29 EKİM 2005 Sayı: 2005/43 (43)

  Kızıl Bayrak'tan
  TMY karşıtı mücadelenin görevleri...
  Ordu-hükümet geriliminde son perde
  2006 Bütçesi mecliste; Sömürü ve soyguna karşı mücadeleyi yükseltelim!
  2006 Bütçesi; Vergiler yine işçi ve emekçileri vuracak!
  TÜSİAD gözünü enerji ve ulaşım sektörüne dikti; Sermaye yağmaya doymuyor
Telekom yağmasının önündeki engeller temizleniyor
Yargı "siyasallaştırılıyor" mu? Yoksa düzen siyasetinin göbeğinde mi duruyor?
  Umut tacirleri emekçileri soymaya devam ediyor
  Burjuva parlamentosundan pislik akıyor
  Eğitim-Sen'de neler oluyor?
  Sosyal güvenlik açıkları sermayenin eseridir!
  İstanbul Migros işçileri; Haklıyız, kazanacağız!
  İzmir'de 6 Kasım tartışmaları
  Demorkari mücadelesi ve Kürt sorunu: "Demokrasinin sınırlarını genişletme" programı/ Orta sayfa
  Erdemir örsündeki OYAK
  Gecekonduları niçin yıkmalıyız?/ Y. Akkaya
  "Uygar dünya" Pakistan halkını ölüme terketti
  Suriye emperyalist saldırganlığın hedef tahtasında
  Azerbaycan; Aliyev hanedanlığı kendini güvende hissetmiyor
  İşgal ordusu bölgedeki "kalıcı üslerini" genişletiyor
  Genç bir komünistin mücadele günlüğü; Kayaları parçalayan dalgaların sürekliliğidir
  Anti-emperyalist mücadele üzerine
  Medyatik uyuşturucu futbol
  Başarının sırrı / Sosyalist-Şoreşger
  Bültenlerden / Tersane İşçileri Bülteni
  Bültenlerden / Anadolu Yakası İşçi Bülteni
  Basından/ Beşar rejimi daha ne kadar yaşar?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Danıştay üzerindeki baskılar sonuç veriyor...

Telekom yağmasının önündeki engeller temizleniyor

Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin blok satış yöntemiyle satılmasına ilişkin ihale 4 Temmuz günü yapılmış, 6 milyar 550 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Oger Telecom Ortak Girişim Grubu ihaleyi kazanmıştı. Telekom'da örgütlü Haber-Sen ve bir dizi başka kurum Telekom ihalesinin iptali istemiyle bir dizi dava açmışlardı. Danıştay ilerleyen süreçte tüm bu davaları birleştirmiş ve tek dava olarak değerlendirmeye almıştı.

Sermaye cephesi ilk başlarda Danıştay'dan tersi yönde bir karar çıkacağını beklemediği için konuyu fazla önemsememişti. Fakat giderek bu tablo değişti. Danıştay'ın Telekom ihalesini iptal ihtimali çok daha ciddi bir şekilde konuşulup tartışılır oldu.

Bu aşamadan sonra yağmacılar tarafından Danıştay üzerinde giderek ağırlaşan bir baskı kuruldu. Telekom özelleştirmesinin çok önemli olduğu, bu ihalenin iptali durumunda ekonomik kriz çıkacağı, tüm dengelerin yerinden oynayacağı temaları üzerinden bir kampanyaya girişildi. Hatta Özelleştirme İdaresi, konuyla ilgili Danıştay'a verdiği savunmada, yapılan işlemin hukuka uygunluğunu savunmayı bir kenara bıraktı ve “bu ihale iptal edilirse kriz çıkar, bunun sorumluluğunu kimse taşıyamaz” biçiminde bir söyleme sarıldı.

Sermaye uşağı AKP bu kampanyada en önde çalıştı. Danıştay'ın olası bir iptal kararını engellemek için ne gerekiyorsa yaptı. Hatta AKP Merkez Yürütme Kurulu, Telekom özelleştirmesiyle ilgili olarak özel olarak toplandı. Toplantıda Danıştay'ın Telekom özelleştirmesini kamu yararına uygun bulunmadığı için reddedebileceği olasılığı üzerinde duruldu ve “Mahkeme kamu yararı için değil, hukuka uygun olup olmadığı bakımından karar vermeli” görüşü doğrultusunda çalışma yürütülmesi fikri benimsendi.

Sermaye cephesinin tüm bu çabaları geçtiğimiz günlerde nihayet ilk sonucunu verdi. Davaya bakan Danıştay 13. Dairesi, Telekom'un yüzde 55'inin blok satışına ilişkin ihale kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma talebini reddetti.

Red kararının gerekçesinde, Türk Telekom'un yüzde 55 oranındaki hissesinin blok olarak gerçek ya da tüzel kişilere, bu kapsamda yabancıya satışını engelleyen bir kural bulunmadığı, usulüne uygun olarak yapılması şartıyla imtiyazlı hisse dışındaki hisselerin satılmasında hukuka aykırı bir yön olmadığı, ortaya çıkabilecek çeşitli olumsuzlukların engellenmesi için gereken yasal düzenlemelerin bugüne kadar yapıldığı, ihale sürecinde her şeyin kurallara ve usulüne uygun yürütüldüğü, değer tespitinin bilimsel olarak yapıldığı vb. belirtildi.

