19 Mayıs 2017
Sayı: KB 2017/19

Efendi de uşak da yerli yerinde…
Erdoğan ve heyeti ABD’deki görüşmelerini tamamladı
Savaşın rantını yiyenler “çözüm” istiyor!
Polis saldırısına uğrayan avukatlara açılan dava görüldü
İran sınırına duvar ve Kürt sorunu
Sermayenin saldırılarına karşı birleşik mücadele!
Kıdem tazminatı için “İşsizlik Fonu” itirafı
İşten atma saldırılarına ve köleliğe karşı grev ve direnişler sürüyor
DEV TEKSTİL GMYK 2017 Mayıs Ayı Toplantı Sonuç Bildirgesi
Gülmen ve Özakça ile dayanışma eylemleri
Açlık greviyle dayanışma büyürken polis saldırısı da tırmanıyor
Kamu emekçilerinin İstanbul’daki direnişi sürüyor
DGB-DLB, evlatlarını yitiren anneleri ziyaret etti
Namık Kemal Üniversitesi’ndeki boykot deneyimimiz üzerine
İsrail zindanlarında direniş devam ediyor
Siyasal İslam, Hamas ve direniş
Yunanistan’da toplumsal çöküntü
Reklamlarda güzellenen Shell ve “Latin Amerika’nın Kesik Damarları”
“Bizim kutlayacak Anneler Günü’müz yok!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gülmen ve Özakça ile dayanışma eylemleri

 

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işlerine geri dönme talebiyle başlattıkları açlık grevinde iki buçuk ay geride kalırken geride bıraktığımız hafta çok sayıda kentte dayanışma eylemleri ve destek açlık grevleri gerçekleştirildi.

Taksim’de oturma eylemi

Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube’nin çağrısı ile 11 Mayıs’ta Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen eylemde “Yaşamak ve yaşatmak için bir ses de sen ver!”, “KHK’lar öldürüyor, yaşamı savunuyoruz!” ozalitleri taşındı.

Bir saatlik oturma eyleminde direnişçi kamu emekçileri polis bariyerlerinin dışında oturma eylemi gerçekleştirerek “Biz bariyerlere sığmayız!” dedi.

Sendika adına yapılan açıklamada “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın sağlıklı biçimde yaşamlarına devam edebilmeleri için acilen hareket geçilmeli, üyeleriminiz talepleri karşılanmalı, haksız-hukuksuz ihraç edilen tüm emekçiler görevlerine iade edilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

“Yaşamı savunuyoruz”

İzmir’deki Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde İHD, ÇHD.ÖHP, TİHV ve Halkların Köprüsü Derneği tarafından “Yaşamı savunuyoruz” şiarıyla 11 Mayıs’ta eylem yapıldı.

Kurumlar adına yapılan ortak açıklamada, OHAL ile birlikte artan baskı ve saldırılar teşhir edildi. Gülmen ve Özakça’nın yanı sıra Dersim Seyit Rıza Parkı’nda Kemal Gün’ün açlık grevine dikkat çekilerek; “Bizler çok iyi biliyoruz ki susmak onaylamaktır. Açlık grevi yapan iki kamu emekçisine ve oğlunun yasını tutmak isteyen babaya kulak verip ‘artık yeter’ diyelim” ifadeleri kullanıldı.

Eyleme BDSP de destek verdi.

“Yaşatacağız! Biz kazanacağız!”

KESK, TMMOB ve TTB’nin “Yaşatacağız! Biz kazanacağız!” şiarıyla 12 Mayıs’ta Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirdiği eyleme Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de “Bize gücünüz yetmez, biz kazanacağız!” pankartıyla katıldı.

KESK adına yapılan açıklamada “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmak istediğimiz için buradayız. Nuriye ve Semih için buradayız” denildi. “KESK’li ihraçlar onurumuzdur!” sloganının ardından da oturma eylemi yapıldı.

Ardından, ihraç edilen bir kamu emekçisi söz alarak KESK’in bu eyleminin önemli bir adım olduğunu, ancak daha büyütülerek sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Direnişe desteğin imza atmayla sınırlanmaması gerektiğini söyledi.

Eylemde TTB ve TMMOB adına yapılan konuşmalarda Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya selam gönderildi.

“Tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir!”

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışma ve kamudan ihraç edilen emekçilerin işlerine iadelerini istemek için 12 Mayıs’ta İnsan Hakları Parkı’nda oturma eylemi yaptı.

Eğitim Sen şube başkanı tarafından yapılan açıklamada “Gülmen, Özakça ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir!” ifadeleri kullanılırken; açlık grevinin kritik bir aşamada olduğu ve taleplerin kabul edilmesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamanın ardından sloganlar ve alkışlar eşliğinde devam eden oturma eylemi Çav Bella marşı ile sona erdi.

İzmir’de oturma eylemi

Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube üyeleri de 12 Mayıs’taki dayanışma eylemi için Şirinyer Forbes’te bir araya geldi. Oturma eyleminin ardından şube başkanı tarafından yapılan açıklamada, Gülmen ve Özakça’nın durumuna dikkat çekilerek, işlerine iade edilinceye kadar yanlarında olacakları söylendi.

