iktidara çağırıyor” isimli belgesel gösteriminin ardından alkışlar eşliğinde “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganı atıldı.

Acarer, SCT Turbo, Şahin Motor , Tega: Metal işçilerinin sesi Ankara’da!

Belgeselin ardından, alkış ve sloganlar eşliğinde, başta TEGA olmak üzere metal sektöründe yaşanan gelişmeleri anlatmak üzere Birleşik Metal-İş Sendikası İç Anadolu Şubesi Örgütlenme Uzmanı Uğur Tozlu kürsüde yerini aldı. Tozlu, Acarer grevinden Şahin Motor direnişine, SCT Turbo’dan TEGA’ya, yaşanan grev süreçlerine dair geniş bir sunum gerçekleştirdi. Özellikle TEGA sürecinin önemine vurgu yapan Tozlu, “Bugün TEGA’da yaşanan grevin kazanımı aslında tüm OSB’deki işçilerin kazanımı olacaktır. Dolayısıyla bu grev sürecinde sınıf dayanışmasını güçlendirmek büyük önem taşımaktadır. Sınıf dayanışmasının bir örneği olarak bugün bize bu kürsüyü açan BDSP’ye buradan bir kez daha saygı ve selamlarımı iletiyorum… Tüm baskı ve saldırılara rağmen SCT’de olduğu gibi TEGA’da da kazanacağız.” diyerek sözlerini tamamladı. Konuşmanın ardından salonda “TEGA işçisi yalnız değildir!”, “Sincan’a sendika TEGA ile girecek!” sloganları yankılandı.

TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz sahneye davet edildiğinde ise, salondan “Çete değil işçiyiz, örgütlüyüz güçlüyüz!” sloganı yükseldi. Yılmaz, genel olarak işçi sınıfına yönelik saldırılara değindikten sonra TÜMTİS sürecini anlatan bir konuşma yaptı. TÜMTİS’e yönelik saldırının sınıfın örgütlenmesine yönelik bir saldırı olduğunu ifade etti. Bu saldırılar karşısında kendisini “solda” ifade eden kimi kurumların tutumunu eleştiren Yılmaz, “Sermayenin işçi sınıfının örgütlenmelerine yönelik saldırıları anlaşılırdır, fakat ‘sol’ adına politika yaptığını iddia eden güçlerin sermaye ile aynı yerden tutum alması kesinlikle anlaşılır bir durum değildir” dedi. 130 gündür patronların ve polisin hazırladığı uydurma gerekçelerle keyfi olarak tutuklulukları devam eden TÜMTİS yöneticilerinin serbest bırakılmasını talep eden Yılmaz, tüm bu saldırıların kendilerini yıldırmayacağını söyledi.

Tersane işçilerinin sesi metal ve ambar işçilerine uzanıyor!

Etkinliğin ilk bölümünde son olarak Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) Başkanı Zeynel Nihadioğlu konuştu. “Biz kısaca ‘cehennem’ diyoruz tersanelere” diyerek sözlerine başlayan Nihadioğlu, konuşmasını tersanelerdeki çalışma koşullarını anlatarak sürdürdü. İş cinayetlerini tüm yalınlığı ile anlatan Nihadioğlu, burada yaşanan insanlık dışı uygulamaları vurucu bir şekilde ortaya koydu. Tersaneler cehenneminde yürüttükleri örgütlenme faaliyetine yönelik saldırıları anlatarak, bugün TÜMTİS ve TEGA işçilerine yönelik saldırılar ile TİB-DER’e yönelik saldırıların işçi sınıfının örgütlenmesini engellemek için gerçekleştirildiğini ifade etti. Fakat sermayenin hiçbir saldırısının çalışmalarını engelleyemeyeceğini söyledi. Konuşmasının son bölümünde 1 Mayıs hazırlıklarını anlatan Nihadioğlu, “bu topraklarda greve çıkan ilk işçiler kızıl bayrakları ile birlikte tersane işçileri olmuştur. Sınıf mücadelesi tarihinde hep önemli bir yer tutan tersane işçileri olarak yine kızıl bayraklarımızı alarak 1 Mayıs alanlarında olacağız.” dedi.

Etkinliğin ikinci bölümünde BDSP temsilcisi, etkinlik sürecine katkı sunan kurumların duyurusunu yaparak teşekkür etti. Yapılan konuşmanın ardından TEGA, TÜMTİS ve Tersaneleri konu alan bir slayt gösterimi gerçekleştirildi. Gösteri “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları ile sona erdi.

Ardından ÇHD adına konuşmasını yapmak üzere avukat Elvan Olkun kürsüye davet edildi. Olkun, işçilerin hak arama mücadelesinde örgütlülüğün önemine vurgu yaptı. ÇHD bünyesinde oluşturdukları “Sosyal ve Ekonomik Haklar Komisyonu” bünyesinde yürüttükleri çalışmaları anlatarak, buna İzmir, İstanbul vb. kentler üzerinden yürüyen faaliyetlerinden örnekler verdi. ÇHD olarak kendilerinin işçilerin hak araması mücadelesinin yanında olduklarını belirterek konuşmasını tamamladı.

Katılımcı kurumların yaptığı konuşmaların ardından Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu sahnede yerini aldı.

Müzik dinletisinin ardından serbest kürsü bölümüne geçildi. Bu bölümde TÜMTİS işçisi, Ekim Gençliği temsilcisi, bir eğitim emekçisi ve işten atılan bir AKDAŞ döküm işçisi yer aldı. Özellikle TÜMTİS işçisinin konuşması salondaki coşkuyu artırdı.

TÜMTİS işçisi ve Akdaş Döküm işçilerinden iktidar çağrısı!

TÜMTİS işçisi, sosyal yıkım saldırılarından sendikal bürokrasiye, “aydınların” sınıf mücadelesine yönelik çarpık yaklaşımlarından mücadelenin farklı sorunlarına değinen bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasını “sosyalizm” çağrısıyla bitiren TÜMTİS işçisi “bunu da ancak biz işçiler gerçekleştirebiliriz” dedi.

AKDAŞ dökümden atılan işçi arkadaş ise kendi deneyimlerini aktardı. Daha sonra işçileri iktidar mücadelesine çağırarak “işçi sınıfının iktidarını kuracağız” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Ekim Gençliği adına yapılan konuşmada, Kızıldere’den bugüne gençliğin devrimci mücadelesinden bahsedilerek Mahirler anıldı. Gençliğin her zaman işçi sınıfının mücadelesinin yanında olacağı vurgulanarak “gençlik olarak işçi sınıfının önderliğinde mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

Etkinlik BDSP adına yapılan kapanış konuşması ile sona erdi. Konuşmada sermayenin topyekün saldırıları karşısında işçi sınıfının zincirlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyinin olmadığı vurgulandı.

200 kişinin katıldığı dayanışma etkinliği işçi ağırlıklı bir katılımla gerçekleşti. Atılan sloganlar ve yapılan konuşmalar, başından sonuna salonda coşkulu bir atmosfer yarattı.

Özellikle TÜMTİS işçileri kitlesellikleri ve coşkuları ile dikkat çektiler.Yanı sıra Sincan OSB’den ve OSTİM’den işçiler, semtlerden emekçiler ve üniversite öğrencileri de anlamlı bir katılım gerçekleştirdiler.

BDSP / Ankara