04 Haziran 2005
Sayı: 2005/22 (22)


  Kızıl Bayrak'tan
  Sermaye iktidarı alaşağı edilmeden
emperyalist kuşatma dağıtılamaz
  Eğitim-Sen ve anadilde eğitim hakkı
  ABD ve uşaklarının karanlık planlarını bozalım!
  “Her yer Seydişehir, her yer direniş!”
  Aliağa’dan Seydişehir’e destek eylemi
  İSDEMİR ve özelleştirme
  Paralı sağlık hizmeti adım adım hayata geçiriliyor
  Eğitim-Sen’in kapatılması AB’den
gelecek direktiflerle durdurulamaz
  Kayseri BDSP’den açıklama
  “20. Yılında Özelleştirme Gerçeği
Sempozyumu” üzerine
  “Asrın projesi” kimin için?
  Ermeni sorunu konulu konferans ertelendi
  Ölümleri çığlık olup durdurmalıyız!
   Gençlik hareketinin sorunlarının çözümünde devrimci bir odak
olabilmek için! / (Orta sayfa)
  İstanbul Üniversitesi’nde yaz okulları paralı hale getiriliyor!
  ÖSS geleceksizliktir!
  Fransız halkından emperyalist AB
projesine sert tokat!

  Fransa referandumu üzerine

  Lübnan’da dört turlu seçimlerin ilk turu
Beyrut’ta yapıldı
  Mahmut Abbas halkların celladı
Bush’un huzuruna çıktı
  Emperyalist-kapitalist düzen işkenceyi
“yasal güvence”ye kavuşturma yolunda!
  Emperyalist ordular 50 bin askerle Bağdat’a saldırı başlattı
  Maltepe BDSP’den Mayıs şehitlerini
anma eylemi
  Kadın programları yayından kaldırıldı
sömürü, şiddet ve yıkım sürüyor
  Bültenlerden
  “GOP İşçi Derneği 1. Olağan Genel
Kurulu’nda buluşalım!” başlıklı bildiriden
  Vicdani retçi Mehmet Tarhan’a baskılar artarak sürüyor!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

2. Çiğli İşçi Kurultayı'na çağrı!

“Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'de Örgütlenme Sorunları” ana başlığı ile 2. Çiğli İşçi Kurultayı örgütlenecektir.

Amacımız Çiğli Organize işçileri olarak yaşadığımız örgütlenme sorunlarına çözüm aramaktır. Bu alandaki deneyimleri, önerileri kurultay vesilesiyle tartışabilmek ve somut bir takım adımlar atabilmektir.

Hatırlanacağı üzere Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan bizlerin ihtiyaçları ve önerileri doğrultusunda geçtiğimiz yıl 1. İşçi Kurultayı gerçekleştirilmişti. Kurultay, işçilerin yaşamını derinden etkileyen, diğer yandan sınıfın mücadele birikimlerinin gaspını amaçlayan kölelik yasasına karşı Çiğli Organize'den yükselen bir tepki sonucu örgütlenmişti. Kölelik yasası vesilesiyle sermayenin saldırılarını ve çözüm yollarını işçi ve emekçilerle tartışma olanağı elde etmiştik.

Bu yıl 2'sini gerçekleştireceğimiz kurultayda ise; “Örgütlenme Sorunlarımıza” geniş bir tartışma perspektifi ile çok yönlü bakabilmek ve çözüm üretebilmek amacındayız.

Diğer yandan kurultayımızı işçi sınıfının mücadelesinden yana tüm kişi ve kurumların ortak kürsüsü haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle Çiğli Organize ile ilgili örgütlenme deneyimi, önerisi ve çalışması olan tüm kişi ve kurumları 2. Çiğli İşçi Kurultayı'na gereken ilgi ve desteği göstermeye çağırıyoruz.

2. Çiğli İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi

Not: 2. Çiğli İşçi Kurultayı 17 Temmuz 2005 tarihinde Çiğli Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşecektir. Sunulacak tebliğlerin kurultay tarihinden en geç 3 gün öncesinden ve 15'er dakikalık süreyi aşmayacak şekilde hazırlanıp iletilmesi rica olunur.

İrtibat Adresi: İşçi Kültür Sanat Evi Çelik İş Merkezi-Egekent Girişi K:1 D: 2 ÇİĞLİ

Tel: 0 (232) 329 64 36

------------------------------------------------------------------------------------------

Haramilerin saltanatını yıkmak için...

