03 Aralık 2005 Sayı: 2005/47 (47)

  Kızıl Bayrak'tan
  Yerel işçi kurultayları çalışmasının güncel sorunları üzerine
  Güvenlik Zirvesi ve Meclis'te suçlara örtü hazırlanıyor
  Suçların üstünü örtme operasyonu sürüyor
  İMF Türkiye raporu; Saldırı ve yıkım programlarına devam
Kurumlar vergisi düşürüldü; Sermayeye hizmette sınır yok!
"Büyük Eğitimci Yürüyüşü"; Zafer direnen emekçinin olacak!
  Yürüyüşün İstanbul kolu; Yaşasın örgütlü mücadelemiz!
  Eğitim emekçilerinin eylemlerinden
  Ümraniye İşçi Kurultayı toplanıyor!
  11 Aralık'ta söz, karar, inisiyatif Ümraniye'nin öncü işçilerinde!
  Asgari ücret oyunu başladı
  Asgari ücret mi, askeri ücret mi? / Yüksel Akkaya
  Milli Güvenlik Siyaset Belgesi üzerine/2 ABD emperyalizmine çok yönlü bağımlılık ve sadakatin itirafı / Orta sayfa
  Kimlik tartışması
  Düzen partileri değerlerimize el uzatamaz!
  İşkence uçakları, CİA ajanları Türkiye'de
  Şaron hükümeti yıkılırken bile toprak ilhakına devam ediyor
  Enerji tekelleri Irak'ı yağmalamak için pusuda bekliyor!
  Dünyada işçi hareketlerinden...
  Şemdinli'de açığa çıkan devlet terörüne karşı çalışmalar ve gençlik eylemleri
  Gazi'de Şemdinli protestosuna azgın polis saldırısı; Saldırıya yanıt direniş oldu!
  Gazi sokakları bir direnişe daha tanıklık etti!
  27 Kasım'dan bugüne
  ABD Latin Amerika'ya karşı
  Kuyrukçu liberalizmde derinleşme
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Eğitim emekçilerinin eylemlerinden...

“Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız!”

Sakarya: “İnsanca yaşamak istiyoruz!”

25 Kasım günü saat 12.30’da Gima önünde toplanan yaklaşık 130 emekçi AKP il binasına yürüdü. Eylem boyunca eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunlar, sözleşmeli öğretmenliğin özelleştirme uygulamasının bir parçası olduğu, parasız, bilimsel ve demokratik eğitim talebi dile getirildi. Diğer yandan ülke gündemini oluşturan Şemdinli ile ABD’nin Ortadoğu politikası, AKP’nin işbirlikçi tutumu protesto edildi. “Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız!”, “Çetelere değil, eğitime bütçe!”, “Şemdinli, Susurluk örtülmesin!”, “Ücretli köle olmayacağız!” öne çıkan sloganlar arasındaydı.
AKP il binasının önüne gelindiğinde basın açıklaması okundu. Eğitim-Sen’in talepleri dile getirildi. Özellikle bütçeden eğitime ayrılan payın düşük oluşu, eğitim koşullarının yetersizliği ve 4688 sayılı anti demokratik yasanın grev ve toplu sözleşme hakkını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekliliği üzerinde duruldu. Eğitim-Sen’in Ankara eylemine yapılan çağrı ile eylem sona erdi.

Ekim Gençliği/Sakarya

Antep: “Kölelik yasasına hayır!”

Eğitim-Sen Antep Şubesi 25 Kasım günü “Parasız, nitelikli bir eğitim için yürüyoruz” gündemli bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğretmen Evi’nin önünde toplanan eğitim emekçileri sloganlar ve alkışlar eşliğinde Adliye binası önüne yürüdüler. Yürüyüş esnasında taleplerini dile getiren bildiriler dağıttılar.

Yürüyüş boyunca “Bakana selam, direnişe devam!”, “Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!”, “Kölelik yasasına hayır!”, “Susma haykır, halklar kardeştir!” sloganları atıldı. Okunan basın açıklamasında eğitim alanında yaşanan sorunlar dile getirildi. Eyleme yaklaşık 400 eğitim emekçisi katıldı. Eylem coşkusuz geçti.

Ekim Gençliği/Antep

Antakya: “Baskılar bizi yıldıramaz!”

Eğitim-Sen üyelerine yapılan saldırıyı protesto etmek için 27 Kasım günü bir eylem düzenlendi. Sendika binasından çıkan yaklaşık 50 kişi yolu trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş ve eylem esnasında sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atıldı. Ulus alanına varıldığında basın açıklaması yapıldı. Kamu emekçilerinin talepleri anlatıldı, saldırı protesto edildi. Ardından 15 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak/Antakya

Bursa: “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”

25 Kasım günü “Büyük Eğitimci Yürüyüşü”ne katılacak olan Eğitim-Sen üyeleri Bursaray Osmangazi İstasyonu önünde bir basın açıklaması düzenledi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı açıklamada “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganlarının atıldığı eylem otobüslerin bulunduğu garaja kadar yapılan yürüyüş ve uğurlamanın ardından bitirildi.

27 Kasım günü KESK Bursa Şubeler Platformu eğitim emekçilerine yapılan saldırıları protesto etmek için AVP Tiyatro önünde bir oturma eylemi gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak/Bursa

------------------------------------------------------------------------------------------

Eğitim-Sen Ankara eylemleri…

“Direne direne kazanacağız!”

