03 Aralık 2005 Sayı: 2005/47 (47)

  Kızıl Bayrak'tan
  Yerel işçi kurultayları çalışmasının güncel sorunları üzerine
  Güvenlik Zirvesi ve Meclis'te suçlara örtü hazırlanıyor
  Suçların üstünü örtme operasyonu sürüyor
  İMF Türkiye raporu; Saldırı ve yıkım programlarına devam
Kurumlar vergisi düşürüldü; Sermayeye hizmette sınır yok!
"Büyük Eğitimci Yürüyüşü"; Zafer direnen emekçinin olacak!
  Yürüyüşün İstanbul kolu; Yaşasın örgütlü mücadelemiz!
  Eğitim emekçilerinin eylemlerinden
  Ümraniye İşçi Kurultayı toplanıyor!
  11 Aralık'ta söz, karar, inisiyatif Ümraniye'nin öncü işçilerinde!
  Asgari ücret oyunu başladı
  Asgari ücret mi, askeri ücret mi? / Yüksel Akkaya
  Milli Güvenlik Siyaset Belgesi üzerine/2 ABD emperyalizmine çok yönlü bağımlılık ve sadakatin itirafı / Orta sayfa
  Kimlik tartışması
  Düzen partileri değerlerimize el uzatamaz!
  İşkence uçakları, CİA ajanları Türkiye'de
  Şaron hükümeti yıkılırken bile toprak ilhakına devam ediyor
  Enerji tekelleri Irak'ı yağmalamak için pusuda bekliyor!
  Dünyada işçi hareketlerinden...
  Şemdinli'de açığa çıkan devlet terörüne karşı çalışmalar ve gençlik eylemleri
  Gazi'de Şemdinli protestosuna azgın polis saldırısı; Saldırıya yanıt direniş oldu!
  Gazi sokakları bir direnişe daha tanıklık etti!
  27 Kasım'dan bugüne
  ABD Latin Amerika'ya karşı
  Kuyrukçu liberalizmde derinleşme
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Şemdinli’de açığa çıkan devlet terörüne karşı çalışmalar ve gençlik eylemleri

Şemdinli’de yaşanan olayların ardından İstanbul’da siyasal gençlik grupları arasında bir inisiyatif oluşturulması kararı alındı. Oluşturulan inisiyatif önüne bir üniversite eylemi ve bu üniversite eyleminden güç alarak örgütlenecek bir Taksim eylemi programı koydu.

Oluşacak bir birliğin, eylem örgütlemenin ötesinde kolektif bir çaba ve ön çalışmayı hedeflemesi ve Şemdinli gündemini yerellerde yürütülecek bir kitle çalışmasına dönüştürmesi gerektiğini ifade ettik. Eylemlerden önce çalışma hattını tartışmak gerektiğini belirterek yerellerde güçlü ortak kitle çalışmaları ve ajitasyon-propaganda faaliyetleri örgütlenmesi gerektiğini vurguladık. Tartışmalar süresince bu yönlü ısrarımıza hiçbir karşı çıkış olmamasına rağmen pratikte bu perspektife uygun bir tutum da geliştirilemedi. Bu açıdan tüm tartışmalara rağmen, birliğin şu ana kadar ortaya koymuş olduğu çalışma hattı, eylem birliktelikleri ve örgütlenen eylemlerden önce yapılmış sınırlı bir ön çalışmadan öteye geçemedi.
Rahatlıkla söyleyebiliriz ki, birlik, Şemdinli gündeminin yakıcılığının ortaya çıkardığı imkanları gençlik hareketinin durağanlığını kırmaya dönük araçlara dönüştürmek noktasında bugüne dek başarısız olmuş durumdadır. Bunun en temel sebebi ise inisiyatif imzası altında ismi bulunan birçok siyasal gençlik grubunun eylemlere dahi ilgi göstermeyen bir tutum içerisinde olmalarıdır. Bu noktada ortaya çıkan tek ayrıksı örnek İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde her gün örgütlenen alkışlı eylemlerdir. Ancak bu alkışlı eylemler de bir kitle çalışması ile beslenmedikleri için örgütlü güçlerin katılımını aşamamıştır. Hatta gün geçtikçe örgütlü güçlerin alkışlı eylemlere olan ilgisi dahi azalmıştır.

