20 Aralık 2013
Sayı: KB 2013/49

Bu pisliği devrim temizler!
İktidar dalaşı AKP’nin ipliğini pazara çıkardı
İşçi çocuklarına simit, burjuva çocuklarına gemicik!
Dershane tartışmaları ve ötesi - Haydar Baran
“Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu”
Roboski’den Gever’e
“ÇHD’ye sahip çıkmak üzere bekliyoruz!”
BDP milletvekillerine tahliye yok!
Çürüme, ihanet ve sınıf düşmanlığı
Bütçe tartışmalarında eğitim
Aliağa-Çiğli İşçi Birliği’nden etkinlik
Ankara’da devrimci sınıf faaliyetleri yoğunlaşıyor
Feniş işçilerinden coşkulu etkinlik
Feniş işçileri yolaçmayı bekliyor!
Kadın İstihdam Paketi, esnek çalışma paketinin parçasıdır
Köksüz bir yazarın kök arayışı - 3 K.Toprak
Burjuva siyaset sahnesinde gelişmeler ve reformist solun seçim heyecanı
AKP’nin hevesleri ve Libya ordusunun eğitimi
AB’yle kirli işbirliği!
Dünyadan eylemler
Suriye’yi yağmalamaya devam
Üniversitelerde faşist baskı ve saldırılar
Erdal Eren sosyalizm mücadelesinde yaşıyor!
Vanlı depremzedeler kalıcı konut istiyor!
ÇHD’den tutsak avukatlarla dayanışma gecesi
İnsan hakları karnesi zulümle dolu!
Bakanlıktan çocuklar için ‘eylem planı’!
Cumartesi Anneleri: Adaleti biz getireceğiz!
Ahırda tepişenler
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Erdal Eren
sosyalizm mücadelesinde yaşıyor!

 

Aralık 1980’de 17 yaşında idam edilen Erdal Eren ölümünün 33. yılında Devrimci Liseliler Birliği (DLB) tarafından yapılan eylem ve etkinliklerle anıldı.

Ankara

Ankara’da DLB’liler, 13 Aralık günü Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu kapıdan Erdal Eren’in mezarına kadar sloganlarla yürüdü.

Erdal Eren’in mezarı başında DLB adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada Erdal Eren’in yaşamından öğrenilmesi gereken çok şey olduğu, onun hayattayken mücadele ettiği değerler için bugün mücadele etmenin gerekliliği vurgulandı. Onun mirasına ancak onun gibi mücadele ederek sahip çıkılacağı belirtildi.

Konuşmanın ardından bir liseli şiir dinletisi gerçekleştirdi. Ardından Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu adına konuşma gerçekleştirildi. BDSP temsilcisi, Erdal’ın bugün liselerde, üniversitelerde, fabrikalarda, Haziran Direnişi’nde yaşadığını ve onun mücadelesinin tüm alanlarda büyütülmesi gerektiğini ifade etti. Anma, hep bir ağızdan söylenen türkü ve marşlarla sonlandırıldı.

Manisa

Manisa Ekim Gençliği ve DLB, 13 Aralık’ta bir anma yaptı. Manisa İşçi Kültür Sanat Derneği’nde yapılan anma Erdal Eren şahsında saygı duruşuyla başladı. Ardından Ekim Gençliği ve DLB’nin hazırlamış olduğu sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ekim Gençliği ve DLB adına yapılan konuşmada, Erdal Eren’nin idam edilmesinin gerisinde işçilerin, emekçilerin, devrimcilerin mücadelesini sindirme, ezme, öncüsüz bırakma politikalarının olduğu vurgulandı. Erenler’i, Denizler’i, Habipler’i yaşatmanın devrim ve sosyalizm mücadelesinden geçtiği vurgulandı. Arkasından Ekim Gençliği dergisinde yer alan ve Erdal Eren’e hitaben kaleme alınan “gelecekten mektup” okundu.

Yakın zamanda tahliye olan Gezi tutsağı Burcu Koçlu da etkinlikte konuşma yaptı.

Etkinlik şiir ve müzik dinletisiyle sonlandırıldı.

Bursa

13 Aralık’ta Bursa’da yapılan anma, Türkiye’deki devrimci mücadeleyi çeşitli tarihsel kesitlerle anlatan, Erdal Eren’in iradesi ve kararlılığına dair anlatımların yer aldığı sinevizyon gösterimi ile başladı.

Sinevizyonun ardından bir liseli Erdal Eren’in son mektubunu okudu.

Etkinlik Erdal Eren’in mücadelesinin tartışıldığı, devrim ve sosyalizm mücadelesinin devam ettiğinin vurgulandığı söyleşi bölümü ile devam etti.

Örgütlü mücadelenin önemine dair paylaşılan görüşlerle de zenginleşen söyleşide, devrim ve sosyalizm mücadelesinde yer alma çağrısı yapılarak etkinlik sonlandırıldı.

