18 Eylül 2015
Sayı: KB 2015/36

Sermaye iktidarı kirli savaşı, ırkçı-şovenizmi derinleştiriyor
“Artık yeter! / Êdi Bese!”
Milliyetçiliğin panzehri: Birlik ve kardeşlik!
Erdoğan da aynı: Cizre’de öldürülenler sivil değil!
Sermayenin “istikrar”ı için kirli savaş!- U. Evren
Kirli savaş sürüyor, emekçi sınıflar direniyor!
Sansürle iktidar korunamaz, gerçekler devrimcidir!
Bu düzenin temelleri yalan ve kan üzerine kurulu!
Sermaye partileri / çeteleri kanla semiriyor
Kaçak Saray’a para yetiştiremiyorlar
Sağlıkta şiddete karşı emekçilerin öfkesi büyüyor
Kubilay Boya işçileri üretimi durdurdu
Hukuk, polis, medya: Hepsi patrondan yana!
Yeni toplumsal hareket dalgası
Emperyalist savaşların ve çok yönlü bunalımların yeni dönemi - A. Engin Yılmaz
Rusya ve ABD arasında emperyalist rekabet kızışıyor!
Avrupa’da Cizre ile dayanışma
AB gerçek yüzünü gösterdi
Göçmenlik sorununda kadın
“İktidar” ve “hükümet” kavramlarının kullanımı üzerine
Devrimci tutsaklar teslim alınamaz!
Bak işte yaklaşıyor fırtına!
Üniversite yönetimlerinden saldırı hazırlığı
Birbirimiz için yaşamı kolaylaştıralım!
“Ya susacağız, ya kenetleneceğiz!”
Ulucanlar bir direniş abidesidir!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

AB gerçek yüzünü gösterdi

 

Emperyalistlerin körüklediği savaş ve dinci-gerici çetelerin estirdiği terör nedeniyle Suriye ve Irak’tan kaçan göçmenler, mülteci olma hakları gasp edilerek Macaristan sınırında tutulmaya devam ediliyor. Almanya’ya gidebilmek için Macaristan’dan Avusturya’ya geçmeye çalışan göçmenler, IŞİD’den kaçmak zorunda kaldıklarını belirterek çetelerin uyguladığı baskı ve teröre dikkat çekiyor.

Göçmenler karşısında ‘insani duyarlılık’ riyakarlığı yapan AB emperyalistleri, göçmenlerin geçişlerini engellemek için birlik içinde serbest dolaşım uygulamasını askıya almayı, göçmenlere karşı askeri operasyonlar yapmayı ve sınırlarında ‘güvenlik’ önlemlerini arttırmayı hedefliyor.

Brüksel’de bir araya gelen AB üyesi ülkelerin İçişleri Bakanları, birlik içinde serbest dolaşım uygulamasının askıya alınması konusunda uzlaşmaya varırken kesin kararın 8 Ekim’de verileceği bildirildi. Sınırlarında sıkı pasaport denetimi yapma kararı alan ülkelerin başında Almanya, Belçika, Yunanistan ve İtalya gelirken Avusturya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti hudutlarında da geçici denetlemelerin yeniden başlatılacağı ifade edildi. Polonya ve Hollanda da sınırda denetlemelere başlama hazırlığı içinde.

Toplantıda ‘kaçak’ göçmenlere karşı askeri güç kullanılmasında da uzlaşma sağlandığı ifade edilirken sınırlarına asker göndermeye hazırlanan Avusturya’nın Başbakanı Werner Faymann ve Başbakan Yardımcısı Reinhold Mitterlehner, göçmenlerle ilgili açıklamalar yaptı. Almanya’nın sınır güvenliğini arttırarak Schengen’i askıya almasını değerlendiren Mitterlehner, “Eğer Almanya sınır kontrolü yürütecekse Avusturya da sınır kontrollerini sıkılaştırmalı. Bizim yaptığımız da bu” dedi. Başbakan Faymann ise, "Polis ve Avusturya İçişleri Bakanlığı’nın yardıma ihtiyacı var. Onların Avusturya ordusunun yardımına ihtiyacı var" diyerek adeta göçmen katliamına hazırlık çağrısı yaptı.

Göçmenler konusunda katı bir tutum takınan Slovakya’da da İçişleri Bakanlığı, açıklama yaparak “Slovakya da Avusturya ve Macaristan sınırında geçici önlemler almıştır” ifadelerini kullandı. Açıklamada ayrıca, sınırdaki ‘acil durum ve sığınmacı akını’na karşı kontrolü sağlamak için 220 görevlinin daha sınır bölgelerine gönderilmesine karar verildiğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, sığınmacıların geçişiyle ilgili kontrollerin Avrupa’nın dış sınırlarında yapılması gerektiğini söyledi. Almanya’nın da sınırlarını kontrol etmek istediğini belirten Hollande, "Avrupa’nın sınırlarına riayet edilebilmesi konusunda gerekenin yapılması için çalışıyoruz. Kontroller Avrupa’nın dış sınırlarında yapılmalı. Bu konuda çok ihtiyatlı ve ısrarcıyız" dedi. Diğer yandan Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise, 13 Eylül günü Alman mevkidaşı Thomas de Maiziere ile yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada AB ülkelerinin Schengen kurallarına titiz bir şekilde uyması gerektiğini söylemişti.

