24 Kasım 2017
Sayı: KB 2017/45

Sermaye düzeni krizin faturasını emekçilere ödetmeye hazırlanıyor!
Kuklaların isyanı!
Ekim Devrimi’nin 100. yılı kutlamaları ve devrimci duruş
Kimin için “güvenlik”?
Sınıfın devrimci geleceği ve mesleki eğitim
Türkiye’de haklar kullanılmadığı sürece var!
MESS Grup Sözleşme sürecinde durum ve görevlerimiz
Posco Assan ve Birleşik Metal-İş gerçeği
İhraçlara karşı İstanbul’daki direniş 40. haftasında
Yeni Ekimler ve sosyalizm için ileri!
100. yıl etkinliğine mesajlar
Devrimci, coşkulu ve her bakımdan başarılı bir etkinlik
Ekim Devrimi’nin 100. yılı etkinlikleri ve iki yol!
Suriye’de “siyasi çözüm” mü?
Gericiliğe karşı mücadeleye!
Kadın hak ve özgürlüklerine kağıt üzerinde dahi tahammülleri yok!
Denizler ve Nazım bize aittir!
Mirabel kardeşler yol gösteriyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrimci, coşkulu ve her bakımdan başarılı bir etkinlik

 

Yurtdışındaki sınıf devrimcisi komünistler, Sosyalist Ekim Devrimi’nin 100. yılını Almanya’nın Wuppertal kentinde yapılan merkezi bir etkinlikle kutladılar. Etkinliğe yüzlerce işçi, emekçi ve genç katıldı.

Etkinliğin hazırlıkları bir ayı aşkın bir süreyi kapsadı. “Ekim Devrimi 100. Yılında! Gelecek mutlak sosyalizm!” şiarı ile gerçekleştirilen etkinliğin öncesine, çok sayıda kentte düzenlenen Ekim Devrimi konulu sunumların yapıldığı etkinliklerden geceye çağrı bildirilerinin dağıtımına, etkinlikle ilgili afiş çalışmasından gece davetiyelerinin satışına, ev ziyaretlerinden dönem içinde yapılan tüm toplantı, gece, yürüyüş ve mitinglere katılıma dek, pek çok politik ve pratik çalışma sığdırıldı. Ekim Devrimi eksenli propaganda ve ajitasyon çalışması yapıldı. Yoğun bir çalışmanın ardından etkinliğin yapıldığı güne gelindi.

“Ekim Devrimi 100. Yılında! Gelecek mutlak sosyalizm!” gecesi de, Wuppertal’deki tarihi binada gerçekleştirildi.

Etkinlik, dünya işçi sınıfının devrimci marşı Enternasyonal ile başlatıldı. Marş söylenirken tüm salon ayağa kalktı. Marşın bitiminin hemen ardından, sunucular, Almanya işçi sınıfının komünist ozanı Bertolt Brecht’in “Parti Nedir?” adlı şiiri ile sahneye geldiler. Bir anda canlı ve coşkulu bir atmosfer oluştu. Sloganlar atıldı. Ardından, günle uyumlu olarak Ekim Devrimi eksenli kısa ve vurgulu bir açılış konuşması yapıldı, katılımcılar selamlandı. Bunu, devrim ve sosyalizm davası uğruna ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşu izledi.

Etkinlikte ilk sahne alan, genç komünistlerden oluşan Gençlik Korosu oldu. Gençlik Korosu oldukça tok ve coşkulu biçimde, Avusturya İşçi Marşı başta olmak üzere, çeşitli dillerden, dünya işçileri ve mücadeleci halklarının kavgalarını anlatan devrimci marşları seslendirdi. Gençlik Korosu’nun dinletisi oldukça beğeni topladı, sık sık alkışlar ve sloganlarla karşılandı. Genç komünistler “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” ve “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” sloganları ile uğurlandı.

Koronun ardından bu kez, gecenin konuşmasını yapması için bir yoldaş kürsüye davet edildi. Bu esnada salonda gözle görülür bir hareketlilik yaşandı. Sloganlar yükseltildi. Coşku giderek arttı.

Partimiz ve partimizin Yurtdışı Örgütü adına yapılan konuşma, Ekim Devrimi eksenli idi. Onun paha biçilmez deneyim ve derslerini; sadece Çarlık Rusya’sında değil, dünya ölçüsünde yarattığı sarsıntıyı, yeni bir çağı başlatan, dünya işçilerine ve ezilen mazlum halklara çığır açan özelliğini; tarihsel, toplumsal, siyasal, kültürel ve moral kazanım ve değerlerini içeriyordu. Yanı sıra da, partimizin yakın tarihte gerçekleştirdiği, Ekim Devrimi’nin 100. yılı kutlamaları ile oldukça anlamlı bir buluşmanın ifadesi olan, TKİP 30. yıl Konferansı’nın başarı ile yapıldığına değindi, konferansın en dikkate değer değerlendirme ve kararlarını dile getirdi. Konuşma büyük bir dikkatle dinlendi, salondaki coşku sloganlar ve alkışlarla daha da arttı. Konuşmanın bitiminde “Yaşasın Partimiz TKİP!” sloganı haykırıldı.

