5 Mayıs 2017
Sayı: KB 2017/17

Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
2017 1 Mayıs’ı ve sendikal bürokrasi
İstanbul 1 Mayıs’ının ardından...
1 Mayıs’ta Taksim iradesi
Ankara 1 Mayıs’ında ‘Hayır’ çağrısı
Bursa 1 Mayıs’ına 4 bin işçi ve emekçi katıldı
İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda 1 Mayıs
Gebze ve İzmit’te binlerce işçi 1 Mayıs’a katıldı
İllerde 1 Mayıs mitingleri
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’daki 1 Mayıs kutlamalarından yansıyanlar
Venezuela’daki gelişmeler üzerine
Meşruiyet krizi ve sınır ötesi saldırganlık
Metal Fırtına’da bir dönüm noktası: 5 Mayıs 2015
Yasaklar devrimci iradeyi teslim alamayacak!
Sovyetler Birliği’nin Hitler faşizmine karşı zaferi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları

 

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Avrupa kentlerinde yapılan eylemlerle kutlandı.

Hamburg

Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından Hamburg’da düzenlenen 1 Mayıs kutlaması için Rodingsmarkt’ta toplanılarak Fischmarkt’a yüründü. Mitinge sendikalar, yerli ve göçmen devrimci, ilerici parti ve örgütler ile anti faşist gruplar katıldı. Mitingde sendikacılar tarafından yapılan konuşmalarda haftalık çalışma süresinin 30 saate düşürülmesi talep edilirken; düşük ücretler, güvencesiz çalışma uygulamaları teşhir edilerek Hartz IV saldırısının kaldırılması istendi.

Mitinge 5 bin civarından işçi ve emekçi katıldı. Kitlenin çoğunluğunu Alman işçi ve emekçiler oluşturdu. Komünistler de TKİP bayrakları ve BİR-KAR flamalarıyla yürüyüşe ve mitinge katıldılar. Toplanma alanında “Faşizme ve sermayenin egemenliğine karşı 1 Mayıs’a!” başlıklı bildirilerin dağıtımını yaptılar. Ayrıca EKİM ve Kızıl Bayrak da alandaki işçi ve emekçilere ulaştırıldı.

Köln

Köln’de 1 Mayıs eylemleri 30 Nisan’dan başladı. Almanya’da 1 Mayıs öncesi akşamları yozlaşmış eğlenceler yapılıyor. Bundan dolayı Köln’de ilerici ve devrimci gençlik örgütlerin oluşturduğu Devrimci Birlik Platformu 30 Nisan akşamı bir yürüyüş örgütledi. Yürüyüşü karalamak için polis tarafından yürünmesi planlanan mahallelerdeki insanlara, eylemcilerin “radikal” olduğu söylendi. Bunun üzerine haftalarca devrimci gençlik örgütleri tek tek mahallelerdeki insanlara bildiriler dağıtıp, onlarla sohbetler gerçekleştirdi.

Yürüyüşe sendikaların yansıra yerli ve göçmen parti ve örgütler katıldı.

Sarı sendikalar devrimci örgütlere konuşma hakkı tanımadığı için, Kommunistischer Aufbau, Jugend gegen AfD ve Revolutionärer Jugendbund miting alanında ayrı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Konuşmalarda 1 Mayıs’ın sarı sendikalar ve reformist güçler tarafından içinin boşaltıldığına ve devrimcilerin 1 Mayıs’ın kızıl kalmasına dair sorumluluklarına vurgu yapıldı. Ayrıca 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’da gerçekleşecek G20 Zirvesi’ne karşı eyleme çağrı yapıldı.

Bielefeld

Bielefeld’de DGB önünde toplanan kitle, kortejler oluşturarak miting alanına yürüdü. Yürüyüşe yerli ve yabancı 2 bin işçi ve emekçi katıldı. Daha önceki yıllara oranla partilerin katılımının daha yoğun olduğu gözlendi. Kitlenin büyük kısmını Türkiye ve Kürdistanlı sol parti ve örgütler oluşturarak damga vurdu. Kürsüden ise miting alanında toplamda 4 bin kişinin bulunduğu açıklandı.

