16 Haziran 2017
Sayı: KB 2017/23

AKP iktidarı hak arama mücadelesini tamamen ortadan kaldırmak istiyor
Ölümü görüp, sıtmaya razı olmak ya da mücadelenin yolunu tutmak!
“KESK bütün ihraçları direnişe çağırmalı ve var olan direnişleri büyütmeli”
Yüksel direnişi saldırılara rağmen sürüyor
“İşimize ve iş güvencemize sahip çıkıyoruz!”
İşçilerden Chinatool Otomotiv yönetimine yanıtlar
Sendika düşmanlığına, kölelik dayatmalarına karşı grev ve direnişler sürüyor
Bekaert’te işten atma: İşçiler sendikaya ve patrona tepkili
MİB MYK Haziran Ayı Toplantısı Sonuçları
Alpagut Direnişi
Trump’ın Vahhabilerle “kılıç dansı” ve Katar krizi
İngiltere seçimi ve İşçi Partisi’nin yükselişi
Birlik ve ayrılığın gölgesindeki İspanya ve ulusal hareketlerin açmazları
“Bağımsızlık referandumu” ve sermaye devletinin gerici direnci
Dinci gericilik eğitime şekil vermeye çalışıyor
Polis, TAYAD üyesi İnanç Özkeskin’i katletti
“Sur halkı göçe zorlanıyor, bölgenin yapısı değiştiriliyor”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçilerden Chinatool Otomotiv yönetimine yanıtlar

 

Chinatool Otomotiv’de işçilerin direnişini boşa düşürmeye çalışan fabrika yönetimi karalama kampanyasıyla gerçeklerin üzerini örtmeye yönelik kampanyaya girişti.

Gerçekleri tersyüz etmeye çalışan İnsan Kaynakları Sorumlusu Çiğdem Özdemir, gazetelere verdiği yazılı açıklamada “Alınteri döken işçileri Ramazan’da rahat ettirebilmek için her şeyi yapmaya açık olduklarını” iddia etti.

Ancak işçiler yaptıkları şu açıklamayla yaşananları ortaya koydu:

Geçen sene ramazan sürecinde üç vardiyayı iki vardiyaya indirerek 12 saat çalışmayı dayattıklarını unutmuyoruz. O zaman da makinaların başına geçmeyerek tepkimizi ortaya koymuştuk. İki vardiyaya çeviremediler fakat geçen yaz boyunca sıcaklarda zorunlu mesailere bırakıldık. Yönetimin kârını düşünen yaklaşımının yanı sıra İnsan Kaynakları Sorumlusu Çiğdem Özdemir’in aşağılamalarına, küçümsemelerine, tehditkâr tavırlarına her birimiz çok defa maruz kalmışızdır.”

“Chinatool kârına kâr katarken biz hep asgari ücretle çalıştık”

Sahur yemeği diye yetersiz kahvaltılık gelmesi karşısında işçilerin kahvaltılıkları dışarı bırakarak yaptıkları eylemin Gebze yerel gazetesinde “Olmadı Chinatool” başlıklı haberine karşı da Çiğdem Özdemir tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Bu açıklama karşısında işçiler şu açıklamayı yaptı:

...Chinatool Otomotiv 2011 yılından bu yana hızla büyüdü. Yeni projeler, yeni işçiler, yeni kalıplar, yeni makinalar aldı. Hatta bir ara yan taraftaki depoyu dahi almayı düşündü.

Chinatool büyürken, kârına kâr katarken biz hep asgari ücretle çalıştık. Şimdi işe başlayan bir işçiyle 2011’de işe başlayan işçinin maaşı arasında hiçbir fark yok mesela. Haberler gerçeği yansıtmıyor demiş ve peşine 10 çeşit kahvaltılık verildiğini söylemiş. O saymamış ama biz sayalım. Zeytin, peynir, her zaman gelmeyen domates ve salata, hiçbir zaman 3’ü bir arada gelmeyen yağ, reçel, bal, haftanın bazen iki bazen de bir günü gelen poğaça, sabahtan kalan çorba, ara sıra tahin, ara sıra yumurta. Ki bazen yetmeyen kahvaltılıklar da oluyor. Hepsini toplayınca belki 10 eder ama bizlere hiç 10’u bir arada gelmemiştir. Ayrıca biz yemeklerimizin sağlıklı ve doyurucu olmasını istedik. Gerçekçi olalım; hiçbir zaman 10’u bir arada bulunmayan bu kahvaltı bileşeni ne sağlıklı ne de doyurucu… Arkadaşlarımız da en son tepkilerini kahvaltılıkları dışarı bırakarak gösterdi. Yemeklerle ilgili defalarca söylememize, söylenmemize rağmen hiçbir iyileştirme sağlanamadı.”

