18 Eylül 2015
Sayı: KB 2015/36

Sermaye iktidarı kirli savaşı, ırkçı-şovenizmi derinleştiriyor
“Artık yeter! / Êdi Bese!”
Milliyetçiliğin panzehri: Birlik ve kardeşlik!
Erdoğan da aynı: Cizre’de öldürülenler sivil değil!
Sermayenin “istikrar”ı için kirli savaş!- U. Evren
Kirli savaş sürüyor, emekçi sınıflar direniyor!
Sansürle iktidar korunamaz, gerçekler devrimcidir!
Bu düzenin temelleri yalan ve kan üzerine kurulu!
Sermaye partileri / çeteleri kanla semiriyor
Kaçak Saray’a para yetiştiremiyorlar
Sağlıkta şiddete karşı emekçilerin öfkesi büyüyor
Kubilay Boya işçileri üretimi durdurdu
Hukuk, polis, medya: Hepsi patrondan yana!
Yeni toplumsal hareket dalgası
Emperyalist savaşların ve çok yönlü bunalımların yeni dönemi - A. Engin Yılmaz
Rusya ve ABD arasında emperyalist rekabet kızışıyor!
Avrupa’da Cizre ile dayanışma
AB gerçek yüzünü gösterdi
Göçmenlik sorununda kadın
“İktidar” ve “hükümet” kavramlarının kullanımı üzerine
Devrimci tutsaklar teslim alınamaz!
Bak işte yaklaşıyor fırtına!
Üniversite yönetimlerinden saldırı hazırlığı
Birbirimiz için yaşamı kolaylaştıralım!
“Ya susacağız, ya kenetleneceğiz!”
Ulucanlar bir direniş abidesidir!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sağlıkta şiddete karşı emekçilerin öfkesi büyüyor

 

Devletin sağlık alanındaki saldırıları, sağlık emekçilerini hedef göstermesi ve emekçilere yönelik baskılar artarken emekçilerin de öfkesi büyüyor. Sağlık emekçileri geçtiğimiz hafta kendi hastanelerinde yaşadıkları saldırıları protesto ettiler.

Cerrahpaşa’da şiddet, hakaret ve
tehditlere karşı iş bırakma

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde çalıştan asistan Dr. Gözde Apaydın 9 Eylül’de bir hasta yakını tarafından saldırıya uğrayarak darp edildi. Saldırının ardından 11 Eylül’de iş bırakan asistan hekimler, eylemleri sırasında önce tekrar aynı kişinin, ardından da acil servisten sorumlu öğretim görevlisi Prof. Dr. Halit Çam’ın saldırılarına maruz kaldı. Sağlıkta şiddet ve baskılardan öfkeleri büyüyen asistan hekimler Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi ve İstanbul Tabip Odası’nın desteğiyle birlikte 15 Eylül günü hastane bahçesinde eylem gerçekleştirdi. Halit Çam hakkında soruşturma başlatılmasının ve soruşturma sürecinde de görevden uzaklaştırılmasının talep edildiği eyleme çok sayıda hasta ve hasta yakını da alkışlarıyla destek verdi.

İlk olarak SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol söz alarak şiddeti ve Çam’ın tutumunu teşhir edip taleplerini dile getirdi. Ardından İÜ Demokratik Üniversite Girişimi Sözcüsü Prof. Dr. Raşit Tükel söz alarak Cerrahpaşa Yönetimi ile sağlıkta şiddete dair bir görüşme yaptıklarını, sonra da asistan hekimlerle toplandıklarını belirtti. Tükel konuşmasında, “Maalesef bir öğretim üyesi yaptığı bu konuşmayla aynı kişinin tekrar şiddet uygulamasına zemin açmıştır” diyerek Prof. Dr. Halit Çam’ın tutumunu teşhir etti. Asistanlara yönelik hakaret ve mobbinglere de değinen Tükel, bu duruma karşı mücadelenin süreceğini ifade etti. Saldırıya uğrayan Dr. Gözde Apaydın da sonrasında yaptığı konuşmada, yaşadığı saldırıyı teşhir ederek kendisine destek olan hocalarına ve tüm asistanlara teşekkür etti.

