28 Eylül 2018
Sayı: KB 2018/36

Kriz sizin, mücadele bizim işimiz!
Sınıfa karşı sınıf mücadelesini büyütelim!
Sermayenin “Yeni Saldırı Programı”
YEP: Krizi emekçilere fatura etme programı
EMİS krizin faturasını işçiye kesmek istiyor
Fabrikalarda işten atma ve ücretsiz izin!
Patronlardan kriz fırsatçılığı
Patronlar devlet korumasında, taleplerimiz karşılanmadı!
Greif davası bilgilendirme toplantısına çağrı
EİB Genişletilmiş Yürütmesi toplandı
Düzenin krizi ve devrimci sınıf alternatifi
Krizdeki sistemin işlevsiz örgütü
Küresel ısınma; buzullarda erime, kuraklık ve sıcaklıklarda değişim!
İlmek ilmek örülen bir fabrika deneyimi
AKP’nin öğrenci yerleştirme kaosuna çözümü mesleki eğitimi güçlendirmek
Patronlar bu kriz sizin, bedelini ödeyin!
“Kurtuluşumuz örgütlenmemize bağlı!”
Hapishanelerde işkence itirafı
Yargının bağımsızlığı?
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Krizin sonuçları kadın işçilerin omuzlarında...

Patronlar bu kriz sizin, bedelini ödeyin!

 

Krizin etkileri işçiler, emekçiler, kadınlar için kendini gösteriyor. İlerleyen aylarla birlikte daha yıkıcı sonuçlarını yaşayacağız. Veriler bu yönde. Kriz dönemlerinin kadın işçi ve emekçiler için hem ekonomik hem de psikolojik açıdan olumsuzlukları katmerli.

Ekonomik kriz sinyallerini verdiğinden beri işten çıkartılma tehdidi altındayız. Aradan geçen zamanda kimimiz işten de çıkartıldık. İşten atmalar, krizin en büyük tehdidi olduğu gibi en büyük de gerçekliği. Birçok fabrikada, işyerinde toplu işten atmalar yaşanıyor. Sözleşmedeki enflasyon zammı ücretlere yansıtılmıyor. Zam dönemi gelen işyerlerinde “şimdilik zam yok” deniyor. İşten atılmasak da işten atılma korkusu ile daha fazla iş yükünün altına sokmaya çalışıyorlar. Üretimde düşme olmasa da aynı iş 100 yerine 70 işçiye yaptırılıyor.

Kriz birçok fabrikaya yansıyor. Tekstil iş kolunda binlerce işçinin sırf Antep bölgesinden çıkartıldığının verileri ortada. Tekstil iş kolu kadın işçilerin yoğun olduğu alan, bu işten atmaların da dolaysız olarak iş kolundaki kadın işçileri vurduğunu söyleyebiliriz. Kadın işçi sayısının özellikle son yıllarda arttığı otomotiv ve elektrik-elektronik fabrikalarında da krizin yansımaları birçok örnekle kendini gösteriyor. Son günlerde yansıyan iki örneği de kriz ve kadın işçiler açısından inceleyebiliriz.

Kadın işçilerin yoğun çalıştığı Sumirico (Dytech) ve Mutlusan Elektrik’te yaşanan örnekler, elbette birçok örnekle birlikte, işten atılma, yoksulluk sınırının altında bir ücret ile krizin bedelini bizlere ödetmeye çalıştıklarını gösteriyor. Kârına kâr eklerken, kârı paylaştırmak aklının ucuna bile gelmeyen patronlar, krizin sonuçlarını sırtımıza atıyorlar. Kârları ile yeni evler, arabalar alan, yeni işyerleri açan, daha uzun daha lüks tatiller yapan patronlar kârdan zarar etmeye başlayınca, işçisiyle birlikte aşma projeleri devreye sokuyor. Açlık, yoksulluk sınırında çalıştırdığı işçilerin ücretlerine göz dikerek kârdan zarar etmemenin derdindeler.

