6 Eylül 2013
Sayı: KB 2013/35

 Kızıl Bayrak'tan
Suriye’den kanlı ellerinizi çekin!
ABD saldırıda kararlı ancak yalnız kalmak istemiyor!
Burjuvazinin savaş borazanı: Medya!
Baskı ve zorbalığa geçit vermeyelim!
12 Eylül düzeni devrimle yıkılacak!
Müzakere aldatmacasına karşı…
1 Eylül savaş çığırtkanlarına uyarı oldu!
Bürokrat istifa
etti! Yaşasın bürokrasi!
Bürokratlar defolsun sendikalar bizimdir
“Grev gözcülüğünden”
grev kırıcılığına...
Türk Metal’in “huzurevi” vurgunu bozuldu
MİB MYK Eylül Toplantısı...
Savaş, anti-emperyalist mücadele ve Partimizin programı/2
Haziran Direnişi, reformist sol ve
devrimci sorumluluklar- Alper Suat
Forumlarda savaş değil, halkların kardeşliği haykırıldı

Mamak Kültür-Sanat Festivali 10. yılında...

Düzenin kâbuslarını
gerçeğe çevirelim!
Kayıt döneminde mücadele çağrısı!
Kadına yönelik şiddet
artarak devam ediyor!
“Gün hesap sorma,
yarınlarımız için mücadele günüdür!”
Ortadoğu’dan dünyanın dört bir yanına, bir çığlık büyüyor!
“Gezi Parkı tutsaklarına özgürlük!”
Gezi tutsaklarından mektup...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Eylül savaş çığırtkanlarına uyarı oldu!

 

Sermaye hükümeti AKP’nin savaş çığırtkanlığı ve Kürt halkına “çözüm süreci” adı altında tasfiye dayatması da 1 Eylül eylemlerinin temel gündemiydi. Haziran Direnişi’nin ardından oluşturulan forumlar da eylemlerde yerini aldı. Mitinglerde ayrıca Rojava’daki katliamlara dikkat çekilerek yardım kampanyalarına katılım çağrıları yapıldı. Pankartlardan konuşmalara çok dillilik hakim kılınarak halkların kardeşliği vurgulandı.

İstanbul

Demokrasi ve Barış Platformu’nun örgütlediği miting, “Gezi’den Lice’ye barış için mücadeleye!” şiarıyla Kadıköy’de gerçekleştirildi. Mitingte Rojava, Suriye’ye emperyalist saldırı ve hükümetle Kürt sorunu ekseninde süren görüşmeler gündem olarak öne çıktı. Mitinge ağırlığını BDP’nin oluşturduğu binler katıldı.

Miting için Kadıköy’e iki koldan yüründü. Natilius kolunda en önde “Gezi’den Lice’ye barış için mücadeleye!/ Demokrasi ve Barış Platformu” şiarlı pankartı taşınırken, DİSK, KESK, Divriği Kültür Derneği ve aralarında BDSP’nin de olduğu örgütler bu kolda yürüdü. DİSK’in eyleme temsili katılımı dikkat çekti.

Komünistler mitinge Kürtçe ve Türkçe “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!” pankartı ile katıldılar. Kızıl flamalar taşıyan komünistler, Kürt halkına dayatılan imha, inkar politikalarını ve Suriye’ye yönelik saldırı ve emperyalist savaş hazırlıklarını teşhir ettiler.

Numune Hastanesi koluna ağırlığını BDP’nin oluşturduğu Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri ve Nor Zartonk gibi ilerici güçler katıldı.

Miting programı ilk çağdan günümüze gerçekleşen savaş görüntülerinin yer aldığı “Gezi’den Lice’ye barış için mücadeleye” başlıklı sinevizyonla başladı.

Gezi Direnişi’nde ölümsüzleşenler için saygı duruşu ve bir dakikalık alkış eylemi gerçekleştirildi.

Mitingte İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, Sırrı Süreyya Önder, HDK adına Levent Tüzel, DİSK adına Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TMMOB İKK adına Süleyman Solmaz, Barış İçin Kadın Girişimi adına Seher Kalkan birer konuşma gerçekleştirdiler.

Gezi tutsaklarının aileleri sahneye çıkıp el ele tutuşarak kitleyi selamladılar. Kitle de tutsak ailelerini alkışlarla karşıladı.

