4 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/14

  Kızıl Bayrak'tan
  Dönemin yüklediği sorumluluk bilinciyle mücadeleye!
  Sendikal bürokrasi ve taban inisiyatifi
İşçi ve emekçiler mücadelenin,
Türk–İş ağaları sermayenin safında!
SSGSS yasa tasarısı karşıtı eylemlerden...
Dizginsiz devlet terörü sürüyor!
Emperyalistler Kıbrıs’ta iş başında…
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Rejim krizinde yeni safha - EKİM
  Direnen İşçilerle Dayanışma Etkinliği…
  Gençlik hareketinden...
  Kızıldere anmalarından...
  Sefalete, sömürüye, köleliğe boyun eğme!
Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı’na katılalım!
Mücadeleye güç verelim!
  Çiğli Organize’de bulunan Kalmaksan önünde saldırıya uğrayan Çiğli İşçi Bülteni çalışanı ile konuştuk...
  Rice son ayda ikinci Ortadoğu gezisini gerçekleştirdi...
  İşgalci güçlerle Bağdat’taki kuklalarından ortak saldırı…
  Durum ve devrimci görevler… M Can Yüce
  Kapitalizm, Kriz: Olasılıklar ve
Olanaklar Sempozyumu!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dizginsiz devlet terörü sürüyor!

İstanbul’un çeşitli ilçelerinde Newroz öncesinde kolluk güçlerinin keyfi uygulamaları ile karşılaşıldı. Polis şiddetine, işkencesine, gözaltı ve tutuklamalarına maruz kalanlar ve tutuklu yakınları 2 Nisan günü İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirdiler.

* Sarıgazi’de 22 Mart günü Newroz afişi yaparken polis tarafından gözaltına alınan Hasan Oba, polis terörüne maruz kaldı. Gözaltının ardından Oba hakkında tutuklama kararı çıkartılarak cezaevine konuldu. Basın toplantısına katılan Hasan Oba’nın eşi Süheyla Oba eşinin maruz kaldığı saldırıyı aktardı.

* Sarıgazi’de evine giderken 21 Mart tarihinde polisler tarafından durdurularak şiddete ve işkenceye maruz kalan 17 yaşındaki Savaş Basut, dayak ve işkenceden geçirildi, üzerine gaz sıkıldı. Basut hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. Basın toplantısında konuşan Basut’un babası Beşir Basut sorumluların yargılanmasını ve çocuğunun serbest bırakılmasını istedi.

* GOP Sultan Çiftliği İsmetpaşa Mahallesi’nde 27 Martakşamı internet kafede zaman geçirirken kimlik kontrolü yapan polisler tarafından gözaltına alınarak işkenceye maruz kalan Maşallah Demir, basın toplantısında konuştu. Demir ellerinin arkadan kelepçelendiğini, yakındaki bir parka götürülüp coplandıktan sonra, polis merkezinde dava açmaması için kendisine 100 YTL para teklif edildiğini ifade etti.

* Sarıgazi’de 22 Mart tarihinde Newroz afişi yaptığı sırada gözaltına alınan Yavuz Bozkurt da polis teröründen nasibini aldı. İşkenceden geçirilen Bozkurt 7 günlük tutukluluğunun ardından mahkemeye yapılan itirazla serbest bırakıldı.

* Ahmet Karayalın, 23 Mart günü sabah saatlerinde evinin yakınlarında yapılan kimlik kontrolü sırasında sorgusuz-sualsiz polis terörüne maruz kaldı. Savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Basın toplantısında konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, derneğe yapılan birçok şikayet olduğuna, polisin yetkilerini genişleten yasalarla birlikte işkence ve baskıların arttığına dikkat çekti. Yoleri, işkence ve keyfi dayakların münferit olmadığını, sistematik olduğunu ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Newroz’a yönelik saldırıları protesto eylemlerinden...

“Kürt halkına yönelik saldırılara son! Yaşasın halkların kardeşliği!”

Newroz kutlamalarına devlet tarafından yapılan azgınca saldırı, 20-26 Mart tarihleri arasında yaklaşık 900 kişinin gözaltına alınması ve aralarında çocukların da bulunduğu en az 126 kişinin tutuklanmasıyla sürdü.

Eskişehir’de Newroz terörü kınandı!

