20 Mayıs 2016
Sayı: KB 2016/19

Yeni fırtınalara hazırlanalım!
Kirli savaş yeni boyutlar kazanıyor
Kapitalizmin “fıtratı”: Çocuk istismarı
Yeni başbakan eski rota!
Dokunulmazlık tartışmaları üzerine…
Metal fabrikalarında işçi kıyımı sürüyor!
MİB MYK Mayıs Ayı Toplantısı
Asıl suçlu kim?
Kastaş işçileri direnişi anlattı
İşçi öğüten çark çekiç darbelerimizle un ufak olacak
TKİP V. Kongresi sunumlarından... Devrimci örgüt sorunu
Venezuela’da sağcı Amerikancılar saldırıya geçti!
Göçler, mülteciler, sorunlar ve sorumlular - 3
Syriza: “Umudun ve çözümün’’ partisinden ihanet partisine
Fransa’da mücadele sertleşiyor
Tarihsel gerçekler ve sosyalizmin üstünlüğü
İnsani Yardım Zirvesi: Burjuvazinin ikiyüzlülüğü
Tacize, mobbinge ve sömürüye karşı ses ver!
Hastalıklı çamurda sağlıklı çayır yetişmez!
Hapishaneler ve devrimci tutumumuz
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Fransa’da mücadele sertleşiyor

 

Gündeme geldiği günden beri pek çok eylem ve grevle karşılanan El Khomri çalışma yasasına karşı eylemler devam ediyor.

Fransız sermaye devletinin dümenindeki Hollande-Valls hükümetinin işsizliği azaltma yalanlarıyla süsledikleri, işçi sınıfının yüz yıllık kazanılmış haklarını yok edecek, işçi ve emekçileri sermayeye daha fazla köleleştirecek olan bu yasaya karşı 2 ayı aşkındır direniş sürüyor. Fransız işçiler, emekçiler ve öğrenciler, Paris başta olmak üzere, belli başlı tüm kentlerde her defasında 100 binler halinde sokaklara çıkarak, gösteriler, genel grevler ve blokaj eylemleri gerçekleştirdiler.

Tüm bu direnişe rağmen, yasayı kendi varlık yokluk sorunu haline getiren Hollande ve Valls hükümeti, başvurduğu kimi hileler ve kimi tavizler tutmayınca, bu kez, deyim yerindeyse, bir “hükümet darbesi” yaptı. Yasanın parlamentoya sunulmasını beklemedi. Zira toplumun 4/3’ünün yasaya karşı olduğunu biliyordu. Kendi partisi içinde dahi çok sayıda parlamenter yasanın aleyhinde oy verecekti ve bunu da açıkça dile getirmişlerdi. Çözümü Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasına başvurmakta buldular.

Sermaye hükümetinin fiili uygulamasına karşı direniş

Parlamentoyu devre dışı bırakan bu girişim duyulur duyulmaz Fransa çapında işçi, emekçi ve gençler bir kez daha geniş kitleler halinde sokaklara çıktılar. Eylemler Paris başta gelmek üzere pek çok yerde polisle çatışmalar halinde geçti. Paris’teki eylemciler yasanın görüşüldüğü Ulusal Meclis’e yönelince, polis ablukası ve barikatı ile engellendi. Bu da başarılı olmayınca, bu kez, işçi kortejleri ile göstericileri karşı karşıya getirmeye çalıştı. Nedir ki bu da boşa düşürüldü.

Rennes’de eylemciler tarafından işgal edilen halk evinin özel kuvvetler tarafından 13 Mayıs günü düzenlenen operasyonla boşaltılmasının ardından yüzlerce genç sokaklara çıkıp gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti. Toulous’da 12 Mayıs’ta yasa karşıtı eylemlerde de gözaltına alınanların serbest bırakılması için yaklaşık 2 bin kişi polis karakoluna yürümüş kitlenin kararlılığı karşısında gözaltılar serbest bırakılmıştı.

Grevlerle direniş sürüyor

18 Mayıs’ta işçi sendikaları ile öğrenci ve gençlik örgütlerinin çağrısıyla Ecole Miltaire’de kitlenin toplanmasıyla Denfert Rocherau Meydanı’na yürüyüşe geçildi. Polisin taciz ve provokasyonu nedeniyle bir süre sonra çatışmalar başladı. Montparnasse yakınlarındaki çatışmada kitlenin kararlı duruşu polise geri adım attırdı.

Aynı gün karayolu emekçileri Fransa genelinde birçok şehirde yollarda barikatlar ve blokaj eylemleri oluşturarak şehirler arası anayolları trafiğe kapattı. Karayolları çalışanları oluşturdukarı blokajlarla Lorient, Lanester, Morbihan, Caen, Marsilya, Montpelier, Toulouse, Le Havre , Rennes, Lyon, Bordeaux, Nantes gibi birçok kentte eylemler gerçekleşti.

SNCF’de çalışan demiryolu emekçilerinin de greve çıkacağı belirtilirken, CGT’ye bağlı Cheminots sendikası haftanın her Çarşamba ve Perşembesi olmak üzere grev çağrısı yaptı. SUD-Rail ise 11 Temmuz’a kadar aralıksız grev çağrısı yapıyor.

Kızıl Bayrak / Paris

 
§