24 Haziran 2016
Sayı: KB 2016/24

“Kabadayı”lıktan “yaranma”ya…
Kıdem tazminatı tartışmalarında sona gelindi
Taşeron işçisine kadro yalanı
AVON yönetimi direnişçilerle görüşmedi
Maden havzalarından yükselen ses: “Birlik!”
Altherm Klima’da direniş sürüyor
Tarım işçileri için ölüm sezonu
Kapitalizm işçi kanıyla besleniyor
İşgal, grev, direniş!
Eğitim Sen üyesi 650 öğretmen soruşturmalık
“Bizden alınan hakkın geri verilmesi için buradayız”
“Zaferi kazanıncaya kadar davamızın arkasındayız!”
Bizim ışığımız, onların karanlığı
Liseliler karanlığa ve gericiliğe karşı ses çıkarıyorlar
Sömürüye ve gericiliğe teslim olmayacağız!
Polis genç kadını tandırda yakmaya çalıştı
Terör demagojisi ve insan olabilmek
AKP hükümeti HDP’li belediyelere saldırıyor!
NATO zirvesi ve büyüyen savaş tehlikesi
Avrupa’da yeni saldırı dalgası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Polis genç kadını tandırda yakmaya çalıştı

 

Van merkeze bağlı Yeşilköy Mahallesi’nde 14 Haziran günü Hüsnü Sayıner’ın evine baskın düzenleyen özel harekat polisleri, Sayıner ve 18 yaşındaki kızına işkence yaptı. Özel harekat polislerinin kızı ve kendisini odunlarla darp ettiğini söyleyen Sayıner, yaşadıklarını anlattı.

DİHA'nın haberine göre, evine baskın yapıldığı sırada komşusunun evinde olduğunu söyleyen Sayıner, helikopter hareketliliğini fark edince dışarı çıktığını ve “Evin sahibi sen misin?” diye soran polislerin bir anda kendisini yere yatırarak, hakaret etmeye başladığını anlattı. Evin etrafının 10’dan fazla zırhlı araçla sarıldığını belirten Sayıner, evin içinde kimsenin olup olmadığını soran polislerin, “5 dakika içinde dışarı çıkmazlarsa evi yakacağız” diyerek kendisini içeri gönderdiğini dile getirerek, “Beni içeri gönderdiler ve bütün çocuklarımın hepsini dışarı çıkardım. Sonra beni önlerine alarak kalkanları ile birlikte evin içini bir daha aradılar” diye konuştu.

‘Kızına ve eşine gözünün önünde tecavüz edeceğiz’

Aramadan sonra yeniden dışarı çıkaran polislere, “Ne arıyorsunuz, söyleyin ben de bileyim” diye sorduktan sonra, “Evinde teröristleri ve onların silahlarını saklıyorsun” denilerek bir kez daha darp edildiğini belirten Sayıner, “Kızına ve eşine senin gözünün önünde tecavüz edeceğiz diye tehdit ettiler” ifadesinde bulundu. Özel harekat polislerinin bu sırada evinin bahçesinde bulunan kızı ve eşine cop ve odunlarla vurduğunu dile getiren Sayıner, “Eşim ve kızımı tandır evinin içine götürdüler. 10 polis kızımı baş aşağı sıcak tandırın içine koydular. ‘Teröristleri evinizde barındırdığınızı söylemezsen kızını yakacağız’ diyerek, tehditler savurdular” dedi.

‘Öldürelim burada kimse görmez’

Evdeki aramanın sona ermesinin ardından gözaltına alınan Sayıner’e işkence ve tehdit devam etti. 3 gün gözaltında kaldığını söyleyen Sayıner, “Beni araca koyduktan sonra bir mezarlığın yanında durduk ve beni araçtan indirler. İçlerinden bir tanesi uzun sakallı tıpkı çeteler gibi, ‘Öldürelim burada kimse de görmez’ diyerek beni yere yatırıp tekmelemeye başladılar. 3 gün boyunca gözaltında kaldıktan sonra mahkemeye çıkararak bıraktılar” diye anlattı.

