5 Mayıs 2017
Sayı: KB 2017/17

Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
2017 1 Mayıs’ı ve sendikal bürokrasi
İstanbul 1 Mayıs’ının ardından...
1 Mayıs’ta Taksim iradesi
Ankara 1 Mayıs’ında ‘Hayır’ çağrısı
Bursa 1 Mayıs’ına 4 bin işçi ve emekçi katıldı
İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda 1 Mayıs
Gebze ve İzmit’te binlerce işçi 1 Mayıs’a katıldı
İllerde 1 Mayıs mitingleri
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’daki 1 Mayıs kutlamalarından yansıyanlar
Venezuela’daki gelişmeler üzerine
Meşruiyet krizi ve sınır ötesi saldırganlık
Metal Fırtına’da bir dönüm noktası: 5 Mayıs 2015
Yasaklar devrimci iradeyi teslim alamayacak!
Sovyetler Birliği’nin Hitler faşizmine karşı zaferi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Mayıs’ta Taksim iradesi

 

Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs’a kapatan sermaye devleti, Taksim’e çıkılmasını engellemek için yolları kapatarak, polis saldırıları gerçekleştirdi.

Günler öncesinden Taksim Meydanı’na polis bariyerleri yığarak hazırlık yapan sermaye devleti, sabah saatlerinden itibaren Taksim Meydanı’nı polis ablukasına aldı. Meydandan Tünel’e kadar İstiklal Caddesi’ne açılan tüm cadde ve sokaklar, demir bariyerlerle kapatıldı. Her cadde ve sokağın başında polisler konuşlandırıldı. Ayrıca Taksim’e çıkan tüm yollarda ve kavşaklarda trafik polisleri yer aldı.

Sermaye devletinin 1 Mayıs yasağına karşın Taksim iradesi gösteren devrimci ve ilerici güçler, saat 11.00’de Zincirlikuyu’da toplanarak Taksim’e doğru yürümek istedi. Aralarında Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası’nın da (DEV TEKSTİL) olduğu devrimci ve ilerici güçler Gayrettepe’de toplanırken, tüm kurumlar ortak pankart arkasında kendi pankart ve flamalarıyla yer aldı. Ancak Alınteri ortak iradeyi ve uyarıları hiçe sayarak İnşaat-İş Sendikası ile birlikte kitlenin önüne geçti.

Taksim’e doğru sloganlarla yürüyüş başlarken polis plastik mermi yağdırarak kitleye saldırdı, burada gözaltılar yaşandı. Ara sokaklara ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na doğru çekilen kitle yeniden toplanmaya çalışırken birkaç kez daha polis saldırısına uğradı. Zincirlikuyu-Mecidiyeköy bölgesinde gözaltılar yaşanırken, polis Profilo AVM önünde basın çalışanlarını da gözaltına almaya çalıştı ancak başarılı olamadı.

Saat 13.00 itibariyle de Taksim 1 Mayıs’ının sonlandırıldığı açıklandı. Taksim 1 Mayıs’ını örgütleyen devrimci ve ilerici güçler, saat 19.30’da Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde gözaltıları protesto etti.

150’den fazla gözaltı

Avukat örgütleri tarafından oluşturulan kriz masası, Taksim 1 Mayıs’ında İstiklal Caddesi, Talimhane, Beşiktaş, Okmeydanı, Gayrettepe, Zincirlikuyu ve Mecidiyeköy’de 150’den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğu serbest bırakılırken, aralarında DGB ve DLB’lilerin de olduğu 23 kişi ertesi gün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde “terör savcılığı”na çıkarıldı. Buradaki ifadelerin ardından tüm gözaltılar serbest bırakıldı. İfadenin ardından polis aracında bekletilen iki DGB’li polis tarafından yere yatırılarak darp edildi, boğazları sıkılarak işkenceye uğradılar.

“1 Mayıs alanı Taksim’dir yargılanamaz!”

Gözaltıların serbest bırakılmasıyla adliye önünde basın açıklaması yapılarak Taksim iradesi sahiplenildi, gözaltı terörü protesto edildi.

Sendikal bürokrasiden “anma”

Öte yandan, 1 Mayıs’ta başka alanlara ve kentlere giden sendika konfederasyonlarının Taksim Anıtı’na çelenk bıraktığı görülürken, Türk-İş üyesi bir grup meydanda anma yaptı.

