6 Eylül 2013
Sayı: KB 2013/35

 Kızıl Bayrak'tan
Suriye’den kanlı ellerinizi çekin!
ABD saldırıda kararlı ancak yalnız kalmak istemiyor!
Burjuvazinin savaş borazanı: Medya!
Baskı ve zorbalığa geçit vermeyelim!
12 Eylül düzeni devrimle yıkılacak!
Müzakere aldatmacasına karşı…
1 Eylül savaş çığırtkanlarına uyarı oldu!
Bürokrat istifa
etti! Yaşasın bürokrasi!
Bürokratlar defolsun sendikalar bizimdir
“Grev gözcülüğünden”
grev kırıcılığına...
Türk Metal’in “huzurevi” vurgunu bozuldu
MİB MYK Eylül Toplantısı...
Savaş, anti-emperyalist mücadele ve Partimizin programı/2
Haziran Direnişi, reformist sol ve
devrimci sorumluluklar- Alper Suat
Forumlarda savaş değil, halkların kardeşliği haykırıldı

Mamak Kültür-Sanat Festivali 10. yılında...

Düzenin kâbuslarını
gerçeğe çevirelim!
Kayıt döneminde mücadele çağrısı!
Kadına yönelik şiddet
artarak devam ediyor!
“Gün hesap sorma,
yarınlarımız için mücadele günüdür!”
Ortadoğu’dan dünyanın dört bir yanına, bir çığlık büyüyor!
“Gezi Parkı tutsaklarına özgürlük!”
Gezi tutsaklarından mektup...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türk Metal’in “huzurevi” vurgunu bozuldu

 

Her alanda girişimciliğini gösteren bir şirket gibi çalışan, ayrıca yolsuzluklara boğazına kadar gömülmüş bir mafya örgütlenmesinden farksız olan Türk Metal’in Çerkezköy’deki huzurevi işletmesi ‘başını ağrıtmaya’ devam ediyor.

Şu sıralar Türk Metal Çerkezköy’de “Huzurevi” ile meşgul. Türk Metal’e zamanında peşkeş çekilen bir arsaya kurulan Huzurevi binasından büyük bir vurgun yapma planı, belediyeden ve Çerkezköy kamuoyundan tepkiler alınca zora girdi. Dahası bina ile ilgili yapılan yolsuzluklar da açığa çıkınca Türk Metal büyük bir faturayla yüzyüze kaldı.

Peşkeş büyük bir faturaya dönüştü

Söz konusu Huzurevi binasının yapıldığı arsa, 1994 yılında neredeyse bedelsiz olarak, huzurevi yapılacağı sözüyle zamanın belediye yönetimi tarafından Türk Metal’e devredilmişti. Türk Metal tarafından burada kurulan Huzurevi 1998 yılında faaliyete geçerek işletilmeye başlandı. Fakat Türk Metal tarafından işletilen huzurevine talep olmayınca 2004 yılında faaliyetleri durduruldu. Ama bu devasa bina bundan sonra Türk Metal’in başına bela oldu, çünkü arsası huzurevi sözüyle alındığı için bina başka amaçlarla kullanılamadı, böylelikle binanın bakımı için de yüklü paralar harcandı. Faturayı da elbette metal işçileri ödedi.

Huzurevi vurgun planı bozuldu

Bu arada binayı başka türlü değerlendirmek üzere yapılan girişimler de boşa çıktı. Ta ki geçtiğimiz aylara kadar. Türk Metal yönetimi kendisine şartlı devredilen bu yapıyı Mektebim okullarına uzun süreliğine kiraladı. Böylelikle büyük bir vurgun vurmuş olacaktı. Fakat bu arada eski belediye başkanının konuyu duyurması üzerine Çerkezköy kamuoyu duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine belediye bina hakkında denetimler yaparak kaçak yapılaşma tespitinde bulundu. Çünkü belediyede imar izni verilen alan 2 bin 900 metrekare iken binanın üzerine kurulduğu arazi 13 bin metrekareye kadar çıkarılmıştı. Bu tespit üzerine belediye Türk Metal’e tam 1 milyon TL ceza kesti. Dahası belediye yönetimi Türk Metal’den devir şartına uymadığı için arsa bedelini bugünkü değeri üzerinden ödemesi talebinde bulundu.