Önümüzdeki dönemde inisiyatif bileşenleri tarafından ısrarcı ve yoğun bir politik faaliyet örgütlenebilirse bu tablonun bir nebze de olsa değiştirilmesi hala olanaklıdır.

İnisiyatif tarafından kendi oluşumunu ve üniversiteli gençliğin Şemdinli gündemi karşısında aldığı devrimci tutumu deklare etmek amacıyla gerçekleştirilen 24 Kasım Beyazıt eylemine 200’e yakın üniversite öğrencisi katıldı. Katılım İstanbul merkezli bir eylem açısından oldukça sınırlıydı. Bunun bir nedeni İstanbul üniversitelerinde başlayan sınavlar, diğer yanını ise ön çalışmanın zayıflığı oluşturmaktadır. Neredeyse hiçbir yerelde bildiri kullanılmadı, birkaç dövizin asılması dışında bir çalışma yapılmadı. Hatta eylemden bir gün öncesine kadar eylemin ertelenip, ertelenmemesi tartışılmaktaydı. Katılımın sınırlılığına karşın coşkulu bir havada geçen eyleme, Ekim Gençliği, DPG, SGD, YDG, DGH, Devrimci Gençlik, SDG, Emek Gençliği, Toplumsal Özgürlükçü Gençlik, BAGEH, DTH gençliği, DGD, Kaldıraç birlik bileşeni, TKP ve ÖDP ise destekçi kurumlar olarak katıldılar.

26 Kasım günü ise aynı bileşen tarafından Taksim Mis Sokak’ta bir basın açıklaması daha gerçekleştirildi. Meşalelerin yakıldığı basın açıklamasına katılım yine bir hayli zayıftı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı basın açıklamasında, “Kahrolsun MİT, JİTEM, kontrgerilla!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!”, “ Katil devlet hesap verecek!” sloganları atıldı.
Birlik önümüzdeki hafta yerellerde yapılacak planlamalar doğrultusunda güçlü bir ajitasyon-propaganda çalışması örgütleyerek, cumartesi eylemliliklerine çağrı yapmayı planlıyor. Şu an “Susurluk’tan Şemdinli’ye Aydınlık İçin Gençlik İnisiyatifi” imzasıyla çalışmalarını sürdüren birlik, üniversitenin hem kendi eylemlerini örgütleyebilmesi hem de dışarıda örgütlenen eylemlerin güçlendirilmesi yönlü çaba sarfedecek.
Açık ki yerel inisiyatiflerin oluşturulamadığı yerde sözkonusu inisiyatif, gençlik hareketi açısından herhangi bir imkan üretmekten uzaktır. Bu bakış doğrultusunda bir an önce inisiyatif bileşeni siyasal gençlik grupları yerellerde yanyana gelerek yerel eylem ve çalışma takvimleri belirlemenin, yerel inisiyatifler oluşturabilmenin mücadelesini vermelidir.

İstanbul Ekim Gençliği

-------------------------------------------------------------------------------------------

Gençliğin devrimci sesi

Ekim Gençliği 10. yılında!

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği olarak 10.yıl kampanyamıza, yaptığımız bir dizi planla başladık. Ekim Devrimi ve Parti etkinliğimizi kampanyamızın bir başlangıcı olarak kurguladık ve yaygın bir ajitasyon-propaganda faaliyeti yürüttük. 30 kişinin katıldığı “Ekim Devrimi ve Parti” etkinliği gerçekleştirdik. Merkezi afişlerimiz ve bildirilerimizi okulumuzda yaygın bir şekilde kullandık.

