03 Aralık 2005 Sayı: 2005/47 (47)

  Kızıl Bayrak'tan
  Yerel işçi kurultayları çalışmasının güncel sorunları üzerine
  Güvenlik Zirvesi ve Meclis'te suçlara örtü hazırlanıyor
  Suçların üstünü örtme operasyonu sürüyor
  İMF Türkiye raporu; Saldırı ve yıkım programlarına devam
Kurumlar vergisi düşürüldü; Sermayeye hizmette sınır yok!
"Büyük Eğitimci Yürüyüşü"; Zafer direnen emekçinin olacak!
  Yürüyüşün İstanbul kolu; Yaşasın örgütlü mücadelemiz!
  Eğitim emekçilerinin eylemlerinden
  Ümraniye İşçi Kurultayı toplanıyor!
  11 Aralık'ta söz, karar, inisiyatif Ümraniye'nin öncü işçilerinde!
  Asgari ücret oyunu başladı
  Asgari ücret mi, askeri ücret mi? / Yüksel Akkaya
  Milli Güvenlik Siyaset Belgesi üzerine/2 ABD emperyalizmine çok yönlü bağımlılık ve sadakatin itirafı / Orta sayfa
  Kimlik tartışması
  Düzen partileri değerlerimize el uzatamaz!
  İşkence uçakları, CİA ajanları Türkiye'de
  Şaron hükümeti yıkılırken bile toprak ilhakına devam ediyor
  Enerji tekelleri Irak'ı yağmalamak için pusuda bekliyor!
  Dünyada işçi hareketlerinden...
  Şemdinli'de açığa çıkan devlet terörüne karşı çalışmalar ve gençlik eylemleri
  Gazi'de Şemdinli protestosuna azgın polis saldırısı; Saldırıya yanıt direniş oldu!
  Gazi sokakları bir direnişe daha tanıklık etti!
  27 Kasım'dan bugüne
  ABD Latin Amerika'ya karşı
  Kuyrukçu liberalizmde derinleşme
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Asgari ücret oyunu başladı

Sermayenin yılda bir kez sahnelendiği asgari ücret oyunu başladı. Güya 2006 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek olan tespit komisyonu 29 Kasım’da ilk toplantısını yaptı. Hükümet, patron ve “işçi temsilcileri”nin asgari ücret konusunda görüşlerini ortaya koydukları toplantıda ikinci toplantının 12 Aralık’ta, üçüncü toplantının ise 16 Aralık’ta yapılması kararlaştırıldı.

Adet olduğu üzere toplantıdan önceki günlerde sermaye örgütü TİSK ve “işçilerin örgütü” Türk-İş, asgari ücretle ilgili çeşitli açıklamalar yaptılar, bu konudaki talep ve yaklaşımlarını kamuoyuna ilan ettiler. Patron örgütü TİSK’in ne istediği malum; asgari ücretle çalışan işçilerin patronlara maliyetinin yüksekliğinden şikayet eden TİSK patronlar üzerindeki vergi ve sigorta prim yükünün azaltılmasını istedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri “temsil eden” Türk-İş de toplantıdan önceki günlerde bir açıklama yaptı. Türk-İş adına açıklama yapan Genel Başkan Salih Kılıç, hükümetin 2006 yılı programında asgari ücretin yüzde 5 arttırılmasıyla ilgili düzenlemeye dikkat çekti ve yüzde 5 asgari ücret artış teklifini dikkate almayacaklarını söyledi.

Bu konuda konfederasyon olarak bazı ilkelerinin olduğunu ifade eden Türk-İş Genel Başkanı, asgari ücreti “işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle” belirlenecek en düşük ücret olarak tanımladı. Salih Kılıç, asgari ücret belirlenirken dikkate alınacak en önemli şeyin işçinin ve ailesinin geçim şartları olduğunu, dolayısıyla buna göre belirlenmesi ve pazarlık konusu yapılmaması gerektiğini söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 29 Kasım Salı günü gerçekleştirdi. Görüşmelere başlanmadan bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu bölgesel asgari ücret konusuna değindi. Bakan, bölgesel asgari ücretin uygulanması için gerekli altyapının bulunmadığını, işçi ve patron kesimleri arasında da bu konuda bir uzlaşma olmadığını, dolayısıyla komisyon gündeminde bu meselenin bulunmadığını bildirdi.

