26 Ekim 2018
Sayı: KB 2018/40

Kriz ve işçi hareketi
Sınıfın mücadele dinamikleri ortak dava etrafında birleştirilmelidir!
Krizi emekçilere ödetme çabası devam ediyor
Demokrasicilik oynamaktan bıkmadılar!
Yerel seçimlere doğru AKP’nin “önleyici” saldırıları
Din istismarcısı AKP ve Alevi düşmanlığı
Sermayenin parlayan yıldızı Star Rafineri
Tarihsel mirasın ışığında güne yüklenelim!
Partimizin doğal önderi Sinan yoldaş!
Kızıl bayrak hâlâ senin ellerinde, yükseklerde dalgalanıyor!
Silahlanma ve kapitalizm
Açlığın olmadığı bir dünya mümkün!
Suriye pazarlığı için “dörtlü zirve”
Brezilya seçimleri ve sağın yükselişi
Almanya’da konut sorunu
Dünyada grevler ve kitle eylemleri
“Boykot” şovu altında Suudi rejimiyle iş tutuyorlar
Lastik fabrikasında bir yaz dönemi
EMİS görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı
İzmir’de ‘Kriz ve İşçi Sınıfı’ paneli
“Yanındayız Derneği” kimin yanında?
Gericiliği susturmak, krizin faturasını ödememek için mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada grevler ve kitle eylemleri

 

Güney Afrika: Plastik endüstrisinde grev

Plastik sektöründeki 450 şirkette yaklaşık 10 bin işçi 22 Ekim’den beri süresiz grevde. NUMSU sendikasında örgütlü işçiler metal endüstrisindeki meslektaşları ile aynı ücret artışını, yani yüzde 15 ücret zammı istiyorlar. Ayrıca, 40 randlık asgari ücrete (yaklaşık 2,40 avro) geri dönüş talep ediyorlar. Asgari ücret son zamanlarda 20 randa düşürülmüştü.

Güney Afrika plastik endüstrisinde yaklaşık 60 bin işçi istihdam ediliyor.

Nijerya: Dayanışma grevi kazanımla sonuçlandı

Geçen hafta, Murtala Muhammed Airfield 2’deki işçiler ve çalışanlar, kendilerini işe geri dönmeye zorlayan bir mahkeme kararına uymayarak greve gittiler. Çeşitli sendikalara üye işçiler, terminalin girişini kapattılar. İsçiler başlangıçta sendikaya katılmak isteyen 62 işçinin işten çıkarılmasına karşı greve gitmişlerdi. Havalimanı işletmecisi işten çıkarılan işçileri yeniden işe almak ve sendikal haklarını tanımak zorunda kaldı.

Hindistan: Özelleştirmeye karşı grev

Hindistan’ın kuzeyindeki Haryana eyaletinde, kamuya ait bir otobüs şirketi olan Haryana Roadways’te çalışan otobüs şoförleri 23 Ekim’den bu yana grevdeler. Şirketin 4.100 otobüsünün 3.800’ü kontak kapatma eylemini sürdürüyor. Grevciler, hükümetin özel şirketlerden 700 otobüs kiralama kararını geri çekmesini talep ediyor. Bunun “arka kapıdan özelleştirme” olduğunu ifade eden otobüs sürücüleri, hükümete kararlılıklarını gösterebilmek için, başlangıçta iki gün sürecek olan grevlerini 26 Ekim’e kadar uzattılar.

Filipinler: Philip Morris’te grev

Filipinler’in en büyük tütün şirketi olan Philip Morris’te işçiler 28 Eylül’den bu yana grevdeler. İşçiler işyerinin kapanmasına ve toplu işten çıkarmalara karşı direniyorlar. Ağustos ayında, Vigan’da bir fabrika kapatıldı ve 90 işçi kapı önüne konuldu. Marikatan’da ise 220 işçi (iş gücünün üçte biri) fabrikadan atıldı.