Okulda Ekim Gençliği dergimizi daha fazla insana ulaştırmak için fakültelerde standlar açmaya ve tek tek kantinleri, sınıfları dolaşarak Ekim Gençliği satışları gerçekleştirmeye başladık. Çarşı merkezinde bu hafta bir aksaklık yüzünden gerçekleştiremediğimiz Ekim Gençliği’nin militan satışını süreklileştirerek yapacağız. Yine merkezi olarak gelecek olan afişlerimizin yanında okulda panolarla, köşelerle, yerelde çıkarttığımız afişlerle kampanyamızı örmeye devam edeceğiz. 7 Aralık’ta okulda Ekim Gençliği 10 yılı etkinliği gerçekleştireceğiz. Yaygın bir şekilde Ekim Gençliği özel sayısını, çıkartacağımız cep takvimlerini öğrencilere ulaştıracak ve hem 7 Aralık’ta yapacağımız etkinliğe hem de 17 Aralık’ta İstanbul’da yapacağımız merkezi etkinliğe insanları taşıyabilmek için yoğun bir çaba sarfedeceğiz. Varolan ilişkilerimizle ve yeni yeni tanıştığımız öğrenci arkadaşlarla ev toplantıları düzenleyerek sosyalizmi, Ekim Gençliği’nin misyonunu, gençlik hareketinin sorunlarını tartışmaya çalışacağız. Okur toplantılarıyla faaliyetlerimize devam edeceğiz.

Çevremizde bulunan bütün ilişkilerimizi bu kampanyanın bir parçası yapabilmek ve üniversitemizde daha güçlü bir kampanya örebilmek için, ilişkilerimizle toplantılar almaya başladık. Bu toplantılarla kampanyamızı sahiplenen insanlarla beraber örgütlemeye çalışacağız.
Yoğun bir döneme girdik. Üniversitemizde Ekim Gençliği’ni daha fazla insana tanıtabilmek, dergimizin satışını katlayarak artırmak ve gençliği devrim mücadelesine kazanmak temel hedef ve sorumluluğumuz. Bu sorumluluğumuzu vargücümüzle çalışarak yerine getirecek, 10. yılında Ekim Gençliği’ni kendi bulunduğumuz yerden daha da güçlendireceğiz.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği

------------------------------------------------------------------------------------------

İ.Ü. Fen Fakültesi kampanya çalışmalarından…

“Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm!”

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nin koridorlarında kampanyamızın sesi duyuluyor. Fen Fakültesi’nde kampanyamız çerçevesinde “Devrim ve Sosyalizm Şiirleri” başlıklı bir pano düzenledik. Ayrıca Şemdinli gündemine ilişkin “Ya çeteleşen devlet, ya sosyalizm!” başlıklı bir duvar gazetesi de hazırladık. Aynı zamanda 17 Aralık’taki etkinliğimize kadar fakültemizde gerçekleştireceğimiz etkinliklerimizin 3 haftalık programını içeren ve “Fen Fakültesi Kantini’nde Devrim ve Sosyalizm Etkinlikleri” başlıklı bir broşür hazırladık. Broşürde etkinliklerimizi hafta hafta ve tarihleriyle ilan etmenin yanısıra, içeriklerini ve neden kampanya çerçevesinde gerçekleştirilmesini gerekli gördüğümüzü anlattık. Ayrıca broşürün bir sayfasını 17 Aralık çağrısına, bir sayfasını ise, “Ekim Gençliği’nde örgütlenme” çağrısına ayırdık.

Kampanya sürecimizi üç haftalık etkinliklerle ve görsel materyallerle planladığımız fakültemizin kampanya program ve planlamaları şöyle:
1. hafta: Devrim ve sosyalizm şiirleri panosu
“Ekim Devrimi yolumuzu aydınlatıyor” isimli sinevizyon gösterimi

2.hafta: Ekim Devrimi panosu
Film gösterimi/Kanlı Pazar
Tartışma/Şemdinli’de yaşananlar ve gençliğe düşen güncel görevler

3. hafta: Sovyet afişleri panosu
Film gösterimi/Yol
Tartışma/Gençlik hareketinin sorunları ve Ekim Gençliği’nin misyonu

Aynı zamanda kampanyamızın diğer materyallerini de yaygın bir biçimde kullanmaya çabaladığımız fakültemizde şu an sınav dönemi olması dolayısıyla çeşitli zorlanmalar yaşıyoruz. Ancak sınav haftasının geçmesiyle beraber daha verimli sonuçlar üretebileceğimizi düşünüyoruz.

Bizim açımızdan oldukça önemli bir anlam taşıyan 17 Aralık’taki etkinliğimize Fen Fakültesi’nden güç katabilmenin ve devrim ve sosyalizmi üniversiteli gençliğin önüne güçlü bir alternatif olarak çıkartabilmenin çabası gerçekten coşku ve heyecan verici. 10. yılımızından aldığımız güç ve moralle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

İ.Ü. Fen Fakültesi/Ekim Gençliği