İçindekiler:

7 Ocak 2024
Sayı: KB 2024/01

Yeni bir kavga yılına girerken...
Ya barbarlık içinde çöküş ya sosyalizm!
Gerici faşist iktidarın "sadaka" rejimi
AKP-MHP koalisyonu: "Yerli/milli" NATO'cular
Yine şoven histeri yine saldırganlık
İsrail'le ticareti arttırıldı
İşçi ve emekçilerin direniş panoraması!
Özak Tekstil'de işçilerin birliği sermayeyi yenecek!
Erdoğan asgari sefalet ücretini belirledi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu tiyatrosu
TKİP VII. Kongresi kapanış konuşması
Emperyalist hegemonya krizinin tablosu
Gazze'de direniş sürüyor
İsrail'in barbarlığı ve artan uluslararası "baskı"
Japon emperyalizmi piste çıkıyor
Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht
Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi sürüyor...
Kreş hakkı için mücadeleye!
2023 yılı ve gençliğin mücadele tablosu
Boğaziçi Üniversitesi'ne yeni saldırı.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

2023 yılı geride kalırken...

İşçi ve emekçilerin direniş panoraması!

 

2023 yılında, işçi sınıfı ve emekçiler hak gasplarına, baskı ve sömürüye karşı onlarca direniş gerçekleştirdi.

Ocak

10 Ocak: Adana’da Arçelik Yetkili Servisi’nde çalışırken işten atılan Rıdvan Altınçınar mobbinge, ağır iş dayatmasına, düşük ücretlere karşı direndi.

16 Ocak: Trendyol Go kuryeleri düşük zam dayatmasına ve çalışma koşullarına karşı tüm illerde kontak kapattı. Eylemler sonucu anlaşma sağlandı.

16 Ocak: Diyarbakır’da yüzlerce fırın işçisi “Ortaçağ köleleri değiliz!” diyerek iş bıraktı. Düşük ücret ve sosyal hakları için iş bırakan işçiler Dağkapı Meydanı’nda toplandı

20 Ocak: DİSK/Dev Turizm İş Sendikası Marmara Bölgesi Şubesi, Beyoğlu'nda bulunan Soho House Otel’de grev hakkı oylamasında işçi iradesinin tanınmamasını protesto etti. 

24 Ocak: TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan Schneider Enerji işçilerinin grevi, greve çıktıkları günün gecesinde “milli güvenliği bozucu” nitelikte olduğu gerekçesiyle AKP şefi Erdoğan tarafından yasaklanmıştı. Yasak kararını tanımadıklarını açıklayan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise grevlerine devam etti ve grev anlaşmayla sonuçlandı.

25 Ocak: İstanbul Dudullu OSB’de bulunan Omega Motor’da Türk Metal’e üye olduğu için 17 işçinin işten atılması üzerine direnişe başladı.

28 Ocak- İstanbul’un Esenyurt ilçesinde LC Waikiki deposunda Kod-46 ile işten çıkartılan 13 işçinin talepleri, direnişin 19’uncu gününde kabul edildi.

Şubat

6 Şubat’ta meydana gelen Maraş depremlerinde işçi sınıfı “dayanışma yaşatır” şiarıyla deprem bölgesiyle dayanışmak için seferber oldu. Maden işçileri, itfaiye işçileri, sağlık emekçileri, belediye işçileri, deprem bölgesine giderek arama-kurtarma ve yardım çalışmalarına doğrudan katıldı. Öte yandan, tüm işyerlerinde yardımlar toplandı.

27 Şubat: İstanbul Tuzla’daki Deri ve Endüstri Serbest Bölge’de bulunan Mata Otomotiv’de işçiler iş güvenliği ve işçi sağlığının sağlanması ve ek zam talebiyle direnişe başladı.

Mart

Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren Barutçu Tekstil’de Öz İplik-İş Sendikası’na üye olan 9 kadın işçi işten atıldı. Önce 4, yaklaşık bir ay sonra ise 5 işçi işten çıkarılırken, fabrika önünde başlayan direniş 130 günü aşkın devam etti.