Güney Kore: Ücretlerin düşürülmesine karşı uyarı grevi

Ulsan’daki Hyundai Heavy Industries’teki işçiler, 16 Ekim Salı günü iş bıraktılar. İşçiler, Hyundai’nin offshore sektöründeki (petrol kulelerinin inşaatı vb.) çalışanlar için ücretleri yüzde 70’in altında azaltma planlarına itiraz ediyorlar. Şirket, Endüstriyel İlişkiler Komisyonu’na böyle bir talepte bulunmuştu. Toplam 15 bin 800 çalışanın 2 bin 800’ü bu alanda çalışıyor. Hyundai, siparişlerin düşük olduğunu iddia ederek, bu bölümü kapatmakla tehdit ediyor.

Hırvatistan: Emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı protestolar

Hırvatistan’da hükümetin emeklilik yaşını 65’ten 67’ye yükseltme planlarına karşı başkent Zagreb’de binlerce kişinin katıldığı protesto gösterisi yapıldı. Hükümetin taslağı ayrıca erken emekli olma durumunda yılda %4’e varan bir kesinti öngörüyor. Gösteride “Hırsızlar!” sloganı sıkça atılırken, “Okuldan sonra işsizlik, işten sonra mezar!” afişi de dikkat çekti.

Sendikalar hükümet tasarısına karşı bir referandum planlıyorlar.

Amerika: Üniversite hastanelerinde grev

Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde 5 üniversite hastanesinde çalışan 15 bin kişi greve gitti. Hastanelerin mutfağında, bahçesinde ve taşıma bölümünde çalışan 24 bin kişi de grevcilerle dayanışmalarını göstererek iş bıraktı.

Grev, hastanelerin bazı bölümlerinin taşeron şirketlere satılmasına karşı gerçekleşti. Hastane çalışanları bunun ücretlerinde düşüş anlamına geldiğini ifade ediyorlar.

Finlandiya: Doğanın korunması için yürüyüş

20 Ekim Cumartesi günü, Helsinki’de 10 bin kişi sokağa çıkarak, hükümetin 2035 yılına dek yenilenebilir enerjiye geçiş ve 2020 yılına kadar fosil enerjiye verilecek hükümet desteğinin kesilmesi için protesto gösterisi düzenlendi.

 

 

 

 

Kolombiya’da akademisyenlerden grev

 

Kolombiya’da 2017 yılında bir ay süren grevin ardından yapılan anlaşmanın gereklerinin yerine getirilmediğini belirten akademisyenler 23 Ekim’de greve çıktı. Yükseköğretime yeterli kaynak ayrılmasını talep eden akademisyenler ülke genelinde sokaklara çıkarken öğrenciler de eylemlere destek verdi.

Başkent Bogota’nın yanı sıra Bucaramanga, Cali, Cartagena, Armenia, Medellin kentlerinde yürüyüşler gerçekleştirildi.

Başkentteki eylem için Bolivar Meydanı’nda toplanılırken kitleye seslenen Kolombiya Eğitimciler Federasyonu (FECODE) Başkanı Nelson Alarcon, hükümetle geçen yılki grev neticesinde varılan anlaşmanın sadece küçük bir kısmının uygulandığını belirtti. Daha iyi bir eğitim sağlanması için bütün maddelerin uygulanması gerektiğini söyledi.

Üniversite öğrencileri de bütçeden eğitime ayrılan payın arttırılmasını talep ederken, hükümet bu konuda kendileriyle görüşmeyi kabul edene kadar protestolarına devam edeceklerini ifade ediyorlar.

Kolombiya Ulusal Üniversitesi’nin 2018 akademik yılını tamamlamak için 60 milyar pesoya (20 milyar dolar) ihtiyacı olduğu, ülke genelindeki 31 kamu üniversitesinin faaliyetlerini sürdürebilmesi için ise 1.8 trilyon pesoya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.