20 Aralık 2013
Sayı: KB 2013/49

Bu pisliği devrim temizler!
İktidar dalaşı AKP’nin ipliğini pazara çıkardı
İşçi çocuklarına simit, burjuva çocuklarına gemicik!
Dershane tartışmaları ve ötesi - Haydar Baran
“Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu”
Roboski’den Gever’e
“ÇHD’ye sahip çıkmak üzere bekliyoruz!”
BDP milletvekillerine tahliye yok!
Çürüme, ihanet ve sınıf düşmanlığı
Bütçe tartışmalarında eğitim
Aliağa-Çiğli İşçi Birliği’nden etkinlik
Ankara’da devrimci sınıf faaliyetleri yoğunlaşıyor
Feniş işçilerinden coşkulu etkinlik
Feniş işçileri yolaçmayı bekliyor!
Kadın İstihdam Paketi, esnek çalışma paketinin parçasıdır
Köksüz bir yazarın kök arayışı - 3 K.Toprak
Burjuva siyaset sahnesinde gelişmeler ve reformist solun seçim heyecanı
AKP’nin hevesleri ve Libya ordusunun eğitimi
AB’yle kirli işbirliği!
Dünyadan eylemler
Suriye’yi yağmalamaya devam
Üniversitelerde faşist baskı ve saldırılar
Erdal Eren sosyalizm mücadelesinde yaşıyor!
Vanlı depremzedeler kalıcı konut istiyor!
ÇHD’den tutsak avukatlarla dayanışma gecesi
İnsan hakları karnesi zulümle dolu!
Bakanlıktan çocuklar için ‘eylem planı’!
Cumartesi Anneleri: Adaleti biz getireceğiz!
Ahırda tepişenler
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da devrimci sınıf faaliyetleri yoğunlaşıyor

 

Sınıf devrimcileri Ankara’da oluşturdukları işçi birlikleriyle sınıfın örgütlenmesi çabalarını büyüterek çalışmalarını yoğunlaştırıyorlar.

OSTİM-Batıkent İşçi Birliği kuruldu

Daha önce yapılan söyleşide düzenli olarak toplanma ve başta kıdem tazminatı olmak üzere hak gasplarına karşı sınıfı bilinçlendirme çalışmaları yürütme kararı alan sınıf devrimcileri 14 Aralık’ta yeni bir toplantı gerçekleştirdi.

İşçilerin örgütlü mücadele yürütmesinin önemine vurgu yapılan toplantıda, OSTİM Batıkent İşçi Birliği’nin kurulması kararı alındı.

Birliğin hedefleri, işçi sınıfının ekonomik talepleriyle birlikte sınıfa dönük hak gasplarına karşı sürekli ve sistematik bir mücadele hattının örülmesi, siyasal sorunların sınıfa taşınması, birliğin tüm bu mücadeleyi farklı sektörlerde çalışan işçilerin tabandan birliğini sağlayacak bir hatta yürütmesi olarak tanımlandı.

İşçilerin canlı verimli tartışmalar gerçekleştirdiği toplantıda, yapılması gereken ilk işin OSTİM ve İvedik’teki patlamalarda hayatını kaybeden işçilerin davasının takip edilmesi, direnişteki Hacettepe işçilerinin ziyaret edilmesi olduğu ortaya konuldu.

Sincan’da ücret toplantısı

Sincan İşçi Birliği, 15 Aralık’ta ücret gündemli bir toplantı örgütledi. Saat 18.00’de Emekli-Sen Sincan Şubesi’nde gerçekleşen toplantı Sincan İşçi Birliği adına yapılan sunumla başladı.

Sunumda kapitalizmin temel işleyiş yasalarına ilişkin kısa bir giriş yapılırken ücretin bu konuda ne anlama geldiği ifade edildi. Sonrasında ise genel olarak ücretlerin, özelde ise asgari ücretin nasıl belirlendiği anlatıldı. Asgari ücret gündemi üzerinden son dönem yürütülen tartışmalara vurgu yapılarak insanca yaşamaya yeten vergiden muaf bir asgari ücret için mücadele edilmesi gerektiği söylendi. Ayrıca patronların asgari ücrette 25 yaş sınırı ve Bölgesel Asgari Ücret dayatmalarına karşı da kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiği ifade edildi.