‘Başımı tandırın içine koyup çıkardılar’

Devlet güçleri tarafından sıcak tandıra konulan Sevda Sayıner de sabah saat 09.00’da evlerinin etrafının sarıldığını söyleyerek, “İlk önce komşunun evine gittiler, ondan sonra da bizim evimize geldiler. Beni çıkardılar dışarı, içeride kimsenin olup olmadığını sordular. Ondan sonra babamı tuttular, başına silahı dayayarak içeriye götürdüler” dedi. Evde bir şey bulamayan polislerin saçından tutarak annesinin sabah ekmek yaptığı ve halen sıcak olan tandıra sürüklediğini anlatan Sayıner, “Beni tandır eve götürdüler. 10 kişi birlikte beni dövdü, tekmeledi. Ondan sonra biri kolumu arkaya çevirdi, biri kolumdan diğeri de ayaklarımdan tuttu. Bir tane polis de başımı tandırın içine koyup çıkardı. Bütün saçım yandı. O yüzden saçlarımı kestim ondan sonra beni tekmelediler dövdüler” diye konuştu.

‘Kendi raporumuzu kendimiz vereceğiz’

Darp raporu almak için gittiği Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli doktorun, polisler tarafından darp edildiğini öğrenince, “Eve git üzerine buz koy iyileşir” diyerek, kendisini tedavi etmediğini söyleyen Sayıner, “Hastanedeki polis, ‘Biz darp raporumuzu kendimiz vereceğiz’ dedi” ifadesini kullandı. 

‘Geri geldiğimizde sizi buraya gömeceğiz’

Polislerin olayın üzerinden birkaç gün geçmesinin ardından parmak izi almak için yeniden eve geldiğini söyleyen Sayıner, polislerin bir kez daha, “Siz nasıl, hangi akılla bu evde kalmaya devam ediyorsunuz. Geri geldiğimizde sizi buraya gömeceğiz” diyerek tehdit ettiklerini belirtti.

 

 

 

 

Kadın katiline iyi hal” indirimi

 

Düzen yargısı kadın cinayeti davalarında katillere “iyi hal” indirimi yaparak yeni cinayetlerin önünü açmaya, teşvik etmeye ve meşrulaştırmaya devam ediyor. İzmir’de geçtiğimiz yıl nişanlısını öldüren ve intihar süsü veren kadın katiline verilen cezada “iyi hali” indirimi yapıldı.

Karşıyaka’da 30 Ekim 2015 tarihinde, Tuna Mahallesi 1688 Sokak’ta yaşanan olayda, bir süre önce eşinden boşanan Serap Çiçek’ten iki gün haber alınamaması üzerine eve giren polisler tarafından ölü olarak bulunan Serap Çiçek’in yanında bulunan tarım ilacından dolayı intihar ettiği düşünüldü. Ancak İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’ndaki otopside Serap Çiçek’in, elle boğularak öldürüldüğü belirlendi. Bunun üzerine yapılan araştırmada, Çiçek’in ayrılmak istediği nişanlısı O.B. tarafından boğularak öldürüldüğü ortaya çıktı. Tutuklanan O.B. hakkında, Karşıyaka 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Üçüncü kez hakim karşısına çıkan O.B., yargılama sonunda önce müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak duruşmadaki "iyi halinden "dolayı cezası 25 yıl hapse indirildi.



 


Çilem Doğan tahliye edildi

 

Adana’da eşinin kendisini fuhuşa zorlaması ve şiddet uygulamasına karşı kendisini savunarak eşini öldüren ve mahkemenin hakkında 15 yıl hapis cezası verdiği Çilem Doğan’ın 50 bin TL kefaletle tahliye edilmesi talebi kabul edilerek Doğan tahliye edildi.

Yargıtay dava dosyası hakkında karar verene kadar, Doğan’ın kefaletle tahliye edilmesi için talepte bulunulmuştu.

Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Doğan’ın avukatının yaptığı başvuruyu kabul ederek 50 bin TL kefaletle tahliye edilmesi kararına hükmetti.

Yargıtay Doğan hakkında mahkemenin verdiği 15 yıl hapis cezası kararını onarsa Doğan tekrar tutuklanacak. Karar bozulursa, Doğan tutuksuz olarak tekrar yargılanacak.

 
§