Öte yandan 14 Eylül’de Lüksemburg’da bir araya gelen AB savunma bakanları, Akdeniz’deki insan kaçakçılarına karşı askeri operasyon düzenlenmesine onay verdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, toplantı sonrasında "Toplanan istihbarata göre 16 kez insan tacirlerine operasyon düzenledik. Önümüzdeki hafta alınan askeri operasyon kararlarını uygulamaya başlayarak insan tacirlerini tutuklayıp göçmen krizine katkıda bulunmak istiyoruz" derken Akdeniz’de, Libya karasularında operasyon yapılacağını, sonra da AB donanma kuvvetlerinin kaçakçılara karşı askeri eylem yapacağını kaydetti. Ancak AB’nin Libya’ya ait karasularında askeri operasyon yapabilmek için bu ülkeden izin alması gerekiyor. Libya Hava Kuvvetleri Komutanı Sakr El Caruşi de Temmuz ayında yaptığı açıklamada, "Herhangi bir gemi Libya Hava Kuvvetleri’nden izin ya da işbirliği onayı almadan karasularımıza girerse hedefimiz olur" demişti.

Macaristan göçmenlere savaş açtı!

Sırbistan ile olan sınırına 175 km’lik duvar ören Macaristan hükümeti, sınıra orduyu yerleştirmeyi ve sığınma başvurularına ilişkin yasaları ağırlaştırıp, ‘yasa dışı yollarla’ ülkeye giriş yapanlara yönelik ağır cezalar getirmeyi planlıyor.

Tel örgünün çekildiği sınırda Macar ordusu tatbikata başlarken General Tibor Benk?, "askeri birliklerin güneyde muhtemel bir müdahaleyi sınadığını" söyledi. "Macaristan’ın güvenini sağlamak bizim görevimiz" diyen General Benk?, tatbikata "Kararlı Eylem" (Decisive Action) adının verildiğini belirtti.

Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar ise düzenlediği haftalık basın toplantısında yaptığı konuşmada, 15 Eylül’den itibaren göçmenlerle ilgili yeni bir dönemin başlayacağını belirterek sınırda iltica başvurusu yapmadan geçiş olmayacağını, başvuru yapanların kamplarda 12-14 günlük başvuru süresini bekleyeceğini ifade etti.

İçişleri Bakanlığı’nın, sayıları her geçen gün artan sığınmacılardan dolayı hükümetten ‘kriz durumu’ ilan etmesini istediğini belirten Lazar, hayata geçirmeyi planladıkları faşizan uygulamaların üzerini örtmek için de göçmenler için yeni kamplar açacaklarını söyledi.

Daha önce göçmenlere uyguladığı vahşi muamele sebebiyle büyük tepki çeken Makedonya’da ise geceyi dışarıda yağmur altında geçiren bitkin göçmenler, kucağındaki çocuklarla askerlerin coplu saldırısı ile karşılaştı. Makedonya da, Macaristan gibi göçmenlere karşı sınıra tel örgü çekileceğini açıkladı.

 

 

 

 

Avrupa’da faşist saldırganlık

 

Türkiye’de nasıl ki devlet eliyle faşist çeteler sokaklara salınarak başta Kürt emekçiler olmak üzere ilerici-devrimci güçlere yönelik linç girişimleri tırmandırılıyorsa, Avrupa’nın dört bir yanında da hem göçmenlere hem de Kürtlere yönelik faşist saldırganlık körükleniyor.

İsveç’te çocuk sığınmacılara saldırı

İsveç’in Norrbotten eyaletine bağlı Boden şehrinde, ırkçı-faşist çeteler çocuk sığınmacılara yönelik katliam girişiminde bulundu. 38 refakatsiz çocuk sığınmacının kaldığı binada çetelerin çıkarttığı yangında 4 çocuk yaralandı. Saldırıyla ilgili açıklama yapan Boden Emniyet Müdürü Mathias Strandberg, yangının kundaklama sonucu çıktığını belirterek şu ana kadar gözaltına alınan zanlı bulunmadığını söyledi.

Almanya’da faşist saldırılar

Serbest dolaşım hakkını askıya alarak göçmenlerin ülkeye girmesini engelleyen Almanya’da diğer yandan da ırkçı-faşistler sokaklara salındı.

Ludwigsburg kentinde 14 Eylül gecesi bir camiye yapılan saldırı sonucunda maddi hasar meydana geldi. Saldırının koyu renkli şapkalı ceket giymiş 5 kişi tarafından yapıldığı belirtilirken polis, saldırganların kimliklerinin belirlenemediğini açıkladı. Polisin tahminlerine göre yaklaşık 2 bin euroluk zarar meydana geldiği belirtildi.

Diğer yandan doğu kentlerinde ise PEGIDA çetesi sokaklarda ırkçılık zehrini akıtıyor. 14 Eylül günü Leipzig’deki adıyla ‘Legida’ çetesinin düzenlediği eylemde çeteler, polis araçlarına şişe ve taş atarken polis ise biber gazı ve jop ile çetelere müdahale etti. Irkçı-faşistlerin gösterisine 500 civarında kişinin katıldığı belirtilirken anti-faşist eylemde ise bine yakın kişinin bulunduğu kaydedildi.

PEGIDA çetesinin Dresden’de düzenlediği gösteriye ise 5 bini aşkın kişi katılırken çete lideri Lutz Bachmann, parti kuracaklarını ve bu partinin ülkedeki mahalli, eyalet ve federal seçimlerin hepsine katılacağını söyledi.

 
§