24 Haziran 2016
Sayı: KB 2016/24

“Kabadayı”lıktan “yaranma”ya…
Kıdem tazminatı tartışmalarında sona gelindi
Taşeron işçisine kadro yalanı
AVON yönetimi direnişçilerle görüşmedi
Maden havzalarından yükselen ses: “Birlik!”
Altherm Klima’da direniş sürüyor
Tarım işçileri için ölüm sezonu
Kapitalizm işçi kanıyla besleniyor
İşgal, grev, direniş!
Eğitim Sen üyesi 650 öğretmen soruşturmalık
“Bizden alınan hakkın geri verilmesi için buradayız”
“Zaferi kazanıncaya kadar davamızın arkasındayız!”
Bizim ışığımız, onların karanlığı
Liseliler karanlığa ve gericiliğe karşı ses çıkarıyorlar
Sömürüye ve gericiliğe teslim olmayacağız!
Polis genç kadını tandırda yakmaya çalıştı
Terör demagojisi ve insan olabilmek
AKP hükümeti HDP’li belediyelere saldırıyor!
NATO zirvesi ve büyüyen savaş tehlikesi
Avrupa’da yeni saldırı dalgası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kapitalizm işçi kanıyla besleniyor

 

Göçmenlerin, kadınların ve çocukların özel olarak istihdam edildiği, kölelik koşullarında çalıştırılan mevsimlik tarım işçileri, ulaşımda da ihmal edilerek adeta ölüme terk ediliyor.

Kölece çalışma koşullarına ve sefalet ücretlerine mahkum edilen tarım işçileri, ‘servis kazaları’yla da sık sık gündeme gelmeye devam ediyor. Adana’da 18 Haziran günü saat 05.00 sularında tarım işçilerini taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu 32 kişi yaralandı.

Seyhan İlçesi’ne bağlı Sarıhamzalı Mahallesi’nden tarım işçilerini alan ve Merkez Yüreğir İlçesi Cırık Mahallesi Tuzla Yolu’nda ilerleyen midibüs, bir otomobilin sıkıştırması sonucu kontrolden çıkarak devrildi.

Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine, polis, UMKE ve çok sayıda ambulans sevk edildi. Midibüsün sürücüsü Yılmaz Akdeniz ile aralarında göçmenlerin ve çocukların da bulunduğu 31 tarım işçisi yaralandı. Devrilen midibüsteki yaralılar, yol kenarındaki tarlalarda çalışan tarım işçilerinin yardımıyla çıkartıldı. Ambulanslarla Adana’daki çeşitli hastanelere kaldırılan ve tedaviye alınan yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

20 Haziran günü Elazığ’ın Yurtbaşı beldesinde tarlalar arasında geçiş için oluşturulan ve hiçbir trafik önleminin olmadığı sözde hemzemin geçitte Tatvan-Ankara seferini yapan tren mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüse çarptı. Çarpışma sonucunda göçmen işçilerin de aralarında bulunduğu en az 9 tarım işçisi katledildi.

Afyon’un Çay İlçesi’nde bulunan Elbiz Mahallesi’nde oturan Çay Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencisi 18 yaşındaki Murat Başer, harçlığını çıkarmak için Eber Köyü’nde gündelikçi olarak kiraz toplamaya başladı. Günlüğü 50 liraya çalıştığı işte 21 Haziran günü öğleden sonra ağaca çıkan Başer, yüksek gerilim hattında takılan dalı kurtarmak isterken akıma kapılıp yere düştü.

Vücudunda yanıklar oluşan Başer, olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından Çay Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Afyon’daki hastaneye sevk edilen Başer, ambulansta yaşamını yitirdi. Başer’in cenazesi, otopsi yapılmak üzere tekrar Çay Devlet Hastanesi’ne getirildi.

22 Haziran sabah saatlerinde Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi 15’inci Cadde’deki Şişecam Fabrikası’nda çalışan işçileri taşıyan servis, yolun sağ tarafında park halinde bulunan TIR’a arkadan çarptı.

