26 Kasım 2005 Sayı: 2005/46 (46)

  Kızıl Bayrak'tan
  Devlet ve düzen suçlarının üstünü örtme, suçluları koruma telaşına düştü
  Şemdinli'nin yaydığı dalga kabarıyor
  Yüksekova'da onbinlerin katıldığı cenaze töreni
  Ülke çapında Şemdinli protestoları
  "Şemdinli, Yüksekova'nın faili devlettir"
Şemdinli protestolarından
Ordu'da skandal bitmiyor; Yalova'da deprem soygunu
  CHP Kurultayı ve ötesi
  DİSK'ten sermayeye "daha aktif" hizmet!
  Laik-şeriatçı bölünmesi değil emek-sermaye bölünmesi
  Sendikal ihanet çetelerinden arsızlığın bu kadarı
  Roj TV tartışmaları; Basın özgürlüğü kimin için?
  Son milli maçta yaşananlar devlet geleneğinin resmidir
  Milli Güvenlik Siyaset Belgesi üzerine... Devletin gizli ama gerçek anayasası / Orta sayfa
  Her üç kadından biri şiddete maruz kalıyor
  Ankara Sendika Şubeler Platformu sözcüsü ile röportaj
  Şemdinli ve gençlik alanında devrimci sorumluluklar
  Ekim Gençliği: Hedefli, sistemli bir kitle çalışması ve yoğun bir politik faaliyet örgütlüyoruz
  Ekim Gençliği'nin 10. yılında özgüleştirilmiş bir kampanya hazırlığı
  Irak'ta zorunlu olan halkların birleşik direnişidir!
  APEC zirvesini onbinlerce emekçi protesto etti
  Tekeller işkenceden de kar ediyor
  Yerel işçi kurultaylarında "işçilerin birliği halkların kardeşliği" şiarı yükselecek!
  Yerel işçi kurultayı hazırlıklarından
  Değiştirmek için değişmeli!
  Ekim Devrimi 88, Yeni Ekimler'in Partisi 7 yaşında!
  Basından/ Şemdinli olaylarının siyasal boyutu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Yüksekova’da onbinlerin katıldığı
cenaze töreni

Şemdinli’de bir kitapçı dükkanının bombalanması ardından Kürt halkı tarafından açığa çıkarılan Genelkurmay merkezli saldırı ve katliamlar protestolarla karşılandı. Bu protestolara karşı tahammülsüzlüğünü daha ilk baştan gösteren sermaye devletinin kolluk güçlerinin, 15 Kasım günü yapılan protesto gösterisine ateş açması sonucu üç kişi hayatını kaybetmişti. Fakat yıllardır inkar ve imha politikalarına göğüs germiş, binlerce şehit vermiş Kürt halkı, bu saldırıyla da yılmadı ve şehitlerini düşman karşısında nasıl sahiplenileceğini bir kez daha gösterdi. Hayatını kaybeden Abdülhalık Geylani, İsmail Bartın ve Ergin Mengeş’in cenazeleri 17 Kasım günü Yüksekova’da 80 bin kişinin katıldığı bir eylemle toprağa verildi.

Sabah saatlerinde Hacı Ubeyt Camii önünde toplanan binlerce kişi, cenazeleri hastaneden alarak yürüyüşe geçti. Sarı kırmızı yeşil bayraklara sarılmış tabutları taşıyan kitlenin sayısı çevre illerden gelenlerle birlikte kısa sürede 80 bine kadar ulaştı. Halk cenazeleri sloganlar ve marşlar eşliğinde 2,5 km uzaklıktaki Bajergeh Mezarlığı’na taşıdı. Cenazeler burada toprağa verildi.

Cenaze töreni sırasında, asker ve polis güçleri korteje fazla yaklaşmadı. Ancak TC’ye ait 2 F-16 ve bir helikopterin kitlenin üzerinde alçaktan uçması devletin kaba bir güç gösterisi olarak halkın büyük tepkisini çekti.

-----------------------------------------------------------------------------

İstanbul’da Şemdinli protestosu...

“Yaşasın halkların kardeşliği!”

Şemdinli’de suçüstü yakalanan devlet gerçeğini protesto etmek amacıyla biraraya gelen BDSP, Partizan, DHP, KESK İstanbul Şubeler Platformu, ÖMP, PDD, DH, SEH, Kaldıraç, İHD (Gözlemci), DEHAP ve Halkların Kardeşliği İnisiyatifi, 19 Kasım günü saat 19.00’da Taksim’de bir eylem yapma kararı aldılar. Eylem Taksim Şişli duraklarından Harbiye Ordu Evi’ne meşaleli yürüyüş şeklinde planlanmıştı. Ancak polisle yapılan pazarlıktan sonra Tramvay durağına yüründü.