 Kutlamalara dönük devlet terörü 30 Mart günü Adalar Migros önünde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla kınandı. “Kürt halkına yönelik saldırılara son! Yaşasın halkaların kardeşliği!” şiarlarının yazılı olduğu pankart açılarak gerçekleştirilen basın açıklamasında; Newroz’un özgür bir baharın, kardeşliğin müjdecisi, zulme ve baskıya karşı bir başkaldırı olduğu vurgulandı. Devletin Newroz gösterilerine azgınca saldırdığı, bu saldırılar sonucunda yüzlerce kişinin yaralandığı ve iki kişinin katledildiği belirtildi. Halkların kardeşliği ve birlikte mücadelesini yükseltmeye çağrı yapılarak açıklama sonlandırıldı.

BDSP, DPG, DGH, EMEP, EHP, Mücadele Birliği, SGD ve SDP tarafından örgütlenen basın açıklamasında “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Newroz tutsakları serbest bırakılsın!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bratiya gelan!” ve “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


“Newroz tutsakları serbest bırakılsın!”

BDSP, HKM, DTP, EMEP, SDP, ESP, EHP, Alınteri, Odak ve SODAP 29 Mart günü Galatasaray postanesi önünde Newroz’da yaşanan saldırılarla ilgili yaptıkları açıklamada, sorumluların yargılanmasını ve tutuklananların derhal serbest bırakılmasını istediler.

Eylemde “Katiller yargılansın, Newroz tutsakları serbest bırakılsın. İçişleri Bakanı istifa!” pankartı açıldı.

Basın açıklamasında, Van, Hakkari, Yüksekova, Siirt ve İzmir’de Newroz’a tahammül edilemediği söylenerek saldırının bilançosu sunuldu. “Newroz vesilesiyle milyonları biraraya getiren Kürtlerin özgürlük ve eşitlik taleplerine artık kulak verilmelidir” denildi.

Eylem boyunca “Newroz tutsakları serbest bırakılsın!”, “Kürt halkı yalnız değildir!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “ Bakan istifa!” ve “Bıji bıratiya gelan!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


KESK’ten Newroz açıklaması

 KESK İstanbul Şubeler Platformu 28 Mart günü Eğitim-Sen 3 No’lu Şube’de gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Newroz süresince yaşanan baskıları protesto etti.

Newroz’un yüzyıllardır Ortadoğu halklarının mücadele ve direniş günü olarak kutlandığı vurgulanarak şunlar söylendi: “Van, Siirt, Hakkari, Yüksekova ve İzmir’de polisin sert saldırıları sonucunda ölümler ve yaralanmalar oldu. AKP, gösterilerin izinsiz olduğunu bahane etti. Bu AKP hükümetinin değişik zamanlarda mağduru oynarken özünde demokrasiye tahammülsüzlüğünün son örneğidir.”

Kızıl Bayrak / İstanbul


“Şiddetinizle barışmayacağız!”

Şiddete Karşı Kadın İnisiyatifi, 29 Mart günü Galatasaray Postanesi önünde gerçekleştirdiği eylemle, Newroz’da yaşanan devlet şiddetini protesto etti. Eylemde “Şiddetinizle barışmayacağız!” pankartı ve “Newroz piroz be!”, “Silahlar sussun! Artık yeter!”, “Artık yeter, Edi bes e!” vb. dövizler açıldı.

Yapılan açıklama şu sözlerle sona erdi:“Biz kadınlar, baskı ve şiddet politikalarının kadınların kurtuluş mücadelesinin önünü kestiğini, sesini kıstığını ve böylesi koşulların kadına yönelik aile içi şiddetini arttırdığını biliyoruz. Biz kadınlar, devletin Newroz alanlarını ve yaşam alanlarımızı şiddet alanına dönüştürmesini protesto ediyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Ankara’da tutuklama saldırısı protesto edildi

Sermaye düzenin devrimcilere yönelik saldırılarını hızlandırdığı bahar döneminde, bu saldırıları ortak bir tutumla göğüslemek bakışıyla bir basın açıklaması gerçekleştirme kararı alındı. Basın açıklaması 1 Nisan günü Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirildi.

BDSP, HÖC, Alınteri, DHD, Partizan ve Kaldıraç tarafından HÖC’e yönelik Ankara’da gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamalar protesto edildi. Devrimci 8 Mart Platformu’nun örgütlediği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eyleminin ardından Ankara Emniyeti “suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla bir operasyon yaparak gözaltı saldırısı gerçekleştirmişti.

Eylemde örgütleyen kurumların imzasının yeraldığı “Tutuklamalar, baskılar, kaçırmalar, gözaltılar bizi yıldıramaz!” şiarlı pankart açıldı. “Devrimci çalışma engellenemez!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara