4 Temmuz 2014
Sayı: KB 2014/27

Gençliğin devrimci birliği için...
AKP, bir kez daha
“Kürt oyları av partisi”ne hazırlanıyor
Bol yalanlı bir Ramazan daha
Şirketler büyüyor, sendika ağaları gurur duyuyor!
Araştırma değil
aklama komisyonu!
Grev yasaklama sermaye devletinin fıtratında var
Grev yasağı ve sendikal barikat
Cam işçileri grev yasağına karşı Ankara’daydı
MESS Grup TİS sürecini kazanmak için...
İşbirlikçi Türk Metal
MİB'i 'anlamaya' çalışıyor!

Aliağa Belediyesi
direnişi üzerine

Kayseri’de Greif direnişinin rüzgarı esti!

Greif direnişinin sesi İzmir'deydi!

İzmir'deki Greif işgali paneli üzerine

Kızıl Bayrak yukarı, daha daha yukarı! - B. Seyit
Devrimci sınıf yayıncılığı üzerine notlar - T. Kor
“Sınıfın ve devrimin sesi Kızıl Bayrak 20. yaşında!” / 2
Aymasan Direnişi’nden bir işçinin
kaleminden Kızıl Bayrak...
“Kızıl Bayrak bir taraftır, işçi sınıfının tarafıdır!”
Siyonist İsrail’in saldırganlığı sahte gerekçeye dayanıyor
Ne istiyorlar bu üniversitelerden?
BDSP’den 2 Temmuz anmaları
21. yılında Sivas Katliamı’na yaygın öfke
Kartal’da kitlesel ve coşkulu Sivas anması
Markopaşa’nın mimli ozanı, selamsızdır Babıali’den aşağı - K. Ehram
Derby işgali 46. yılında
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kızıl Bayrak bir taraftır, işçi sınıfının tarafıdır!”

 

Kartal’dan işçi ve emekçilerle gazetemizin 20. yılı üzerine konuştuk...

- Mesleğiniz nedir?

- Şu anda işsizim.

- Gündemi takip edebiliyor musunuz nerelerden takip ediyorsunuz?

Gündemi Kızıl Bayrak, Radikal gazetelerinden ve facebook ve twitter üzerinden takip ediyorum

- Kızıl Bayrak’ı düzenli okuyor musunuz?

- Kızıl Bayrak’ı haftalık gazete olarak okuyorum, internet sayfasından da düzenli takip ediyorum.

- Kızıl Bayrak’ın günlük internet sitesini takip edebiliyor musunuz?

- İnternet sayfasını takip ediyorum, günlük haberlere oradan ulaşıyorum. Yeni bir konu gündeme geldiğinde Kızıl Bayrak ne demiş diye merak ediyorum.

- Kızıl Bayrak’ı diğer yayınlardan ayıran yanlar nelerdir?

- Medya okumuş biri olarak burjuva medyasının bütün ekonomik ilişkilerini, haberlerini nasıl yaptığını iyi biliyorum. Türkiye ve dünyadaki bütün burjuva medya patronlarının, başka alanlarda yatırımlarının olduğunu biliyorum ve sırf bu yüzden özgür haber yapmayacağını da.

Ben dünyaya eleştirel bakmayı öğrendim. Her verileni olduğu gibi kabul etmemeyi, her şeyi sorgulamayı ve bütün bu sorular beni Kızıl Bayrak’a getirdi. Ezen ve ezilenin olduğu bu sistemde ben ezilenlerin tarafında olmayı seçtim, yani işçi sınıfının.

Kızıl Bayrak’ın işçi sınıfın yanında yer alan, aynı zamanda devrim ve sosyalizmi vurgulayan bir gazete olması onu diğerlerinden ayıran en büyük yanıdır. Patronu olmaması, bütün zorluklara rağmen reklam almaması özgür haber yapabilmesini sağlıyor. Aynı zamanda Kızıl Bayrak’ın marksist bir çizgide olması da yeri geldiğinde kendini de tüm gerçekliğiyle eleştirebileceği anlamına geliyor.

- Kızıl Bayrak’ın beğendiğiniz yanları nelerdir?

- Kızıl Bayrak 5N1K habercilik anlayışına sıkışmış burjuva gazeteciliğinin karşısında bütün yaşadığımız sorunların kaynağına değinen, resme büyük açıdan bakmamızı sağlayan bir gazetedir, bir taraftır, işçi sınıfının tarafıdır.

“Tarafsız habercilik” yalanıyla bizi kandırmıyor. Herkes bir taraftır; AKP, ulusalcılar, reformistler, devrimciler... herkesin bir tarafı vardır. Ben de işçi sınıfının tarafında olduğum için devrimci sosyalist bir gazete olan Kızıl Bayrak’ı takip ediyorum.

Bütün bunların yanında habercilikte etik olabilmek önemlidir. Sol olarak bildiğimiz yayınlar bile küçük burjuva gazetecilik hilelerine başvurur. Sırf ilgi çekmek için merak uyandıran başlıklar atıp haberin içine girdiğinde başlığıyla ilgisi olmayan bir konunun çıkması gibi.