 

 

 

 

Bakırköy’de 1 Mayıs mitingi

 

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin örgütlediği 1 Mayıs Bakırköy mitingi saat 11.00’de kitlenin iki kolda toplanması ile başladı. Mitinge sol güçler de katıldı.

Alana girişte her iki yürüyüş kolu için de iki ayrı arama noktası konuldu. İncirli yürüyüş kolunda yer alan arama noktasında üç kişi flamalar sebebiyle gözaltına alınırken kitlenin tepki göstermesi üzerine polis havaya ateş açtı.

Marmara Forum’dan başlayan yürüyüş kolunda yer alan arama noktalarında ise TKP’nin taşıdığı dövizler ve pankartlar polis tarafından tek tek görüntülendi.

Alanda saygı duruşunun ardından DİSK Korosu seslendirdiği marşlarla sahne aldı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Taksim’e çıkmaya çalışan arkadaşlarımız, yoldaşlarımız gözaltına alınmış. Onların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi. Taksim iradesine sadece bu sözlerle değinen ve görev savan Beko, bir gün önce Kazancı Yokuşu’nda söylediği sözleri ise unuttu. Taksim Meydanı’nın yasaklanmasına ve Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs alanı oluşuna değinmeyen Beko, konuşmasında kıdem tazminatı, taşeron çalışma sistemi ve ihraçlara değinerek tüm bunlar karşısında mücadele yürüttüklerini söyledi.

Beko’nun konuşmasının ardından kürsüden yapılan anonslarda “TKP ve Genel Başkanı Erkan Baş aramızda” denildi. Bunun üzerine kürsünün önünde yer alan bariyerlere yönelerek bir süre sloganlarla protestolarını sürdüren TKP’liler daha sonra alandan ayrıldılar. TKP kitlesi alandan ayrıldıktan sonra ise kürsüden “TKP ve Genel Başkanı Aydemir Güler aramızda” anonsu geçildi.

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ise Taksim iradesini ortaya koyanları es geçti. Referandumun şaibeli sonuçlarına, ihraçlara, ayrımcılığa, iş cinayetlerine ve birçok saldırıya değinen Özgen, direnişçi kamu emekçilerinin direnişlerini ifade etmekten imtina etti.

TMMOB ve TTB yöneticileri de mitingde konuşma yaptı.

Mitingi örgütleyen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin dışında alanda yer alan kurumlar adına okunan ortak açıklamada referandum sonucunda kitlelerin siyasal iktidarın saldırılarına ‘Hayır’ dedikleri ifade edilerek tek tek içeride ve dışarıda yürütülen saldırganlık teşhir edildi.

Açıklamanın ardından Kardeş Türkülerin ezgileriyle miting sona erdi.

Mitingden notlar:

- Bakırköy Halk Pazarı bariyerlerle ve polis noktaları ile tecrit edildi.

- Arama noktasında gözaltına alınan PSK’lılar gözaltındaki arkadaşlarının isimlerinin kürsüden okunmamasını protesto ederek kürsü önündeki bariyerlere yüklendiler. Tertip komitesi ile yapılan görüşme sonucunda gözaltına alınan üç kişinin adı kürsüden okundu ve serbest bırakılmaları istendi.

- Kürsünün iki yanına yerleştirilen dev ekranlarda Bakırköy mitinginden karelere yer verilirken Taksim Meydanı’na yürüyen ve polisin saldırısı ile karşı karşıya kalan ilerici devrimci güçlerin eylemlerinden karelerin az sayıda da olsa yer bulması dikkat çekti.

- DİSK’in katılımının son derece zayıf olduğu gözlemlenirken DİSK ve KESK kortejleri alana girdikten kısa bir süre sonra mitingden ayrıldılar.

- DİSK kortejinde yer alan sendikaların pankartlarında kıdem tazminatı hakkı ön plana çıktı. Taksim’i selamlayan sloganlar da DİSK kortejindeki işçiler tarafından sıklıkla atıldı.

- KESK, TKP, Haziran, EMEP, HDP ve Halkevleri mitinge kitlesel olarak katıldı.


 
§