16 Haziran 2017
Sayı: KB 2017/23

AKP iktidarı hak arama mücadelesini tamamen ortadan kaldırmak istiyor
Ölümü görüp, sıtmaya razı olmak ya da mücadelenin yolunu tutmak!
“KESK bütün ihraçları direnişe çağırmalı ve var olan direnişleri büyütmeli”
Yüksel direnişi saldırılara rağmen sürüyor
“İşimize ve iş güvencemize sahip çıkıyoruz!”
İşçilerden Chinatool Otomotiv yönetimine yanıtlar
Sendika düşmanlığına, kölelik dayatmalarına karşı grev ve direnişler sürüyor
Bekaert’te işten atma: İşçiler sendikaya ve patrona tepkili
MİB MYK Haziran Ayı Toplantısı Sonuçları
Alpagut Direnişi
Trump’ın Vahhabilerle “kılıç dansı” ve Katar krizi
İngiltere seçimi ve İşçi Partisi’nin yükselişi
Birlik ve ayrılığın gölgesindeki İspanya ve ulusal hareketlerin açmazları
“Bağımsızlık referandumu” ve sermaye devletinin gerici direnci
Dinci gericilik eğitime şekil vermeye çalışıyor
Polis, TAYAD üyesi İnanç Özkeskin’i katletti
“Sur halkı göçe zorlanıyor, bölgenin yapısı değiştiriliyor”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dinci gericilik eğitime şekil vermeye çalışıyor

 

Eğitimde dinci gerici uygulamalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Sosyal Etkinlik Yönetmeliği ve eğitim öğretim müfredatı gerici nüanslarla değiştirilirken, sermaye devletinin dinci eğitim ülküsünün rol modeli ise Konevi Anadolu Lisesi uygulamaları ile ortaya koydu.

“Dindar nesil yetiştireceğiz”

Erdoğan’ın “Dindar nesil yetiştireceğiz” sözü ile özetlenen AKP’nin eğitim politikası adım adım hayata geçiriliyor. Bunlardan bazıları şöyle:

* İlk ve ortaöğretim müfredatlarında 53 farklı konuda değişiklik yapıldı. Değişikliklerin içeriğinin ve yapısının bilim insanları, eğitim bilimcileri ve sendikalarla paylaşılmayan müfredat, 2017-2018 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanacak.

* Milli Eğitim İl Bölge Müdürlüklerinin Diyanet’le yaptığı protokoller aracılığı ile dini vakıfların organize ettiği “etkinlikler” düzenleniyor. Kuran okuma yarışmaları, Kuran kursları, cami ödevleri vs. üzerinden basına yansıyan bu “etkinliklerin” yanı sıra imzalanan protokollerde vakıf görevlilerinin ve Diyanet personelinin derslere girmesi üzerinden de maddeler bulunuyor.

* AKP iktidarı yurtlar, okullar yapmayarak Aladağ yangınında da ortaya çıktığı gibi öğrencileri dini vakıfların yurtlarına özel olarak yönlendiriyor.

* Karma eğitim karşıtı uygulamaların örnekleri yaşanmaya başlarken kız çocuklarının “çocuk gelin” olması, erkek çocukların ise “çocuk işçi” olmasının öngörüldüğü “eğitim kitapları” okullarda okutuluyor. 4+4+4 uygulaması ile kız çocuklarının evlendirilmesi ve toplamda çocukların çalıştırılması ise artmış bulunuyor. Eğitim Sen’in yayınladığı “2016-1017 Eğitim Öğretim Döneminde Cinsiyetçilik Raporu”nda MEB verilerine göre, 4+4+4 uygulanmadan önce, 2011-2012 eğitim öğretim yılında, 28.625 okul öncesi eğitim kurumu olduğu bilgisi paylaşıldı. 2016-2017 eğitim öğretim yılında ise bu sayının 23.751’e gerilediği, aynı dönemde öğrenci sayısında belirgin bir değişim olmayarak dört yıl önce 1.058.904 olan öğrenci sayısının aradan beş yıl geçmiş olmasına rağmen Türkiye nüfusundaki artışla bağlantılı olarak zorunlu örgün eğitime devam etmesi gereken öğrenci sayısının ancak 1.112.443 olduğu kaydedildi.

