18 Eylül 2015
Sayı: KB 2015/36

Sermaye iktidarı kirli savaşı, ırkçı-şovenizmi derinleştiriyor
“Artık yeter! / Êdi Bese!”
Milliyetçiliğin panzehri: Birlik ve kardeşlik!
Erdoğan da aynı: Cizre’de öldürülenler sivil değil!
Sermayenin “istikrar”ı için kirli savaş!- U. Evren
Kirli savaş sürüyor, emekçi sınıflar direniyor!
Sansürle iktidar korunamaz, gerçekler devrimcidir!
Bu düzenin temelleri yalan ve kan üzerine kurulu!
Sermaye partileri / çeteleri kanla semiriyor
Kaçak Saray’a para yetiştiremiyorlar
Sağlıkta şiddete karşı emekçilerin öfkesi büyüyor
Kubilay Boya işçileri üretimi durdurdu
Hukuk, polis, medya: Hepsi patrondan yana!
Yeni toplumsal hareket dalgası
Emperyalist savaşların ve çok yönlü bunalımların yeni dönemi - A. Engin Yılmaz
Rusya ve ABD arasında emperyalist rekabet kızışıyor!
Avrupa’da Cizre ile dayanışma
AB gerçek yüzünü gösterdi
Göçmenlik sorununda kadın
“İktidar” ve “hükümet” kavramlarının kullanımı üzerine
Devrimci tutsaklar teslim alınamaz!
Bak işte yaklaşıyor fırtına!
Üniversite yönetimlerinden saldırı hazırlığı
Birbirimiz için yaşamı kolaylaştıralım!
“Ya susacağız, ya kenetleneceğiz!”
Ulucanlar bir direniş abidesidir!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Rusya ve ABD arasında emperyalist rekabet kızışıyor!

 

Suriye’deki iç savaşta Rusya’nın Esad güçlerine verdiği destek Washington ile Moskova arasında gerilim yaratmaya devam ederken Rusya uluslararası hukuka aykırı hareket etmediğini öne sürerek adımlarını sıklaştırıyor. ABD ise çevre ülkelere Rus uçaklarına hava sahalarını kapatma talimatları veriyor, NATO koalisyonunu Esad rejimine karşı harekete geçirmeye çalışıyor. Diğer yandan Ukrayna’da da taraflar arasındaki çekişme sürüyor. Rusya ve Ukrayna’dan birbirlerine karşı açıklamalar yapılıyor.

Putin: IŞİD karşıtı koalisyon genişlemeli

Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Tacikistan’dan oluşan KGAÖ liderler zirvesi, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de gerçekleştirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı emperyalistlerin çeşitli ülkelerdeki faaliyetlerini eleştirerek ”Çeşitli terör örgütlerini doğrudan ya da dolaylı olarak kullanarak konjonktürel hedeflere ulaşma çabalarına son verilmeli. Bazılarının hoşuna gitmeyen rejimleri değiştirme girişimleri sonlanmalı. Terörle mücadelede uluslararası toplumun güçlerini birleştirmeliyiz” dedi.

IŞİD’in hem Suriye hem Irak’ta önemli topraklara sahip olduğuna dikkat çeken Putin, IŞİD’in Mekke, Medine, Kudüs gibi kentlere yönelik planları olduğunu ve Rusya ile AB’yi tehdit ettiğini de vurgulayarak "IŞİD’in Rusya, AB, Orta Asya ve Güneydoğu Asya’daki etkinliğinin artmasından endişe duyuyoruz" dedi.

"Rusya, Suriye’ye destek vermeseydi, bugün oradaki durum çok daha kötü olurdu. Libya’da yaşananların çok daha kötüsü meydana gelirdi ve sığınmacı sayısı kat be kat fazla olurdu" ifadelerini kullanan Rusya Devlet Başkanı, Rusya’nın geniş bir koalisyon çerçevesinde tüm tarafların çabalarının birleştirilmesini önerdiğini de anımsatarak "Koalisyon, terörle mücadeleye gerçek katkı sunan ve sunmaya hazır olan tüm tarafları kapsamalı. IŞİD ile mücadele için Suriye yönetimi, Kürtler ve diğer güçler çabalarını birleştirmeli" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ‘aklıselim’ muhalefet gruplarıyla işbirliği yapmaya hazır olduğunu kaydeden Putin, uluslararası güçlerin Afganistan’ı terk etmesi sonrasında IŞİD’in bu ülkede de nüfuzunu arttırdığını belirtti.

