26 Ekim 2018
Sayı: KB 2018/40

Kriz ve işçi hareketi
Sınıfın mücadele dinamikleri ortak dava etrafında birleştirilmelidir!
Krizi emekçilere ödetme çabası devam ediyor
Demokrasicilik oynamaktan bıkmadılar!
Yerel seçimlere doğru AKP’nin “önleyici” saldırıları
Din istismarcısı AKP ve Alevi düşmanlığı
Sermayenin parlayan yıldızı Star Rafineri
Tarihsel mirasın ışığında güne yüklenelim!
Partimizin doğal önderi Sinan yoldaş!
Kızıl bayrak hâlâ senin ellerinde, yükseklerde dalgalanıyor!
Silahlanma ve kapitalizm
Açlığın olmadığı bir dünya mümkün!
Suriye pazarlığı için “dörtlü zirve”
Brezilya seçimleri ve sağın yükselişi
Almanya’da konut sorunu
Dünyada grevler ve kitle eylemleri
“Boykot” şovu altında Suudi rejimiyle iş tutuyorlar
Lastik fabrikasında bir yaz dönemi
EMİS görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı
İzmir’de ‘Kriz ve İşçi Sınıfı’ paneli
“Yanındayız Derneği” kimin yanında?
Gericiliği susturmak, krizin faturasını ödememek için mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de ‘Kriz ve İşçi Sınıfı’ paneli

 

Ege İşçi Birliği’nin (EİB), ‘Kriz ve İşçi Sınıfı’ başlıklı paneli 21 Ekim’de Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda Prof. Dr. Fuat Ercan, araştırmacı-yazar Temel Demirer’in katılımıyla gerçekleştirdi.

Panel Prof. Dr. Fuat Ercan’ın ‘Türkiye kapitalizminin krizleri’ sunumuyla başladı. Ercan Türkiye kapitalizminin krizlerini değerlendirerek 2008 ve 2018 arasındaki süreci değerlendirdi. “Kapitalizm krizde ve Türkiye de kapitalizmin krizlerini yaşıyor. Aslında toplumsal yaşamın krizi doğrudan siyasal iktidarın da krizidir” dedi.

“Krizler kimileri için fırsata, kimileri için de açlık ve yoksulluğa dönüşür” diyerek Koç Holding’in 2008 krizini fırsata çevirerek kârını arttırdığını belirtti.

“Kapitalizmin krizi, kanser hücresine benzer. Küçük başlar bir süre sonra kesin müdahale edilemezse insanlığı yok eder” diyerek krize karşı mücadele yöntemlerine değindi.

Temel Demirer ise ‘Krizin sonuçları ve yansımaları’ başlıklı sunumunda krizi atlatmanın ve çözümün tek yolunun sınıfsal olduğunu belirtti. Kadın sorunu, çevre sorunu, Kürt sorunu mücadelesi yürütenlerin de sınıfsal zeminde buluşmadıkları sürece geçici çözümlerle sınırlanacağını ifade eden Demirer “Kapitalist emperyalist sistem bu sorunları yeniden yeniden üretecek” dedi.

“İşçi sınıfını fabrikalarda, havzalarda örgütlemediğiniz sürece, mahallelerinde onlara ulaşmadığınız sürece krize karşı mücadele edemezsiniz” diyerek krizle mücadelenin kapitalizmle mücadeleden ayrı düşünülemeyeceğini söyledi.

“Kapitalizmde reformu savunanlar yarın tekrar aynı sorunu yaşayacaklardır” diyerek kapitalizmden kurtulmak gerektiğine vurgu yaptı. Bunun da ancak işçi sınıfı iktidarında mümkün olacağını vurguladı. Devrimci partinin önemine dikkat çekti.

“Sokağa çıkmayı başardığımızda işçi sınıfı çözümü gösterecek” diyen Demirer krize karşı mücadelenin kapitalizme karşı, emperyalizme karşı mücadeleyle aynı olduğunu söyleyerek konuşmasını bitirdi.

İkinci bölümde Ege İşçi Birliği adına yapılan sunumda, Krize karşı örgütlenme ve mücadele yöntemlerine değinildi.

EİB temsilcisi, 3. havalimanı işçilerini örnek vererek “İşçiler bulundukları havzalarda, fabrikalarda birim birim komitelerini kurmalı, kendi talepleri etrafında bir araya gelmelidir. Burada görev öncü işçilere düşmektedir” vurgusu yaptı. İşçilerin bağımsız taban örgütlülükleri oluşturarak sendikalarda söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

“İşçiler sınıfın bağımsız politikası etrafından birleşmeli, sınıfa karşı sınıf ilkesinden şaşmadan yol yürümelidir” vurgusu yaparak krize karşı taleplerini sıraladı.