Rüşvet teklifi

Çerkezköy kamuoyu da binanın özel bir okula devredilmesine yoğun tepki gösterdi. Tepkilerin yoğunlaşması üzerine Pevrul Kavlak Ramazan ayında ilçeye gelerek açıklamalarda bulunarak kendilerinin binayı kamusal hizmetlere kullanmak üzere her yolu denediğini, ama istedikleri sonucu alamadıkları için böyle bir yola başvurduklarını söyledi. Konunun tartışılmaya devam edilmesi ve baskıların yoğunlaşması üzerine ise bu kez geçtiğimiz günlerde Türk Metal genel merkezi yazılı bir açıklama yaptı. Çerkezköy Şube Başkanı tarafından kamuoyuna duyurulan açıklamada, Türk Metal yönetimi, arsa bedelini talep eden belediyeye, binanın iki bloğunu hibe etme teklifinde bulundu. Açıklamada şunlar söylendi: “Tesisler içindeki 2 bloğu da, Belediyemizin, ilçe halkı için gerçekleştirdiği başarılı hizmetlerin devamlılığına katkıda bulunmak amacıyla Çerkezköy Belediyesi’ne hibe etmeye hazır olduğumuzun da bilinmesini istiyoruz. Değerli Çerkezköy Kamuoyunun bu konudaki düşünce ve değerlendirmelerimizi anlayışla karşılayacağını ve bu yöndeki çalışmalarımızı destekleyeceğini umuyoruz.

Organize işler...

Ancak konu emekçiler önünde tartışıldığı için bu tür rüşvet tekliflerinin kabul görmesi mümkün görünmüyor. Dolayısıyla otelden kumarhane işletmeciliğine kadar hemen her alanda girişimciliğini gösteren bir şirket gibi çalışan, ayrıca yolsuzluklarla boğazına kadar gömülmüş bir mafya örgütlenmesinden farksız olan Türk Metal’in Çerkezköy’de başı ağrımaya devam edeceğe benziyor.

 

 

 

 

Arobus’ta Türk Metal operasyonu!

Arobus fabrikasında Türk Metal çetesi ve patronla işbirliği ile yeni işten atma saldırıları hayata geçiriliyor. Metal İşçileri Birliği’nin fiili meşru eyleme çağıran bildirisinin ardından tedirgin olan Türk Metal çetesi 28 Ağustos’ta 10 işçiyi daha işten attırdı.

Metal İşçileri Birliği, yeni işten atma saldırısı üzerine bir açıklama yayınladı. MİB’in Arobus açıklamasını sunuyoruz.

“Metal İşçileri Birliği’nin bildiri dağıtımının ardından Türk Metal yöneticileri Arobus fabrikasına gelmişti. Burada işçilerle yaptıkları toplantıda, kendilerine sorulan sorulara cevap verememişlerdi.

İşçilerin sorularına cevap vermekten aciz olan bu yöneticiler, işçileri idare edemeyeceklerini ve uyutamayacaklarını anlamış olmalılar ki, bugün 10 işçi işten atıldı. Türk Metal Sendikası, bu işten atma saldırısının doğrudan sorumlusudur.

Türk Metal yöneticileri, yaptıkları açıklamalarda “işçiyi ne kadar düşündüklerini” anlatmışlar, diğer sendikaları ve MİB’i sorumsuzlukla suçlamışlardı. Türk Metal’in bu boş laflarla kendi yaptıklarını gizlemeye çalıştığı açıktır. Böylelikle, işçi düşmanı yüzü bir kez daha tescillenmiştir. Birçok fabrikada patronun yaverleri gibi koşturan bu çete elemanlarının Arçelik’te belgelerle yakalanması hafızalardadır.

İşçileri yatıştırması için Türk Metal’i fabrikaya getiren patron yine istediğini başaramamıştır. Bunun üzerine, geçen aylarda 25 işçinin çıkarılmasının ardından, şimdi de 10 işçi Türk Metal’in yönlendirmesi ile işten atılmıştır.

Ne patronların ne de Türk Metal’in korkuları boşunadır. Artık metal işçilerinin ne bu sömürü düzenine ne de işbirlikçi çetelere tahammülü kalmıştır. Metal işçisi onların korkularını gerçekleştirecektir.”

Gebze Metal İşçileri Birliği


 
§