Yönetimden algı operasyonu

Fabrika yönetimi adına Genel Müdür Güray Şafak imzalı bir açıklama yayınlanarak her vardiyada her bölüme dağıtımı gerçekleştirildi. Bildiride sürekli işçileri düşündüklerinden dem vuran fabrika yönetimi, sendikalı olma tercihine saygı duyduklarını belirtmek zorunda kaldı. Hukuki sürecin sonucunu bekleyerek hareket etmek gerektiğini söyleyen yönetim, işçilerin talepleri olduğunda her zaman dinlemeye açık olduklarını belirtmek zorunda kaldı.

Tüm bu süslü sözlerin ardından tehditkâr yüzünü gösteren yönetim, yazdıkları ile “ya ucuz işçiliği kabul edin ya da Çin’e taşınırız” demiş oldu.

 

 

 

 

Chinatool Otomotiv’de direniş kararlılığı

 

Chinatool işçilerinin örgütlendiği Petrol-İş Sendikası’nın tanınmayarak iş kolunun metal olarak gösterilmesinin ardından yemek sorununa ve mobbing saldırılarına karşı seslerini yükselten işçiler servislere alkışlarla binme eylemlerini geçtiğimiz hafta sürdürmüşlerdi. İşçiler 14 Haziran’da da fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

Eylem, montaj bölümünün çıkış saati olan 17.00’de enjeksiyon bölümünün gündüz ve gece vardiyaları ile montaj bölümünün alkışlarla bir araya gelmesi ile başladı.

Patronun da arasında olduğu fabrikanın bütün yönetim kadrosunun fabrika kapısına inerek izlediği eylem boyunca sıklıkla sloganlar atıldı.

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, “Çalışma koşullarını düzeltmek ve haklarını genişletmek için sendikalı olmayı tercih eden plastik parçalar üreten işçiler Petrol-İş Sendikası’na üye olup yetki sayısına ulaştılar” dedi.

Dayanışma ziyareti

Gebze İşçilerin Birliği Derneği ve İşçi Emekçi Kadın Komisyonları ise alana sloganlarla girdi. Basın açıklamasında ise Petrol-İş’te örgütlenen işçilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çoğunluk ve işkolu tespiti başvurularını 31 Ocak’ta yaptığı ifade edilerek bakanlığın 29 Mart’ta fabrikanın metal işkolunda olduğuna hükmettiği belirtildi. Chinatool’da yapılan işin örgütlü oldukları dört fabrikada daha yapıldığı hatırlatıldı.

Petrol-İş’in karara itiraz ettiğinin belirtildiği açıklamada ilk duruşmanın 12 Eylül’de yapılacağı bilgisi paylaşıldı. Türlü oyunlarla işçilerin yıldırılmaya çalışıldığı belirtilerek Chinatool sermayedarına sendikal hakları tanıma çağrısının yapıldığı açıklamada son olarak “Chinatool işçisi ekmeği ve onuru için mücadele etmeyi sürdürecektir” denildi.

Basın açıklamasının ardından işçiler halaylarla eylemlerini noktaladı. Patronun servisleri göndermesi üzerine ise Petrol-İş’in getirdiği araçlarla işçiler evlerine döndü.

 

 

 

 

15-16 Haziran’ın gücü ile mücadeleyi büyütüyoruz!

 

Emeğimiz için; ekmeğimiz için; alınterimiz için; onurumuz için sendikalı olduk.

Çalışma koşullarımız iyileşsin diye sendikalı olduk.

Haklarımız genişlesin diye sendikalı olduk.

Mobbingle, tutanaklarla artan baskılara karşı sendikalı olduk.

Her patron gibi Chinatool Automotiv patronu da sendikalı olmamıza ve seçtiğimiz sendikaya saygı duymadı, engellemek için elinden gelen her şeyi yaptı.

Yılmadık, durmadık, susmadık...

Onlar bizim tercihlerimize saygı duymadıkça bizim kararlılığımız arttı. Onlar bizi vazgeçirmeye çalıştıkça biz daha çok birbirimize sarıldık.

“Biz ne ürettiğimizi biliyoruz, bizler plastik işçileriyiz” dedikçe “burası metal sektöründe” diye kararlar aldırmaya devam ettiler. Patron sendikayı tanımadıkça eylemlerimizle, alkışlarımızla, sloganlarımızla sendikayı her an hissettireceğiz.

15-16 Haziran’ın yıldönümündeyiz ve tarihte sendikalarına sahip çıkan işçilerin İzmit’ten İstanbul’a yazdığı destan bize yol gösteriyor. Onlar sendikalarına sahip çıkmıştı, üretimi durdurmuştu, sokak sokak yürüyerek bir işçi ırmağı oluşturmuştu. O ırmağın akışının gücü ile biz de fabrikamızda mücadelemizi büyütüyoruz. Biz de sendika seçme hakkımıza sahip çıkıyoruz, sendikalı olmamızı engellemeye çalışanların karşısına dikiliyoruz.

“Örgütlüyüz, güçlüyüz, kazanacağız” diyoruz ve Petrol-İş Sendikası girene kadar direnişi seçiyoruz.

Chinatool Otomotiv İşçileri


 
§