Konuşmadan sonra dost sanatçı Serenat Ezgican sahneye çağrıldı. Ezgican, Yunan, Roman, Kürt, İspanyol halklarının kavgalarını anlatan türkü ve marşlardan oluşan bir dinleti yaptı. Çav Bella Marşı ise birlikte söylendi. Dinleti beğeni ile karşılandı.

İlk yarının finalinde, yine genç komünistler, Ekim Devrimi’ne ait seçme karelerden oluşan kısa bir sinevizyon eşliğinde tiyatral şiir dinletisi gerçekleştirdiler. Kızıl bayrakları ve coşkulu biçimde okudukları şiirleri ile belirgin bir ilgi gördüler. Şiir dinletisinin ardından etkinliğe yarım saat ara verildi.

Etkinliğin ikinci bölümü, gelenekselleşen merkezi etkinliklerimizin en çok merak edilen, büyük bir ilgi ve dikkatle izlenen sinevizyon gösterimi ile başlatıldı. Ekim Devrimi ve seyri ile oldukça uyumlu görsel karelerden oluşan görsel materyallerin kullanıldığı, tarihsel bir kronoloji izlenerek, 1860 ve ‘70’li yıllardan 1905 Devrimi’ne, 1905 Devrimi’nden 1917 Şubat Devrimi ve nihayet 1917 Ekim Devrimi’ne uzanan, devrim sürecinin yalın bir anlatımından oluşan sinevizyon başarılı idi. Belirgin bir dikkatle ve merakla izlendi. Diğer çalışmalar gibi sloganlarla ve alkışlarla karşılandı.

Etkinliğin finalinde katılımcıların merakla beklediği Grup Bajar sahne aldı. Grup Bajar Kürtçe, Zazaca ve Türkçe türkülerden oluşan bir dinleti sundu. Grubun dinletisi beğeni topladı. Türküler eşliğinde halaylar çekildi.

Etkinliğimiz, katılımcı emekçi kitlenin bir kez daha selamlanmasının ve yeni etkinliklerde buluşma çağrısının ardından sonlandırıldı.

Sonuç olarak, yine devrimci politikamızın eseri bir gece programıyla esası kendi güçlerimize ait kendi öz ürünlerimizden oluşan başarılı bir etkinlik gerçekleştirdik. Yeni çalışmalara bunun sağladığı moral ve motivasyonla başlayacağız.

Etkinlikten notlar:

* Etkinlik hem politik ve hem de pratik olarak asgari de olsa tüm hedeflerine ulaşan bir etkinlik oldu.

* Pek çok katılımcı tarafından son yıllardaki en başarılı etkinlik olarak nitelendirildi.

* Etkinliğin programı sade ve devrimci bir programdı. Sunucular oldukça başarılıydı ve programı bir akışkanlık içinde sundular.

* Bu yılki etkinliğin en dikkate değer özelliği ise en coşkulu etkinlik olmasıydı. Bu, gecenin sonuna dek sürdü.

* Bu etkinlikte de katılımcılar yerlerini terk etmedi, programı sonuna dek dikkatle izledi

* Etkinliğimize TKP/ML-YDK, TKP/ML Örgütlenme Komitesi, MKP Avrupa Komitesi, Kaldıraç, MLPD, KPD/Yeniden İnşa ve Anadolu Federasyonu da katıldı, standlar açtılar, mesajlar verdiler. MLPD temsilcisi kürsüden kısa bir konuşma yaptı, kitleyi selamladı. Zaman darlığı nedeniyle mesajların tümü okunmadı.

* En anlamlı selamlamalar ve mesajlar yine ülke parti örgütlerinden geldi. İstanbul İl Komitesi başta olmak üzere, İzmir ve Kocaeli il komitelerinden, Bursa’dan komünistlerden, Güney’den komünistlerden, komünist basınımızdan ve TKİP dava tutsaklarından gelen mesajlar salonda ayrı bir coşku yarattı.

* Gecemizde Frankfurt Havaalanı Lufthansa işçileri de sahne aldı. İki işçi yoldaşımız kürsüden kısa bir konuşma yaptı. Direnişçi Lufthansa işçileri sempati ile karşılandı.

Yurtdışından Komünistler


 
§