Yapılan sunumun ardından ücret gündemi ve sınıf hareketinin mevcut durumu üzerine tartışmalar yürütüldü. Bu bölümde, sınıfın örgütlülüğünün güçlendirilmesi ve sendikaların durumları tartışılarak birliğin çalışma deneyimleri paylaşıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Kayseri’de devrimci sınıf çalışması

 

Sermaye devletinin devrimci faaliyete yönelik saldırılarına rağmen, Kayseri İşçi Bülteni çalışanları faaliyetlerine devam ediyor.

Kayserili işçilerin kullandığı servis noktalarına bülten dağıtımı gerçekleştiriliyor. Belsin, Eskişehir Bağları gibi yoğun olarak kullanılan noktalarda yüzlerce bülten dağıtıldı.

Bu ay Kayseri İşçi Bülteni’nde Kayseri İşçilerin Birliği Derneği ve sınıf devrimcilerine yönelik baskılara karşı birlik çağrısı yer alıyor. Derneğin ve sınıf devrimcilerinin, dolayısıyla işçi sınıfının kendi mücadelesini sahiplenme çağrısı bültende işlendi.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

 

 

 

Kartal’da bildiri dağıtımı

 

Kartal Belediyesi’nde çalışan kadrolu işçiler uzun süredir ikramiyelerini, taşeron işçiler de iki yıldır toplu sözleşmeden doğan sosyal haklarını, maaş ve sözleşme farklarını alamamaktadır. Bir süredir iş durdurma, yürüyüş ve basın açıklamaları ile haklarını isteyen belediye işçilerine Kartal Belediye Başkanı verdiği sözlerin hiçbirini tutmayarak gerçek yüzünü göstermiştir.

Genel İş Sendikası temsilcileri Ankara’ya giderek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüş fakat ordan da bir sonuç alınamamıştı.

Sınıf devrimcileri Kartal Belediyesi Fen İşleri’nde çalışan işçilere 17 Aralık akşamı iş çıkışında “Haklarımızı almak için fiili meşru mücadeleyi yükseltmeliyiz!” başlıklı bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Bildiride CHP’nin sermayenin has partisi olduğu çeşitli örneklerle anlatılırken, gücümüzün kendi ellerimizde olduğu vurgulandı. Sendikanın ileri taleplerini en önden sahiplenmeli, onun da geri tutum aldığı durumlarda yaptırım gücümüzü kullanmalıyız derken, haklarımızı alabilmek için fiili, meşru ve militan bir mücadele hattı izlemekten başka çaremizin olmadığı belirtildi.

Bildiri dağıtımına işçilerin ilgisi yoğun oldu. Bazı işçiler bu bildirileri belediyenin her yerine dağıtılması gerektiğini ifade etti.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

MİB’den asgari ücret çalışması

 

Metal İşçileri Birliği, insanca yaşamaya yeten asgari ücret talebi ile imza standı açtı.

Ağırlıklı olarak işçilerin yaşadığı Emek’te açılan standa “İnsanca yaşayacak asgari ücret istiyoruz!”, “Sadaka değil insanca yaşayacak asgari ücret!”, “Sefalete teslim olmayacağız!” dövizleri asıldı.

İşçi servis noktalarında açılan stand ile tekstil, petro-kimya ve metal işçilerine ulaşıldı. Onlarca işçi imza vererek tepkilerini dile getirdi. Standda işçilerle sohbet edildi.

Ayrıca metal işçilerine Metal İşçileri Bülteni’nin Aralık sayısı dağıtıldı. 16.00-23.00 vardiyasına giden ve gündüz vardiyasından çıkan Renault, Bosch, Tofaş, Coşkunöz, Major SKT, Rollmech, Sıla Teknik, Teknik Malzeme, Valeo, Martur, Karsan işçilerine bülten dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 
§