2. ÇİĞLİ İŞÇİ KURULTAYI'NDA BULUŞALIM!

Merhaba, Çiğli Organize'de çalışan, geceleri aç yatan gündüzleri sömürülen işçi arkadaşlar!

Günümüz yaşam koşullarının kat be kat zorlaştığı şu günlerde, bir 1 Mayıs'ı daha geride bıraktık. Haftalar öncesinden düzen medyasının başlatmış olduğu yalan haberlere rağmen bizim gibi çalışan milyonlarca sınıf kardeşimiz 1 Mayıs günü hakları ve gelecekleri için alanlardaydı. Bizler Çiğli Organize'den Metal İşçileri olarak “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” pankartını açarak varolan sömürü düzenine karşı tüm gücümüzle haklarımızı haykırdık. 1 Mayıs'a kendi pankartımızla katılmamızdan aldığımız güç ve moralle 2. Çiğli İşçi Kurultayı'na Metal İşçileri olarak hazırlanıyoruz.

Evet bizler Türkiye'de ve dünyada estirilen hatta dayatılan tüm karamsarlığa, umutsuzluğa, geleceksizliğe rağmen bize dayatılan hücre duvarlarını yıkarak cüret ettik, bu doğrultuda da geçen yıl Çiğli'de bir ilki gerçekleştirdik 1. Çiğli İşçi Kurultayı'nı düzenledik. O zaman söylediklerimiz hiçbir şekilde havada kalmadı. Gücümüz ve olanaklarımızın sınırlı olmasına rağmen birçok konuda etkinlikler düzenleyerek kamuoyu yaratmaya çalıştık. SSK'ların özelleştirilmesiyle başlayan süreçte SSK'lara sahip çıkmak ve Çiğli'de bir SSK talebiyle başlattığımız kampanyayı 5 bin imza ve basın açıklamalarıyla duyurmaya çalıştık. Asgari ücrete yapılan kırıntı zammı protesto etmek için basın açıklaması yaptık. İzmit SEKA Fabrikası'nın kapatılmaması için yine bir basın açıklaması yaptık ve yaptıklarımız İzmir'in yerel TV'lerinde yeraldı. Asıl bizim için önemli olan Çiğli Organize işçilerine seslenen, çözüm üreten bir bülteni bir yıl boyunca aralıksız her ay çıkarmak oldu.

2. Çiğli İşçi Kurultayı da geçen yıl aldığımız kararlardan biriydi. Bunu da 17 Temmuz'da gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çiğli Organize'de biz işçilerin önünde duran en büyük sorunu örgütsüz olmamızdır. Bu kurultayda yaşadığımız ortak sorunlara örgütlü bir karşı koyuşu nasıl gerçekleştirebiliriz sorusunu ve sorunlarını tartışacağız. Patronlar, bizleri daha çok sömürebilmek için örgütlü davranmalarına rağmen, biz neden hala örgütsüz çalışıyoruz, neden hep birlikte sömürüye karşı duramıyoruz, bunların çözümünü üreteceğiz. Patronlar biliyor ki tek parmağın kırılması kolaydır. Biz de biliyoruz tek parmak çok kolay kırılır ama hepimiz sıkı bir yumruk halinde birleşirsek önümüzde hiçbir engel duramaz.

Son olarak Çiğli Organize de çalışan metalinden tekstile, plastikten çeşitli işkollarındaki tüm işçileri yaşadığımız bu sömürüye karşı sıkı bir yumruk olmaya çağırıyoruz. Asla kendimizi tek bir kişi olarak görmemeliyiz, hepimiz bütünün bir parçasıyız.

Kurtuluş yok tekbaşına ya hep beraber ya hiçbirimiz!

2. Çiğli İşçi Kurultayı Metal İşçileri Hazırlık Komitesi

-----------------------------------------------------------------------------------------

Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı...

2. Çiğli İşçi Kurultayı'nda buluşalım!

