6 Haziran 2014
Sayi: KB 2014/23

Sermayenin saldırıları 15-16 Haziran’ın
direniş ruhuyla püskürtülebilir!
Burjuvazinin saldırıları ve sendikal bürokrasi
AKP iktidarının polis ordusu!
Haziran eylemleri ve
düzenin topyekûn saldırısı!
TOMA’nın üzerine çıkan direnişçi o anları anlattı!
Maskeli düzenin
‘maske’ alerjisi
Çocuklardan elinizi ve dilinizi çekin!
Mehmet Ayvalıtaş anıldı!
Cam işçisi taban inisiyatifi ile grevi kazanıma taşıyabilir!
AKP’nin taşeron anlayışında kölelik baki!

Erdemir’de işçiler
direnerek kazandılar

Soma: Ücretli köleliğin dayandığı sınır

Madenciler kutsal ittifakı parçalıyor!

15-16 Haziran, sol hareket ve işçi hareketi - H. Fırat
Greif’in onurlu ve yiğit öncülerine açık mektup
“Bundan sonra sınıf tarihinde Greif var!”
Paris’te Haziran Direnişi selamlandı
Suriye’de cumhurbaşkanlığı seçimleri - M. Dağlı
Siemens’ın rekabet savaşında işten atma politikası
Ekim Gençliği
2. Yaz Kampı’nda buluşalım!
Kapitalizm sağlığa zararlıdır!
Çocuk istismarı…
Kartal EKK’dan “Çocuklara dokunma” paneli
‘84 Ölüm Orucu direnişçileri ölümsüzdür!
Bir gözaltı deneyimi
15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi yolumuza ışık tutuyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Çocuklardan elinizi ve dilinizi çekin!

 

Diyarbakır’da çocukları PKK’ye katılan aileler üzerinden AKP birden çocuk sevicisi oldu. Ailelere ‘çocuklarınızı kurtarın’ çağrısı yapanlar, bu düzende çocukları nasıl bir karanlığa ittiklerini saklamaya çalışıyorlar. Olağan koşullarda oyun bahçeleriyle dolu olması gereken ülke topraklarını çocuk mezarlarıyla dolduranlar, elinin kanına bakmadan ‘bırakın çocukları’ diyorlar.

‘Devlet dersinde öldürülmüş’ yüzlerce çocuk varken, çocuk hapishanelerinde işkencelere, tecavüzlere maruz kalırlarken, korumakla sorumlu olduğunuz yurtlarınızda dahi yüzlerce çocuğun akıbeti meçhul iken, sebebi olduğunuz çürüme yüzünden güpegündüz çocuklar istismara, tecavüze maruz kalırken, devlet yetkilileri bir koro halinde sözde çocukları kurtarmaya çalışıyor.

Oysa çocukların başına gelen tüm kötülüklerin tek sebebi bu düzen. Çocuk işçiliğini yasallaştırıp çocukları iş cinayetlerinde öldüreceksiniz, gaz kapsülüyle, mermi çekirdeğiyle başından vuracaksınız, çocuk öldürmede İsrail’i bile geride bırakacaksınız, öldürdüğünüz çocukların arkasından hala “elinde sapanı, yüzünde maskesi” diyerek demediğinizi bırakmayacaksınız, annelerine hakaretler yağdıracaksınız, sonra utanmadan ‘çocukları bırakın’ diyeceksiniz.

Bu topraklarda çocuklar sizi Ceylan Önkollar’dan, Enes Atalar’dan, Uğur Kaymazlar’dan, Berkin Elvanlar’dan tanıyor. Aç bırakıp öldürdüğünüz Kübra bebekten, Roboski’de katlettiğiniz 22 çocuktan tanıyor. Çocuklar sizin nasıl yaratıklar olduğunuzu Pozantı’dan biliyor.

Şefkatli kollarınıza çağırır gibi çağırdığınız o çocukların yaşıtları büyümüyor artık bu ülkede. En iyi çocuklar öğrendi; ölü çocukların büyümediğini. Bu ülkede devletin şefkati, 2 bine yakın tutsak çocuk demek. “Çocuk da olsa gereken yapılacak” demek.

Çocukların kurtarılması gereken asıl tehlike bu düzen. Sizin çocuk hapishaneleriniz, çocuk yurtlarınız, ıslah evleriniz... Çocukları işkencehanelerinizden, namlularınızın hedefinden alacağız. Bedenlerinde ne bir kurşun izi olacak ne de örselenecek. Çocuklarımızı; zulmünüzün pençesinden, sömürü düzeninizin acımasız çarklarından, hoyratlığınızdan, bu düzenin pisliğinde yaşama mecburiyetinden kurtaracağız.