* Özellikle anaokullarının yıl sonu etkinliklerinde basına yansıyan urganlarla poz veren, ellerinde silahlarla çatışan ve “şehit” olan çocuklar örnekleri, Kuran okuma yarışmaları, 15 Temmuz kompozisyon yarışmaları ile fiilen hayata geçirilen gerici eğitim yasal dayanaklarına da kavuşuyor. Sosyal Etkinlik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler ile eğitim kurumlarının kapıları dini vakıflara sonuna kadar açıldı. “Gönüllü veli” tanımı “Gönüllü” olarak değiştirilerek bu tanım altında vakıf, kurum ve kişiler de sayıldı. Ayrıca sosyal etkinlikler yönetmeliği anaokullarını da kapsayarak genişletildi ve dans, satranç vb. etkinlikler tek tek sayılmayarak okullarda “milli ve manevi” değerleri geliştirici etkinlikler yapılması istendi.

Bir örnek: Konevi Anadolu Lisesi

Konya’da bulunana Konevi Anadolu Lisesi’nde yaşananlar ise gerici eğitimin rol modelini ortaya koydu. Okulun internet sitesinde, okul müdürü Ö. Faruk Özarslan imzasını taşıyan ve 2017-2018 eğitim öğretim döneminde kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda okuyacağının açıklandığı bir duyuru yayınlandı. Gündeme gelmesi ile duyuru geri çekilirken karma eğitimin okulda fiilen kaldırıldığı, sınıfların dışında erkek ve kız öğrencilerin ayrı katlarda okuduğu, uygulamaya karşı çıkan velilerin ise tehdit edildiği basına yansıdı.

Okulda ayrıca yapılan etkinlikler de dinsel gericiliğin eğitim alanına nasıl nüfuz ettiğini gözler önüne serdi. Okulda yapılan etkinliklerden biri “Kuran’ı güzel okuma yarışması” olurken Yazar Okumaları Mektebi’nin okulda yaptığı bir diğer etkinlikte Erdoğan için “O, milletin bağrından çıkmış bir kahramandır. O, mazlumların umududur. O, İslam âleminin parlayan yıldızıdır. Cumhurbaşkanımızın lütfen kıymetini bilelim” diyen sanat anlayışını “Sanatçı elbette hür olmalıdır. Burada hürriyetten ne anladığımızı açıkça söylemeliyiz. Hürriyet ancak Cenab-ı Hakk’a kul olunca kazanılır” diyerek açıklayan Mustafa Kutlu’nun kitapları okutuldu.

Hüda-Par’dan açıklama

AKP’nin dinci nesil yetiştirme politikası çeşitli dinci partilerden de alkış alıyor. Referandum sonrasında Erdoğan’ın teşekkür ettiği partilerden biri olan Hüda-Par, yayınladığı açıklama ile karma eğitimin kaldırılmasını, yaz aylarında çocukların Kuran kurslarına ve camilere gönderilmelerini istedi. Ayrıca “Ders kitapları, dini ve ahlaki değerlere aykırı içerikten arındırılmalı, okul müfredatları Müslüman halkın hassasiyet ve beklentileri dikkate alınarak hazırlanmalıdır” diyen Hüda-Par, başörtüsü serbestliğinin anayasal güvenceye de alınmasını talep etti.

 

 

 

 

Liselerde din dersinin saatleri arttırıldı

 

Dinci-gerici iktidarın eğitimdeki gerici saldırıları kapsamında liselerdeki ders saatlerinde değişikliğe gidildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu, 2017-2018 öğretim yılından itibaren liselerin haftalık ders saatleri çizelgesinde değişiklik yapılması kararı aldı.

Yeni çizelgede, bugüne kadar haftada 1 saat olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi 2 saate çıkarıldı. Biyoloji dersi ise 3 saatten 2 saate indirilerek, fizik ve kimya ile aynı ders saatine getirildi.

10’uncu sınıflarda zorunlu olarak okutulan Felsefe dersi gelecek yıl 11’inci sınıflarda da 2 saat olarak zorunlu ders olacak. Ancak 12’nci sınıflarda ise yine felsefe yok.

Dil ve Anlatım ile Türk Edebiyatı dersleri Türk Dili ve Edebiyatı adı altında birleştirildi ve 9’uncu sınıftan itibaren 5 saat oldu.

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 11’inci sınıftan kaldırıldı, 12’nci sınıfa 2 saat olarak kondu. 9’uncu sınıfta 3, diğer sınıflarda 2’şer saat olan birinci yabancı dil ders saatleri 9’uncu sınıftan itibaren 4’er saat olarak yeniden düzenlendi.


 
§