24 Haziran 2016
Sayı: KB 2016/24

“Kabadayı”lıktan “yaranma”ya…
Kıdem tazminatı tartışmalarında sona gelindi
Taşeron işçisine kadro yalanı
AVON yönetimi direnişçilerle görüşmedi
Maden havzalarından yükselen ses: “Birlik!”
Altherm Klima’da direniş sürüyor
Tarım işçileri için ölüm sezonu
Kapitalizm işçi kanıyla besleniyor
İşgal, grev, direniş!
Eğitim Sen üyesi 650 öğretmen soruşturmalık
“Bizden alınan hakkın geri verilmesi için buradayız”
“Zaferi kazanıncaya kadar davamızın arkasındayız!”
Bizim ışığımız, onların karanlığı
Liseliler karanlığa ve gericiliğe karşı ses çıkarıyorlar
Sömürüye ve gericiliğe teslim olmayacağız!
Polis genç kadını tandırda yakmaya çalıştı
Terör demagojisi ve insan olabilmek
AKP hükümeti HDP’li belediyelere saldırıyor!
NATO zirvesi ve büyüyen savaş tehlikesi
Avrupa’da yeni saldırı dalgası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Altherm Klima’da direniş sürüyor

 

Gasp edilen hakları için direnişte olan Altherm Klima işçileri fabrika önündeki eylemlerine devam ediyorlar.

Geçtiğimiz hafta iş olmamasından kaynaklı üretimin olmadığı fabrikada bu hafta üretim tekrar başladı. 2 gündür satın almadan sorumlu müdür vasıtası ile haber gönderen patron pankartların ve dövizlerin kaldırılmasını, iş yapamadıklarını söylerken, çalışan işçilere ise dışardaki eylem yüzünden müşterilerin gelmediğini bu yüzden ücretleri ödeyemediğini söyleyerek direnişçi işçilere karşı diğer işçileri kışkırtmaya çalışıyor.

17 Haziran’da ise direnişçi işçilerin yanına gelen patron işçilere “Bekleyerek para alamazsınız artık gidin buradan yoksa fabrikanın kapısına kilit vuracağım, hiç alamayacaksınız” diyerek tehditler savurdu. İşçilerin tehditlere karşı net duruşu sonrası patron geri adım atmak zorunda kalarak görüşmeye çağıracağını söyledi ve direniş alanından uzaklaştı.

19 Haziran günü ise direnişçi işçiler patronun kapısına dayandı. Saat 12.00’de Koşuyolu Durağı’nda buluşan direnişçi işçiler direniş süreçlerini anlattıkları bildirilerin dağıtımını gerçekleştirerek patronun evinin önüne geldiler. Eyleme başlamadan önce bölgedeki emekçilerin desteğini alan işçiler evin önüne geldiklerinde “Altherm Klima sahibi Ümit Özcan 5 aydır haklarımızı vermiyor! Direne direne kazanacağız! Altherm Klima işçileri” ozalitini açtılar.

Direnişçi işçiler sloganlarla eylemi başlatırken bölge sakinleri de balkonlardan alkışlarla destek verdi. İşçiler 5 aydır haklarını alamadıklarına dikkat çekerek direniş sürecini anlattılar. Haklarını almanın yolunun mücadele etmek olduğunu vurgulayan işçiler direnişe destek çağrısı yaptı.

Basın açıklamasının okunmasının ardından Koşuyolu Parkı’na kadar yürüyüş gerçekleştirilerek burada da kısa bir açıklama yapıldı. Park ve kafelerde oturanlara seslenildi. Kölece çalışma koşullarına karşı işçilerin AVON’da, belediyelerde direnişte oldukları ve insanca bir yaşam kazanana kadar mücadele edecekleri vurgulandı.

Haklarını alana kadar eylemlere devam edeceklerini ifade eden işçiler burada bir süre daha bildiri dağıtımı yaptıktan sonra eylemi bitirdiler. Yoğun abluka altında yapılan eylem ve yürüyüşte bildiri dağıtımına devam edildi. Bölge halkı direnişi desteklediklerini ifade ederken alkışlarla eyleme destek oldular. Ayrıca eyleme DLB ve DGB’liler önlükleriyle katılarak destek oldular.