Elinizden ve dilinizden kurtulan çocuklar, daha kolay seçecekler özgürlüğün yolunu. Misket oynamasını da bilecekler, misketi sapanla atmasını da. Çocuklar kendilerini sizlere sapanlarıyla hatırlatırken, asla onlara ve yaşıtlarına yaşattıklarınızı da unutmayacaklar!

 

 

 

 

Okmeydanı “riskli alanla” ranta açılıyor

 

İstanbul’un emekçi mahallelerinden Okmeydanı’nın “kentsel dönüşüm” adıyla ranta açılması planlanıyor. Birçok rant bölgesinde olduğu gibi evini boşaltmak istemeyen emekçilere karşıysa yine “riskli alan ilanı” devreye sokularak dayatma güçlendiriliyor.

Beyoğlu Belediye Meclisi Okmeydanı için 2 Haziran’da “riskli alan” kararı aldı. Oy çokluğuyla alınan kararla Okmeydanı’ndaki beş mahalle de ‘riskli alan’ ilan edilerek ‘Afet Yasası’ kapsamına alındı. Kararın kapsamına Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa ve Piyalepaşa mahalleleri giriyor.

Tasarıda Okmeydanı’nın hangi rapora dayanılarak riskli olduğunun tespit edildiğiyse meçhul.

6306 Sayılı ‘Afet Yasası’ olarak bilinen kanun bölgedeki yıkımlara itirazları aşmakta şirketlerin elini rahatlatacak. Tasarının Bakanlar Kurulu kararından geçmesi için bürokratik süreç başlatıldı. ‘Riskli alan’ ilanı Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra uygulanabilecek.

AKP’nin Okmeydanı’ndan beklentisi Şanzelize

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Okmeydanı’na yapmak istedikleri rant için şunları ifade etmişti: “Okmeydanı için, Taksim’de İstiklal Caddesi’ne alternatif bir cadde, dünya örneklerinden Fransa’nın Şanzelize’si ile yarışabilecek yeni caddelerin olduğu, özel bir destinasyon yaratmak amacıyla planlarımızı yaptık. Plan bütünlüğünün bozulmaması için dönüşüm işini komple ihaleye çıkaracağız. 1 milyon 650 bin metrekarelik bölge için yaklaşık 3 milyon metrekarelik bir yapı alanı oluşturduk. Böylece vatandaş cebinden 5 kuruş vermeden dönüşüm yaptırabilecek.”

Örnek olarak Şanzelize’yi alan AKP’li başkan bölgece bir emekçi mahallesini süper lüks konutlarla değiştirmeye hazırlanıyor. “Bütünlüğü bozulmasın” diyerek tek parçada ihaleye çıkarıyor. Emekçilere “cebinden 5 kuruş vermeden dönüşüm yaptırabilecek” diyerek aldatmaca sürdürülürken bir yandan alanda konut miktarı iki katına çıkarılacak. Rant projesinde kentsel dönüşümün yarattığı tahribatsa Sulukule örneğinde olduğu gibi duruyor.

AKP’nin Okmeydanı hayalinde emekçiye yer yok!

Daha önce tapu dağıtımı adıyla ikna çabası devreye sokulurken şimdi de dayatma uygulanıyor. İstanbul’un merkezi noktalarından birini oluşturduğu için patronların iştahını kabartan yeni Okmeydanı hayalinde emekçilere yer yok. Bunun farkında olan emekçilerse mücadelelerini sürdürüyor.

 

 

 

 

İstanbul Valiliği miting yapılmayacak yerleri açıkladı

 

Valilik'ten yapılan açıklamada, İstanbul ili sınırları içerisinde ilk toplanma alanı, yürüyüş güzergahı, toplantı alanı, dağılma güzergahları ile afiş ve pankart asılacak yerlerin, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 6. Maddesi ve ilgili yönetmelik gereği tespit edildiği vurgulandı.

Buna göre, İstanbul'da, Avrupa Yakası'nda sadece Yenikapı Sahil Alanı, Anadolu Yakası'nda da Maltepe Sahil Alanı'nda miting yapılabilecek. Valilik, miting öncesi nerelerde toplanılıp yürünebileceğini ve nerelerde dağılınacağını da belirledi.

Gönlü zengin’ valilik bununla da yetinmeyerek, Miting Düzenleme Kurulu'nun bildirimleri doğrultusunda, İstanbul Valiliği'nin olur vereceği afiş ve pankartların, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin uygun göreceği yerlere asılabileceğini söyledi.

Valilik tarafından yapılan bu açıklama miting yapılacak alanlardan çok yapılmasına izin verilmeyecek alanların açıklaması oldu.

 
§