30 Mart: Uluğ Enerji ile DİSK Enerji Sen arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, kendilerine dayatılan sefalet zammını kabul etmeyen enerji işçileri direnişe başladı. Sendika yöneticileri de Uluğ Enerji’nin Bursa’daki merkezi önünde süresiz oturma eylemi başlattı.

Nisan

14 Nisan: Birleşik Metal-İş’in yetkisinin düşürüldüğü ve sendikasızlaştırılan ABB Elektrik’in Dilovası fabrikasında işçiler direniş başlattı. Düşük ücrete ve ağır çalışma koşullarına karşı 4 gün boyunca iş durduran işçilerden 12’si Kod-46 ile işten çıkarılmıştı. Hiçbir hakkını alamayan işçiler fabrika önünde direniş gerçekleştirdi.

Haziran

14 Haziran: İstanbul Finans Merkezi Halkbank şantiyesinde çalışan inşaat işçileri gasp edilen hakları için direnişe başladı ve polis saldırısına uğradı.

23 Haziran: Tez-Koop-İş üyesi işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine İTÜ yemekhanesi önünde toplanarak rektörlük önüne yürüdü.

Temmuz

14 Temmuz: TİS görüşmelerindeki anlaşmazlık nedeniyle Corning Kablo işçileri greve çıktı. Lastik-İş üyesi işçiler, fabrika yönetimi ile yapılan son toplantıda anlaşmaya vararak grevlerini 156. günde sonlandırdı.

25 Temmuz: Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (DEDAŞ) çalışan işçiler insanca çalışma koşulları ve yaşanabilecek ücret talebiyle iş bıraktı. 70 ilçeye yayılan eylemlerin ardından çok sayıda işçi Kod-49’la işten çıkarıldı.

Ağustos

5 Ağustos: Türkiye merkezli inşaat şirketi Yapı Merkezi'nin Tanzanya'daki demir yolu şantiyesinde çalışan ve yedi aydır maaş alamayan yaklaşık 2 bin işçi greve çıktı. Grevin 13’üncü gününde işçiler haklarını aldı.

5 Ağustos: Renault işçileri maaşlarının asgari ücretin altına düşmesi üzerine “ek zam” talebiyle eylemler başlattı.

8 Ağustos: Ankara’da Mamak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü birimlerinde çalışan işçiler ek zam talebiyle iş bıraktı.

8 Ağustos: Ege Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası üyesi işçiler, geriye dönük alacaklarının ödenmesi için iş bırakma eylemi başlattı. 8’inci günde ödeme sözü alan işçiler işbaşı yaptı.

8 Ağustos: Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) işçiler, düşük zam dayatmasına karşı eylemler gerçekleştirdi. Koza Halı, Şireci Cotton, Şireci Akrilik’ti, Asko Tekstil işçileri düşük zam dayatmasına karşı eylem yaptı. Şireci Tekstil işçileri patronun yüzde 34 zam teklifine karşı yüzde 40 zam talebiyle iş bıraktı. İşten atma ve gözaltı saldırısının yaşandığı direniş, 14 Ağustos’ta anlaşma sağlanmasıyla bitirildi.

9 Ağustos: Kazancı Holdinge bağlı Fırat EDAŞ’ta çalışan enerji işçileri 9 Ağustos’ta iş yavaşlatma ve 16 Ağustos’ta iş bırakma eylemleri gerçekleştirdi.

10 Ağustos: Ankara’da Mamak, Etimesgut ve Çankaya Belediyesi işçilerinin ardından Yenimahalle Belediyesi işçileri de ek zam talebiyle iş bıraktı

11 Ağustos: Zamlar karşısında eriyen ücretlerine karşı ek protokol isteyen belediye işçileri iş bıraktı. İzmir’de Bornova, Buca ve Bayraklı Belediyesi’nde çalışan işçiler iş yerlerine geldi ancak iş başı yapmadı.

15 Ağustos: Sputnik’te grev kararı alan 23 TGS’linin işten çıkarılmasının ardından Sputnik’in Ankara ve İstanbul ofislerinde grev başladı.

