13 Haziran 2014
Sayi: KB 2014/24

Sermaye iktidarı çözümün değil
sorunun kaynağıdır!
“Çözüm” değil, eşitlik ve özgürlük özlemlerini boğma süreci…
Şovenizmle suçlarını örtmeye çalışıyorlar!
“Çözüm süreci” kalekol güvencesindeydi!
Lice katliamına yaygın eylemlerle yanıt
Taşeron köleliğine karşı mücadeleye!
Sendika ağaları
destek veriyor!
Yatağan işçileri Türk-İş Genel Merkezi’ni işgal etti!
Seyitömer işçisi
yine direnişte!
Soma ve Seyitömer’in öfkesini
Greif deneyimiyle birleştiren sınıf yenilmez!

DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’na Rıdvan Budak damgası

Metal grup TİS süreci başlarken...

MİB MESS Grup TİS süreci genel toplantısı

Bunalımlar, savaşlar ve devrimin olanakları-A. Eren
Finans kapitalin militarizasyonu: NATO ve AMB kararları
ABD ile işbirlikçilerinin beslediği IŞİD Musul’da
Brezilya kupaya grevle hazırlanıyor!
Ekim Gençliği II. Yaz Kampı’nda buluşalım!
Gençlik hareketinin örgütlenme ihtiyacını karşılamak için...
İşçilerin cansız bedenleri üzerinde yükseliyorlar
Kadına yönelik
şiddet raporu
Çocuk istismarı- 2
“Hayatın olduğu her yerde savaşmak istiyorum!”
Eserleriyle ışık saçmaya devam eden büyük yazar
Greif direnişinin deneyim ve dersleri tartışılıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yatağan işçileri Türk-İş
Genel Merkezi’ni işgal etti!

 

Yatağan işçileri, özelleştirmeye karşı sessiz kalan konfederasyonun genel merkezini işgal ederek harekete geçmesini istediler.

Özelleştirme karşısındaki direnişlerini aylardır sürdüren ve Yatağan’dan sonra da Ankara’da eylemler yapan Yatağan işçileri 10 Haziran’da Türk-İş Genel Merkezi’ni işgal etti.

Yatağan işçilerinin Türk-İş Genel Merkezi’ni işgal etmesinin ardından basına açıklamada bulunan Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkan Süleyman Girgin, çalmadık kapı bırakmadıklarını ancak siyasi iktidardan net bir cevap alamadıklarını belirtti. Girgin, işçilerin bu noktadan sonra topyekûn masaya yumruğunu vurup sonuç almak istediklerini vurguladı.

TES-İş Şube Başkanı Fatih Erçelik de “Biz bu özelleştirme iptal edilene kadar Türk-İş’ten ayrılmayacağız, burada yatıp burada kalkacağız” dedi. Erçelik Soma’da 301 arkadaşlarını kaybettiklerini hatırlatarak şunları söyledi: “Ne yazık ki bu facia özelleştirmelere karşı çıkma konusundaki haklı davamızı bir kez daha ortaya koydu. Soma olmak istemiyoruz, bu özelleştirme durdurulmalı. Ha şimdi ölmüşüz ha 3 gün sonra, ne farkeder? Başbakan’ı göreve çağırıyoruz, bu ihaleleri iptal edin, biz ölmek istemiyoruz.” Yatağan Termik Santrali’nin ertelenen ihalesinin 13 Haziran Cuma günü yapılacağı bilgisini aldıklarını belirten Erçelik, hem bunun hem de Yeniköy ve Kemerköy santralleri satışının iptalini istedi.

İşçiler Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın odasında bekleyişini sürdürürken Atalay’ın Cenevre’de olduğu belirtildi.

Ayağa kalk!”

Türk-İş’teki işgalin başlamasıyla birlikte eyleme destek vermek, bürokratların görevlerini yerine getirmesini istemek için farklı kentlerden işçiler de işgalin ikinci gününde (11 Haziran) Ankara’ya geldi. Kütahya, Elbistan, Amasya, Konya’dan gelen onlarca işçi Türk-İş Genel Merkezi’nde işgale katıldı. İşçiler bürokratların eylem kaçkınlığına dikkat çekerek genel merkez duvarına “Ayağa kalk!” şiarını yazdılar.

Yüzlerce maden işçisine mezar olan Soma’dan da işçiler eylem için Türk-İş önüne geldiler. Soma işçileri şunları söyledi: “Yatağan’ın da Soma olmaması için buradayız. Konfederasyonumuzu dürterek uyandırmaya geldik.”