25 Kasım Cuma:
Eğitim-Sen 24-26 Kasım tarihlerinde düzenlediği “Büyük Eğitimci Yürüyüşü” çerçevesinde 25 Kasım günü sevk eylemi yaptı. Aynı gün yapılan basın açıklaması ile taleplerini kamuoyuna duyurdu.
Kurtuluş Kolej kavşağında biraraya gelen yaklaşık 600 eğitim emekçisi polisin yürüyüşe izin vermemesi nedeniyle yolu iki yönlü olarak trafiğe kapattı. Polisin sürekli eylemin yasadışı olduğunu ve müdahale edileceğini dile getirmesine rağmen emekçiler kararlı bir tutum sergileyerek geri adım atmadılar. Emekçiler saldırı tehditlerine “Direne direne kazanacağız!”, “Zafer direnen emekçilerin olacak!” sloganlarıyla karşılık verdiler.

Tehditle yolu açtıramayan polis, bu sefer işgal edilen yolun ambulans yolu olduğunu söyleyerek amacına ulaşmaya çalıştı. Bunun üzerine yolun bir yönü açıldı, ancak eğitim emekçilerinin açtığı yol polis tarafından kapatıldı. Emekçiler “Hastane yolunu kapatmayın!” sloganıyla polise tepkilerini dile getirdiler. Yapılan görüşmeler sonucunda yolun yarısı trafiğe açılarak Eğitim-Sen 1 No’lu Şube’ye yürünme kararı alındı. Yürüyüş başladıktan sonra yolun tamamı trafiğe kapatıldı, bu arada polisle arbede yaşandı. Emekçiler polisi yolun ortasına iterek sıkıştırdı ve yolu kapatarak yürüyüşe devam etti. Mithatpaşa köprüsünün altında panzerlerle önü kesilen emekçiler yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptılar. Sloganlarla bekleyişin ardından eylem, Eğitim-Sen sözcüsü Özgür Bozdoğan’ın okuduğu basın açıklamasıyla sona erdi.

26 Kasım Cumartesi:
26 Kasım günü Ankara’ya gelecek olan “Büyük Eğitimci Yürüyüşçüleri”ni karşılamak üzere saat 9:30’da Güvenpark’ta biraraya gelmeye başlayan emekçiler polis barikatıyla karşılaştı. Barikatı aşarak MEB’na yürüyen emekçilerin Atatürk caddesini trafiğe kapatması sonucu çıkan çatışmada 4 emekçi yaralandı.

Aynı saatlerde Eğitim-Sen 1 No’lu Şube önünde toplanan emekçiler, Saat 14:00’te Ziya Gökalp Caddesi’ni iki yönlü olarak trafiğe kapattılar. Bu sırada polis tarafından yapılan “izinsiz gösteriye son verin” çağrıları ıslıklarla, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla protesto edildi. Yağan yağmura, polisin taciz edici anonslarına rağmen emekçiler bekleyişlerini sürdürdüler. Saat 15:30’da yürütülen görüşmeler sonrasında Güvenpark’taki çember kaldırıldı ve orada bekleyen emekçiler Ziya Gökalp’e geldi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul tarafından burada bir açıklama yapıldı. Tombul sendika yöneticilerinden oluşan heyetin Başbakanlıkla, il dışından gelenlerin Ankara’ya girmesi için görüşme yapacağını açıkladı. Ardından heyetin gelişi beklendi. Bekleyiş sırasında emekçileri desteğe gelen Ankara Sendika Şubeleri Platformu coşkulu sloganlarla karşılandı. 17:30’a kadar Ziya Gökalp’te bekleyişlerini sürdüren kamu emekçileri sendikanın, eylemin 27 Kasım 9:30’da devam etmek üzere ertelendiğini açıklaması üzerine dağıldı.

27 Kasım Pazar:
27 Kasım günü saat 9:30’da yeniden Ziya Gökalp Caddesi’nde biraraya gelindi. İstanbul kolundan yürüyüşe katılanların bir bölümünün polisi “atlatarak” geldiği eylem coşkulu bir havada başladı, eylem sonuçlanıncaya kadar coşku devam etti. Yaklaşık 3500 emekçinin katıldığı eylemde “Ulemaya sordu barikatı kurdu!”, “Öğretmen düşmanı bakan istifa!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Susurluk, Şemdinli işte çete devleti!” sloganları atıldı.

Eğitim emekçileri, bir gün önce televizyonda açıklama yaparak eyleme katılanların ve gözaltına alınanların eğitim emekçisi olmadığını söyleyen Tayyip Erdoğan’a karşılık öğretmen kartlarını göstererek “Öğretmene kalkan eller kırılsın!” sloganını attılar.

14:30’a kadar bekleyişlerini sürdüren eğitim emekçilerine Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer hitap etti. Dinçer’in konuşması sık sık “Şemdinli halkı yalnız değildir!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!” sloganlarıyla kesildi.

Dinçer, “On gündür yürüttüğümüz mücadele amacına ulaşmıştır. Şimdi 17 Aralık’taki eylemi örgütleyeceğiz” diyerek konuşmasını bitirdi. Eğitim emekçilerinin 5 günlük eylem süreci, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ankara