23 Aralık 2016
Sayı: SİKB 2016/01 (48)

Sermaye iktidarı dinci-mezhepçi-şoven histeriyi körüklüyor
“Kanlı da olsa, kansız da olsa” kazanan hep sermaye!
HDP’ye yönelik saldırılar sürüyor
Kayseri’de yaşanan faşist saldırılar üzerine
En büyük tekeller; en yoğun sömürü ve kölelik dayatanlar!
Kapitalizmin “fıtratında” ölüm ve yolsuzluk var!
Toplu Sözleşme Sempozyumu Sonuç Bildirgesi
Metal fabrikalarında TİS süreçleri devam ediyor!
“Süreci sonuna kadar götüreceğiz!”
Kamu Emekçileri Forumu’ndan Kamu Çalışanları Birliği’ne...
Burjuva diktatörlüğünün yönetim biçimleri
2016’nın aynasından geleceğe bakmak-1
Tetikçinin ölümü ve Paris katliamının sorumluları
Krizden “stratejik işbirliğine” Türkiye-Rusya ilişkileri
Suriye topraklarına gömülecek olan hayaller ve gerçekler
FARC: '80’li yılların tekrarı mı? - 1
Fidel ya da tarihte bireyin rolü
Kadın işçi grevlerinin gösterdikleri-2
Üniversitelerde gericilik tırmandırılıyor
19 Aralık Direnişi yol gösteriyor!
Bu düzende kimin yaşamı kutsal?
“Neşelen biraz, asla ölümden bahsetme, başaracağız!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

HDP’ye yönelik saldırılar sürüyor

 

AKP iktidarının HDP’yi hem meclis zemininden hem de sokaktan uzaklaştırma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Sadece son bir haftanın rakamları dahi yaşanan gözaltı-tutuklama terörünün boyutlarını özetlemektedir. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada son bir haftada yapılan operasyonlarda 45 ilde 213 operasyon yapıldığı, 924 kişinin “örgüte yardım ve yataklık” iddiasıyla gözaltına alındığı belirtiliyor. Ayrıca, “örgüt üyesi” olduğu öne sürülen 7 kişinin de öldürüldüğü ifade ediliyor. Yine bu süreçte HDP’li vekillere yönelik tutuklama saldırıları da aralıksız devam etti. Son olarak HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca da tutuklandı. Besime Konca’nın gözaltı süresinde işkenceye uğradığı belirtildi. Bu son tutuklamalarla meclisin en büyük üçüncü partisinin eşbaşkanları ve grup başkanvekilleriyle birlikte toplam 14 vekili tecrit koşullarında tutuklu bulunuyor.

10 Aralık’ta İstanbul Beşiktaş’taki bombalı saldırıların ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Bundan sonra ilk öncelikli işimiz intikam almak olacaktır” demesiyle birlikte saldırıların startı verilmiş ve onlarca insan gözaltına alınmıştı. Bu şekilde HDP ve DBP yöneticisi 568 kişi gözaltına alındı. Kürt halkına ve siyasi temsilcilerine yönelik devlet terörünün dozu Kayseri’de yaşanan bombalı eylemin ardından daha da arttırıldı, bu vesileyle pek çok gözaltı yaşandığı gibi HDP’li Mersin Akdeniz İlçe Belediyesi’ne de kayyım atandı.

Halen pek çok il ve ilçe eşbaşkanlarının gözaltında olduğu, bunların çoğunun da uzun gözaltılar sonrası tutuklanacağı belirtiliyor. Savcılar gözaltılara ilişkin dosyalara genelde “gizlilik kararı” verdiğinden dolayı avukatlar dosyalara da ulaşamıyor.

Irkçı seferberlik ruhu devrede

Kürt siyasetçilerine saldırılar sürerken, faşist güruhlar reislerinin “milli seferberlik” çağrısının ardından pek çok ilde HDP binalarına saldırı düzenlediler. Kürt halkının kendini ifade edeceği tüm alanlar devlet terörünün ve faşist saldırıların hedefi haline getirildi. Vekiller ise tecrit altında tutuklu haldeler. Tutuklu vekillerin fotoğraflarına meclis koltuklarında bile tahammül edilememektedir. Bu saldırılarla hedeflenen bellidir: Kürt halkının sesini gerek mecliste gerekse sokakta duyurabilmesinin önüne geçmek!

Vurgulamak gerekir ki, HDP’nin meclis çalışmalarının engellenmesine dönük saldırıların bir boyutunu da AKP iktidarının yeni anayasa ve başkanlık sistemine yönelik hazırlıkları oluşturmaktadır. Bir yandan meclisin üçüncü büyük partisi olan HDP adım adım etkisizleştirilerek, vekilleri yasama faaliyetlerinden uzaklaştırılırken, diğer yandan da MHP ile girişilen kirli pazarlıklar sürdürülmüş, bu pazarlıklar sonucu hazırlanan anayasa değişiklik paketi meclis gündemine getirilmiştir. Önümüzdeki günlerde bu kirli çalışmaların meclis aritmetiğindeki karşılığının ne olacağı belli olacaktır.