Sumirico (Dytech) üretiminin çoğunu Tofaş’a yapıyor. Tofaş krizinden etkileniyor, yan sanayisi olarak üretim yapan Sumirico’ya anında yansıyor. Tofaş’ta işten atmaların yaşandığı, haftalık çalışma gününün düşürüldüğü yansıyor. Sumirico’da bayram döneminde de Cumartesi günü izinli olarak geçti. Benzer uygulama yeniden devrede. İki hafta Cumartesi günleri izin olacak. Bu izinlerin daha da artacağı fabrika yönetiminin açıklamasından yansıyor. Ve en belirleyici olanı, bu izinlerin bir kısmının ücretsiz izin olacağı. Patron krizi atlatabilmek için Sumirico işçilerine “bir sizden bir benden” diyor. İlerleyen zamanlarda tamamen ücretsiz izinlere dönüştürülme riski yüksek. İşçiler, bu durumdan rahatsız ve kaygılı.

Mutlusan Elektrik’te haftalardır Cuma günleri işten atılma günü. “Bizde Pazartesi değil Cuma sendromu” var diye yaşadıkları psikolojik baskıyı anlatan işçiler, kriz bahanesi ile işten atılmaların mağduru. Montajda 70 kadın işçi çalışırken bugün sayı 30’a düşmüş durumda. 21 Eylül Cuma günü de kadın işçi Burcu Koçlu işten çıkartıldı. “Artık yeter! Bıçak kemiğe dayandı!” diyen kadın işçi, boyun eğip gitmedi, fabrika çıkışında arkadaşlarına seslendi. Sessizlik sürdüğü sürece kriz bahane edilerek işten atmaların devam edeceğini ifade eden kadın işçi, örgütlenme çağrısı yaptı.

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları olarak, krizin sonuçlarını ödememek için örgütlenmekten ve mücadele etmekten başka çaremiz olmadığını bir kez daha söylüyoruz. Bizleri ücretli köleler olarak görenlerin ekonomik düzeni krizleri yaratıyor, varsın sonuçlarına da katlansınlar. Biz kadın işçiler olarak diyoruz ki;

- Krizin bedelini ödemeyi reddediyoruz!

- İşten atmalar yasaklansın!

- Herkese iş tüm çalışanlara iş güvencesi sağlansın!

- Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları

 

 

 

 

Mutlusan önünde protesto

Kriz bahanesiyle işten çıkartılan Mutlusan Elektrik fabrikası işçisi Burcu Koçlu 26 Eylül’de fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

İş çıkış saatinde gerçekleştirilen eylemde Petrokimya İşçileri Birliği imzalı “İşten atmalar son bulsun! Krizin faturasını Mutlusan patronu ödesin!” ozaliti açıldı.

Yoğun yağmura rağmen gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Burcu Koçlu, fabrikadaki kölece çalışma koşullarını, hukuksuz uygulamaları teşhir etti. İşçilere kölece çalışma koşullarına karşı birlik olma ve mücadele etme çağrısı yaptı. Koçlu konuşmasında, fabrikada sürekli hale gelen işten atma saldırılarını da teşhir etti. Kendisinin de kriz gerekçe gösterilerek işten atıldığını söyleyen Koçlu, işçilere krizin faturasını ödememe, sessiz kalmama çağrısı yaptı. Koçlu, işçileri Petrokimya İşçileri Birliği’nde örgütlenmeye çağırarak sözlerini sonlandırdı.

Fabrika yönetiminin tüm engelleme çabalarına rağmen servislerle fabrikadan çıkan işçilerin eylemi ilgiyle izlediği görüldü.

Eyleme İşçilerin Birliği Derneği, Devrimci Gençlik Birliği, İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları ve HDP Esenler İlçe Başkanı destek verdi.





Küçükçekmece EKK’dan forum

 

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu (EKK) kriz gündemli forum gerçekleştirdi.

23 Eylül’de bir araya gelen emekçi kadınlar yaptıkları kahvaltının ardından forum gerçekleştirdiler.

Forumda krizin faturasının emekçi kadınlara yüklendiğinin altı çizildi. Pek çok örnekle birlikte krizin emekçi kadınların yaşamına dair yansımaları üzerinde duruldu.

3. havalimanı işçilerinin direnişinin ayrıca tartışıldığı forumda bir diğer gündem Mutlusan Elektrik fabrikasında yaşanan işçi kıyımı oldu.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu olarak eyleme nasıl güç verileceği tartışıldı. Yapılan planlamaların ardından forum sonlandırıldı.