Esad: Uzlaşı sağlanabilir

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise Rusya’dan gazetecilere verdiği söyleşide gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Suriye’de uzlaşı için diyalogun sürdürülmesi gerektiğini belirten Esad, ”Ancak insanlar ölmeye devam ederken başarı kazanmak mümkün değildir. Uzlaşıya varabiliriz ancak Suriye’de terörizmi yenmediğimiz sürece hiçbir şey değişmez” dedi.

Suriye’deki tüm güçlere terörizme karşı birleşme çağrısında bulunan ve halkın beklentilerini karşılamak için tek yolun bu olduğunu belirten Esad, Suriyelilerin ‘herkes için güvenlik ve istikrar’ istediklerini vurgulayarak bunun için birleşmek gerektiğini ifade etti.

Esad, ülkedeki Kürtlere karşı tutumuna dair soruları da yanıtlarken Kürtlere yönelik belli bir politika yürütmediklerini öne sürdü. Kürtlerin özerklik taleplerine dair de Suriye’nin ulusal bütünlüğünü bozmayacak değişikliklerin yapılabileceğini ifade ederek Suriye halkı federalleşme, adem-i merkeziyetçilik, özerklik veya siyasi rejim değişikliğiyle ilgili bu tür adım atmaya karar verirse, ulusal uzlaşı olursa, Anayasa’ya değişiklikler girilir ve referandum yapılır. Bu nedenle söz konusu gruplar, Suriye halkını ikna etmeli, çünkü girişimleri, devletle değil halkla diyalogdur” sözlerini kullandı.

Hollande: Hava saldırısı yapacağız

Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa’nın Suriye’de IŞİD’e karşı hava saldırıları düzenleyeceği beyan etti. Guardian’ın haberine göre açıklama, binlerce Suriyelinin ülkeden kaçtığı mülteci krizine cevaben ve Paris, IŞİD pozisyonlarına yönelik keşif uçuşlarının emrini verdikten sonra yapıldı.

ABD ile Rusya arasında Lazkiye gerilimi

Suriye’deki iç savaşta Rusya’nın Esad güçlerine verdiği destek Washington ile Moskova arasında gerilim yaratmaya devam ederken Şam’la olan askeri ilişkilerini devam ettirdiğini ve bunun uluslararası yasalarca da meşru olduğunu belirten Rusya, Suriye ordusuna yeni Rus yapımı T90 S model tankların teslim edildiğine dair haberleri yalanlamadı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Ortada gizli saklı bir şey yok” ifadelerini kullandığı demecinde ABD’nin öncülüğündeki emperyalist koalisyonu eleştirerek “ABD’li partnerlerimiz ya koalisyonu çok fazla düşünmeden kurdular ya da bu mekanizmayı konulan hedeflerin dışında kullanıyorlar” dedi. IŞİD’e yönelik koalisyon operasyonlarının incelendiğinde kaygı duyduklarının altını çizen Lavrov, “bazı meslektaşlarımız IŞİD güçlerinin hangi mevzilerde olduğuna dair bilgiler geldiğini ancak koalisyon güçlerine bu mevzileri vurmaları için emir verilmediğini söyledi” diyerek koalisyon ülkelerini eleştirdi.

Rusya’dan İsveç’e uyarı

Rus emperyalizmi ile Batılı rakipleri arasındaki gerilimin giderek artması üzerine İsveç de savaş aygıtı NATO’ya dahil olabileceğini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde İsveç sermayesinin temsilcileri, Rusya’nın attığı adımlardan dolayı ülkelerinin tehdit altında olabileceğini, bu nedenle de ülkelerinin NATO’ya üyelik adımlarını atabileceğini belirtmişti.

Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova 10 Eylül’de yaptığı açıklamada, İsveç’in NATO’ya üyelik yolunda atacağı adımlara karşılık Rusya’nın da atacağı adımların olacağını ifade etti. “İsveç’in NATO’ya girmesinin askeri-politik ve dış politika alanında sonuçlar doğuracağını” belirten Zaharova, “Rusya’nın gerekli karşı hamlelerinin olacağının” altını çizdi.

Bu yılın Haziran ayında Rusya’nın İsveç Büyükelçisi Viktor Tatarintsev de “NATO’ya girecek bir ülkenin kendisini sokacağı risklerin farkında olması gerekir” ifadelerini kullanarak, Rusya’nın böyle bir adıma askeri yanıtlar üretebileceğine dikkat çekmişti.

NATO’ya üyeliği bulunmayan İsveç yine de 1994 yılında NATO Barış Programı Ortaklığı’nda yer almış, NATO’yla birlikte 2006 Afganistan işgali ve 2011 Libya saldırısında ortak hareket etmiş, askeri güçlerini emperyalist saldırganlığa alet etmişti.

