23 Temmuz 2005
Sayı: 2005/29 (29)


  Kızıl Bayrak'tan
  Faşist terör dalgasının perdesi resmen açıldı
  Uğur Kaymaz Davası'nda saldırı
  Telekom çalışanlarının 19 Temmuz eylemi; Parçalı güçler ve eylemler tablosunun aşılması için daha çok çaba!
  Tayyip Erdoğan'ın TÜSİAD ziyareti; Sermayeye dost emekçiye düşman!
  Cambaztepe emekçilerinden yıkıma karşı militan direniş
ÖSS sonuçlarında değişen bir şey yok!
Limanlar yağmaya açılıyor; Liman işçisi direnişe hazırlanıyor
  F Tipi şehir projesi; İstanbul'a vize uygulamak gerekiyormuş
  İlaç tekelleri Türkiye'de de çocukları kobay olarak kullanmak istiyor; Geleceğimiz satılık değil!
  Kıbrıs tartışmaları ve Ankara Anlaşması
  Direnen Ulagay işçileri kazanacak!
  Türk-İş ve yabancı sermaye; Emperyalizme karşı olmayanlar özelleştirmelere de karşı değildir!
  Kürt hareketinde İmralı süreci ve Türkiye'de Kürt sorunu/3 (Orta sayfa)
  Gelişmeler ve görevler
  Militarizme ve şovenizme karşı aydınlar bildirgesi
  Faşist hareket İran'a yönelik emperyalist saldırganlığın neresinde?

  Bush-Şaron haydutlarının dayattığı "barış" çöktü; Siyonistler kapsamlı bir saldırıya hazırlanıyor!

  Irak'ta katledilen sivillerin sayısı 100 bini aştı
  AB şefleri devlet terörünün zeminini döşüyor
  GOP İşçi Kurultayı'na doğru; Ortak sorunlarımıza ortak çözümler üretmek için!
  Bültenlerden/ İşçiden işçiye
  İLGP yaz çalışmalarından; Meslek liseleri gerçeği üzerine
  2. Çiğli İşçi Kurultayı hazırlık çalışmaları sürüyor
  Mamak İşçi Kültür Evi Kadın Komisyonu; İşçi Kültür Evleri'yle dayanışmayı yükseltelim!
  Basından; At gözlüğüne çuvalsız uyarı / Ragıp Duran
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Militarizme ve şovenizme karşı Aydınlar Bildirgesi!

Halklarımızın ufkunda kara bulutlar dolaşıyor. Bunun sorumlusu devlettir.

Devlet, savaş politikasında ısrar ediyor; Kürt halkının üstüne silahlı operasyonlarla gitmeyi sürdürüyor. Mardin'de 12 yaşındaki çocuğu infaz ediyor; Van'da, Diyarbakır'da halka ateş açıyor; sivilleri öldürüyor, yaralıyor.

Devlet, militarizmi körüklüyor; Tunceli'de sivil ve silahsız insanları havadan ve karadan bombalıyor; Ankara'nın göbeğinde kelepçelediği ve ayağından yaraladığı genci kurşuna dizerek naklen infaz gerçekleştiriyor.

Devlet, şövenizmi kışkırtıyor; Kürt halkını “sözde vatandaş” olarak anıyor; Trabzon'da faşistlerin öncülüğünde sahnelenen linç girişimlerini cesaretlendiriyor. Başbakan ve ana muhalefet partisi başkanı, linççilerin “hassasiyet”ini anlayışla karşıladığını söylüyor. Solcu-gericiler, faşist saldırganlığa “ulusalcı” mazeretler uyduruyor. Faşist hareket kışkırtılıyor.

Devlet anadilde eğitimi savunduğu için Eğitim-Sen'i tasfiye etmekle tehdit ediyor.

Devlet, topluma resmi ideolojiyi dayatıyor; 1915 Ermeni tehcirinin gerçek boyutlarını kabul etmek bir yana, Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) bünyesinde oluşturduğu sözde komisyonlar aracılığıyla gerçekleri çarpıtıyor, ezen ulus milliyetçiliğini yeniden üretiyor.

Kaynağı bizzat devletin kendisi olan şiddetin sorumluluğunu başka adreslerde aramak, aydının vicdanıyla da, bilimsel gerçekçi kimliğiyle de bağdaşmaz.

Nitekim 1990'lı yıllarda JİTEM hesabına çalışan itirafçıların son haftalarda yaptıkları açıklamalar, organize şiddetin ilk ve dolaysız sorumlusunun devlet olduğunu bir kez daha göstermektedir. Kaçırıp kaybetme ve yargısız infaz gibi kontrgerilla uygulamalarının ayrıntıları, bizzat kontrgerilla tetikçileri tarafından açıklanmasına karşın, devletin ilgili birimlerinin suçluları yargılamaya dönük hiç bir girişimde bulunmaması, saldırganlığın yeniden başlamasını özendiriyor.

Bizler, halklarımızın ufkunun karartılmasına izin vermeyeceğimizi, hayatın ve toplumun aydından beklediği sorumluluğu yerine getirmekten kaçınmayacağımızı duyuruyoruz.

