İçindekiler:

2 Nisan 2022
Sayı: KB 2022/13

Ukrayna'da emperyalist savaş ve NATO
Müzakereler İstanbul'da devam etti
Nebati kimin ekonomisini kurtardı?
Türk-İş açlık sınırını açıkladı
Düzen muhalefetinin restorasyon programı
Seçim yasasında yap-boz!
BDSP'nin 1 Mayıs bildirisi
İstanbul 1 Mayıs Platformu'ndan çağrı
Yoksulluğun panzehiri
Farplas direnişi sona erdi
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü / 1
Hıdır Demir'in anısına...
"Parti sırrı"
Google ve Youtube emperyalist savaşın tarafındalar
"Ruble ile ödeme yoksa gaz da yok"
Avrupa'da "Grev" gösterimleri
Cenevre'de "Grev" gösterimi
"Ankara Mutabakatı"
DGB'den 1 Mayıs çağrısı
Gençlikten Kızıldere anmaları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Farplas direnişi sona erdi

 

1 Nisan günü saat 10.30’da Farplas direnişçileri, Birleşik Metal İş, Lastik İş ve Limter İş sendikalarının temsilcileri sendika binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, 19 Ocak 2022 tarihinden itibaren Farplas işçilerinin mücadelesi anlatılarak 2 aydır süren kapı önü direnişinin sonlandırıldığı ifade edildi. 

Açıklamayı Birleşik Metal İş Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın okudu. Aydın, Farplas Otomotiv’in patronlarının hep Türkiye otomotiv sanayisinin en önemli tedarikçi şirketi olmakla övündüğünü; yüksek ciro ve karlılıkla her yıl kırdıkları ihracat rekorlarıyla gündem olduğunu; kadın işçi çalıştırdığı için “kadın dostu şirket” ödülleri aldığını belirterek, bunun arkasında muazzam bir emek sömürüsü bulunduğunu ifade etti. 

Açıklamada Farplas’taki sömürü koşulları ve örgütlenme süreci şu sözlerle anlatıldı:

“Farplas direnişi işte bu büyük sömürüyü, kötü çalışma koşullarını, düşük ücretleri, baskıyı-mobbingi gözler önüne serdi. Yürüttüğümüz mücadele, fabrikada işçiler örgütlenmesin, sendikalaşmasın diye yapılan hileleri, hukuksuzlukları bir bir ortaya çıkardı. Bugüne kadar işyerine uğramayan, Çalışma Bakanlığı Müfettişlerinin işyerine gelmesini sağladık ve resmi olarak da işverenin suçunu tespit ettirdik. Artık kimse yalanlar üzerine şirket masalları anlatamayacak.”

“İşçilerle birlikte pek çok eylem yaptık. İş bıraktık. Bunun sonucu bugüne kadar işçilere asgari ücret düzeyinde maaş reva gören şirket daha yüksek zamlar yapmak zorunda kaldı. Farplas işvereni, işçiye bugüne kadar hiç vermediği kadar zam verdi. Birçok kalemde sosyal hak verdi, ikramiyeleri 3’den 4 çıkardı, var olan sosyal hakları %100 artırdı, bugüne kadar %50 olarak uygulanan fazla mesaiyi %100 hafta sonu mesaisini %200’e bayram mesailerini %300’e çıkardı.

Bu eylemler arasında, işten atmalara karşı fabrika işgali de bulunuyor. İşçiler, sendikalarıyla birlikte fabrikanın çatısında direndiler, sadece kendi fabrikalarındaki işçilere değil, tüm işçi sınıfına örnek oldular. Fabrika içeresindeki direnişimiz işvereninin davetiyle, çok sert bir şekilde polis şiddetiyle karşılaştık. Ancak bu polis şiddetine ve baskısına karşı yılmadık direnişimizi kararlılıkla sürdürdük.”

“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü fabrikanın önünde, Farplas’ın direnişçi kadın işçilerinin öncülüğünde kutladık.

Gebze’de, Kadıköy’de, şirketin genel merkezinin bulunduğu Maslak’ta basın açıklamaları düzenledik. Haksızlığa boyun eğmedik, onurlu bir şekilde mücadelemizi verdik.”