Irak’a ABD baskısı

Diğer yandan Rusya uçaklarının Bulgaristan’dan geçememesi nedeniyle İran-Irak hava sahasının kullanılması üzerine ABD, Irak’a da bu konuda baskı yapmaya başladı. New York Times’ta yer alan habere göre ABD’li diplomatlar 5 Eylül’de Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’den Suriye’ye giden Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasını istedi. Konuyu değerlendireceklerini ifade eden Iraklı yetkililer ABD’ye henüz cevap vermedi.

Pentagon: İleri hava harekât üssü kuruluyor

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da Rusya’nın Suriye’nin Lazkiye kenti yakınındaki faaliyetlerinin Moskova’nın burada bir ”ileri hava harekât üssü” kurduğuna işaret ettiğini öne sürdü. Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, "Son günlerde Rusya’nın Lazkiye çevresine personel ve malzeme gönderdiğine dair işaretler gördük. Lazkiye’deki hava üssü orada bir tür ileri hava harekât üssü kurmaya niyetli olduklarını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Obama’dan Suriye açıklaması

ABD emperyalizminin şefi Obama, Rusya’nın Suriye devletine verdiği desteğe karşı açıklama yaptı. Maryland eyaletindeki bir üste askeri personelin sorularını yanıtlayan Obama, Suriye’de çetelere verdikleri desteği es geçerek Esad’ın kendi halkına karşı çok yıkıcı davrandığını öne sürdü ve ülkenin, bölgedeki "cihatçılar" için çekim merkezi haline geldiğini söyledi.

Aşırılık yanlılarıyla mücadele ve IŞİD’in görüşlerinin çok tehlikeli olduğu noktalarında Rusya ile aynı fikri paylaştığını dile getiren Obama, Esad’ın devamlılığı noktasında uyuşamadıklarını ifade etti. Rusya’nın Suriye devletine verdiği desteği hatırlatan Obama, “başarısızlığa mahkum bu stratejiye yatırım yapmaya devam edemeyeceğiz” dedi.

"Düzeni sağlamanın tek yolunun siyasi müzakereler ve çözümden geçtiğini" öne süren emperyalist şef, "Bu, Rusların, daha akıllı davranmaya başlamaları gereken nokta. Çünkü onlar IŞİD tarafından bizden çok daha fazla tehdit edildiler. Ülkelerinde, tarihsel olarak birçok soruna neden olan büyük çaplı Müslüman nüfusa sahipler ve Esad’a yatırım yapma yönündeki şu andaki stratejileri bence büyük bir hata" ifadelerini kullandı.

NATO endişeli

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de geçtiğimiz günlerde “Suriye’de artış gösterdiği belirtilen Rus askeri varlığıyla ilgili raporlardan dolayı endişe duyuyorum” derken, çatışmanın son bulması için “siyasi çabaların sürdürülmesi” gerekliliğinin altığını çizdi.

İngiltere: Esad gitsin ama hemen değil

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İngiliz Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nun Suriye’deki duruma ilişkin sorularına ”Esad’ın bir süre kalarak içinde bulunduğu bir geçiş süreci için akla uygun bin plan olursa, bunu tartışırız. İlk günden gitmesi gerektiğini söylemiyoruz” yanıtını verdi. Rusya’nın konuyla ilgili açıklamalarını hatırlatan Hammond, “Esad, Suriye’nin geleceğinde yer alamaz” ifadelerini kullanarak Rusya ve İran’ı, Esad üzerindeki etkilerini kullanmaya çağırdı.

ABD rahatsız

ABD yetkilileri geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Suriye’ye iki tank gemisi ve ek olarak bir nakliye uçağı ile birlikte deniz piyade birliklerinden oluşan bir grup yolladığını belirtmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz da Esad’ın gitmesi konusunda net olduklarını ve Esad rejiminin desteklenmemesi gerektiğini ifade etmişti.

Lübnanlı kaynaklar: İki tesis kuruluyor

Lübnanlı kaynaklardan ikisi Rusya’nın Suriye’de biri sahile yakın ve diğeri de iç kısımlarda bulunup operasyonlar için üs olabilecek iki tesis kurmakta olduğunu aktardı. Kaynaklardan biri “Rusya artık sadece danışman değil. Ruslar artık terörizme karşı savaşa katılmaya karar verdiler” dedi.