Son konuşmayı BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş yaptı. Suriye’deki emperyalist saldırılara değinen Demirtaş, emperyalist güçlerin ve AKP’nin bölgedeki savaşın sorumlusu olduğunu vurguladı, halklar arasında etnik düşmanlığın oluşturulduğunu belirtti. Gezi Direnişi’ni de hatırlatan Demirtaş, barışı getirecek olanın ezilen halkların elele sokaklardaki mücadelesi olduğunu vurguladı.

Konuşmanın ardından Koma Agire Jiyan, Erdoğan Emir ve Grup Vardiya ezgileriyle sane aldı. Grup Vardiya’nın seslendirdiği ezgilerle miting bitirildi.

Gebze

Gebze’de 1 Eylül eylemi, “Barış için yürüyoruz” pankartı arkasında oluştutulan kortejlerin yürüyüşe geçmesiyle başladı. Eylemde TMMOB, Eğitim-Sen, BDSP, EMEP, ÖDP, düzen partilerinden CHP yer aldı.

Yürüyüşte Taksim’de insan zinciri eylemi yapan emekçilere yapılan saldırı teşhir edildi ve “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganı atıldı. Çevre binalarda bulunan emekçiler ise yürüyüş boyunca alkışlarla eylemi destekledi.

Meydana varıldığında ise Gebze Dayanışması temsilcisi basın açıklamasını okudu.

Açıklamada, AKP’nin emperyalizme yaptığı uşaklık teşhir edildikten sonra Suriye’de gerçekleşmesi muhtemel savaşa karşı Gebzeli emekçiler mücadeleye çağrıldı.

Basın açıklaması okunduktan sonra eylem sonlandırıldı.

Adana

İHD’nin çağrısı üzerine bir araya gelen ve aralarında DİSK, KESK, Adana Tabip Odası, İHD, PSAKD ve HDK’nın yer aldığı kitle, 5 Ocak Meydanı’nda toplanarak Atatürk Parkı’na yürüdü. Yürüyüş esnasında önde “Emperyalist savaşa ve işgale hayır, inadına barış, inadına özgürlük” ozaliti taşınırken, ardında sırasıyla “Yaşasın halkların kardeşliği / Akkapı Halkı” pankartı ve Adana Atatürk Parkı Forumu tarafından açılan “Umut barışta, Gezi ruhu savaşa karşı sokakta!” pankartı taşındı.

Alana gelindiğinde ilk olarak hazırlanan basın metni okundu. Mısır’da yaşanan katliamların da lanetlendiği açıklamada AKP’nin Suriye’de savaşa hazırlandığı ifade edilerek, “Suriye’ye silahlı müdahaleye karşıyız” denildi. Basın açıklamasının ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, HDK ve BDP yöneticileri de konuşmalar gerçekleştirdiler.

Eyleme BDSP de destek verdi.

Kayseri

Kayseri’de Emek ve Demokrasi Platformu, Dünya Barış Günü ile ilgili olarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Kayseri SES Şube Başkanı Ali Yıldırım yaptı. Yıldırım şunları söyledi: “Tüm Ortadoğu coğrafyası adeta emperyalizmin adı konulmamış ‘yeni paylaşım savaşı’ alanına çevrilmiş durumda. Soğuk Savaş döneminde ‘yeşil kuşak’ projesinin parçası olarak bir ‘ABD üssü’ haline getirilen Türkiye ise bu yeni paylaşım savaşında emperyalizmin cephe ülkesi olarak konumlandırılmaktadır.”

Kayseri’de yapılan eyleme Bağmısız Devrimci Sınıf Platformu da katıldı.

Ankara

Toros Sokak’ta toplanan Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Sıhhiye Köprüsü üzerinden yaptığı yürüyüşle Kolej Meydanı’nda savaş karşıtı bir eylem gerçekleştirdi. Eyleme DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin yanı sıra, ilerici kurumlardan Demokrasi ve Emek Platformu, Demokrat Göleliler Platformu, İHD, KURD-DER de destek verdi.

Aralarında HDK, Halkevleri, Partizan, 100. Yıl ve Anıtpark forum inisiyatifleri ve BDSP’nin de bulunduğu devrimci ve ilerici güçler de eyleme katıldılar.