Başesgioğlu konuşmasında asgari ücretlilerin sayısıyla ilgili bilgiler de verdi. Bakanın verdiği bilgilere göre yaklaşık 2 milyon 700 bin kişi asgari ücretle çalışıyor. Bu sayı toplam çalışanların yüzde 43.6’sını oluşturuyor. Bu rakamlara göre toplam çalışan işçi sayısının da 6 milyon civarında olması gerekiyor. Sadece bu bile bakanın verdiği rakamların uydurma olduğunu ortaya koyuyor.

Toplantıda Türk-İş’in görüşlerini dile getiren konfederasyon Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını, en düşük memur maaşıyla eşitlenmesi gerektiğini söyledi. Türkel ayrıca asgari ücret üzerindeki vergi ve prim yükünün fazlalığından da yakındı.

Toplantıya katılan TİSK temsilcisi Ali Nafiz Konuk da vergi ve sigorta yükünün ağırlığına değindi ve bunların toplamının net ücretin yüzde 70’i ne ulaştığını söyledi. TİSK temsilcisi bu yükün aşağı çekilmesini talep etti. Ayrıca toplusözleşme kapsamındaki işyerlerinde asgari ücretle çalışan bir işçinin patrona maliyetinin sözleşme hükümleri nedeniyle 1 milyarı bulduğunu, bundan dolayı da haksız rekabet yaşandığını, toplusözleşme uygulanan ve uygulanmayan işyerleri için farklı asgari ücretler tespit edilmesi gerektiğini ifade etti.

Görüşme, gelecek toplantıların yeri ve zamanı dışında bir karar alınmadan tamamlandı.

---------------------------------------------------------------------------------------

İşçi Kurultayı çalışmalarından...

İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret için mücadeleye!

Sınıfın örgütsüzlüğünden aldıkları güçle arsızca her yıl tekrarlanan ortaoyunu yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte tekrar sahnelenmeye başladı. İçinde sendika konfederasyonları ve patron (TİSK) temsilcilerinin olduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısı ile yeni asgari ücretin belirlenmesi için çalışmalara başladı. Evet bugün için gerek patronlar gerekse patron ajanı sendikacılar çok rahatlar. Her yıl aynı göstermelik oyunu oynayarak, kapitalistlerin çıkarı neyi gerektiriyorsa onu hayata geçiriyorlar.

Asgari ücretin belirleneceği şu günlerde işçilerde duyarlılık oluştuğu bir gerçek, ancak çoğu zaman oluşan bu tepkiler bireysel düzeyde kalıyor. Sınıf çalışmasında önemli adımlar attığımız bir dönemde asgari ücret üzerinden oluşacak tepkileri doğru hedefe yönlendirmek sınıf devrimcisi kimliğimizin bir gereği olduğu kadar, çalışmada mesafe alabilmek için önemli bir olanaktır.

Kurultay çalışmalarının merkezi bir kampanya dahilinde yürüttüğü, “İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!” başlıklı çalışma bu açıdan önemli bir avantaj sağlıyor. Biz de bölgemizde Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı İşçi Kurultayı hazırlık çalışmasını bu çerçevede başlatmış bulunuyoruz. Kampanyayı, 26 Kasım saat 17:00’de Şirinevler Meydanı’nda yaptığımız basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurmuştuk. 20 kişinin katıldığı basın açıklamasında; açlık sınırının 1.5 milyarı geçtiği bir ortamda 350 milyon rakamının işçilerle alay anlamına geldiği, toplanan komisyonun sonucu belli bir oyun olduğu vurgulanarak, mücadele çağrısı yapıldı. “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarının atıldığı eylem ilgi çekti, çevrede toplanan insanlar sloganlara eşlik ettiler.

Merkezi olarak kullanılan afiş ve Çalışma Bakanlığı’na hitaben hazırlanan imza föylerini kullanmanın yanısıra bu süreç içerisinde fabrikalarda, atölyelerde asgari ücret üzerinden fabrika toplantıları örgütleyecek, uygun olan yerlerde ise komisyonlarla sürece müdahil olmaya çalışacağız.

Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı
İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi

-----------------------------------------------------------------------------------------

Esenyurt kurultay çalışmalarından...

“İnsanca yaşama yeten vergiden muaf asgari ücret!”

Büyükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi 27 Kasım günü yaptığı basın açıklamasıyla “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz, insanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!” talebiyle bir çalışma başlattığını duyurdu.

Basın açıklamasına başlamadan önce Esenyurt Cumhuriyet alanında “Sefalet ücretine karşı çıkalım, gücümüzü İşçi Kurultayı’nda birleştirelim!” şiarıyla hazırlanmış olan bildirileri dağıtan Hazırlık Komitesi bileşenleri ardından basın açıklaması yaptılar. Açıklamada şunlar söylendi:

“Biz Büyükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi olarak yaklaşık 3 aydır bölgemizde yaşanan sömürü ve kölece çalışmalarına karşı mücadele ve örgütlenme sorunlarına çözümler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu sorunların en yakıcılarından olan düşük ücretler tüm ülkede olduğu gibi, bölgemizde de işçileri sefalet koşullarına itmektedir. Biz Büyükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi olarak, bizlere dayatılan sefalet ücretini kabul etmiyoruz. Bugünden itibaren insanca yaşama yeten vergiden muaf asgari ücret talebiyle bir kampanya yürüteceğiz. Kampanyamızla, işçi yığınlarını sefalete ve asgari yaşama mahkum eden sermaye düzeni gerçeğini teşhir edeceğiz. Her türlü aracı kullanarak işçileri ücret belirleme mücadelesine katmayı düşünüyoruz.”

Kurultay Hazırlık Komitesi bileşenleri son olarak bölge işçilerini mücadeleyi bir adım ileriye taşımak için 25 Aralık günü düzenleyecekleri işçi kurultayına omuz vermeye çağırdı.

Kızıl Bayrak/Esenyurt

-------------------------------------------------------------------------------------------

Adana’dan öncü işçilerin asgari ücret kampanyası...

“İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2006 Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek toplantıları başlattı. Adana’dan işçileri olarak asgari ücretin belirlenme sürecine sessiz kalmayacağımızı ilan etmek için çalışmalarımıza başladık. İlk olarak kendi aramızda toplandık ve çeşitli planlamalar yaptık. Çalışmalarımızı “Adana’dan Öncü İşçiler” imzasıyla yapıyoruz.

27 Kasım Pazar günü Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde 20 kişinin katıldığı bir işçi toplantısı örgütledik. Toplantıya çağrı yapan afişimizi sendika panolarına astık. Daha sonra afişlerimizi Şakirpaşa Sanayisi’ne yoğun bir şekilde yaptık. Sanayideki lokanta ve marketlere astığımız afişler ilgi gördü. Tanıdığımız tüm işçi arkadaşları çalışmamız hakkında bilgilendirmek ve çalışmayı hep beraber örgütlemek için toplantıya çağırdık.

Metal, tekstil, plastik ve diğer sektörlerde çalışan işçi ve işsizlerin katıldığı bir toplantı yaptık. Toplantıya katılan işçilerin tümü işyerinde yaşadıkları sorunları anlattılar. Ardından çeşitli sorunlar ve asgari ücret konusunda tartışmalar yaptık. Tartışmalar sonucunda asgari ücret gündemli ve bir ay sürecek bir kampanya örgütleme kararı aldık. Kampanyamız çeşitli araçların birlikte kullanılmasıyla devam edecek. Basın açıklamaları, imza kampanyası, anket, bildiri, afiş, panel vb. araçları kullanarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İlk olarak 4 Aralık Pazar günü 12:30’da Adana’nın merkezi olan İnönü Parkı’nda “İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret istiyoruz!” talebiyle kampanya çalışmamızı başlatacağız. Basın açıklamasına tüm sendika ve kurumları çağırdık. Ayrıca işçilerin bulundukları yerlere çağrı metinlerimizi dağıtıyoruz. Bir ay sürecek imza kampanyamız devam ediyor.
İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

Adana’dan Öncü İşçiler