Rusya: Kiev, Minsk anlaşmasını uygulamıyor

Ukrayna’daki krize taraf olan emperyalistlerin son girişimleri sonucu Minsk ateşkes anlaşmasına iki haftadır ilk kez tam olarak uyulduğu belirtilirken ancak yine de Rusya ve Amerikancı Ukrayna rejiminin birbirlerine diş bilemeye devam ettiği görülüyor.

11 Eylül günü açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmirtiy Peskov, Ukrayna’nın anlaşmanın içeriğine uymadığını belirtti. Minsk anlaşmasının tüm maddelerinin yerine getirilmesinden başka bir çözüm olmadığını dile getiren Peskov, kendilerinin bu anlaşmaya uymadıkları suçlamalarına dair “Bu antlaşmaya uyması gereken taraf Rusya değil” diye yanıt verdi.

Diğer yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise 12. Yalta Avrupa Stratejisi Yıllık Toplantısı’nda Doğu’daki top atışlarının durduğunu belirterek ateşkes anlaşmasının artık bir rüya olmaktan çıktığını söyledi. Ateşkesin 15 ay önce başlayan çatışmalardan bu yana ilk defa son 24 saat içerisinde bozulmadığını öne süren Poroşenko, Donbass’ta yapılması planlanan seçimleri ‘tek yanlı’ olarak niteledi ve seçimlerin ateşkesi tehlikeye atacağını kaydederek Donbass halkına tehdit savurdu. Poroşenko, “Donbass’ta yapılacak sahte seçimleri engellememiz gerekiyor aksi takdirde Minsk anlaşması bir kere daha bozulabilir” ifadelerini kullandı.

Poroşenko, ülkede Rus askerlerinin bulunduğu tezlerini yineleyerek uluslararası bir operasyonun başlatılması, Rus askerlerinin çekilip Rusya’ya geri dönmesi ve sınırların tekrar güvenli hale getirilmesi tartışmalarının yapılması gerektiğini kaydetti. Ukrayna rejiminin emperyalist hamileri ise büyük bir savaşa yol açabilecek bu öneriye pek sıcak bakmıyor.

 

 

 

 

Filistinliler siyonist rejime direniyor!

 

Geçtiğimiz günlerde Yahudiler için kutsal olan "Roş Aşana" bayramını bahane ederek Mescid-i Aksa’ya saldıran ırkçı-siyonist rejim, bu tutumu kınayan Filistinlilere karşı da terör estirdi. Filistinliler, Kudüs’teki Eski Şehir'in yanı sıra Ram, Anata, Ebu Dis ve el-Ayzariye bölgeleri ile Kalendiya Mülteci Kampı'nda sokaklara çıktı. İşgalci güçler eylem yapan Filistinlilere gaz bombaları ile saldırdı. Saldırıda 9 Filistinlinin yaralandığı Kudüs'ün Ram beldesinde 1 ve Eski Şehir'de ise 3 kişinin atılan gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi geçirdiği kaydedildi.

İsrail ordu radyosunun haberinde de Batı Şeria'nın kuzeyinde Filistinli gençlerin İsrail askeri aracına taş atması sonucu bir İsrail askerinin yaralandığı öne sürüldü. Tulkerem kentinde ise yüzlerce kişi, işgal rejimini kınayan sloganlarla eylem yaparken işgalci güçler gaz, ses bombası ve plastik mermilerle saldırdı. Filistinli gençler de taş ve Molotof kokteylleri ile karşılık verdi.

İsrail, Kudüs halkının direnişine karşı ise kentteki polis sayısını arttıracağını duyururken İsrail Polisi Genel Müdür Vekili Bentzi Sau, Kudüs tümeninin yüzlerce polisle güçlendirileceğini bildirdi. Siyonist rejimin şefi Binyamin Netanyahu ise bir "güvenlik toplantısı" gerçekleştirerek "eylemler çok sert ve önleyici cezalarla karşılık bulacaktır. Bu konuda sistematik bir değişikliğe giderek caydırıcılık ve önleyicilik noktasında yeni standartlar oluşturacağız" sözleriyle katliam tehdidinde bulundu.

Gazze’de de sürekli yaşanan ve halkın hayat koşullarını olumsuz etkileyen elektrik kesintilerinin son bulması için Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) ve Halk Partisi örgütlerinden “barışçıl protesto” ve eylem çağrısı yapılırken Hamas ve Fetih hareketleri "vatandaşların yaşamlarıyla oynamaktan" vazgeçmeye çağrıldı. Gazzeliler geçtiğimiz günlerde de elektrik kesintilerini protesto eden eylemler yapmışlardı.

 
§