KHK eliyle ihraçlara karşı Didim’de direnen kamu emekçisi Barış Bozkır da eylemde yaptığı konuşmada, kendilerine yönelik ifade edilen “terör” demagojisini teşhir etti.

BDSP ve DLB’nin de destek verdiği eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

Mersin’de dayanışma eylemi

KESK Mersin Şubeler Platformu tarafından ihraçlara karşı gerçekleştirilen Cumartesi eylemlerinde bu hafta (13 Mayıs) temel gündem, yıl dönümü olması nedeniyle Soma Katliamı ve kritik günlerin içerisinde olan açlık grevi direnişleriydi.

Eylemde ihraçlara karşı açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın yanı sıra oğlu Murat Gün’ün cenazesini almak için açlık grevinde olan Kemal Gün ile dayanışma yükseltildi.

Soma Katliamı’nda yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla başlayan eylemde Soma Katliamı’na ve iş cinayetlerine dikkat çekildi. Ardından yapılan açıklamada açlık grevi direnişinde hayati sınırlara gelen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yla dayanışma içinde olunacağı vurgulanarak, Ankara’da direniş alanına yapılan polis saldırısı protesto edildi.

KESK’ten Sakarya Caddesi’nde eylem

Ankara’da KESK’in her hafta düzenlediği oturma eylemi 13 Mayıs’ta yine Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirildi.

KESK adına yapılan açıklamada kamu emekçilerinin ekonomik, sosyal ve psikolojik baskı altında kaldığı ve OHAL sürecinde 27 kamu emekçisinin intihar ettiği belirtildi.

Açlık grevine değinilen açıklamada; “Başta Nuriye Gülmen ve Semih Özakça olmak üzere haksız ve hukuksuz ihraç edilen tüm emekçiler görevlerine iade edilmelidir. Aksi halde gelişebilecek tüm olumsuzluklardan hukuk dışılığı hayata geçiren, ‘yaşamı ve yaşatmayı’ değil kendi siyasal amaçlarını önceleyen iktidar sorumlu olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın ardından Veli Saçılık, Engelliler Haftası olması nedeniyle, ihraç edilen engellilerle ilgili konuşma yaptı.

İhraç edilen kamu emekçisi Nejla Kurul’un da konuştuğu eylem Grup Devinim’in söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sonlandırıldı.

Anneler destek açlık grevinde

Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ve Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, Gülmen ve Özakça’ya destek için 14 Mayıs’ta açlık grevi gerçekleştirdi.

Antakya Atatürk Parkı Mini Golf Bahçesi karşısında bir araya gelen anneler ve desteğe gelenler burada açlık grevine başladı.

Parkta oturarak eylemlerini sürdüren anneler, “İşi, onuru, ekmeği için 67 gündür süresiz açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın talepleri kabul edilsin! Destek açlık grevindeyiz!” yazılı “Gezi Şehit Aileleri” imzalı pankart açtı.

DEV TEKSTİL dayanışmaya çağırdı

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) 14 Mayıs’ta İstanbul’da Esenyurt Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla KHK’lar ile ihraç edilen direnişçi kamu emekçilerini selamladı ve açlık grevinde kritik bir aşamada olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışmaya çağırdı.

“OHAL-KHK düzeni geleceksizliktir! Geleceği için direnen emekçilerin yanındayız!” pankartının açıldığı eylem KHK saldırılarıyla ihraç edilen kamu emekçileriyle dayanışma çağrısıyla sonlandırıldı.

Emeklilerden destek açlık grevi

DİSK Emekli-Sen Derince Şube Başkanı Kasım Erben, Şube Sekreteri Hüseyin Çoban ve sendika üyesi İhsan Deniz, Gülmen ve Özakça için 15 Mayıs’ta destek açlık grevine başlarken basına açıklamada bulundu. Açıklama yapan Erben, “OHAL sonrası çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile 105 bin kamu emekçisi tek taraflı, idari kararla, hukuksuz bir şekilde kamudan ihraç edilmiştir. Bugün sendikamızda başta Nuriye Gülmen ve Semih Özakça olmak üzere işinden, ekmeğinden uzaklaştırılan tüm kamu çalışanlarının yanında olduğumuzu belirtmek amacıyla 1 günlük açlık grevine başladık” diye konuştu.

“Aslolan yaşamdır”

İstanbul Tabip Odası (İTO), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, TİHV İstanbul Temsilciliği, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP),  açlık grevleri ile dayanışmayı yükseltmek için 15 Mayıs’ta Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın fotoğraflarının olduğu ve “ Yaşamı savunuyoruz” şiarlı pankartın açıldığı eylemde Kemal Gün’ün de fotoğrafları taşındı.

ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil tarafından okunan açıklamada KHK ihraçlarının ağır bilançosu hatırlatıldı. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile Kemal Gün’ün direnişleri aktarılarak “Ölüm sınırında direnen Nuriye Gülmen, Semih Özakça ve Kemal Gün’ün haklı taleplerinin bir an önce duyulması ve çözülmesi için seslerine ses olalım!” denildi.


 
§