Bütün bunlardan sıyrıldığı için Kızıl Bayrak benim için önemlidir.

- Kızıl Bayrak’ın eleştirdiğiniz yanları nelerdir?

- Herkesin anlaması için daha sade bir anlatım olabilir, kimi yazılar herkes için anlaşılır olmuyor, ağır kaçabiliyor.

- 20. yılına giren bu süre boyunca birçok bedel ödeyen, devletin yayın-durdurma-kapatma-toplatma saldırılarına karşı kesintisiz yayın çizgisini sürdüren Kızıl Bayrak’ı nasıl daha geniş kitlelerle buluşturabiliriz?

- Mümkün olan her yerde Kızıl Bayrak’ı duyurmak gerekir. Bu sistem için en büyük tehlike insanların farkındalıklarının artmasıdır. Sistem insanları uyutmaya çalıştıkça biz de uyandırmaya çalışmalıyız. O yüzden işçi, emekçilere ulaşırsa o kadar iyidir.

Kendi adıma Kızıl Bayrak’ın haberlerini internette paylaşıp, çevremdekilerin gazeteyi okumalarını sağlıyorum.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

Kızıl Bayrak’ta işçilerin, ezilenlerin haberleri var

 

- Mesleğiniz nedir?

- İşçiyim

- Çalıştığını işyerinde yaşadığını sorunlar nelerdir?

- Ben taşeronda çalışan bir temizlik işçisiyim, maaşlarımız düşük bir de bizlerden çok fazla kesinti yapılıyor. İşimiz yorucu, sadece temizlikle de sınırlı kalmıyor, çay, servis vb. tüm işleri yapmak durumunda kalıyoruz. Başımızda da şefler, yöneticiler, taşeronlar birçok kişi bulunuyor. Bir sorunla karşılaştığımda sürekli geçiştiriliyorum, asıl muhatabı bulamıyorum. Ben bu işyerinde temizlik işi yapıyorum, gerçekte buranın işçisiyim ama taşeronum. Taşeronun olmaması gerektiğini düşünüyorum.

- Gündemi nerelerden takip ediyorsunuz?

- Gündüz çalıştığım için takip edemiyorum akşam da çoğunlukla televizyon izliyorum. Haftalık Kızıl Bayrak gazetesini okuyorum.

- Kızıl Bayrak gazetesini nasıl buluyorsunuz?

- Bayilerde olan gazetelerin bir kısmı AKP’yi bir kısmı CHP’yi destekliyor. Toplumda da bu iki parti üzerinden taraflaşma var. Fakat Kızıl Bayrak bu partileri sahiplenmiyor, bu partilerin yanında saf tutmuyor.

Kızıl Bayrak’ta en çok işçilerin, ezilenlerin haberleri var, onların haklarını yazıyor. Reklam için çıkmıyor. İşçilerin grevleri, direnişleri, dayanışması yer alıyor. Kızıl Bayrak’ı okuduğumda kendimi ve benim gibi çalışan, ezilen insanları öğreniyorum. Beni kandırmıyor, haklarım noktasında da beni bilinçlendiriyor. Kızıl Bayrak’ta, işçiler olarak ne yapmadığımız ve ne yapmamız gerektiğini görüyorum.

- Kızıl Bayrak’ta eksik bulduğunuz yanlar neler?

- Biz kadınların eğitilmesi, bilinçlenmesi, yetişmesi için daha fazla bölümlerinin olması gerektiğini düşünüyorum.

 

 

 

 

Kızıl Bayrak işçi eylemlerinin taşıyıcısı

 

Ben bir memurum ve gündemi daha çok dergi, gazete ve internet üzerinden takip ediyorum, çok düzenli bir şekilde olmasa da Kızıl Bayrak’ı okuyorum.

Kızıl Bayrak’ı diğer okuduğum dergi, gazetelerden ayıran yan emek cephesinden işçi ve emekçilerin haberlerini yapan, Türkiye’nin her yerinde işçi eylemlerini emekçilere taşıyan bir gazete olmasıdır. Fakat; Kızıl Bayrak’ın yazılarının anlaşılır olması gerekir diye düşünüyorum. Bir de Kızıl Bayrak’ın sendikalara dönük eleştirilerini çok sert buluyorum.

 

 

 

 

Kızıl Bayrak’ın dağıtımına destek vermeli

 

Emekliyim, gündemi öncelikle haftalık olarak aldığım Kızıl Bayrak gazetesinden görsel basın olarakta Halk TV’den takip ediyorum. Kızıl Bayrak işçi ve emekçilerin haberlerini yansıtan, gerçekleri saptırmayan, okuma akışı anlaşılır bir yayın organıdır. Kızıl Bayrak’ta beğendiğim noktalar işçi ve emekçilerin kendi sorunları ile ilgili yazı yazmalarıdır. Orta sayfada yayınlanan teorik bilgileri ilgiyle takip ediyorum.

Kızıl Bayrak’ın dağıtımını genişletmek için bayilerde satışın olanaklarını yaratabilmek gerekiyor. Kızıl Bayrak’ın okurlarının da dağıtımına destek vermesi gerekiyor. Düzenli bir şekilde dağıtımının yapılması gerekiyor.

 
§