14 Ağustos: İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Ağaç AŞ’de çalışan DİSK’e bağlı Birleşik Tarım-Orman Sendikası (BTO-SEN) üyeleri ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle Saraçhane’deki İBB binası önünde direnişe başladı. Direnişin 8’inci gününde işçilerin talepleri karşılandı.

26 Ağustos: PTT-Sen ve DGD-Sen’e üye olduğu için işten atılan Trendyol Depo işçileri direnişe başladı. İşten atılan işçilerin geri alınması, sendikalı çalışmak ve insani çalışma koşulları talepleriyle direnen işçiler eylemlerini Esenyurt Depo ve Trendyol Genel Merkezi önünde sürdürdü.

28 Ağustos: Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Koyunağılı Köyü mevkiinde bulunan, Yıldızlar SSS Holding'e bağlı Doruk Madencilik’te çalışan işçiler, ödenmeyen maaşları ve kıdem tazminatı ödemeleri için eyleme başladı. 31 Ağustos’a kadar yapılan oturma eylemi sonrası işçiler, 1 Eylül’de madene inerek açlık grevine başladı. Açlık grevinin beşinci gününde Maden-İş’in tazminatların ödeneceğine ilişkin şirketin taahhüttü verdiğini açıklaması üzerine grev sonlandırıldı.

Eylül

2 Eylül: İzmir'in Dikili ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük domates serasına sahip olduğunu söyleyen Bayburt Grup’a bağlı Agrobay Seracılık’ta işçiler, Tarım İşçileri Sendikası (Tarım Sen) üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşçiler gasp edilen haklarının ödenmesi talebiyle direnişe başladı.

16 Eylül: İzmir Narlıdere Belediyesi’nde sendikalarını değiştirerek Genel-İş’e üye olan işçiler işten atıldı. Bir işçi işten atmaya tepki göstererek intihara kalkıştı. Eylemler sonucu işçiler işe iade edildi.

16 Eylül: Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan Tekno Kauçuk’ta Petrol-İş üyesi işçiler ek zam talebiyle eylem yaptı.

16 Eylül: Gebze merkezde ve Güzeller OSB’de iki fabrikası olan, Petrol İş Sendikası Gebze Şubesi’ne üye Trelleborg işçileri taleplerinin görmezden gelinmesi üzerine üretimi durdurdu.

18 Eylül: Bağımsız Maden-İş’e üye olduğu için işten atılan Ramazan Gündoğan Soma TKİ önünde direnişe başladı. Gündoğan, 11 gündür eylemini sürdürdüğü Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Soma Linyit İşletmeleri’nin çatısına çıkarak işe iadesini istedi. 

Gündoğan’ın şirketin çatısındaki bekleyişi devam ederken yapılan görüşmelerin ardından anlaşmaya varıldı.

19 Eylül: Gebze’de bulunan Tekno Kauçuk’ta Petrol-İş üyesi işçiler ek zam eylemleri yaptı. 

23 Eylül: Antep’te Özsever Tekstil işçileri baskılar nedeniyle iş bıraktı. 

26 Eylül: Kocaeli’de Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye Bekaert işçileri ek zam eylemleri gerçekleştirdi.

Ekim

2 Ekim: Ataşehir Belediyesi’nde çalışan ve onayları olmadan zorla emekli edilen 9 işçi belediye önünde direnişe başladı. Direnen işçiler yaptıkları görüşme sonucu işe geri dönerek direnişi 7 Aralık’ta sonlandırdı.

3 Ekim: Bekaert fabrikasında çalışan Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Yöneticisi Selçuk Atmaca işten atıldı. Arkadaşlarının geri alınmasını isteyen işçiler fabrikaya kapandı.

6 Ekim: Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, MESS grup sözleşmesi sürecinde talepleri için birer saat iş bırakma eylemleri yaptı.

9 Ekim: Antep’te Vera Kâğıt Bobin Ambalaj işçileri, maaşlarının geçinmeye yetmediğini ve çalışma şartlarının ağır olduğunu belirterek greve çıktı.

17 Ekim: Genel-İş Sendikası İzmir 2 ve 9 No’lu şubeye bağlı İZENERJİ işçileri ikramiyelerinin gecikmesi nedeniyle iş bıraktı.