Bu gelişme, özelleştirmelerin yargı engeline takılmaması için sermaye tarafından “usulüne uygun” bütün önlemlerin alındığını ve alınmakta olduğunu bir kez daha göstermiştir. “Hukuk devleti” masalına inananların o çok umut bağladıkları mahkemeler, büyük sermayenin büyük çıkarları sözkonusu olduğunda bir biçimde devreden çıkartılmakta ya da etkisizleştirilmektedir. Danıştay'ın denetim yetkisi bundan bir süre önce yapılan yasal düzenlemelerle zaten kuşa çevrilmişti. Şimdi bu sınırlı yetkisini kullanması bile çeşitli yöntemlerle engellenmektedir. Fakat bunda kesinlikle şaşıracak bir şey yoktur. Neticede mahkemeler sermaye düzeninin kurumlarıdır ve “adalet” hukukun değil “mülkün temeli”dir. Bir kez daha mülk sahibinin dediği olmuş, Telekom yağmasında “yargı engeli” önemli oranda aşılmıştır. Gerçi davanın esastan görüşülmesine devam edilmektedir, fakat çok büyük bir ihtimalle sonuç değişmeyecek ve Telekom yağmacıları Danıştay hakimlerinden gerekli onayı bir biçimde alacaklardır.

Haber-İş Başkanı Cengiz Teke, Danıştay'ın kararına bir üst mahkemede itiraz edeceklerini, hem zaten Rekabet Kurumu'nun Telekom'la ilgili kararı için açtıkları ayrı bir dava olduğunu söyleyerek bu işin bitmediğini söylemeye çalışmaktadır. Cengiz Teke'nin görmediği, görmek istemediği şu. Telekom'da örgütlü, binlerce üyeye sahip sendika ve onun başkanı özelleştirme yağmasını engellemek için mahkeme kapılarını aşındırıp durmaktan başka bir şey yapmıyorsa, orada bir şeyler kesinlikle bitmiştir.

Bugüne kadar bütün özelleştirme uygulamalarında olduğu gibi Telekom özelleştirmesinde ve son Danıştay sürecinde yaşananlar yağmanın önündeki tek engelin işçi ve emekçilerin birleşik örgütlü mücadelesi olduğunu bir kere daha göstermiştir.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Telekom emekçileri iş bıraktı

İstanbul Telekom müdürlüklerinde çalışan Haber-Sen üyesi kamu emekçileri, 26 Ekim günü yaptıkları iş bırakma eylemiyle Danıştay'ın kararını protesto ettiler. Sabah saatlerinde Gayrettepe'deki Telekom İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde toplanan ve “Türk Telekom satılık değildir!” pankartı açan emekçiler, özelleştirme karşıtı sloganlarla tepkilerini ortaya koydular. Haber-Sen yöneticilerinden Osman Köse, eylemde yaptığı konuşmada, Danıştay'ın Telekom'la ilgili kararını değerlendirdi.

Köse; Danıştay'ın Telekom ihalesinin yürütmesinin durdurulması ve ihalenin iptaline yönelik olarak açılan 18 davadan birini görüştüğünü, açılan davalarda özelleştirme sürecindeki usulsüzlüklerle ilgili pek çok iptal gerekçesi bulunduğunu vurguladı. “Danıştay'ın aldığı karar, sadece yürütmenin durdurulması talebinin reddidir. Henüz Danıştay'ca satışın iptaline yönelik herhangi bir karar alınmamıştır” diyerek hala Danıştay'a ilişkin ham hayallerle oyalanmaya devam ettiklerini de göstermiş oldu. “Umuyoruz ki Danıştay 13. Dairesi, aldığı yürütmenin durdurulması istemini reddeden kararı sadece hukuka bağlı kalarak almıştır. Hiçbir baskı altında kalmamıştır. Bu dava dahil tüm davalarla ilgili hukuksal süreç devam etmektedir.” sözleri, düzen hukukuna ilişkin bu ham hayallerin bir başka ifadesiydi.

Bu arada dikkat çeken bir nokta, Osman Köse'nin açılan davaların büyük kısmının Danıştay tarafından birleştirilip tek dava olarak görüldüğünden habersiz olması ve ikide bir 18 ayrı davadan söz etmesiydi. Eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul

----------------------------------------------------------------------------------------

“Nazi yasaları geri çekilsin!”

Adana'da 26 Ekim günü Yeni Terörle Mücadele Yasası Tasarısı'nı protesto etmek amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi. BDSP, DHP, Partizan, ESP, YDİ Çağrı ve İHD tarafından gerçekleştirilen basın açıklaması, polisinin yoğun terörüne ve ablukasına rağmen oldukça coşkulu geçti. İHD önünden AKP İl binasına kadar yüründükten sonra basın metni okundu. “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yeni TMY geri çekilsin!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Söz, eylem, örgütlenme hakkımız engellenemez!” sloganların atıldığı eylem basın metni okunduktan sonra bitirildi.

“Nazi yasaları geri çekilsin!” pankartın açıldığı eyleme 25 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana

------------------------------------------------------------------------------------------

Bursa'da TMY tasarısı protesto edildi

TMY Tasarısı'nı protesto etmek için Bursaray Osmangazi İstasyonu önünde bir basın açıklaması yapıldı. BDSP, Partizan, DHP, ESP, DTH, SDP, İHD, HKP tarafından yapılan eylemde “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Sokağa, eyleme, özgürleşmeye!” sloganları atıldı. TMY'ye karşı mücadeleye çağrılan eylem sonrası ağızlar siyah bantla kapatılarak kısa bir oturma eylemi yapıldı. (Kızıl Bayrak/Bursa)