5 Mayıs 2017
Sayı: KB 2017/17

Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
2017 1 Mayıs’ı ve sendikal bürokrasi
İstanbul 1 Mayıs’ının ardından...
1 Mayıs’ta Taksim iradesi
Ankara 1 Mayıs’ında ‘Hayır’ çağrısı
Bursa 1 Mayıs’ına 4 bin işçi ve emekçi katıldı
İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda 1 Mayıs
Gebze ve İzmit’te binlerce işçi 1 Mayıs’a katıldı
İllerde 1 Mayıs mitingleri
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’daki 1 Mayıs kutlamalarından yansıyanlar
Venezuela’daki gelişmeler üzerine
Meşruiyet krizi ve sınır ötesi saldırganlık
Metal Fırtına’da bir dönüm noktası: 5 Mayıs 2015
Yasaklar devrimci iradeyi teslim alamayacak!
Sovyetler Birliği’nin Hitler faşizmine karşı zaferi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara 1 Mayıs’ında ‘Hayır’ çağrısı

 

Ankara’da 1 Mayıs mitingi baskı ve dayatmalara rağmen, on bini aşkın kişinin katılımı ile gerçekleşti. Miting boyunca ‘Hayır’ çağrıları hiç eksik olmadı. 1 Mayıs öncesinde yaşanan referandum süreci, Ortadoğu’da süren savaş ve yeni savaş çığırtkanlıkları, kıdem tazminatının gaspı planı, kiralık işçilik yasası, sürekli ve hızla yayınlanan KHK’larla devam eden ihraçlar gibi işçi ve emekçileri hedef alan saldırılara karşı hep bir ağızdan ‘Hayır’ sesi yükseldi.

Farklı yerellerde miting öncesi buluşmalar gerçekleşirken, saat 11.00’de Sincan’da bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri Lale Meydanı’nda bir kutlama yaptı. Kutlamada söz alan Eğitim Sen 4 No’lu Şube Başkanı Gülhan Şimşek’in konuşması ve çekilen halayların ardından mitingin yapılacağı Dikimevi’ne doğru harekete geçildi. Ankara Garı önünde de 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenler için saat 10.04’te anma gerçekleştirildi.

Kolej Meydanı’nda yürüyüş için arama noktalarından giriş yapılırken polisin dayatmaları ve sansürle karşılaşıldı. OHAL, KHK, saray, diktatörlük gibi sözcükler pankartlardan kesildi. Yürüyüş yolu boyunca polis tarafından iki noktada arama noktası konuldu. İlk arama noktasında X-ray cihazının olması dikkat çekiciydi. Arama noktalarının geçilmesi ile birlikte Kolej Meydanı’na kurulan büyük sahnenin etrafında kitleler yerlerini almaya başladı.

“Güvenceli iş, güvenli gelecek, Demokrasi ve Özgürlük için Yaşasın 1 Mayıs” şiarlı DİSK, KESK, TMMOB, ATO, ASMMMO ortak pankartı alana giriş yaptı.

BDSP “Savaşa, sömürüye ve kölelik düzenine HAYIR!” pankartı ile, DGB-DLB “Gün gelir zorbalar kalmaz gider!” ortak pankartı ile yürüdü. Ankara İşçi Meclisi de, “Ücretli köleliğe ve emperyalist barbarlığa işçiler hayır diyor!” ve “1977 ruhuyla geliyoruz!” pankartları ile Ankara 1 Mayıs’ında yerini aldı. Sincan İşçi Birliği ve taşeron işçileri önlükleri ile Ankara İşçi Meclisi’nde yer alırken Klisom işçileri de “Dünya emeğin olmalı!” pankartı ile Ankara İşçi Meclisi ile birlikte yürüdü.

KESK’e bağlı sendikaların önünde ihraç edilen kamu emekçileri yürürken, KESK kortejinde KHK ve ihraçlara karşı tepkiler öne çıktı.