Miting alanında selamlama konuşmasının ardından Bielefeld’in SPD’li Belediye Başkanı kitleye hitap etti. Ardından DGB adına yapılan konuşmada devletin düşük asgari ücret politikası, silahlanma ve çalışma koşulları eleştirildi. Ardından DGB-Gençlik ve DGB-Kadın kolları adına konuşmalar yapıldı. Son olarak müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Komünistler yürüyüşe TKİP pankartı, parti bayrakları, Marx, Engels ve Lenin pankartlarıyla katıldılar.

Berlin

DGB’nin çağrısıyla düzenlenen miting için Hackescher Markt’tan Brandenburger Tor’a yüründü. Mitinge sendikalar, yerli ve göçmen örgütler katılırken kortejlerin katılımı geçen seneye oranla daha kalabalık ve daha coşkuluydu. Yürüyüşe yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Miting alanına katılım ise 10 bin civarında oldu.

Yürüyüşte öne çıkan pankart ve dövizlerde daha çok ücretlerin arttırılması, iş güvencesi, geçinebilir bir emeklilik, hayata geçirilecek bir entegrasyon, Hartz IV yasasının kaldırılması vb. şiarlar göze çarpıyordu. Komünistler yürüyüşe, TKİP imzalı pankartla katıldı.

Essen

1 Mayıs mitingi saat 10.30’da Essen’in Rüttenscheid semtinde başladı. Yürüyüşe Alman sendikalarının yanı sıra yerli ve göçmen örgütler katıldı. Yürüyüş boyunca TKİP imzalı Almanca 1 Mayıs bildirileri yoğun olarak dağıtıldı. Miting alanında da sendika ve partiler konuşmalarını yaptı.

Yürüyüş sonrası 1 Mayıs Dostluk Derneği’nin Zeche Carl’da düzenlediği, kültürel ağırlıklı etkinlikte birçok parti, politik ve kültür dernekleri stand açarak, yayınlar ve yöresel yemeklerini sergiledi.

BİR-KAR, açtığı yiyecek standının yanı sıra 1 Temmuz 2017 tarihinde düzenlenecek olan İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği Festivali’nin tanıtımının yapıldığı bir masa kurdu. Kızıl Bayrak gazetesinin de satışı yapıldı. Yoğun yağmur nedeniyle önceki yıllara kıyasla katılımın düşük olduğu gözlendi.

Stuttgart

Sendikaların düzenlediği eyleme, değişik parti ve örgütler de çağrılar yaparak katıldılar. Dünyanın değişik coğrafyalarından gelen emekçilerin katıldığı eylemde, Almanya’daki ortak hedef ve amaçların yanı sıra geldikleri ülke ve bölgelerin sorunlarına yer verildi. IG Metall Başkanı Jörg Hofmann yaptığı konuşmada yoksulluk ve gelir dağılımındaki uçurumu eleştirerek, naif bir kapitalizm eleştirisi eşliğinde ‘yeni’ bir çalışma kültürü çağrısı yaptı. Stuttgart’ın çok kültürlü ve çok renkli toplumsal yapısına da atıfta bulunarak, Almanya’da yükselmekte olan faşist-milliyetçiliği eleştirerek puan toplamaya çalıştı. Kötü hava koşullarına rağmen 4 bin işçi ve emekçinin katıldığı yürüyüşte TKİP imzalı pankart ve BİR-KAR bayrakları taşındı.

Otonom güçlerin, sendikaların miting alanından başlattığı yürüyüşte polisin provakasyonuyla başlayan olaylarda çok sayıda eylemci gözaltına alındı.

Wuppertal

1 Mayıs için yapılan yürüyüşte en önde sendika üyeleri yürüdü. İşçi kortejini, yerli ve Türkiyeli göçmen parti ve kurumlar pankart ve flamaları ile takip etti. Katılım geçen yıla göre biraz daha artmış göründü.

