28 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/33

Çözüm devrimde, barış sosyalizmde!
“Çözüm süreci”, “özyönetim” ve Kürt hareketinin tutarsızlığı
1 Eylül Dünya Barış Günü üzerine
Yine 1 Eylül günü - H. Eylül
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği şiarını ete kemiğe büründürelim
1 Kasım seçimleri ve bitmeyen hayaller - Ç. İnci
Kapitalizmde seçim, burjuvazinin ihtiyacı oranında “demokrasi”dir
Artvin’de ihmaller katletti: 8 ölü
“Hopa yapay yolla oluşturulmuş bir felakettir”
Sınıf savaşını büyütecek bir hazırlık içine girmeliyiz
Yaşasın işçilerin birliği, hakların kardeşliği!
“Neden TOMİS’i seçtim?”
Devletin Kürt açılımı
Yıkıcı savaşın hedefindeki Suriye halkları emperyalistlere, cihatçı çetelere ve suç ortaklarına karşı direniyor!
Yunanistan’da yeni bir döneme doğru
Ortadoğu’da emekçiler sokakta
Göçmenlere saldırılar artarak sürüyor
Kapitalizm işçileri katlediyor
Hema ve Denfa’da 2 Eylül’de greve gidiliyor
SKE: İhanet sözleşmesini yırtıp atalım!
Karanlıkta uyananların ortak rüyası - T. Kor
Grev dayanışması da Denizler’i anmak da suç(!)
DGB MYK Ağustos ayı toplantısı gerçekleştirildi
Kadın katiline yargı koruması
“Düşmana vereceğimiz en güzel cevap olacaktır festivalimiz”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kapitalizm işçileri katlediyor

 

Kapitalistlerin daha fazla kar uğruna işçilerin hayatlarını hiçe sayması sonucunda işçiler katledilmeye ve yaralanmaya devam ediyor.

İş cinayetlerinin en fazla yaşandığı işkollarından biri olan inşaatlarda bir işçi daha iş cinayetine kurban gitti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenli Meclisi’nin verdiği bilgiye göre, İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan Serkan İnşaat’a ait şantiyede bekçi olarak çalışan Mehmet Yıldırım, 21 Ağustos’ta 3 metrelik çukura düşerek yaşamını yitirdi.

Sakarya’da tarım işçilerini taşıyan traktör 22 Ağustos’ta kaza yaptı. Karasu ilçesi Limandere bölgesindeki bahçelerden fındık toplamaktan dönen kadın işçileri taşıyan traktör, mıcırlı yolda kayarak devrildi. Yola savrulan 18 kadın yaralandı.

Kazada yaralanan 3 kişi, Ferizli İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, kazayı hafif sıyrıklarla atlatan 15 işçinin tedavisi ise ayakta yapıldı. İşçiler daha sonra ambulanslarla Adapazarı’ndaki Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yenikent Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Afyon’un Evciler ilçesindeki bir inşaatta çalışan Turan Kuyumcu adlı işçi, 22 Ağustos’ta taşıdığı demirlerin yüksek gerilim hattına değmesi sonucu akıma kapıldı. Dengesini kaybederek inşaatın 5. katından düşen Kuyumcu, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Kuyumcu, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayarak yaşamını yitirdi.

Kocaeli’de Başiskele ilçesinde bulunan bir inşaatta, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için düşerek ağır yaralanan ve Kocaeli Devlet Hastanesi’nde 21 gün tedavi altında tutulan Zekeriya Kayıhan, 22 Ağustos’ta hayatını kaybetti.

İş cinayetine kurban giden işçi, Döngel Mezarlığı’nda toprağa verildi.

İstanbul’un Silivri ilçesinde kum ocağında çalışan Hasan A., 23 Ağustos’ta elektrik panosunda meydana gelen arızayı gidermeye çalıştığı sırada akıma kapıldı. Hastaneye kaldırılan Hasan A. yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

İzmir Limanı’na 23 Ağustos’ta yük getiren çekici şoförü Gürbüz Terzi’nin üzerine konteyner devrildi. 60 yaşındaki emekçi, hayatını kaybetti.

Kayseri’de Melikgazi İlçesi Organize Sanayi Bölgesi 6’ncı Cadde’de bulunan bir fabrikada çatı izolasyonu yapan Şahin Ağaç, güvenlik önlemleri alınmadığı için 25 Ağustos’ta 6 metre yükseklikten beton zemine düştü. Ağır yaralanan işçi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Gelik İşletmesi’nde çalışan 35 yaşındaki Barış Bacak adlı madenci, 25 Ağustos’ta çalıştığı sırada düşerek ocakta sürüklendi. Diğer işçi arkadaşları tarafından ocaktan çıkarılan madenci ambulansla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralı maden işçisinin durumunun iyi olduğu belirtildi.

Zonguldak Dilaver Mahallesi’nde ise maden ocağının çevresini betonlama işi yapan Serkan Karakaya (27) ve Salim Burgu (34), 25 Ağustos’ta çalıştıkları sırada beton mikserinin üzerinden dengelerini kaybederek yere düştü.

Yaralanan işçiler Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Bursa’nın Harmancık İlçesi’nde krom madeni çıkartılan Hayri Ögelman Krom Maden Ocağı’nda 26 Ağustos’ta yaşanan göçük nedeniyle bir işçi, iş cinayetine kurban gitti.

Göçük altında kalan işçinin de ağır yaralı olarak madenden çıkarıldığı bildirildi.

Trabzon’un Of ilçesinde, Karayolları tarafından Sugeldi Mahallesi’nde yapılan yol genişletme çalışmalarında çalışan İzzet Yakışır, 26 Ağustos’ta toprak altında kalarak iş cinayetine kurban gitti.

 

 

 

 

Soma Katliamı davasında
3. duruşma

 

18 Ağustos’ta başlayan Soma Katliamı davasının 3. duruşması hafta boyunca tutuksuz yargılanan sanıkların çapraz sorgusuyla devam etti.

8’i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davaya Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilirken tutuksuz sanıkların ifadelerinde bir haftalık göstermelik bir eğitim dışında eğitim verilmediği, acil durum için tatbikat yapılmadığı ve kimlerin ne yapacağının belli olmadığı ortaya çıktı.

20 Ağustos’ta ifadesi alınan İsmail Adalı, “Ocakta yangının olduğu yere yakın bir yerde kaçış yeri yapıldı. Sonra bu yapı bozuldu sağlık merkezi olarak devam etti” sözleriyle ihmalleri bir kez daha gözler önüne sererken işçilerin katıldığı bir tatbikat görmediğini söyledi.

Adalı, müfettişlerin ‘tahkimat yetersiz’ tespitine de katılmadığını söyledi. Katledilen madencilerin yakınlarının Adalı’ya doğrudan soru sorma talebi ise mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

İfadesi alınan Ertan Ersoy, duruşma savcısının sorusu üzerine, İşletme Müdürü Akın Çelik’in eksiklik olduğunu söyleyip kendisinden isim istediğini, sonradan da bu isimlerden bazılarının daimi nezaretçi yapıldıklarını gördüğünü söyledi.

Sorgu sürerken Avukat Can Atalay, Can Gürkan’ın olayla ilgili ‘katliam’ ifadesini kullandıkları için kendilerine, “Katliam lafını kullananlar teröristtir” dediğini söyledi. Sanık avukatları ise “katliam” ifadesinin kullanılmaması talebinde bulundu.

24 Ağustos’taki 5. celsede Avukat Selçuk Kozağaçlı, sanık avukatlarının ifade sırasında müvekkillerine söyletemediklerini çapraz sorgu sırasında söyletmeye çalıştığını ve uzun sorular sorarak mağdur işçilerin dinleneceği bir sonraki aşamayı geciktirmeye çalıştığını belirterek tepki gösterdi. Avukatlar duruşma salonunu terk etti. Duruşma sırasında sorguları yapılan sanıklar ise yaptıkları iş hakkında sadece kendilerinden daha deneyimli kişilerin yanında çalışarak bilgi edindiklerini söylediler.

25 Ağustos’ta Emniyet Tekniker’i Serhat Dinç’in çapraz sorgusuyla başlayan duruşmada, Dinç’in tahlisiyeci olmadığı kaç tane tahlisiye cihazı olduğunu bilmediği ve yalnızca seyyar sensörlerin değerlerini not aldığı ortaya çıktı. Ayrıca Dinç savcılıkta verdiği ifadede monoksit değerlerinin ölçümü ve müdahalesi ile ilgili bilgileri yalanladı.

Dinç’in savcılık ifadesini reddetmesi üzerine ailelerin avukatları duruma tepki göstererek sanıkların ve avukatlarının tavrı değişmedikçe soru sormayacaklarını belirttiler. Ardından ailelerin avukatları salonu terk etti.

Verilen aranın ardından havalandırmadan sorumlu Fuat Ünal Aydın patlamadan sorumlu Serkan Kocaman, elektrik mühendisi Ümit Şahin, hazırlık bacalarından sorumlu vardiya amiri Harun Yılmaz ve daimi nezaretçi Hüseyin Alkan’ın çapraz sorgusu yapıldı.

Sanıkların sorgusu 26 Ağustos’ta da devam etti. Vardiya mühendisi Saltuk Alp Demir, olumsuz bir durumda yer üstüyle bağlantısı bulunan 340 ana nefeslik doğrultusundaki kaçamağa gidebileceklerini kimsenin söylemediğini ancak amirlerin çalışanlarını buraya yönlendirecek kapasitede olduğunu söyledi.

Vardiya mühendisi Hilmi Karakoç, aynı zamanda daimi nezaretçi görevi bulunduğunu ancak bu görevin güvenlikle ilgili sorumluluğunun kendisine bildirilmediğini söyledi.

Maden mühendisi Mehmet Erez ise ayrıca yürüttüğü daimi nezaretçilikle ilgili görevlerini olaydan sonra okuduğunu dile getirdi. Vardiya mühendisi Caner Uysal, acil eylem planından haberdar olduğunu ancak ocakta genel tatbikat yapılmadığını belirtti.

 
§