Son olarak okunan basın açıklamasında saldırıya değinildikten sonra Çam’ın Dr. Gözde Apaydın’a “Zaten evlendiğin zaman kocandan da dayak yiyeceksin. Bunlar olağan şeyler” dediğini, hakaret ve tehdide maruz kalan acil doktoruna ise “O beyaz önlüğü giyiyorsan bu durumlarla baş etmesini bileceksin” dediğini aktardı. Çam’ın olay sırasında ettiği hakaretler, tehditler teşhir edilirken devamında da Özel Güvenlikleri asistanların üzerine saldırttığı belirtildi. Açıklamanın sonunda Halit Çam hakkında soruşturma açılması ve bu soruşturma sonuçlanana kadar can güvenliklerinin tehdit altında olacağından dolayı Çam’ın görevinden uzaklaştırılması talep edildi. Talepleri gerçekleştirilene kadar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı asistanları olarak iş bırakma eylemlerinin süreceği vurgulanarak açıklama sonlandırıldı.

Ege Üniversitesi’nde eylem

10 Eylül günü Ege Üniversitesi Hastanesi Acil Servis Ünitesi’ne köpek ısırması şikayetiyle başvuran bir Suriyeli, tedavi sırasında yakınında bulunan enjektörle serviste görevli hemşire Aysun Erdoğan’a saldırdı. Erdoğan’a yönelik saldırı, sağlık emekçileri tarafından 14 Eylül günü yapılan eylemle protesto edildi. Acil Servis önünde toplanan Türk Sağlık-Sen ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlık emekçilerinin gerçekleştirdiği eylemde sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin bir an önce son bulması ve hastanelerde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması istendi. Açıklamanın ardından sağlık görevlileri saldırıya uğrayan Aysun Erdoğan’a çiçek verip geçmiş olsun dileklerini iletti.

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden açıklama

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü olayın yaşanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu hastanın Aydın’ın Didim İlçesi’nde yaşadığı, Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde çalıştığı ve 2-3 ay arayla Suriye’ye giriş-çıkış yaptığı, geçen Temmuz Suriye’ye gittiği sırada, ailesine ait köpek tarafından sol ayağından ısırıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Suriyeli hastanın köpeği öldürdüğü, Türkiye’ye döndükten sonra şikayetlerinin ortaya çıktığı ve 9 Eylül günü de İzmir’e sevk edildiği bildirildi. Tedavisi süren hastadan, gerekli numunelerin alınması için Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şubesi’nden de bir ekibin görevlendirildiği belirtildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-İzmir

 

 

 

 

 

“Tüm sorumlular cezalandırılmalı”

 

Ostim-İvedik Patlamalarında Adalet Arayan İşçi Aileleri ve gönüllü hukukçuları, 9 Eylül günü sonuçlanan mahkeme hakkında açıklama yaparak mahkeme kararını yetersiz bulduklarını ve tüm sorumluların yargılanması yönünde mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Davayla ilgilenen gönüllü hukukçuların ortak değerlendirmesinde mahkeme kararlarının ve verilen cezaların yetersiz olduğu, haklarında 4 buçuk yıldır soruşturma devam eden kamu idarelerinin davaya dahil edilmediği eleştirildi. İşverenlerin beraat etmesine de tepki gösterilirken işyerinin ruhsatsız olduğu ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı vurgulandı. Kararın takipçisi olunacağının altı çizilirken bütün sorumluların yargılanması ve caydırıcı ceza verilmesi talep edildi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri’nden Dilek Gürer ve Nihat Gürer de benzer tepkilerini ve tüm sorumluluların yargılanması taleplerini yineleyerek davaların takipçisi olacaklarını ifade etti. “8 duruşma boyunca bizden desteğini esirgemeyen Adalet Arayana Destek Grubu’na, gönüllü hukukçularımıza, Adalet Arayan İşçi Aileleri ’ne, duruşma öncesinde yaptığımız basın açıklamalarına gelen basın emekçilerine ve tüm dostlarımıza teşekkür ederiz” sözleriyle açıklama sona erdi.

 
§