5 Mayıs 2017
Sayı: KB 2017/17

Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
2017 1 Mayıs’ı ve sendikal bürokrasi
İstanbul 1 Mayıs’ının ardından...
1 Mayıs’ta Taksim iradesi
Ankara 1 Mayıs’ında ‘Hayır’ çağrısı
Bursa 1 Mayıs’ına 4 bin işçi ve emekçi katıldı
İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda 1 Mayıs
Gebze ve İzmit’te binlerce işçi 1 Mayıs’a katıldı
İllerde 1 Mayıs mitingleri
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’daki 1 Mayıs kutlamalarından yansıyanlar
Venezuela’daki gelişmeler üzerine
Meşruiyet krizi ve sınır ötesi saldırganlık
Metal Fırtına’da bir dönüm noktası: 5 Mayıs 2015
Yasaklar devrimci iradeyi teslim alamayacak!
Sovyetler Birliği’nin Hitler faşizmine karşı zaferi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bursa 1 Mayıs’ına 4 bin işçi ve emekçi katıldı

 

Bursa’da 1 Mayıs, Tertip Komitesi’nin çağrısıyla Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüşe DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Eğitim-İş ve Türk-İş’e bağlı bazı sendikaların yanı sıra ilerici ve devrimci örgütler katıldı. Yürüyüşle Atatürk Stadyumu’na gelinerek burada miting programı başlatıldı. ÇHD, TOMİS ve MİB de mitingde yerini aldı.

Birleşik Metal-İş kortejinde kıdem tazminatının gaspına karşı sloganlar atılırken, Prysmian işçileri ayrı bir pankart ve büyük bir Türk bayrağı açarak, ara ara “Ne Mutlu Türküm diyene!” sloganları attı. DİSK kortejinde kıdem tazminatının gasp edilmek istenmesi, KESK kortejinde ise KHK ile ihraç saldırıları sloganlarla protesto edildi.

Türk-İş’in Ankara çağrısına rağmen 1 Mayıs’ı Bursa’da kutlayan Yol-İş Sendikası üyeleri de geniş katılım gösterdi.

ÇHD’liler arama noktasında polisin dayatmasıyla karşılaştı. KHK ile kapatıldığı için “Bursa ÇHD” yazısı pankarttan kesildi. Alevi dernekleri tek bir pankartın arkasında mitinge katıldı.

Alana girişte pankart ve dövizler tek tek kontrolden geçti. “Saray”, “Bilal”, “Diktatör” yazan pankart ve dövizler alınmadı.

Sınıf devrimcileri “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek! - Metal İşçileri Birliği” pankartı arkasında, çeşitli taleplerin olduğu dövizleriyle mitinge katıldı. Ücretli kölelik düzenini teşhir eden, devrim ve sosyalizm şiarlarını haykırdılar.

Kitlenin miting alanına gelmesinin ardından ‘77 1 Mayıs’ında katledilenler şahsında yapılan saygı duruşuyla program başlatıldı.

Tertip komitesi adına konuşmayı Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci yaptı. Ekinci’nin konuşma aralarında kürsüden slogan attırılmaya çalışılırken, MİB’liler “Kahrolsun sendika ağaları!” sloganlarıyla miting alanını inlettiler. Sloganların etkisinden kurtulamayan Ekinci, konuşma metnini karıştırdı, iki defa okudu.

Ekici’nin konuşmasının ardından İlkay Akkaya sahne aldı, türkü ve marşlarla devam eden miting programı, davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

HDP’nin kürsüden selamlandığı sırada Birleşik-Metal-İş üyesi Prysmain işçilerinden bir grup, HDP’nin alana gelmesini bir provokasyona çevirmeye çalıştı. Kürsüye su fırlattılar, yapılan bu taşkınlığa diğer işçilerin izin vermemesiyle, alandan ayrıldılar.

Sendikaların katılımı zayıf olmasına rağmen, katılan emekçiler coşkuluydu.

4 bine yakın işçi ve emekçi alanı doldurdu.

 

 

 

 

MİB Ayhan Ekinci’yi niye protesto etti?