 

 

 

 

HDP Yüksekova raporu

 

HDP, Yüksekova raporunu paylaştı. Raporda 13 Mart’tan itibaren 78 gün süren sokağa çıkma yasağında 6 bin 770 evin yakılıp yıkıldığına, 90 kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi. 120 bin olan ilçe nüfusunun yüzde 80’inin abluka öncesi ilçeyi terk ettiği belirtilen raporda 6 bin 928 ailenin göç ettiği yer aldı. Raporlama faaliyeti için bölgeye gidenlerin de sürekli olarak kolluk kuvvetlerinin taciz, takip ve engellemesi ile karşılaştığı da eklendi.

Raporda öne çıkan konular şöyle:

-Ağustos 2015’ten bu yana ilçede 96 kişi katledildi. Bunlardan 39’unun kimliği belirlenirken, 51’i kolluk kuvvetleri tarafından alınarak Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildi. Katledilenlerin ailelerine otopsi raporları verilmedi, otopsiye avukat katılımına izin verilmedi.

-Çatışma yaşanmayan mahalleler de top atışları ile yıkıldı. Evleri yıkılanlar çadırlarda kalmaya çalışırken, çadır kuranlara 2 bin 500 lira para cezası kesiliyor. Abluka sonrası ayakta kalan binalar da yıkılmaya başlandı.

-Okul ve hastane gibi binalar karargaha dönüştürüldü. 10 okul kullanılamaz hale getirildi. 6 Aile Sağlık Merkezi’nden 3’ü, 10 eczaneden 3’ü kullanılamaz hale getirildi. Sağlık emekçileri kolluk kuvvetleri tarafından taciz edildi. Öğrenciler eğitim hakkını kullanamadı.

-Sokağa çıkma yasakları boyunca birçok mahalleye su ve elektrik verilmedi. İlaç ve gıda kıtlığı yaşandı. Kimi yerlerde içme suyuna fosseptik karıştı.

-120 bin nüfuslu ilçenin yüzde 80’i göç etti. 6 bin 928 aile çevre illere göç etmek zorunda bırakıldı.

-Abluka ve saldırılar sürecinde ilçede haber takibi yapan gazeteciler kolluk kuvvetleri tarafından engellenirken, JINHA muhabiri Gülfidan Ataman ve beraberindeki üç kişi havan atışı sonucu yaralandı. DİHA muhabirleri Nedim Türfent ve Şermin Soydan ilçeye dair yaptıkları haberler nedeniyle tutuklandılar. Nedim Türfent gözaltında polis tarafından ölümle tehdit edilerek darp edildi.

-Kolluk kuvvetleri ilçedeki duvarlara ırkçı yazılar yazdılar.

 

 

 

 

Irkçı saldırılar tırmanıyor

 

17 Aralık sabahı Kayseri’deki askeri servisi hedef alan patlamanın ardından HDP il binaları başta olmak üzere Kayseri’deki DİSK Bölge Başkanlığı, CHP ve EMEP binaları faşist saldırıların hedefi oldu. Kayseri HDP binası yakılarak talan edildi, çatısına Türk bayrağı asıldı. Kayseri’de yaşanan ırkçı saldırılar tırmanarak devam etti.

*Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan faşist bir grup CHP Kayseri il binasına yürümek istedi. CHP Gençlik Kolları Başkanı ve yanındakiler kalabalık güruhun saldırısına uğradı.

*İstanbul’da ise Bağcılar, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz ve Kartal HDP ilçe binalarına saldıran faşist güruhlar Kartal ve Beykoz ilçe binalarını talan ettiler. Üsküdar’da ise ilçe binasına havai fişeklerle saldırıldı. Bina önlerinde toplanan gruplar tekbir getirip slogan atarken, Bağcılar ilçe binası ateşe verildi. İstanbul Beylikdüzü’nde ise HDP İlçe Örgütü’nün bulunduğu Atrium Çarşı’da patlama meydana geldi.

*Kocaeli’nin Darıca ilçesinde ise saat 21.00 sıralarında HDP ilçe binasına silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda binanın camlarına kurşun isabet etti.

*Çanakkale’de ise faşist bir grup HDP binasını taşladı. Polis saldırıya uğrayan 2 HDP’liyi gözaltına aldı.

*Erzincan Ordu Caddesi üzerindeki HDP il binası da saldırıların hedefi oldu. Binadaki parti tabelasını söken faşistler, tabelanın yerine Türk bayrağı astılar.

*İzmir’de HDP Bayraklı ilçe binasına gece geç saatlerde silahlı saldırı düzenlendi. HDP Buca ilçe binasına yapılan saldırıda ise kapı ve camları kıran kişilerin eşyaları da tahrip ettiği öğrenildi.

*HDP Tekirdağ binasına girerek talan eden faşistler Çorlu’da ise HDP parti binasının kapısını yaktılar.

 
§