“Bugün itibariyle fabrika önünde sürdürdüğümüz direnişi sonlandırıyoruz. Ancak Farplas’ta üyelerimizin hakları ve sendikalaşma için verdiğimiz mücadele devam edecek.

Bu vesileyle, mücadelemizde bizi yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza, emekten yana partilere, siyasi örgütlere, dernek ve kuruluşlara, kadın örgütlerine, kardeş sendikalarımıza, vardiya çıkışlarında ziyaretimize gelen işçi kardeşlerimize ve basın emekçilerine teşekkür ediyoruz.”

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

EnerjiSA işçilerine polis saldırısı

 

Başkent Enerji Dağıtım Şirketi’nden işten çıkarılan DİSK/ Enerji-Sen üyesi işçiler Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde direnişe başladı. Direnişin ilk günü basın açıklaması gerçekleştiren işçiler şunları ifade etti:

“Şimdi başkentin faaliyetinin olduğu illerde sendika temsilcisi arkadaşlarımızın da dahil olduğu işçiler işten atılıyor. Geri kalan işçileri bizleri göstererek tehdit ediyorlar. Bizim sendikamıza özgü bir işten atma olmadığı belirtiliyor ama bu yalan sarı sendika tarafından yayılıyor”

Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı:

“Birçok arkadaşımız ortada bir performans kriteri olmamasına rağmen performans baskısı ile işten atılıyor. Birçok arkadaşımız da sağlık sorunları ile boğuşuyor.

Yaptığımız iş ağırlığından kaynaklı fiziksel rahatsızlıklarımız oluşmaya başlıyor. Ayrıca işyerinde belirli kurallar olmadığı için yöneticilerin keyfiyeti ile hareket etmek zorunda kalıyoruz”

Açıklamanın sonunda talepler dile getirilerek “Bu talepler yerine getirilmezse Ankara’nın her yerini, Enerji Sa’nın olduğu her bölgeyi, Sabancı’ya bağlı her firmayı eylem alanına çeviririz” denildi.

Basın açıklamasının ardından direnişin 2, 3 ve 4. günü oturma eylemi yapan işçiler her gün polis saldırısı ile gözaltına alındı.

Enerji-Sen: Atılan işçiler geri alınsın

DİSK ENERJİSEN atılan işçilerin geri alınması talebiyle Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Enerji İşçileri Meclisi’nden Olcay Karabulut okudu. Karabulut açıklamada şunları ifade etti:

“Bizler şehirleri aydınlatan, kentlerin önerisini sağlayan enerji işçileriyiz. Türkiye derin bir ekonomik krizin pençesindeyken ve milyonlarca insan bu nedenle açlık sınırında yaşamaya zorlanırken bu düzen biz işçilere krizin faturası kesmek istiyor.

2022’ye sefalet ücretlerinin karşısında işçi direnişleri ile başladık ve bu iradenin karşısında patronlar krizi bahane ederek hakları için direnen işçilerin mücadelesini kırmaya çalışıyor.

Son olarak Ankara’da elektrik dağılım görevini üstlenen Sabancı Holding’e ait Enerji SA Patronları, üç bölgede maliyetleri azaltıp kar oranını yükseltmek için ‘performans düşüklüğü, sağlık sorunları, şirketimizde artık uygun pozisyon yok’ diyerek geçtiğimiz günlerden itibaren AYEDAŞ, Başkent EDAŞ, Toroslar EDAŞ”ta çalışan enerji işçilerini, işten çıkarmaya başladı.”

Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı:

“ENERJİ SA patronları olmak üzere İstanbul’dan sesleniyoruz ve soruyoruz:

1.Enerji SA 2020-2021 yılları arasında karını 90110 oranında arttırmışken neden işçileri işten çıkarmıştır?

2.Performans düşüklüğü, sağlık sorunları, uygun pozisyon yok gibi bahaneler; açıklanan yüksek enflasyon oranından ve asgari ücrete yapılan zamdan sonra mı ortaya çıktı?”

Açıklamada Sabancı Holding ve Enerji SA yöneticilerine “Biz işçileri, işsizlik kıskacı ile sınamayın, Bu hukuksuz uygulamalardan vazgeçin taleplerimizi bir kere daha yeniliyoruz, İşten atılan tüm arkadaşlarımızı işe geri alın! İsten çıkarmaları derhal durdurun! İşten çıkartmaları derhal yasaklayın” denilerek seslenildi.