 

 

 

 

Türk-İş’in gereğini yapmasını istiyoruz!”

Türk-İş’i işgal eden Yatağan işçilerinden Mustafa Öztürk’le işgalin başladığı gün (10 Haziran) konuştuk.

Öztürk süreçleri ve talepleri konusunda şunları anlattı:

Bugün sabahtan Türk-İş’e geldik. Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmesinin iptal edilmesini istiyoruz. Yeniköy ve Kemerköy’deki işletmelerin ihalesi yapıldı, Yatağan ise henüz bekliyor. Soma’daki katliamdan sonra beklettiler. Bu özelleştirme sürecinde ihalelerin onaylanmasının ardından özelleştirmeler kesinleşmiş oluyor. Bu hafta Cuma günü Özelleştirme İdaresi’nde Yatağan termik santralinin ihalesinin yapılacağı bilgisini aldık. Bu ihalelerin de, bunların onaylanmasının da önüne geçmeye çalışıyoruz. Bugün buradayız çünkü Türk-İş’in gerekeni yapmasını istiyoruz. Hükümetin özelleştirmeleri iptal etmesi için Türk-İş’in diğer sendikalarıyla da topluca hareket etmesini istiyoruz. Diğer sendika başkanlarıyla da görüşülecek birlikte hareket edilmesi için.

Biz özelleştirmenin iptalini istiyoruz. Sürecin ertelenmesi, yavaşlatılması, bekletilmesi gibi bir talebimiz yok. Ya iptal edilecek ya iptal edilecek. Çünkü özelleştirme ölüm demek oluyor. Soma’da gördük bunu. Özelleştirme olunca ücretlerin artacağını düşünüyor işçiler fakat öyle olmuyor, işten çıkarmalar oluyor, istihdam azalıyor ve taşeronlaştırmayla, güvencesizleştirmeyle sendikalardan ve birçok hakkından mahrum bırakılıyor işçiler. Sonuç olarak işçiler örgütsüzleştirilmeye çalışılıyor.

Bugün özelleştirme yapılırsa Soma’da yaşadıklarımızın tekrar yaşanmasının önü açılmış olacak. Bunun olmaması için de biz ne gerekiyorsa yapmaya hazırız ve Türk-İş’in de gerekeni yapmasını istiyoruz.”

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Yatağan’da direnişçi korkusu
Gül’ü kaçırdı!

 

Yatağan işçileri 5 Haziran’da Bodrum’a gelen Abdullah Gül’ü de hoş karşılamadı. Tayyip Erdoğan’ın ardından Muğla’ya gelen Abdullah Gül Yatağan Termik Santrali önünden geçemedi. Bodrum’dan Muğla’ya karayoluyla geçen Abdullah Gül protesto edilmemek için köy yollarına girerek kaçmak zorunda kaldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konvoyu, Bodrum Muğla yolu üzerinde Yatağan Termik Santrali’ne yaklaştığı sırada Bozüyük Köyü yoluna girdi. Bunu fark eden Yatağan enerji ve maden işçileri karşılarına çıkmaktan kaçan Abdullah Gül’ü protesto etmek için yolu trafiğe kapattı. Cumhurbaşkanı Gül’ün konvoyunun arkasında bulunan bazı araçlar köy yoluna dönemeyince işçilerin arasında kaldı. Jandarmanın gücü işçileri engellemeye yetmeyince uzun süre trafik kapalı kaldı.

Jandarmanın saldırısını boşa düşüren işçiler “Yatağan Soma olmayacak!”, “Soma’nın hesabı görülecek!” sloganlarını haykırdı. Yolda “Direne direne kazanacağız!”, “Özelleştirmelere hayır!”, “Madencilerin katili özelleştirmedir!” pankartları açıldı.

İşçiler adına TES- İş Sendikası Yatağan Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Özcan açıklama yaptı. Özcan, eylemde şunları ifade etti: “İşçilerden korkuyorlar. İşçilerin kurduğu mahkemelerde hesap verip, halkın önünde yargılanacaklar. Son derece iyi niyetle yapmış olduğumuz sesimizi duyurma girişiminden bile bu kadar korkan ve çekinen, işçiyi görmezden gelerek yolunu değiştirenlerden hesap soracağız.”

İşçilerin kapattığı yol yaklaşık yarım saat sonra açıldı.


 
§