Eylemde “Kontrgerilla, JİTEM dağıtılsın! Katliamlar durdurulsun!” pankartı açıldı. 400’ü aşkın kişinin katıldığı eylemde “Çeteler halka hesap verecek!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.
Tramvay durağının önüne gelindiğinde, KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Dursun Yıldız basın açıklamasını okudu. Açıklamada şunlar söylendi:

“Bizler kontrgerilla gerçeğini ve onun devlet içerisinde yuvalanmış bir suç örgütü değil, devletin yapısal gerçeği olduğunu Susurluk’ta açığa çıkan tablodan gördük. Bugün ise ellerinde resmi eylem talimatlarıyla cinayet işleyen devletin kendisi değil de nedir? Yaşar Büyükanıt tarafından bombacı astsubayın ‘temiz çocuk’ ilan edilmesi, Hakkari Valiliği, mülki amirlikleri ve Emniyet güçlerinin kontgerilla saldırısını açıklamak ve halka hesap vermek yerine, sivil kitleyi katletme amaçlı saldırılar düzenlemesi devletin suç işlediğinin kanıtı değil de nedir?”
Basın açıklamasının okunmasının ardından eylem sona erdi. Kitle dağılmak üzereyken polis 9 kişiyi biber gazı sıkarak gözaltına aldı.
20 Kasım günü yine Şemdinli protestosu ile ilgili Taksim’de yapılan eylemde gözaltılar protesto edildi. Tramvay durağında saat 13.00’de gerçekleşen eyleme 120 kişi katıldı. “Gözaltılar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Kontgerilla halka hesap verecek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul

-----------------------------------------------------------------------------------------

İzmir’de Şemdinli protestosu...

“Katiller halka hesap verecek!”

12 Kasım günü Şemdinli’de yaşananları protesto etmek amacıyla bir eylem düzenlendi. 300 kişinin katıldığı eylem yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması ile son buldu.

16 Kasım günü İHD’nin çağrısıyla örgütlenen eylemlere devrimci gruplar sınırlı da olsa destek verdi. Saat 17:30’da Konak Pier önünde biraraya gelen yaklaşık 200 kişi buradan sloganlarla Sümerbank alanına yürümek istedi. Kolluk güçlerinin provokatif tavırları ve “yürütmeyeceğiz” tutumu üzerine kitle köprüden yürümeye başladı. Bu sırada çevik kuvvet köprünün çıkışına barikat kurdu. Barikatın kalkmaması ve tehdit edici açıklamalar üzerine kitle eski Sümerbank alanı girişinde oturma eylemi başlattı.

Yarım saat boyunca oturan kitle ertesi gün buluşmak üzere dağıldı. 17 ve 18 Kasım’da eylemler sürdü. 19 Kasım günü Kemeraltı girişinde toplu bildiri dağıtımı yapıldı.

Yapılan eylemlerde sık sık “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek!”, “Şemdinli halkı yalnız değildir!”, “Katiller halka hesap verecek!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir

----------------------------------------------------------------------------------------

Ankara’da yüzlerce öğrenci haykırdı…

“Katil devlet hesap verecek!”

19 Kasım akşamı, Ekim Gençliği, BAGEH, SGD, Kurtuluş Partisi Gençliği, Tüm-İGD, Kaldıraç, Marksist Bakış, TKP’li Öğrenciler ve Öğrenci Muhalefeti’nin çağrısıyla biraraya gelen yaklaşık 400 öğrenci Şemdinli’de yaşanan olayları protesto etmek, Kürt halkıyla dayanışmak amacıyla bir eylem gerçekleştirdi.

Sakarya Caddesi’nde meşalelerle toplanan kitle, “Katil devlet hesap verecek! Şemdinli halkı yalnız değildir!” pankartının arkasında toplanarak Yüksel Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca konuşmalar yapıldı, sloganlar gür bir şekilde haykırıldı.

Yüksel Caddesi’nde yapılan basın açıklamasında, devletin katliamcı yüzünün Şemdinli ve Yüksekova’da bir kez daha ortaya çıktığı vurgulanarak, katillerden hesabın halklar tarafından sorulacağı, katliamcılara karşı mücadelenin büyütülmesi gerekliliği dile getirildi.
Uzun bir dönemden sonra Kızılay’da en coşkulu ve kitlesel eylem gerçekleştirilmiş oldu. Yapılan açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Ekim Gençliği/Ankara