Kazada minibüs içinde sıkışan işçiler olurken, olay yerine gelen sağlık ve itfaiye ekiplerinin çalışmalarıyla, sıkışanlar araçtan çıkarıldı. Kazada yaralanan 17 kişi ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

 

 

 

 

Nestle’de grev başladı

 

Nestle ile Tek Gıda-İş Sendikası arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle 21 Haziran’da grev başladı.

900 işçinin çalıştığı fabrikada TİS için yapılan 10 görüşmede uzlaşma sağlanamaması sonucu işçiler greve çıktı.

Sendika 1. yıl için; brüt 1.647 TL maaş alan ortalama 7 yıllık bir işçi için seyyanen 555 TL, her kıdem yılı için de 20 TL; 2. yıl içinse enflasyon üzerine 5 puan zam talep ettiklerini ancak Nestle’nin bunu kabul etmediğini belirtti.

Nestle’nin teklifi ise “0-5 yıla kadar kıdemi olan işçi için 100 TL zam, her kıdem yılı için artı 8 TL. 6-10 yıla kadar, 175 TL zam, her kıdem yılı için artı 16 TL. 11 yıl ve üstü için 200 TL zam, her kıdem yılı için artı 16 TL” oldu.

İşçiler fabrika önünde toplandı

Grev kararı üzerine işçiler sabah erken saatlerde fabrika önünde toplanırken Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türker açıklama yaptı. Türker TİS görüşmelerinde anlaşma sağlayamadıklarını belirterek grevin kısa sürmesini istediklerini, uzlaşma gerçekleşebileceğini söyledi. Konuşmanın ardından fabrikaya “Bu işyerinde grev vardır” pankartı asan işçiler hep birlikte halaya durdu.

Metal İşçileri Birliği’nden greve destek ziyareti

Grevin başladığı gün Metal İşçileri Birliği (MİB) grevdeki Nestle işçilerini ziyaret ederek işçilerle sohbet etti. Grevci işçiler, sözleşmelerinde taşeron işçilerine yönelik taleplerin de bulunduğunu, bu nedenle taşeron işçilerinin de greve destek verdiğini belirtirken, Nestle patronunun fazla dayanamayacağını dile getirdiler.

Patronun görüşme talep ettiği bilgisini veren işçiler “Bizim bu işe cesaret edebileceğimizi düşünmedi. Şimdi tedirgin, bu akşam bir görüşme talep etti” dediler.

Çalışma koşullarını, taleplerini ve beklentilerini anlatan işçiler, birlikteliklerinin tam olduğunu ve kararlı olduklarını dile getirdiler.

İşçiler iş yükünün her geçen gün arttığını söylediler ve “Bir bölümde 5 kişi çalışıyoruz, sonra bir gün gelip birimizi alıyorlar, üstelik performans beklentisini de yükseltiyorlar, bizden yüzde 98 performans istiyorlar” dediler.

Geçen yıl Nestle’nin yüzde 17 büyüdüğü bilgisini veren işçiler, buna rağmen ücretlerinden memnun olmadıklarını da eklediler. 2006 girişli, 10 yıldır bu fabrikada çalışan bir işçinin maaşının 1500 lira olduğunu, bunun yanında ikramiyelerinin olduğunu söylediler. Bir işçi, kendi eşinin de aynı fabrikada çalıştığını, onun vasıfsız eleman olarak görüldüğünü, kendisinin ise belli sorumluluklarının olduğunu, vasıflı eleman olarak görüldüğünü ama aynı ücreti aldığını belirtti.

15-20 gün sonra Kestel’de bulunan Nestle su fabrikasında da greve çıkılacağı bilgisini veren işçiler patronun böyle bir dönemde suda greve gitmeyi göze alamayacağını vurguluyorlar.

Karacabey’de bulunan Nestle fabrikası tek çoklu üretim tesisi. İç piyasaya ve Ortadoğu ülkelerine buradan ürün sağlanıyor.

 
§