İçindekiler:

23 Nisan 2022
Sayı: KB 2022/16

Mücadele mevzilerinden 1 Mayıs'a!
Tarihten günümüze Türkiye'de 1 Mayıs
Dört bir yanda 1 Mayıs çağrısı!
TOMİS'ten 1 Mayıs çağrısı
Farplas direnişi üzerine
Kürt halkına karşı yeni saldırı dalgası
AKP şefi riyakarlığın doruklarında!
Paskalya yürüyüşleri üzerine
Emperyalist savaş emekçiler için artan sömürü demektir
Ukrayna savaşı ve silahlanma yarışı
Dünya işçi sınıfı hareketi tarihinde 1 Mayıs
Basel ve Frankfurt'ta 1 Mayıs hazırlıkları
1 Mayıs- V. İ. Lenin
1 Mayıs düşüncesi ilerliyor
Ukraynalı mülteciler ve burjuvazinin ikiyüzlülüğü
Savaşın gölgesinde sosyal medya tartışmaları
İEKK'nin 1 Mayıs bildirisi
DGB'den 1 Mayıs pikniği
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Basel ve Frankfurt’ta 1 Mayıs hazırlıkları

 

İsviçre Basel ve Franfurt’ta TKİP taraftarları ve BİR-KAR çalışanları gerçekleştirdikleri faaliyetler ile 1 Mayıs’ta işçi ve emekçileri mücadeleye çağırdı.

Basel’de 1 Mayıs hazırlıkları

Kimi Türkiyeli devrimci grupların yanı sıra TKİP taraftarlarının da temel bileşeni olduğu, İsviçreli devrimci, ilerici ve anti-faşist grupların ağırlıklı olarak yer aldığı “Anti Kapitalist Blok” 1 Mayıs’ın temel konuları, talepleri ve şiarlarının neler olması gerektiği konularında tartışmalar yürüttü. Bu çerçevede, ortak ana pankart, ortak afiş ve ortak bildiri konusunun içerik ve şiarlarında ortaklaştı. “Kapitalizm kriz ve savaş demektir- Devrimci bir perspektif için!” şiarlı ortak bildiri ve afişler bir hafta önce yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Yanı sıra hazırlık çerçevesinde bazı etkinlikler de gerçekleşecek.

Ortak çalışmanın yanı sıra TKİP taraftarları kendi bağımsız çalışmalarını da yürütüyorlar. “Kapitalist sömürüye ve emperyalist savaşa karşı 1 Mayıs’ta devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütmeye” şiarlı TKİP Yurtdışı Örgütü bildirisinin Türkçe ve Almancası posta kutularına dağıtılıyor. Yanı sıra “Kapitalist sömürüye ve emperyalist saldırganlığa karşı 1 Mayıs’a!” şiarlı afiş çalışmasına da başlandı. 1 Mayıs çalışmasına paralel olarak, 8 Mayıs’ta “Onlar devrim tarihimizin kilometre taşıdır, düzene karşı devrim çağrısıdır” şiarıyla yapılacak olan ‘71 devrimci önderlerini anma etkinliğinin hazırlıkları da sürüyor.

Frankfurt’ta 1 Mayıs hazırlıkları

İki yıldan bu yana pandeminin gölgesinde geçen 1 Mayıs, henüz tam anlamıyla geride bırakılmasa bile bu sene pandemi kaygısının nispeten azaldığı bir atmosferde kutlanabilecek.

1 Mayıs’a sayılı günler kalırken, sınıf devrimcileri de kendi cephelerinden, 1 Mayıs’ın sınıfsal ve devrimci özüne layık kutlanması için hazırlıklarını yoğunlaştırıyorlar. Afiş, bildiri ve çağrı gibi araçlarla emekçilere seslenme faaliyetini sürdürüyorlar.

Bu çerçevede, “Kapitalist sömürüye ve emperyalist saldırganlığa karşı 1 Mayıs’a!” şiarlı, TKİP imzalı afişler Frankfurt’un kimi emekçi mahalleleri ve Rüsselsheim’da yaygın olarak yapıldı. Bunun dışında, BİR-KAR İşçi Komisyonu adına hazırlanan, havaalanı, Gate Gourmet, Opel ve Lufthansa gibi işletmelerin işçilerine seslenen yerel bildirilerin de dağıtımı yapılıyor.

Yine TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı, “Kapitalist sömürüye ve emperyalist savaşa karşı, 1 Mayıs’ta devrim ve sosyalizm mücadelesini yükseltelim!” başlıklı bildirilerin bölgedeki kimi işletmelerde dağıtılması planlanıyor.

Bu seneki 1 Mayıs’ı Ukrayna’da süren emperyalist savaş koşullarında karşılıyoruz. Sermayenin, işçi sınıfı içerisindeki kolu olan sendika bürokrasisi, sermaye hükümetinin silahlanma ve militarizmde gemi azıya almasına esaslı bir itirazda bulunmuyor. Aksine, sermayenin dümen suyundan giderek, işçi ve emekçileri onların kirli politikalarının destekçisi yapmak için elinden geleni yapıyor. Önümüzdeki 1 Mayıs’ı da hükümeti destekleme arenasına dönüştürmek istiyorlar.

O yüzden, emperyalist savaşa, kapitalist sömürüye ve ırkçılığa karşı bu seneki 1 Mayıs’a her zamankinden daha fazla emekçi taşımak ve özellikle emperyalist savaş üzerinden yaratılan zehirli havayı dağıtmak büyük bir önem taşıyor. Bu konuda ortaya konacak devrimci her çaba çok önemli, değerli ve belirleyici bir öneme sahiptir.