Yürüyüşte işçi kortejleri ve sınıf devrimcileri ile Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (DGB) kortejlerindeki canlılık dikkat çekti. Çeşitli parti ve kurumlara ait çok sayıda bilgilendirme ve yemek standının kurulu olduğu alandaki platformda, belediye başkanı, sendikacılar ve kimi parti temsilcileri konuşmalar yaptılar. Miting bu yıl daha kalabalık ve daha canlıydı.

Sınıf devrimcisi komünistler yürüyüş ve mitingde TKİP imzalı büyük boy bir pankart ve orak-çekiçli kızıl bayraklar taşıdılar. Yaygın biçimde TKİP Yurtdışı Örgütü’nün bildirisi dağıtıldı. Kızıl Bayrak satışı yapıldı.

Frankfurt

Frankfurt’ta 1 Mayıs çeşitli sendika, kitle örgütleri ve devrimci-demokrat kurum ve partilere bağlı işçi ve emekçilerin toplanmasıyla başladı.

Sendikaların gündeminde ırkçılık, işyerlerinin başka ülkelere taşınması, düşük ücret, emeklilik koşulları, taşeronlaştırma ve militarizmle ilgili gündemler öne çıktı.

Sendika kortejlerini ise Alman solunu oluşturan parti ve örgütlerin kortejleri takip etti. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve İran Komünist İşçi Partisi de yürüyüşe katıldı. Bunların dışında çevre kirliliğini ve Frankfurt’ta hızla yükselen kiraları protesto eden çeşitli yerel inisiyatifler de talepleriyle yürüdüler.

Yürüyüşe Türkiyeli devrimci-demokrat yapılar da her zamanki gibi kendilerine özgü bir coşku ve çeşitlilikle katılım gösterdiler. Sınıf devrimcileri yürüyüşe TKİP imzalı bir pankart ve bayraklarla katıldılar. Ayrıca toplanma alanında ve yürüyüş boyunca TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı 1 Mayıs bildirileri dağıtıldı. DGB ise “Kapitalizmi tarih yapın!” yazılı bir pankartla katıldı. Frankfurt’taki 1 Mayıs yürüyüşüne bu sene yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Yürüyüşün ardından tarihi Römer Meydanı’nda miting yapıldı. Yağmurun da etkisiyle mitinge geçen seneden daha zayıf bir katılım gerçekleşti.

Basel

1 Mayıs, İsviçre’nin Basel kentinde sendikaların ve kitle örgütlerinin yanı sıra TKİP’nin de bileşeni ve örgütleyicisi olduğu “Devrimci 1 Mayıs Platformu-Anti Kapitalist Blok” tarafından kutlandı. Her yıldan farklı olarak bu yıl, “Devrimci 1 Mayıs Platformu” olarak sendikaların önünde yürüme kararı alındı. Sendikalar sorunu tartışmak ve bir çözüm bulmak amacıyla platformla görüşme talep etti. Basın ise Devrimci 1 Mayıs Platformu’nu “siyah blok” olarak sunma yoluna gitti. Zaman sorunundan kaynaklı sendikayla görüşme gerçekleşmedi fakat önde yürüme kararlılığından geri adım atılmadı.

Sendikaların da bu yıl anlamlı bir katılım sağladıkları göze çarptı. TKİP imzalı pankart da yürüyüşte taşınırken TKİP Yurtdışı Örgütü’nün bildirileri dağıtıldı.

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs yürüyüşüne Devrimci 1 Mayıs Platformu özellikle İsviçrelilerin ağırlıkta olduğu önemli bir kitle seferber etmeyi başardı.

Bretagne

Fransa’nın Bretagne bölgesinin Hennebont kentinde 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi. 1 Mayıs eylemi saat 10.30’dan 12.30’a kadar sürdü. Fransız işçi sendikalarının örgütlediği yürüyüşe Fransız sol partileri de katılım sağladılar.

Yağmura rağmen, bu yıl 1 Mayıs’a eskisine göre daha güçlü katılım sağlandı. 1 Mayıs Komitesi adına konuşma yapıldı. Bretagne bölgesinin Carhaix kentinde de 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi. Carhaix’de katılım önceki yıllara göre düşük oldu. Bretagne bölgesinin Callac kentinde ise 1 Mayıs için toplanıldı ancak yağmur nedeniyle yürüyüş yapılmadı. Konuşma yapıldı ve katılan kurumlar tarafından bildiri dağıtıldı. Üç eylemde de TKİP’nin Fransızca bildirileri dağıttıldı.

Paris

1 Mayıs, Paris’te on binlerce işçi, emekçi ve gencin katılımıyla kutlandı. Paris’teki kutlamalara 80 bin işçi, emekçi ve genç katılırken, Fransa genelinde 290 alanda kutlama yapıldı.

1 Mayıs’ta Paris’te iki yürüyüş gerçekleşti. İlki, CFDT ve UNSA sendikaları tarafından saat 11.00’de Jaures metrosunda 300 kişinin katılımıyla gerçekleşti. CGT, FO, FSU ve Solidaire sendikalarının çağrısı ile yapılan ikinci yürüyüş ise Republique Meydanı’ndan Nation Meydanı’na yapıldı.

On binlerce işçi, emekçi ve gencin katıldığı yürüyüşte tüm güzergah polis denetimine alınmış, yürüyüş güzergahına çıkan tüm sokaklar kapatılmıştı. Sendikaların ortak kortejinin hareket etmesinin ardından en önde anti-faşist, anti-kapitalist yüzlerce gencin kortej oluşturarak polis yığınağına ve ablukasına karşı sloganlarla hareket etmesiyle, polis korteji ikiye bölerek gençleri abluka altına almaya çalıştı. Bunun üzerine çatışmalar yaşandı. Çatışmalar Nation Meydanı’na kadar sürdü. Saldırılara karşı gençlik militan bir direniş sergiledi.

Paris’te Türkiyeli örgütler de sabahın erken saatlerinden itibaren Republique Meydanı’nda pankartlarını asarak devrimci marşlar eşliğinde halaylar çektiler. Eylemde TKİP imzalı pankart taşınırken TKİP imzalı bildiriler de dağıtıldı.

Lozan

İsviçre’nin Lozan kentinde bu yıl da 1 Mayıs yürüyüş ve mitingle kutlandı. Saat 17.30’da yürüyüşe başlayan kitle ana caddelerden ilerleyerek miting alanına ulaştı.

Yerli ve göçmen gruplardan oluşan kortejler oldukça coşkulu bir şekilde yürüyerek  günün önemine ilişkin sloganlar atarak bildiri dağıtımı yaptılar.

Lozan 1 Mayıs’ının bu yıl en ayırt edici özelliği, İsviçre’de en büyük sendika olan UNIA’nın sembolik bir katılım göstermesi oldu. UNIA bu yıl kortejlerin en arkasında hiçbir etkisi hissedilmeden küçük gruplarla yürümek zorunda kaldı. Çünkü bu sendikadaki çürüme yozlaşma had safhaya çıktı. Bazı sendika bürokratlarının yolsuzluklarıyla çalkalanıyor sendika bu aralar.

Her yıl 1 Mayıs kortejinin yarısını oluşturan bu sendikanın çok az bir katılımı olmasına rağmen Lozan 1 Mayıs’ı bu yıl geçen yıllara nazaran daha kitlesel ve coşkulu geçti.

Her kortejde gençlerin çoğunlukta olması ayrıca dikkat çekiciydi. Yürüyüşe bu yıl Türkiyeli örgütler de önemli bir katılım sağladı. TKİP ve MLKP kendi pankartlarını açıp kortej oluşturarak yürüdü. Kürtler kendi sembolleriyle ve Öcalan’ın posterini taşıyarak yürüyüşe katıldılar.

Kutlamaya bine yakın kişi katılırken, yürüyüş boyunca ve miting alanında TKİP Yurtdışı örgütünün “Sömürüye, sosyal hak gasplarına ve yoksulluğa, ırkçılığa faşizme ve savaşa karşı devrim ve sosyalizm şiarıyla 1 Mayıs’a” başlıklı bildirisinin dağıtımı yapıldı.


 
§