 

Metal İşçilerin Birliği (MİB), Bursa’da örgütlenen 1 Mayıs mitinginde, Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci’yi Tertip Komitesi adına konuşma yaptığı sırada protesto etti. Konuşma boyunca MİB’liler “Kahrolsun sendika ağaları!” sloganını atarken, Ekinci sloganları bastırmaya çalışırken konuşma metnini karıştırdı ve iki defa okudu.

MİB’in 1 Mayıs mitinginde Ekinci’yi protesto etmesinin nedeni öğrenildi. Protestonun gerekçelerinden biri genel olarak sendikal bürokrasiye duyulan öfke olurken, diğer yanı Ekinci’nin geçtiğimiz günlerde sendikaya üye olmak isteyen işçilerin başvurusunu reddetmesi oldu.

Edinilen bilgiye göre, Bursa’da bulunan bir metal fabrikasında çalışan 30 işçi, işten atılmayı da göze alarak e-devlet üzerinden Birleşik Metal-İş’e üye oldu. Ancak Ekinci’nin başında bulunduğu Birleşik Metal-İş Bursa Şube yönetimi, e-devlet üzerinden üye olan işçiler arasında MİB’li kimliğiyle tanınan bir işçinin de olması nedeniyle, başvuruları reddetti. Ekinci’nin “yaverliğini” yapan Mustafa Şen de üyelik girişi yapan işçileri arayıp “Neden üye oldunuz” diye azarlarcasına konuştuktan sonra, sendikanın kapıları işçilere kapatıldı. Bu durum üzerine işçiler büyük bir şaşkınlık yaşadı.

Ekinci’nin bu tutumuna rağmen 1 Mayıs kürsüsünden özgürlük ve sendikalaşma üzerine nutuk atması karşısında sessiz kalamayacağını belirten MİB şu açıklamayı yaptı:

Sendikayı kendi dükkanı sanan, tepe tepe kullanan, zenginleşen bu ağa, bir de 1 Mayıs kürsüsüne çıkıp haktan, özgürlükten, sendikalaşmak isteyen işçilere uygulanan baskılardan bahsetmez mi? Tam bir ikiyüzlülük, tam bir sahtekarlık! MİB olarak bu ikiyüzlülüğü, bu sahtekar sendika beyinin arsızca nutuk çekmesini sindiremezdik, buna izin veremezdik, onu ses çıkarmadan dinleyemezdik. Nitekim ağzından ne çıkarsa çıksın ‘Kahrolsun sendika ağaları!’ diye haykırarak onun gerçeğini yüzüne vurduk. Vurmaya da devam edeceğiz!”

Öte yandan, Bursa’da Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin yüzde 80’inin Ekinci’yi istemediğini belirten MİB, Ekinci’yi ayakta tutanın sendikanın genel merkez yönetimi olduğunu, “MİB’lileri sendika üyesi yapma” talimatının da genel merkez yönetimi tarafından verildiğini ifade etti.

MİB ayrıca şunları dile getirdi: “O yönetim ki pek çok fabrikada muhalif avındadır. İtiraz eden, muhalefet eden tüm işçileri ayıklamaya çalışmakta, baskı kurmakta ve hatta işten attırmaktadır. Çünkü metal işçisi artık bu beylerin metal işçisinin sırtında nasıl da bir kambura döndüğünü iyi biliyor. Onlardan kurtulmadan mücadelede ileriye gidemeyeceğini iyi biliyor.

Birleşik Metal-İş’i Türk Metal’leştiren bu sendika ağalarından metal işçisi elbet hesap soracaktır! Birleşik Metal-İş’i kendi küçük dükkanı gibi gören, işçi aidatları üzerinde sefa süren Ayhan Ekinci gibilerinden metal işçisi mutlaka kurtulmalıdır!

Renault işçisi direnirken Kanarya Adalarında tatil yapan Ayhan Ekinci ve Birleşik Metal-İş’i mesken tutmuş sendika beyleri yaptıklarınız yanınıza kâr kalmayacak.”


 
§