2 Haziran’dan bu yana direnişlerini sürdüren Altherm Klima işçileri, eylem süreçlerine dair gazetemize yaptıkları açıklamada eylemin direniş kararlılığını göstermek açısından önemli olduğunu belirttiler.

Eylemin ertesi gününden itibaren fabrikada sürekli bir hareketlilik olduğuna dikkat çeken işçiler herkesi direnişe destek olmaya çağırıyor.

 

 

 

 

Kayseri İşçi Birliği ‘işçi toplantısı’ gerçekleştirdi

 

Kayseri İşçi Birliği, sürdürdüğü çalışmanın ardından 19 Haziran günü Kayseri İşçi Derneği’nde işçi toplantısını gerçekleştirdi. Kayseri İşçi Birliği çağrısıyla yapılan toplantıya 5’i metal fabrikası olmak üzere toplam 12 fabrikadan ve inşaat işkolundan öncü işçiler katıldı.

Toplantının başında Kayseri İşçi Birliği (KİB) sözcüsü kıdem tazminatının AKP eliyle gaspı ve kiralık işçi büroları ile işçi sınıfına örgütsüzlük saldırısının dayatıldığına dikkat çekti. Kıdem tazminatının fona devredilmesine değinen KİB sözcüsü, geçmişteki fon deneyimlerini anlatarak fonların patronlara yaradığına dikkat çekti.

Çıkışın yolunun 15-16 Haziran Direnişi’nde işçi sınıfının ortaya koyduğu mücadeleden geçtiğini vurgulayan KİB sözcüsünden sonra, toplantının ikinci bölümünde işçiler ne yapılması gerektiği konusunda görüşlerini ortaya koydular.

Simfer metal fabrikasında çalışan bir işçi “Kölelik diyorlar. Kıdem tazminatımızı da yok etmek istiyorlar. İşsizlik fonunun içini boşaltmayı hesap ediyorlar. Biz mücadele etmedikçe işçiler olarak birleşmedikçe daha fazla bizi silkeleyecekler. Kayseri İşçi Birliği’ni fabrikada arkadaşlarımıza anlatmalıyız. Biz birleşirsek oyunu bozarız” dedi.

Bir öncü inşaat işçisi söz alarak kölelik yasasının sermaye cephesini memnun etmek için çıkarıldığını söyledi. “Biz durursak kıdemimizi de yiyecekler. Kıdem tazminatı hakkımızı yedirmemek için işçiler olarak birleşip gücümüzü göstermeliyiz” dedi.

“Bu partilerin hiçbirinden bize fayda yok” diyerek konuşmaya başlayan Erbosan metal fabrikasından bir işçi “Hükümetiyle, muhalefetiyle hepsi patronlara çalışıyor. Birleşmeliyiz. Kayseri İşçi Birliği saflarında yerimizi almalıyız” dedi.

Payza Metal’den öncü bir işçi ise “Önce kendimize ve birbirimize güveneceğiz. Ama hep çözümü tek başımıza bulmaya çalışıyoruz. Kayseri İşçi Birliği hep birlikte hareket etmemiz için kuruldu. Ben varım. Ama önemli olan fabrikalarımızda da birliğimizi kurmamız. Haksızlıklara karşı birlikte dikilmemizdir” dedi.

Söz alan bir Erbosan işçisi “Kayseri İşçi Birliği olarak göçmen işçilerin sorunlarına da el atmalıyız. Onları karın tokluğuna sigortasız olarak çalıştırıyorlar. Çok zor koşullarda 5-6 aile birlikte yaşıyor” dedi.

Söz alan bir Ezinç Metal işçisi de “Patron iflas ettim dedi. Bizi kapı önüne koydu. Birliğimiz olsaydı, bunu yapamazdı. Aklımız başımıza yeni yeni gelmeye başladı. Kölelik yasasının ne olduğunu, kıdem tazminatı fona giderse ne olacağını biliyoruz. Ama önemli olan başımızın ağrımaması için birleşip mücadele etmektir” dedi.

Önümüzdeki dönemde yapılabilecekler konuşularak toplantı sona erdi.

 
§