Biz tekstil işçilerinin çalışma koşulları diğer sektörlere göre oldukça ağırdır. Tekstil fazla mesaileri ile ünlüdür. Öyle ki çoğu zaman sabahçı kalırız. Üstüne üstlük o halde uykusuz ve yorgun yine de çalıştırılırız. Aldığımız ücretler ise insanca bir yaşama asla yetmez. İşçi çıkarımının çok sık yaşandığı bir sektör olduğu için güvencesiz çalışmanın baskısı ile daha bir eziliriz. Örneğin, Üniteks'te geçen haftalarda 70 işçi çıkarıldı. Yine TEPAŞ'ta toplu işçi çıkarımı olmuştu.

İşte böylesi koşullarda çalışan bizler için tek çıkış yolu, örgütlenmek ve çalışma koşullarımızı değiştirmektir. Çünkü iş değiştirmekle sorun çözülmüyor. Patronların hepsi aynı mantıkta olduğu için sömürü her fabrikada yaşanıyor. O nedenle tek çare örgütlenerek sorunlarımıza çözüm bulmaktır. Gerçek çözüm ise sömürünün olmayacağı, eşitçe paylaşımın olacağı bir yaşam için mücadele etmektir.

Biz işçilerin çözüm yollarını tartışıp, çözümler üretebilmek için biraraya getirecek olan 2. Çiğli İşçi Kurultayı, bizlerin “güvencesiz çalışma ve geleceksiz yaşamaya hayır” demesi için bir fırsattır. Kurultay aracıyla hep birlikte ortak sorunlarımıza ortak çözümler üretebilmek için tüm işçi kardeşlerimizi bu çalışmaya güç vermeye davet ediyoruz.

Tekstil İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi

-----------------------------------------------------------------------------------------

Gereği düşünülmüş...

Çiğli halkının bir hastaneye ihtiyacı YOKMUŞ!

1.Çiğli İşçi Kurultayı kararları çerçevesinde Çiğli'ye SSK hastanesi yapılması talebiyle bir kampanya örgütlemiştik. Kampanya sonucunda topladığımız 5 bin imzayı TBMM'ye göndermiştik.

İstemimize TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı'nca gönderilen yanıt ise şöyledir;

“Çiğli İlçesi'nde Kuruma ait yataklı bir sağlık tesisine ihtiyaç duyulmakta ise de; ‘Yatırım Programı tekliflerinde yeni yatırımlara yer verilmemesi' talimatlandırıldığından” dolayı Çiğli'ye hastane yapılamıyor..!

Çiğli'de tam donanımlı bir hastane ihtiyacını ancak yaşayan bilir. Bir iş kazası olduğunda acil olarak bir hastaneye ulaşmanın zorluğunu, tam donanımlı bir hastane aramak için kaybedilen zamanı ancak yaşayan bilir. Bu ihtiyacı bilen işçilerin istemini TBMM kabul etmiyor. Rahat koltuklarında milyarlarca maaş alan, hastalandıklarında yurtdışında tedavi olan bu milletvekilleri tabii ki biz işçinin derdini anlayamaz. Evet, bütçeden hastane gibi ihtiyaçlara yatırım için yer verilmiyorsa, nereye veriliyor? Biz söyleyelim: Bütçe silahlanmaya ayrılıyor. Trilyonlar harcanarak tank, tüfek, bomba alınıyor. Bütçe emperyalist ülkelerle girilen bağımlılık ilişkileri sonucu çoğalan borçlara gidiyor. İMF geliyor, emrediyor, ülkedeki işbirlikçileri ise uyguluyor. Sağlığa, eğitime bütçe ayrılmıyor. 350 milyon asgari ücreti çok gören İMF ve uşakları bizim sağlık ihtiyaçlarımızı da çok görüyorlar. İşçinin, emekçinin yaşam koşulları onları hiç mi hiç ilgilendirmiyor. İşçiler onların ilgisini sadece seçim döneminde çekiyor.

O halde neden onlar var? Onları biz varediyoruz. Düzen partilerine oy verirken hep unutkan davranıyoruz. Hep aldanıyoruz. En ufak ihtiyaçlarımızı bile bu düzen ve partileri karşılayamıyor.

Oysa gerçek çözüm bu düzenin değişmesinde, çözüm işçi sınıfının kendi iktidarında!

Ancak biz işçiler örgütlü gücümüzle mücadele edersek bizim sırtımızdan geçinen bu asalak takımını atar ve sömürüsüz insanca bir yaşamı elde edebiliriz.

2. Çiğli İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi