4 Temmuz 2014
Sayı: KB 2014/27

Gençliğin devrimci birliği için...
AKP, bir kez daha
“Kürt oyları av partisi”ne hazırlanıyor
Bol yalanlı bir Ramazan daha
Şirketler büyüyor, sendika ağaları gurur duyuyor!
Araştırma değil
aklama komisyonu!
Grev yasaklama sermaye devletinin fıtratında var
Grev yasağı ve sendikal barikat
Cam işçileri grev yasağına karşı Ankara’daydı
MESS Grup TİS sürecini kazanmak için...
İşbirlikçi Türk Metal
MİB'i 'anlamaya' çalışıyor!

Aliağa Belediyesi
direnişi üzerine

Kayseri’de Greif direnişinin rüzgarı esti!

Greif direnişinin sesi İzmir'deydi!

İzmir'deki Greif işgali paneli üzerine

Kızıl Bayrak yukarı, daha daha yukarı! - B. Seyit
Devrimci sınıf yayıncılığı üzerine notlar - T. Kor
“Sınıfın ve devrimin sesi Kızıl Bayrak 20. yaşında!” / 2
Aymasan Direnişi’nden bir işçinin
kaleminden Kızıl Bayrak...
“Kızıl Bayrak bir taraftır, işçi sınıfının tarafıdır!”
Siyonist İsrail’in saldırganlığı sahte gerekçeye dayanıyor
Ne istiyorlar bu üniversitelerden?
BDSP’den 2 Temmuz anmaları
21. yılında Sivas Katliamı’na yaygın öfke
Kartal’da kitlesel ve coşkulu Sivas anması
Markopaşa’nın mimli ozanı, selamsızdır Babıali’den aşağı - K. Ehram
Derby işgali 46. yılında
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

21. yılında Sivas Katliamı’na
yaygın öfke...

 

21 yıl önce aralarında birçok sanatçı ve aydının da olduğu 35 kişinin yakılarak katledildiği Sivas Katliamı eylemlerle protesto edildi. Kitlesel olarak gerçekleşen eylemlerde, faşizme karşı duyulan öfke haykırıldı, birliktelik çağrısı yapıldı.

İstanbul

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 2 Temmuz’da bir eylem gerçekleştirdi. Galatasaray Lisesi önünde buluşan kitle, “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız!” şiarlı ve üzerinde Sivas’ta katledilen aydınların fotoğraflarının bulunduğu pankart açarak oturma eylemine başladılar. Yaklaşık 20 dakika oturma eylemi yapan İHD’liler, ilk olarak Sivas ile ilgili müzik yayını yaptılar.

Çevredeki birçok emekçinin de desteklediği eylemde basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa yaptı. 21 yıl önce 35 kişinin diri diri yakılarak öldürüldüğünü hatırlatan Boğa, Alevilere yönelik katliamların aydınlatılmasını ve ayrımcılığın sona ermesini talep etti. Basın açıklamasının ardından İHD’nin 2013 yılı Alevilere yönelik hak ihlalleri raporu da basınla paylaşıldı.

Kadıköy’de de binlerce kişi biraraya gelerek katliamı yürüyüşle protesto etti. Kadıköy Altıyol’da biraraya gelen kitle, en önde “Katil devlet” yazısı oluşacak şekilde harfler taşıdılar. Öfkeli ve gür sloganlar eşliğinde yapılan protesto yürüyüşü, Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda son buldu. Burada saygı duruşu ile başlayan anma, şiirler okunarak sürdürüldü.

Ankara

Toros Sokak’ta toplanmayla başlayan eylem Kolej Meydanı’na yapılan yürüyüşle devam etti. Burada gerçekleştirilen miting ile Sivas’ta katledilenler anıldı. Eyleme Alevi kültür derneklerinin yanı sıra, köy dernekleri, sendikalar, odalar, devrimci ve ilerici kurumlar katılım sağladı.

Komünistler mitinge “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız! Sömürü, yağma, savaş ve katliam düzenine karşı diren, örgütlen!” şiarlı pankartla katılım sağladılar.

Miting alanına üst aratmadan giriş yapan BDSP’liler, bu sırada da “Katil polis hesap verecek!” sloganlarını attılar.

Miting programı Sivas’ta katledilenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Katliamdan sağ kurtulan şair Mehmet Özer “Bıçak Kemikte” şiirini kitleyle birlikte okudu. Daha sonra Sivas’ta katledilenlerin isimleri tek tek okunarak “Yaşıyor!” sloganları haykırıldı.

Örgütleyici kurumlar adına basın açıklamasını gerçekleştiren PSAKD Genel Başkanı Önder Aydın, katliamın üzerinden 21 yıl geçmiş olmasına rağmen, ülkenin dört bir yanından “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız!” seslerinin duyulduğunu ve binlerce insanın Sivas’ta toplandığını söyledi. Devletin katliamcı geleneğine devam ettiğini vurgulayan Aydın “Bunu Haziran’dan, Ethem’den, Berkin’den, Soma’dan biliyoruz” dedi.

Basın açıklamasının ardından, Sivas’ta katledilenlerin aileleri adına Hüseyin Özkan bir konuşma gerçekleştirdi. Sivas Katliamı’nın Türkiye, hatta dünya tarihine kara bir leke olarak yazıldığını söyleyen Özkan, mahkemelerin verdiği zamanaşımı kararına değindi. Özkan, katliamlar karşısında birlik olma çağrısı yaptı. Miting Yavuz Canpolat’ın Sivas için söylediği ezgilerle son buldu.

Batıkent Pir Sultan Abdal Kültür Derneği 28 Haziran günü 2 Temmuz anması gerçekleştirdi.

Ergazi’de bulunan cemevi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin önünde yapılan anma, Mehmet Özer’in okuduğu şiir ve ardından yaptığı saygı duruşu çağrısıyla başladı.

Sivas, Haziran Direnişi ve devrim mücadelesinde şehit düşen devrimci önderlerin isimlerinin haykırıldığı anmada, Batıkent PSAKD adına konuşma yapıldı. PSAKD Şube Başkanı Cevahir Canpolat, Kerbela’da başlayan katliamların Sivas, Çorum, Maraş, Dersim, cezaevi operasyonları ve Haziran Direnişi’nde devam ettiğini vurguladı. Katliamlar karşısında, Pir Sultan’ın direngenliğiyle mücadele alanlarına çıkmak gerektiğini belirtti. Örgütlülüğün önemine vurgu yapılan konuşmanın ardından semah gösterimi ve müzik dinletisi yapıldı.

İzmir

Alevi kurumlarının örgütlediği, KESK’in ve devrimci kurumların destek verdiği eylem, kitlenin saat 19.30’dan itibaren Basmane’de toplanmasıyla başladı. Yaklaşık bir saat süren görüşmeler boyunca kitle sık sık sloganlarla polisin faşizan tutumunu protesto etti.

Bir saatin sonunda ABF’ye bağlı kurumlar, İHD, ÇHD ve KESK ortak karar alarak, devletin bu engellemesinin keyfi olduğuna, bu uygulamanın faşizan bir tutum olduğuna, anmayı yapanlara değil yakanlara barikat kurmaları gerektiğine dair bir açıklama yaparak yürüme kararını açıkladılar.

Kitle yürüyüşe geçtiğinde ise TOMA’dan tazyikli su ile saldırı başladı. Basmane Meydanı’nın iki tarafını da TOMA ile kapatan devlet kitleyi Basmane Fuar Kapısı’nda sıkıştırarak tazyikli-biberli su sıkmaya devam etti. Bir süre direnen kitle fuarın içine çekildi. Fuarın içinde de tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırı sürdü. Saldırı esnasında gözaltılar oldu.

Fuarın çıkışında buluşan kitle sloganlarla Sevinç Pastanesi’ne yürüdü. Sevinç Pastanesi’nin önünde de slogan ve ajitasyon konuşmaları ile polis terörü lanetlendi. BDSP, Kaldıraç ve Halkevi’nin yaptığı açıklamanın ardından eylem sonlandırıldı.

Yaklaşık 3 bin kişi katıldığı eylemde komünistler, “Dersim’den Sivas’a Gezi’den Lice’ye katliamların hesabı sorulacak!” pankartı ile yer aldı.

Menemen’de PSKAD ve Cemevi tarafından Sivas Katliamı’nı anma etkinliği yapıldı.

1 Temmuz akşamı Cemevi bahçesinde yapılan anmada ilk olarak PSKAD Genel Merkezi’nin hazırlamış olduğu bildiri okunarak 2 Temmuz’da alanlarda olma çağrısı yapıldı. Ardından Sivas’ta katledilenler anısına saygı duruşuna geçildi ve katledilenlerin isimleri okunarak “Yaşıyor!” diye haykırıldı. Halk türküleriyle devam eden anma programı, “Menekşe’den Önce” adlı belgeselin gösterilmesiyle son buldu.

Çiğli’de Sivas Katliamı’nın yıldönümü vesilesiyle ilerici ve devrimci kurumlar tarafından anma yapıldı. Güzeltepe’de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Aleviyol, BDSP, Halkevi, Mücadele Birliği, Devrimci Hareket ve TKP’nin birlikte örgütlediği anma yürüyüşü Güzeltepe Sağlık Ocağı önünde başladı.

“Sivas’ın hesabını sormaya sokağa!” şiarlı ve Çiğli bileşenleri imzalı pankart, arkasında her kurumun birer flamasının taşındığı yürüyüş sırasında Güzeltepe Karakolu önünde arbede yaşandı. Öfkeli kitle “Katil polis!” sloganını kaykırarak yürüyüşünü sürdürdü. Anmanın yapılacağı alana gelen kitle burada sloganlarala karşılandı. Saygı duruşuyla başlayan anma programında örgütleyen kurumlar adın basın açıklaması yapıldı. Program, semah gösterimi, şiir, müzik ile sürdürüldü.

Bursa

Alevi örgütlerinin çağrısıyla, aralarında BDSP’nin bulunduğu ilerici ve devrimci kurumlarla, sendikalar ve meslek örgütlerinin de yer aldığı 2 Temmuz anması gerçekleştirildi. Setbaşı’nda biraraya gelen yüzlerce kişi, üzerinde Madımak’ta katledilen aydın ve sanatçıların fotoğraflarının yeraldığı “Unutmadık, unutturmayacağız” pankartı arkasında yürüyüşe başladı. Kitlenin önünde semah kıyafetlerini giymiş kadınlar yürürken, bağlamalar taşındı. Yol trafiğe kapatılırken yürüyüş boyunca sloganlar atıldı.

Heykel’e gelindiğinde Kent Müzesi önündeki amfiye geçildi. Burada Madımak’ta katledilenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Sahneden katledilen sanatçı ve aydınların isimleri sayılırken kitle “Burada!” diyerek karşılık verdi. Konuşmalarda Sivas Katliamı’nın yarasının sarılmadığına, aksine katillerin aklandığına vurgu yapıldı. Denizler’in, Mahirler’in, İbolar’ın, Sivas’ın, Maraş’ın, Çorum’un, Hrant’ın, Roboski’nin, Gezi’nin katillerinin aynı olduğu dile getirildi.

Kocaeli

Kocaeli’de Sivas Katliamını Anma Platformu’nun düzenlediği anma etkinliği Merkez Bankası önünden Cumhuriyet Parkı’na kadar yapılan bir yürüyüş ile başladı.

Ellerinde Sivas katliamında katledilen aydın ve ozanların dövizleri ile yürüyen emekçiler, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Sivas’ı unutma unutturma!”, “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta çözüm faşizme karşı savaşta!” ve “Katiller halka hesap verecek!” sloganları ile Cumhuriyet Çocuk Parkı’na geldi.

Cumhuriyet Çocuk Parkı’nda şiir ve müzik dinletileri yapılıp, katledilenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-İzmir-Bursa-Kocaeli


 

 

 

 

Katliamın 21. yılında Sivas’ta anma...

Sivas Katliamı’nın yıldönümünde birçok ilden gelen Alevi emekçiler ile aralarında BDSP’nin de bulunduğu çok sayıda devrimci ve ilerici kurum, katliamı protesto etti. Sabah saatlerinden itibaren araçlarla Sivas’a gelen binlerce kişi araçlarından inerek sloganlarla buluşma noktasına ulaştı.

Buluşma noktasında en önde 2 Temmuz Sivas Katliamı’nda katledilenlerin yakınları, yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak yürüdüler. Roboskili aileler de onlara eşlik ederken PSAKD Soma Şubesi ise Soma Katliamı’nı unutturmamak için baretler ve “Soma’yı unutma” tişörtleriyle yürüyüşe katıldı.

Yürüyüş boyunca sık sık Sivas, Roboski katliamları teşhir edilerek devrim şehitleri anıldı. Alevilere yönelik inkar ve asimilasyon politikalarının yanı sıra Haziran Direnişi’nde katledilenler anılırken Suriye halklarına yönelik uygulanan savaş ve katliam politikaları da teşhir edildi.

Yürüyüş sonunda katliamın gerçekleştirildiği Madımak Oteli önüne gelindi. Otel önüne çelenklerin yanısıra karanfiller ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları konuldu. Aileler ve Alevi derneklerinin yöneticileri de polis barikatı arkasındaki otel önüne geçerek katledilenleri andı.

Program saygı duruşuyla başlatıldı. Saygı duruşunun bitiminde de binlerce kişi öfkeli sloganlarla katliama ve sorumlularına tepki gösterdi.

Programda ilk konuşmayı PSAKD Genel Başkanı Müslüm Doğan gerçekleştirdi. Ezilen ve asimile edilmek istenen bütün halkları, işçi ve emekçileri selamlayarak konuşmasına başlayan Doğan, Sivas Katliamı’nın gelişimini özetledi.

Ardından Miting Tertip Komitesi Başkanı Hacer Erdoğan konuştu. Erdoğan da konuşmasına katliamı teşhir ederek başladı. Haziran Direnişi’nde katledilenleri andı ve Okmeydanı’nda cemevi bahçesinde Uğur Kurt’un katledilmesinin sorumlusunun devlet olduğunu vurguladı. Geçmişten bugüne devletin Alevilere yönelik politikasında hiçbir değişiklik olmadığını kaydetti. Şişecam işçilerinin grevinin “güvenlik” gerekçesiyle ertelenmesi kararını eleştirdi. Son olarak Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması ve eşit yurttaşlık hakkı için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Mitingde konuşma yapan Somalı bir işçi de “Katledilen hep biziz. Nereye kadar sessiz kalacağız?” diyerek faşizme karşı mücadele çağrısı yaptı. Çeşitli kurum ve dernek temsilcilerinin konuşmalarıyla devam eden miting sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Sivas

 
§