16 Aralık 2016
Sayı: KB 2016/47

Birleşik direniş, fiili-meşru mücadele!
Sermaye ekonomik krize “çözüm” arıyor
Sermayedarları kurtarma paketi!
Kanla beslenen bir düzen
Bu pisliği devrim temizler
İki stratejik ortağın Mavi Marmara anlaşması
15 Temmuz’dan yansıyanlar
İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleye!
DEV TEKSTİL GMYK Aralık Ayı Toplantı Sonuçları
İşçi direnişleri ve eylemler devam ediyor
Krizler içerisinde debelenen düzene karşı, devrimci bir sınıf hareketi için ileri! - Onur Kara*
Asya-Pasifik: Emperyalistler arasındaki çatışmanın yeni alanı
Halep Suriye ordusunun denetimine geçti, savaş devam ediyor
Avrupa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine doğru
AB ve avro cephesindeki gelişmeler üzerine
Bir kadın cinayeti ve Alman devletinin kirli sicili
Artık yeter! Sizinle kardeş değiliz
Maraş Katliamı’nın 38. yılı
19 Aralık Katliamı'ndan bugüne…
“19 Aralık’ta direniş bayrağını daha yukarıya yükselttik!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi direnişleri ve eylemler devam ediyor

 

Çeşitli illerdeki işçiler hakları için eylem ve direnişlere devam ediyor.

Medlog’da direniş 100 günü aştı

MSC Medlog Lojistik’te düşük ücretlere ve kötü çalışma koşullarına karşı DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenen ve işten atma saldırısıyla karşılaşan işçiler, toplam altı ilde direnişe geçmişlerdi. Direnişlerinin 100. günü olan 9 Aralık'ta Galatasaray Lisesi önünde eylem yapan direnişçi işçiler kararlılıklarını haykırdı. Yapılan basın açıklamasında Medlog’un dünyanın 12. büyük konteyner taşıma şirketi olduğuna dikkat çekilerek, işçisine asgari ücreti reva görmesine tepki gösterildi. İşçiler eylemi halaylarla sonlandırdı.

Nedlloyd Depo’da direniş başladı

Türkiye’nin en büyük lojistik firmalarından biri olan Netlog Lojistik’e bağlı Nedlloyd Road Cargo firmasının Polar XP projesinin deposunda çalışan iki işçi sendikalaştıkları için 2 Aralık’ta işten çıkarıldı. DGD-Sen üyesi İsmail Kurt ve Mehmetcan Çadırcı isimli işçiler ekonomik kriz bahane edilerek işten çıkartıldı. İşten çıkartılan işçiler, 15 kişilik listede isimleri yer alan işçilerin de ekonomik kriz bahane edilerek işten çıkartılacağını belirttiler. Ancak asıl nedenin içerideki sendikalı işçi sayısını azaltmak olduğunu ifade ettiler.

İşten atılan İsmail Kurt ve Mehmetcan Çadırcı, 12 Aralık öğle saatlerinde Tuzla’da bulunan depo önünde direnişe başladılar. Çay molalarında, servis giriş-çıkışlarında DGD-Sen Başkanı Murat Bostancı ve direnişçi işçiler, depo çalışanlarına seslendiler. Yapılan konuşmalarda sık sık sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğu vurgusu yapılarak işçiler sendikalı olmaya ve ekonomik kriz bahanesi ile sendikalı oldukları için işten atılan işçilerin direnişine sahip çıkmaya çağrı yapıldı. Yönetim baskısına boyun eğmeme, birliği güçlendirme, taşeron, esnek, güvencesiz çalışmanın son bulması için mücadele etme konuşmalar sırasında çokça belirtildi. Gebze İşçilerin Birliği Derneği de dayanışma için direniş alanındaydı.

Direnişin ikinci günü, yönetimle gerçekleştirilen görüşme ile geçti. Yönetimin parayı ödemek için yaptığı çağrı üzerine direnişçi işçiler ve sendika çalışanı Hadımköy’e görüşmeye gitti. Görüşmenin sorgulamaya döndüğünü ifade eden direnişçi işçiler, kendilerini işten çıkartan yönetimin kendi istekleri ile işten çıktıklarını ifade eden bir yazı yazıp imzalamaları için zorladığını belirttiler.