Sınıf devrimcileri “Emperyalizm savaş demektir, barış sosyalizmle gelecek!” pankartıyla eylemdeki yerlerini aldılar. Sınıf devrimcileri yürüyüş kolunda AKP ve sermaye düzeninden “demokrasi”, “barış” ve “özgürlük” beklemenin bir gerçekliği olmadığına dair ajitasyon konuşmaları yaptılar. BDSP kortejinde özellikle Haziran Direnişi’ne dair sloganlar atıldı.

Kolej Meydanı’na varıldıktan sonra kürsü konuşmaları başladı. İlk olarak Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına Tertip Komitesi’nden Harun Çakmak konuştu.

Eylemde ayrıca Kürtçe ve Arapça konuşmalar da gerçekleştirildi. Konuşmalarda çoğunlukla Kürt halkı üzerindeki baskılar, Rojava’da yapılan katliam ve AKP’nin katliamcı rolüne değinildi.

Grup Kibele’nin türkü ve halaylarıyla eylem sona erdi.

İzmir

Basmane Meydanı’nda toplanan kitle buradan Konak Meydanı’na yürüdü. KESK İzmir Şubeler Platformu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İHD ve ÇHD’nin aralarında olduğu ilerici güçlerin örgütlediği eylemde önde Kürtçe, Arapça ve Türkçe olarak yazılan “Ülkede, Ortadoğu’da, dünyada barış!” ortak pankartı taşındı. “Suriye’de emperyalist müdahaleye hayır” pankartı arkasında ise KESK kitlesi yürüdü. Kortejin en arkasında “Rojava’dan elini çek” dövizlerini taşıyan BDP kitlesi yer aldı. Yürüyüş boyunca Kürtçe ve Türkçe barış çağrılarının yanı sıra Suriye’ye yönelik saldırganlık protesto edildi. Konak Meydanı’na gelindiğinde kürsüden Kürtçe ve Türkçe selamlamalar yapıldı. Saygı duruşundan sonra hazırlanan ortak basın metnini Barış Meclisi sözcüsü Coşkun Üsterci okudu.

Basın metninin okunmasının ardından BDP Milletvekili Sırrı Sakık, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından Halkevleri Çocuk Korosu ve sonrasında Müzisyenler Derneği müzik dinletisi verdi. Eylem çekilen halayların ardından bitirildi.

Eyleme TÜMTİS Sendikası’nın yanı sıra ilerici, devrimci kurumlar destek verdi.

Eylemden notlar

- İzmir Müzisyenler Derneği yürüyüş boyunca marşlar çaldı.

- İzmir’in semt forumlarından katılım oldu.

- DİSK Ege Bölge Temsilciliği eylemi örgütleyenlerden olmasına karşın alanda yoktu.

Antep

İHD, KESK, HDK, ÖSP, ÖDP’nin ortak düzenlediği eyleme binlerce kişi katıldı.

Yürüyüş Kırkayak Parkı’ndan başlayıp, eylemin gerçekleştirileceği Yeşilsu Parkı’na kadar sürdü. Yürüyüşün ardından meydana toplanan kitleye dışarıdan da katılanlar oldu.

Okunan ortak basın açıklamasının ardından konuşmacılar sırayla söz aldı. İlk olarak konuşmayı HDK adına Müslüm Acar yaptı. Acar’ın ardından KESK adına Ömer Faruk Koç konuştu. Koç’un konuşması, savaşa değil eğitime bütçe ayrılmasının gerektiği üzerineydi. Son olarak BDP Muş Milletvekili Demir Çelik konuştu. Çelik konuşmasını olası emperyalist savaş üzerine yaptı. Konuşmalar genel olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün anlam ve önemi üzerine oldu. Antepli emekçilerin savaştan göreceği zararın büyük olacağı, savaş değil “demokratik bir çözüm” olması gerektiği sık sık tekrarlandı.

Eyleme destek verenler arasında Mücadele Birliği ve LGBT de vardı.

Eylemin ardından müzik dinletisi başladı. Bazı eylemciler de Yeşilsu Parkı’nın yanındaki merdivenleri çeşitli renklere boyayarak eylem yaptılar.

Bursa

1 Eylül dolayısıyla Bursa’da yapılacak yürüyüş için Setbaşı Mafhel önünde toplanıldı, buradan da Heykel’deki Kent Müzesi’nin önüne yüründü. Yürüyüşte en önde “Emperyalistler ve işbirlikçiler yenilecek, direnen halklar kazanacak” yazılı pankart taşındı.

