İçindekiler:

2 Nisan 2022
Sayı: KB 2022/13

Ukrayna'da emperyalist savaş ve NATO
Müzakereler İstanbul'da devam etti
Nebati kimin ekonomisini kurtardı?
Türk-İş açlık sınırını açıkladı
Düzen muhalefetinin restorasyon programı
Seçim yasasında yap-boz!
BDSP'nin 1 Mayıs bildirisi
İstanbul 1 Mayıs Platformu'ndan çağrı
Yoksulluğun panzehiri
Farplas direnişi sona erdi
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü / 1
Hıdır Demir'in anısına...
"Parti sırrı"
Google ve Youtube emperyalist savaşın tarafındalar
"Ruble ile ödeme yoksa gaz da yok"
Avrupa'da "Grev" gösterimleri
Cenevre'de "Grev" gösterimi
"Ankara Mutabakatı"
DGB'den 1 Mayıs çağrısı
Gençlikten Kızıldere anmaları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Haklarımız, özgürlüğümüz, geleceğimiz için...

Krizin faturasına, baskılara ve emperyalist savaşa karşı 1 Mayıs’a!

 

İşçi ve emekçilerin mücadele ve kavga günü olan 1 Mayıs’ın ön günlerindeyiz. Emperyalist-kapitalist sistem döne döne ürettiği krizlerle, bunalımlarla ve savaşlarla milyonlarca işçinin, emekçinin, gencin ve kadının yaşamını her geçen gün daha çekilmez hale getiriyor. Pandemi ile birlikte dünyanın her yerinde daha da derinleşen ekonomik krizin faturası işçi ve emekçilere, gençlere, kadınlara yüklenmek isteniyor.

Emperyalist-kapitalist sistemin efendileri dünya hegemonyası ve yeni pazarlar için dünyayı kan gölüne çeviriyor. Ortadoğu’da Asya’da, Afrika’da ve son olarak Ukrayna üzerinden Doğu Avrupa’da tırmandırılan emperyalist savaş milyonlarca işçi ve emekçiyi yıkıma sürüklüyor!

Ülkemizde ise sermaye düzeni daha fazla kar için en temel haklarımızı gasp ediyor. İşçi ve emekçileri kölelik koşullarında düşük ücretlerle çalıştırıyor, haklarını her geçen gün gasp ederek sömürü zincirlerini kalınlaştırıyor. Ekonomik krizin çok yönlü faturası ve hayat pahalılığı gençliği de dolaysız olarak etkiliyor. Öğrenciler, en temel hakkı olan eğitim hakkına erişemiyor, barınma, beslenme gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor, geleceksizliğe mahkum ediliyor. Faşist baskı ve gerici kuşatma altındaki gençliğin özgürlük özlemi her geçen gün artıyor.

Kapitalist sömürü, faşist baskı ve emperyalist savaşlar geleceğimizi tehdit ediyor. Yaşananlar bir kez daha göz önüne sermiştir ki, kapitalizm kriz, sömürü ve savaş demektir!

Arkadaş! 1 Mayıs’ın çağrısına kulak verelim:

“Tekliyor işte çağın çarkına okuyan çark,

Ve durdu muydu bir gün bu kör, avara kasnak

Bir zincir yitirenler bir dünya kazanacak!

Sen de o dünyadansın, sınıfın bil safa gel!”

İnsanca yaşam hakkı için 1 Mayıs’a!

Özerk, demokratik üniversite hakkı için 1 Mayıs’a!

Parasız, nitelikli, ulaşılabilir eğitim hakkı için 1 Mayıs’a!

Parasız nitelikli ve ulaşılabilir barınma ve beslenme hakkı için 1 Mayıs’a!

Kapitalizme köle, emperyalizme asker olmamak için 1 Mayıs’a!

Devrimci Gençlik Birliği

 

 

Üniversitenin sesi yükseliyor

 

İstanbul Üniversite’nin Sesi ve İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Hadımköy yerleşkesi öğrencilerinin çıkardığı “İÜ-C’nin Sesi” fanzinlerinin ikinci sayısı çıktı.

İÜ-C’nin Sesi 2. sayısı çıktı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Hadımköy yerleşkesi öğrencilerinin çıkarttığı “İÜ-C’nin Sesi” fanzininin 2. sayısı çıktı.

“Parasız, nitelikli, ulaşılabilir beslenme haktır!” şiarı ile yayınlanan fanzinin 2. sayı gündemi üniversitenin en yakıcı sorunu olan yemekhane gündemi ile çıktı. Doymak ve beslenmek arasındaki fark, haklarımız ve parasız beslenme hakkı, Hadımköy yerleşke de bulunan kadın yurdunda öğrencilerin yaşadığı problemler ve bunların yanı sıra birçok farklı bölüm ve fakülteden öğrencilerin yemekhane sorununa dair görüşlerine bu sayıda yer verildi.

Ayrıca fanzinin temel gündemlerinden birisi de yemekhane sorununa ilişkin başlatılan online imza kampanyasının talepleri ve imza kampanyasının yaygınlaştırılması, sorunlar karşısında birlikteliği arttırmanın önemi oldu.

İÜ’nün Sesi 2. sayısı çıktı

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin çıkarttığı İstanbul Üniversitesi’nin Sesi Fanzini’nin 2. sayısı “Ukrayna’da emperyalist savaş başladı: Kulübelere barış, saraylara savaş!” şiarı ile yayınlandı.

Emperyalist savaş gündemi ile çıkan fanzinde Farplas direnişçileri ile röportaj, Türk dizilerinde öne çıkan cinsiyet eşitsizliği, genç işsizlik, savaşa dair şiir, Schindler’in listesi film tanıtımı, yurt sorunlarına dair öykü, medya ve savaş gerçekliği gibi yazıların yanı sıra; Sezen Aksu’nun “Ünzile” ve Teoman’ın “İki Çocuk” şarkılarına dair yazılar ve Sabahattin Ali’nin “İçimizdeki Şeytan” kitabının tanıtımı ve etkinlik çağrısı yer aldı.

Sabahattin Ali anılacak

İstanbul Üniversitesi’nin Sesi fanzin ekibi 3 Nisan Pazar günü saat 14.00’de toplumcu yazar Sabahattin Ali için bir anma etkinliği gerçekleştirecek. “Sabahattin Ali’yi anıyoruz: Görecek günler var daha...” şiarı ile sergi, ses tiyatrosu ve şiir dinletisinin olacağı anma etkinliğine fanzin ekibi çağrı yapıyor. 

Kızıl Bayrak / İstanbul