19 Ekim: İstanbul’da Beylikdüzü Belediyesi’nde çalışan Genel-İş üyesi işçiler ve TOSB’de bulunan Novares fabrikasında çalışan Petrol-İş üyesi işçiler Filistin halkıyla dayanışma eylemi düzenledi. 

22 Ekim: Mamak Belediyesi’nde çalışırken işten atılan Murat Kaplan direnişe başladı. Kaplan direnişini 6’ncı gününde sonlandırdı.

23 Ekim: Zonguldak’ta Entegre Madencilik işçileri maaşların geç yatması ve haftalık tatil hakkının gaspına karşı iş bıraktı.

30 Ekim: Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde TTK’ya ait maden ocağını rödevans yöntemiyle işleten özel Enka Madencilik’te çalışan işçiler sosyal hakları için maden ocağı önünde direnişe geçti.

Kasım

6 Kasım: Raporluyken hakkında tutulan asılsız tutanak yüzünden işten atılan İBB-İsper işçisi Tülay Çal, Saraçhane'deki İBB önünde polisin engelleme girişimine rağmen direnişe başladı.

9 Kasım: Kartal’da Asır Plast fabrikası patronu hileli iflas yoluyla işçilerin hakkını gasp ederek fabrikayı kapatıp yurt dışına kaçtı. İşçiler fabrika önünde direnişe başladı. İşçiler 27 Aralık’ta haklarını aldıklarını duyurdu.

16 Kasım: ODTÜ’de hakları gasp edilerek Kod-46 ile işten atılan Serdal Delibal işe iade talebiyle direnişe başladı. Direnişe öğrenciler de destek verdi. Delibal direnişini 6 Aralık’ta sonlandırdı.

20 Kasım: Hendek’te Burda Bebek fabrikasında Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler direnişe başladı.

24 Kasım: Çiğli Belediyesi’nde Ekim ayı maaşlarının zamanında yatırılmaması üzerine işçiler iş bıraktı.

27 Kasım: Özak Tekstil’de işçilerin sarı sendika Öz İplik İş’ten istifa ederek Birtek-Sen’e üye olması üzerine patron ve sarı sendika iş birliği ile başlayan saldırı sonrası bir kadın işçi işten atıldı. Bunun üzerine işçiler üretimi durdurarak direnişe başladı.

Aralık

1 Aralık: Tuzla’da bulunan Sedef Tersanesi’nde taşeron Ünveras şirketi bünyesinde çalışan ve aylardır ücretleri ödenmeyen işçiler direndi ve haklarını aldı.

7 Aralık: DİSK’e bağlı Limter-İş üyesi tersane işçileri gasp edilmek istenen hakları için Ada Tersanesi önünde direnişe başladı ve haklarını aldı.

19 Aralık: Kocaeli Aslanbey OSB’de bulunan Tezcan Galvaniz fabrikasında kışlık kıyafet ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleri ile iş bırakan işçilerin talepleri kabul edildi.

21 Aralık: Bursa’da bulunan Şahinkul Makina’da yetkili Birleşik Metal-İş ile patron arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine işçiler greve çıktı.

22 Aralık: Yalova Altınova Tersaneler bölgesinde Gemak Tersanesi’ne bağlı Ünveras firmasının işçilerin 2 aylık maaşını ödememesi üzerine direniş başladı.

25 Aralık: İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan Krom Evye fabrikasında çalışan Birleşik Metal-İş üyesi Besra Demir işten atıldı. Demir, sendikaya üye olmaması ve Alevilerden uzak durması yönünde tehditlerde bulunan ustabaşını şikâyet ettiği için işten atıldı. Demir direnişe başladı.

29 Aralık: Kolin İnşaat şirketine ait Sefine Tersanesi’nde çalışan işçiler ücretleri gasp edilerek işten çıkarıldı. DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası Yalova’da bulunan Sefine Tersanesi önünde direniş başlattı.

29 Aralık: Ankara Üniversitesi İbni Sina ve Cebeci Hastanesi bünyesinde Antıp A.Ş. çalışanları hukuksuzca işten atıldı. İşten atma saldırısına karşı İbni Sina Hastanesi önünde işçiler açıklama yaptı.