Yürüyüşte Kürt halkına yönelik saldırılar, Suriye ve Gezi Parkı gündemleriyle ilgili sloganlar sıklıkla atıldı.

HDK, KESK, Nilüfer Halk Forumu, İlle de Barış Platformu tarafından örgütlenen eyleme BDSP, Partizan, SYKP gibi siyasal özneler de katılım sağladı.

Yürüyüş Kent Müzesi önünde son bulurken, burada platform adına bir konuşma yapıldı, halaylar çekildi. Belediyenin elektrik vermemesi nedeniyle çevredeki esnaftan elektrik temin edilerek gecikmeli olarak forum bölümüne geçildi.

Çok sayıda insanın konuştuğu forumda konuşmaların ortak noktası, AKP ve düzenden barış elde etmenin mümkün olmadığı yönündeydi. Forumda AKP’nin insana düşmanlığına dair vurgular yapıldı, Suriye ile ilgili yalanlara ve ikiyüzlülüğe değinildi.

Forumun ardından türküler ve marşlar eşliğinde çekilen halaylarla program sona erdi.

Manisa

Manisa’da 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Barış ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Ulu Park’ta toplanılarak Manolya Meydanı’na yürüyüş yapıldı. Eyleme Halkların Demokratik Kongresi de kendi pankartıyla katıldı. Manolya Meydanı’nda Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Remzi Şirin platform adına basın metnini okudu. Şirin, Suriye’ye emperyalist müdahaleye, savaşa karşı mücadele edeceklerini ifade ederken aynı zamanda Gezi Direnişi eylemleri nedeniyle Manisa’da 197 kişi hakkında açılan soruşturmalara karşı tepkilerini dillendirdi, 197 kişinin yanında olduklarını söyledi.

Remzi Şirin’in ardından HDK temsilcisi ve düzen partisi CHP’nin belediye başkan adayı da konuşma yaptılar.

Eylem Manisa Fatih Parkı’nda yapılan barış merdivenlerine yürünüp fotoğraf çekilerek sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Gebze-Adana-Kayseri-Ankara-İzmir-Antep-Bursa-Manisa

 

 

 

 

Kürt halkı talepleri için meydanlara çıktı

 

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Kürdistan’da da yaygın eylem ve etkinlikler gerçekleştirildi. Diyarbakır ve Van’da kitlesel mitinglerle Mardin’de Bagok’da, Hakkari’de Kato’da festivallerle 1 Eylül Dünya Barış Günü selamlandı.

Diyarbakır

Bölge mitingine on binler katıldı. İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilen mitingde sarı, kırmızı ve yeşil flamalarla BDP bayrakları taşınırken alana Rojava ve anadilde eğitim gündemli pankartlar asıldı. Alanda Eğitim Sen öncülüğünde “anadilde eğitim” talebiyle imza toplandı.

Mitingde PYD Eş Genel Başkanı Asya Abdullah, BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk konuşmalar gerçekleştirdi.

Van

Van bölge mitingi de on binlerin katılımıyla gerçekleştirildi. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan mitingde yaptığı konuşmayla AKP’nin demokratikleşme paketine dikkat çekerek “Ama paketin içeriğinde ne olduğundan kimsenin haberi yok” dedi.

“Barış direnişin zaferidir!”, “ Barışa da savaşa da hazırız!” pankartları asılan miting alanında Suriye’deki gerici çetelerin katliamları da sloganlarla lanetlendi. İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanı Ömer Işık, hem dışarda hem de içerde savaşa karşı olduklarını ifade etti. Miting müzik dinletileriyle sona erdi.

Mardin

Mardin’de Bagok Dağı Barış Festivali düzenlendi. Festival için yola çıkanlar asker barikatı ile durduruldu. Festivali engellemeye yönelik tutumu protesto eden Kürt halkı askerin kimlik kontrolü dayatmasına karşılık barikatı aşarak çıkışına devam etti. “PKK halktır, halk burada!” sloganlarıyla asker barikatını aşan kitle festival programını gerçekleştirdi.

Hakkari

Cilo Doğa Derneği öncülüğünde Kato Dağı zirvesinde festival gerçekleştirildi. Festival kapsamında yürüyüş, müzik dinletisi, paneller gerçekleştirildi. Festivale Roboskili aileler de katıldı.

 
§