Bekaert’te grev sürüyor

Toplu sözleşme sürecinin tıkanmasının ardından 8 Aralık günü greve başlayan Bekaert işçilerinin grevi yağmura ve soğuk havaya rağmen devam ediyor. İşçilerin taleplerini kabul etmeyen patronun sözleşme için adım atmaması karşısında nöbet sistemi ile sürdürülen greve bölgeden çeşitli fabrikalarda çalışan işçilerin desteği sürüyor. Grev yerinde yaktıkları ateşle ısınan Bekaert işçilerine işçiler dışında da çeşitli kurumlardan destekler geliyor.

 

 

 

 

Günsan Elektrik direnişi birinci ayını geride bıraktı

 

Günsan Elektrik’te işçiler direnişlerini bir aydır sürdürüyor. Atılan işçiler kapı önünde direnişlerini devam ettirirken, fabrikada çalışmaya devam eden işçiler ise mesaiye kalmayarak arkadaşlarının geri alınması için tepkilerini ortaya koyuyor. Öte yandan işçilerin örgütlü olduğu Birleşik Metal-İş Sendikası ile Günsan Elektrik yönetiminin görüşmeleri devam ediyor.

Günsan Elektrik fabrikasında 14 Kasım’da sendikal örgütlenmeye tahammül edemeyen patronlar 6 işçiyi işten atmıştı.

Ardından fabrikada 2 gün boyunca üretim durmuş, atılan işçiler kapı önünde direnişe başlamıştı.

Sendikal yetki alınmasına rağmen, yönetim iş kolu başvurusunda bulunmuş, buna karşı da işçiler bu süre boyunca aralıklarla iş yavaşlatma ve durdurma eylemleri gerçekleştirmişlerdi.

 

 

 

 

İş cinayetleri sürüyor

 

Patronların daha fazla kâr uğruna iş güvenliği önlemleri almaması nedeniyle işçiler çalışırken ölmeye devam ediyor.

Karabük’teki Soğuksu Mahallesi’ndeki bir inşaatta zımpara çalışması yapan 19 yaşındaki Ahmet Kurt, dengesini kaybedince, zemin kattaki boşluktan bodruma düştü. Yaklaşık 2.5 metre yükseklikten beton zemine başının üstüne düşerek ağır yaralanan Ahmet Kurt’a sağlık ekibi müdahale etti. Duran kalbi, yaklaşık 20 dakika kalp masajı ve elektro şok uygulanarak çalıştırılan Kurt, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından özel bir hastaneye sevk edildi. Tedavisi süren Ahmet Kurt, 9 Kasım akşam saatlerinde yaşamını yitirdi.

Muğla’da özelleştirilerek Bereket Enerji’ye bağlı Elsan Elektrik’e peşkeş çekilen Yatağan Termik Santrali’nde 11 Aralık sabah saatlerinde patlama yaşandı. Patlamanın ardından çıkan yangından etkilenen 4 işçi yaralandı.

11 Aralık gecesi İzmir’de Menemen-Aliağa seferini yapan İZBAN treni, raylar üzerinde bakım-onarım çalışması yapan Ramazan Uğur adlı işçiye çarptı. 56 yaşındaki Ramazan Uğur yaşamını yitirdi.

Adana’nın Karaisalı ilçesindeki Kırıklar Mahallesi’nde, tarım işçileri Derviş Yılmaz, Cafer Tayyar ve ismi belirlenemeyen bir kişi, tarlada çalıştıktan sonra yatmadan önce yaktıkları sobadan sıçrayan közden dolayı çıkan yangında yaşamını yitirdi. 13 Aralık günü sabaha karşı haber verilmesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin çalışmaları sonucu ulaşılan cesetlerin adeta küle döndüğü görüldü.

Sivas’ın Zara ilçesinde çalışmaları devam eden tünel inşaatında göçük meydana geldi. 13 Aralık akşamı Zara-Suşehri karayolu üzerindeki Geminbeli tünelinde yaşanan göçükte, işçilerin üzerine taş ve kayalar düştü. İşçilerden 28 yaşındaki Fuat Ağaç, 40 yaşındaki Cihan Dursun ve 40 yaşındaki Mehmet Coşgun göçük altında kaldı. Diğer işçiler tarafından göçük altından çıkarılan 3 işçi, Zara Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. İşçilerden Fuat Ağaç, başından yaralanması nedeniyle yaşamını yitirdi.


 
§