İşçi sınıfı hareketini, tüm demokratik kitle örgütlerini, emekçileri ve toplumun bütün ezilenlerini birleşik bir cephe gibi davranmaya, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

Haluk Gerger, İsmail Beşikçi, Ragıp Zarakolu, Varlık Özmenek, Feyza Hepçilingirler, Sungur Savran, Muzaffer Oruçoğlu, Ferhat Tunç, Kutsiye Bozoklar, Ahmet Telli, Umur Hozatlı, Özcan Sapan, A. Hicri İzgören, Nihat Ateş, Nail Satlıgan, Suzan Samancı, Ali Rıza Dizdar, Ahmet Oktay, Suavi, Savaş Çekiç, Hasan Kıyafet, Aydın Dere, Gülizar Tuncer, İbrahim Aksoy, Gülseren Yoleri, Necati Abay, Aydın Şimşek, Racia Adar, Gültekin Tetik, Sedat Yılmaz, Ali Ekber Kaya, Ercan Demir, Emin Karaca, Eren Keskin, Ahmet Soner, Şükrü Erbaş, Nevzat Karakış, Celalettin Can, Mehmet Ali Kırdök, Mihriban Kırdök, Ercan Kanar, İbrahim Çiftçioğlu, Cahit Berkay, Vedat Sakman, Uğur Kutay, Nurten Baydemir, Rahşan Köse, Zuhal Yıldırım, Muharrem Demircioğlu, Yeşim Sönmez, Serap Kervancı, Aynur Özbakır, Derya Demircioğlu, Işıl Altınmakas, Levent Canen, İbrahim Çiçek, Ruhan Mavruk, Mukaddes Çelik, Osman Özarslan, Metin Kayaoğlu, Vedat Aytaç, Keleş Öztürk, Ayşe Yumli Yeter, Cem Dinç, Dursun Güngör, Erdoğan Emir, Hasan Oğuz, Nurettin Güleç, Ruhan Akbaba, Mustafa Sarısülük, Metin Kahraman, Mustafa Işık, Şanar Yurdatapan, Hüseyin Aygün, Volkan Yaraşır, Ali Zülfikar, Haluk Çetin, Ali Haydar Cilasun, Aynur Doğan, İlyas Emir, Engin Yörükoğlu, Beser Şahin, Fadıl Öztürk, Önder Kızılkaya, Vecdi Erbay, Mihriban Demir, Leyla Toprak, Namık Kuyumcu, Aydın Öztürk, Zafer Diper, Şebnem Korur Fincancı, Ali Ekber Kaya, Fikret Başkaya, Hasan Polat, Memik Horuz, Yeşim Ustaoğlu, Emekçi, Hacı Orman

-------------------------------------------------------------------------------------------

PSAKD Maltepe Şubesi'nin 2 Temmuz etkinlikleri...

“Sivası unutmadık, unutturmayacağız!”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maltepe Şubesi Sivas katliamının 12. yıldönümü vesilesiyle bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştirdi. İlk olarak 1 Temmuz günü Gülensu Mahallesi'nde bir meşaşeli yürüyüş yapıldı. Tepe mevkinden dernek önüne kadar süren yürüyüş öncesinde el ilanı ve duvar afişleriyle emekçiler eyleme çağrıldı. Eyleme 100 kişi katıldı. Heykel Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında devletin katliam geleneğinin devam ettiği, buna karşı mücadelenin yükseltilmesi gerektiği vurgulandı.

2 Temmuz mitingine yapılan çağrının ardından basın açıklaması sona erdi. Dernek üyeleri mahallede mitingin güçlü geçmesi için bir dizi çalışma yürüttüler. El ilanı dağıttılar, iki ayrı noktaya pankart astılar. Mitinge yaklaşık 70 kişilik bir kortejle ve “Sivası unutmadık, unutturmuyacağız!/PSAKD Maltepe Şubesi” imzalı pankartla katıldılar.

Dernek içerisinde yapılan bir diğer etkinlik ise 3 Temmuz günü gerçekleşen Sivas anmasıydı. Bu etkinliğin örgütlenmesinde yine el ilanları ve afişler yaygın olarak kullanıldı. Etkinliğe gündeme ilişkin bir konuşmayla başlandı. Bunu Alibeyköy Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin semah gösterisi izledi. Sivas katliamını anlatan bir dia gösterimiyle devam eden etkinlik derneğin müzik grubunun sunduğu müzik ve şiir dinletisiyle sonlandı. Etkinliğe yaklaşık 80 kişi katıldı.

16 Temmuz günü saat 19.30'da Gülsuyu Mahallesi Elisa Cem Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen “Sivası unutmadık, unutturmayacağız!” etkinliğine ise yaklaşık 400 kişi katıldı. Etkinlik, açılış konuşmasının ardından Sivas şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Şube Başkanı Muharrem Kuzukıran kürsüye gelerek, Sivas katlimanı ve derneğin kuruluş amaçlarını anlatan bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından PSAKD Kadıköy Şubesi Semah Ekibi gösteri sundu. İlgiyle izlenen semahın ardından sahneye çıkan Nurettin Güleç Türkçe ve Zazaca türkülerle coşkulu anlar yaşattı. Gülensu Mahallesi Muhtarı Sabri Şakar ve Gülsuyu Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Çakmak, mahallenin gündeminde olan yıkımlarla ilgili birer konuşma yaptılar. Ardından Devrim Salman sahneye çıkarak türkü söyledi. Hep birlikte söylenen türkülerin ardından grevdeki Coca Cola işçileri kürsüye gelerek süreçlerini anlattılar ve herkesi destek olmaya çağırdılar. Coca Cola işçilerinin konuşması “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları ile son buldu.

Geçtiğimiz hafta başı Kurtköy Cambaztepe Mahallesi'nde evleri yıkılan emekçiler adına Hüsniye Yıldız yıkım sürecini ve yıkıma karşı direnişlerini anlattı. Yıkımlara karşı tüm mahallelerin ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cambaztepe'de evleri yıkılan yaklaşık 35 emekçinin geceye katılması dayanışma açısından oldukça anlamlı oldu. En son sahneye Gece Tutuştu Müzik grubu çıktı.

Yeni katliamların olmaması için örgütlü mücadele çağrısı yapan kapanış konuşması ile gece son buldu.

Kızıl Bayrak/Kartal