Ankara Üniversitesi ve ODTÜ öğrencilerinin coşkulu kortejlerinde KHK ile üniversitelerden uzaklaştırılan akademisyenlere destek vurgulandı.

TKP, Halkevleri, BHH, HDP, PSAKD, Dersimliler, SYKP, Partizan, DP, EHP, SEP’in de içinde olduğu ilerici sol güçler de mitingde yer aldılar.

Kitlenin büyük bir kısmının alana girmesinin ardından miting programı başladı. İlk önce tertip komitesi adına ortak açıklama yapıldı. Açıklamada son süreçte daha da yoğunlaştırılan saldırı programlarına, tek adam rejimine ve diktatörlüğe karşı ‘Hayır’ şiarı yükseltildi.

Ardından DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği Başkanı Tayfun Görgün söz aldı. Kıdem tazminatının gaspı planlarına dair yaptığı vurguların ardından devrimci işçilerin “Sendikalar göreve, genel greve!” sloganı atması karşısında kürsüden “Genel grev, genel direniş!” sloganı attırıldı. Konuşmaların ardından Grup Tersname sahneye çıktı.

Miting programının sonunda, kitlenin büyük oranda dağıldığı bir anda, ihraç edilen kamu emekçileri kürsüye davet edildi ve ihraç edilen kamu emekçileri adına son KHK ile ihraç edilen ESM Şube Başkanı Volkan Yaramış’a söz verildi. İhraçları kabul etmediklerini belirten Yaramış, mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

Miting, Mehmet Özer’in “Bıçak kemikte” şiirini okumasının ardından sona erdi.

Tandoğan’da Türk-İş mitingi

Türk-İş tarafından 1 Mayıs mitingi merkezi olarak binlerce kişinin katılımı ile Ankara Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirildi. Farklı kentlerden gelen Türk-İş üyesi işçiler hipodromda toplanarak kortejler halinde Tandoğan Meydanı’na giriş yaptılar.

Başta çevre iller olmak üzere farklı kentlerden katılımın olduğu mitingde Türk Metal’in katılımı dikkat çekti. Bosch çalışanları, Tofaş çalışanları ve Oyak Renault çalışanları pankartları açıldı. Mercedes işçilerinin örgütlü olduğu Türk Metal Aksaray Şube de katılım gösterdi.

Petrol-İş Sendikası, Maden İşçileri Sendikası ve Yol-İş Sendikası da mitinge kitlesel katılım gösteren sendikalardı.

Şube pankartları ve sendika flamalarının yanı sıra, kortejlerin büyük çoğunluğunda Türk bayrakları taşındı. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, kiralık işçilik ve taşerona kadro talebi kortejlerde dövizlerde ve sloganlarda öne çıktı. Güvenlik-İş Sendikası, taşerona kadro talebini pankarta taşırken, Yol-İş Sendikası ise “OHAL, bu hal, şu hal-Ne olacak bizim hal” pankartı açtı.

Şube başkanı bir süre önce tutuklanan TÜMTİS Ankara şube üyeleri ise, “Şube başkanımız serbest bırakılsın” talebini öne çıkardılar ve “Gün gelecek devran dönecek AKP işçiye hesap verecek!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını sıklıkla attılar.

Tez Koop-İş Sendikası ve Basın-İş Sendikası ise coşkuları ile dikkat çekerken, TGS basına yönelik saldırıları ve gazetecilerin tutuklanmasını protesto etti.

Türk-İş’e bağlı sendikaların yanı sıra Vatan Partisi ve TGB de mitinge katılım gösterdi.

Tüm katılımcıların alana girmesinin ardından “Şehitler ve 15 Temmuz’da yaşamını yitirenler” için saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Ergün Atalay ve Pevrul Kavlak’ın konuşmalarının ardından miting sona erdi. Kürsüden 15 Temmuz vurguları sıklıkla yapılmasına rağmen, işçi kortejlerinde kıdem tazminatı, kiralık işçilik ve taşeron sorunu belirgin şekilde öne çıktı.


 
§