Son olarak serbest kürsüde işçiler söz alarak yaşadıkları deneyimleri ve çözüm yollarını aktardı.

 

 

 

 

Gebze’de kriz protestosu: Faturayı ödemeyeceğiz!

 

Gebze Sendikalar Birliği, krizin faturasının emekçilere ödetilmesine karşı 23 Ekim’de eylem yaptı.

Sendikalar, partiler ve kitle örgütleri, saat 16.00’da eski Öğretmenevi’nde toplanarak kortejler halinde Kent Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Gebze Sendikalar Birliği, Flormar işçileri, BBS işçileri, Nakliyat-İş, TÜMTİS, Umut-Sen, Eğitim Sen, Tez Koop-İş, Çelik-İş, BDSP, Sınıf Tavrı, Lastik-İş, İlerici Kadınlar Derneği, HKP, UİD-DER yer aldı.

Yürüyüş boyunca kitle “Mezarda emekli olmayacağız!”, “Flormar işçileri kazanacak!”, “Krizin faturasını ödemeyeceğiz!”, “BBS işçileri yalnız değildir!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!” sloganlarını attı.

Kent Meydanı’na varıldığında, Gebze Sendikalar Birliği adına Süleyman Akyüz tarafından basın açıklaması okundu. “Sermayenin çıkarlarını düşünen politikalar ve sıcak paraya dayalı günü kurtaran önlemler, ekonomiyi karaya oturtmuştur” denilen açıklamada, sermayenin “aynı gemideyiz” söylemine tepki gösterildi. Açıklamada krizin işçi ve emekçiler üzerinde yarattığı etkilere değinilerek, “Hükümetin açıkladığı programlarla halkımızdan fedakarlık beklemesi ve kemer sıkma önlemlerine başvurması kabul edilemez. Fedakarlık yapması gerekenler, yıllardır büyük kazançlar elde eden sermaye kesimi ve işverenlerdir” denildi.

Kriz karşısında emekçilerin taleplerinin aktarıldığı açıklamada, “Krizin sorumlusu biz değiliz, faturasını biz ödemeyeceğiz. Kriz fırsatçılığına ve sermaye yanlısı düzenlemelere son verilsin” ifadelerine yer verildi.

Sınıf devrimcileri eyleme “Krizin faturası patronlara! / BDSP” yazılı pankartla katıldı.

DEV TEKSTİL de “Greif işçi sınıfının davasıdır, yargılanamaz!” şiarlı bildirileri eyleme katılan işçi ve emekçilere dağıttı. Greif davasına çağrı yapan DEV TEKSTİL, sınıf dayanışmasını yükseltme çağrısında bulundu.

Eylemde Metal İşçileri Bülteni ile Petrokimya İşçileri Bülteni de dağıtıldı.

 

 

 

 

Flormar işçileriyle coşkulu ve kitlesel dayanışma

 

Petrol-İş ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Flormar direnişçileriyle dayanışmak için 23 Ekim’de etkinlik düzenledi. Coşkulu geçen etkinliğe 2 bine yakın kişi katıldı.

“Flormar değil direniş güzelleştirir!” şiarıyla düzenlenen ve sunuculuğunu Enver Aysever’in yaptığı etkinlikte direnişçi işçiler tarafından konuşmalar yapıldı. Flormar direnişçilerinin yanı sıra, Cargill ve BBS’de direnen işçiler de etkinlikte konuşma yaptı.

Greif işçileri adına DEV TEKSTİL temsilcisi tarafından yapılan konuşmanın ardından, 3. havalimanında kölelik koşullarına karşı yapılan eylemlerin ardından tutuklanan DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası’nın genel başkanı Özgür Karabulut’un gönderdiği mektup okundu. Serap Yağız, Dilan Aydın, Emin İgüs, Ender Yiğit, Kerem Aktan, Levent Ülgen, Nejat Yavaşoğulları, Orhan Aydın, Müfit Can Saçıntı ve Ufuk Karakoç da direnişçi işçilerle dayanışmak için etkinliğe katılırken, Yapıcılar Müzik Grubu da etkinlikte yer aldı.

Etkinlik girişinde Flormar işçileriyle dayanışma standı açıldı. Ayrıca DEV TEKSTİL de “Gre(if)v yargılanamaz!” şiarıyla yürüttüğü faaliyet kapsamında girişte imza standı açtı.