İzmir

14 Aralık’ta Karşıyaka’daki Eğitim-Sen 2 No’lu Şube’de gerçekleştirilen etkinlik, sinevizyon gösterimiyle başladı. Ardından devrim ve sosyalizm kavgasında yitirilen devrimciler için saygı duruşuna geçildi.

DLB adına yapılan konuşmada, Erdal Eren’in yaşadığı toplumsal koşullar ve o dönemki mücadelelere değinilerek, ‘68 kuşağı ve mücadeleleri özetlendi. Liselilerin genel sorunlarına değinilerek, devamlı değişen ve yap boza dönen eğitim sisteminin çarpıklığının gençlik üzerindeki etkileri anlatıldı. Konuşma, devrimci önderlerin devrettiği bayrağın taşınmaya devam edileceği vurgulanarak, mücadele ve örgütlenme çağrısı ile son buldu.

Ardından Ekim Gençliği adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada, sermaye düzeninin gençliğe bir şey vermediği ve geleceksizlik içinde gençliğin debelendiği ifade edilerek devrim ve sosyalizmin güncelliği, gerçekliği vurgulandı.

Konuşmanın ardından Erdal Eren’in asılma sürecinin anlatan mizansen gösterildi.

Haziran Direnişi’nin ardından tutsak alınan ve geçtiğimiz günlerde tahliye edilen sınıf devrimcisi Burcu Koçlu’nun yaptığı konuşmadan sonra Manisa İşçi Kültür Sanat Derneği Müzik Topluluğu’nun müzik dinletisiyle etkinlik sonlandırıldı.

Liselilerin Sesi / Ankara-Manisa-Bursa-İzmir

 

 

 

 

DLB: Özgürlük örgütlülükte!

 

Devrimci Liseliler Birliği’nin (DLB), Erdal Eren’in ölümünün 33. yılında “Direnişe, özgürleşmeye!” şiarıyla 14 Aralıkta İstanbul’da örgütlediği etkinlik Elektrik Mühendisleri Odası’da gerçekleştirildi.

Devrimci gençlik önderlerinin ve parti şehitlerinin fotoğraflarıyla süslenen salona “Gericiliğe, faşizme ve emperyalizme karşı direnişe, özgürleşmeye!” pankartı asıldı.

Devrim ve sosyalizm şehitleri için yapılan saygı duruşu, Enternasyonal marşı okunarak sonlandırıldı.

DLB’nin hazırladığı, Erdal Eren’in idam sehpasına gidiş öyküsünü ve liseli gençliğin özgür, sömürüsüz bir dünya mücadelesindeki yerini Haziran Direnişi ile ele alan sinevizyon ilgiyle izlendi.

DLB adına yapılan konuşma, etkinliğin, haksızlıklara karşı liselilerin sesini yükselttiğinin bir göstergesi olduğu belirtilerek başladı. Dünyada krizlerin ve savaşların yaşandığı bir dönemden geçildiği ve elbette bununla birlikte isyanların, direnişlerin de büyüdüğü ifade edildi. Haziran Direnişi’nde liselilerin de barikatlarda yerini aldığı belirtilen konuşmada, yaşamını yitirenlerin gençler olmasının tesadüf olmadığı ifade edildi. Sermaye sınıfının gençlikten korkusu vurgulanarak, gençliğe okullarda açılan soruşturmalara, gerici müfredata ve baskılara değinildi.

Gençliğin kaderinin devrim ve sosyalizmle bağlandığı vurgulanan konuşmada, liseliler DLB saflarında mücadeleye çağrıldı.

Liselilerden oluşan müzik grubunun seslendirdiği devrimci marşlarla etkinlik devan etti.

Üç Fidan Şiir Topluluğu, Tanya için yazılmış şiirle düzenlediği bir sunum gerçekleştirdi.

Ardından Grup İsyan Ateşi devrimci marş ve ezgilerle liselilere seslendi.

Ekim Gençliği adına yapılan konuşmada ise, sistemin liseli ve üniversiteli gençliğe sunduğu bireysel kurtuluşun bir aldatmaca olduğuna işaret edilerek, okullardaki dinci gericiliğe ve baskılara değinildi. Liselilerin üniversite, meslek hayalleriyle kandırıldığına, bugün meslek sahibi binlerce üniversite mezununun sömürü düzeninde birer köle olarak yaşamaya çalıştığına vurgu yapıldı. Konuşma Haziran ruhuyla mücadeleyi büyütme çağrısıyla sonlandırıldı.

Serbest kürsüyle devam eden etkinlikte farklı liselerden gelen birçok liseli söz alarak sorunlar ve mücadele üzerine düşüncelerini paylaştılar.

Baştan sona canlı ve coşkulu bir atmosferde geçen etkinlik, DLB saflarında mücadeleyi büyütme çağrısı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§