30 Ağustos 2013
Sayı: KB 2013/34

Tüm NATO ve ABD üsleri kapatılsın!
Halklara karşı yeni cephe açıyorlar
Suriye’ye yönelik işgal heveslerini kursaklarında bırakmak için
AKP’nin “Çözüm” süreci daha fazla savaş demektir!
Dolar 2 TL’yi aştı yeni kriz emareleri çoğalıyor
Ali İsmail Korkmaz soruşturması katilleri aklama yolunda ilerliyor
Forumlarda dayanışma ruhu sürüyor
İnsanlığın kurtuluşu işçi sınıfının dirilişinde
Kıdem tazminatının gaspında son perde!
“Grev silahını” kuşanan tekstil işçileri kazandı
Celladına aşık olmak ve tekstil grevi - D.Umut
Büyük tekstil grevinin GOP’taki yansımaları üzerine
Suçlarınızın üzerini örtemeyeceksiniz!
Savaş, anti-emperyalist mücadele ve Partimizin programı/1
Mısır’da çalkantılı geçiş süreci
Güney Afrika’da büyük grev dalgası hayatı durdurdu

Lübnan’da Şii-Sünni çatışması kışkırtılıyor

Sahte gözyaşlarınız kanlı saltanatınızı ayakta tutmaya yetmez!
Gençlik direnişe, barikata özgürleşmeye
Yeni fırtınalara hazırlanalım!
Yağmanın ve doğa katliamının yeni kılıfı: Olimpiyatlar
İzenerji’de yaşananlar üzerine
Komünist bir işçiden sendikalaşma çalışması ile ilgili uyarılar
“Kadın bedeni süs, cariye caiz...”
Burcu Koçlu’dan mektup
“İki, üç daha fazla Vietnam!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Forumlarda dayanışma ruhu sürüyor...

 

İstanbul

Esenyurt Dayanışması, bu hafta gerçekleştirdiği Saadetdere Forumu’nda Rojava’ya dayanışma eli uzattı. Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi bu hafta da Depo Kapalı Cadde girişinden gerçekleştirilen “1 Eylül Dünya Barış Günü’nde emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı mücadeleye!”, “Her yer Taksim, her yer direniş!” pankartlarının açıldığı yürüyüşün ardından, dinci-gerici çeteler tarafından katliama uğrayan Rojava halkıyla dayanışma amacıyla erzak, kuru gıda ve çocuk bezi gibi birtakım acil ihtiyaçlar forum alanında toplandı. Rojava’ya gönderilmek üzere gerçekleştirilen yardım kampanyasına yoğun katılım oldu.

Bu haftaki ana gündem başlıkları 1 Eylül Dünya Barış Günü yaklaşırken Rojava ve Ortadoğu’daki gelişmeler olan forumda, birçok kişi söz alarak Rojava ve tüm ezilen halklarla dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.

Forumda Rojava gündeminin yanısıra Esenyurt Dayanışması bünyesindeki komisyonların ve meclisin faaliyetlerine dair konuşmalar gerçekleştirildi. Kültür-Sanat Komisyonu’nun, forum katılımcıları arasından seçilecek gönüllü bir ekiple koro oluşturma çağrısının yanısıra İşçi Komisyonu da komisyon faaliyetlerini aktardı. İşçi Komisyonu’nun önerisi üzerine 8 Ağustos’ta yapılacak forumun işçi hakları üzerine panel biçiminde yapılması forum bileşenleri tarafından oylanarak, karara bağlandı.

Gençlik ve Basın-Yayın komisyonları adına konuşmaların da yapıldığı forumda 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Bakırköy’den başlayacak insan zincirine katılım oylanarak kabul edildi.

Forumda ayrıca Esenyurt Dayanışması’nın 3. bölgede yer alan bir dizi forumla birlikte Berkin Elvan’ın ailesiyle dayanışmayı yükseltmek için maddi destek toplandı. Geçtiğimiz günlerde aileye bir ziyaret gerçekleştirilmiş forumlar bu yönde öneri getirmişti.

Sarıgazi’de her hafta cuma günü festival alanında gerçekleştirilen İnönü Forumu, 23 Ağustos Cuma günü yapıldı. İlk olarak Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünün 40. günü olan 19 Ağustos’ta gerçekleştirilen yemeğin ve sonrasındaki anma etkinliğinin değerlendirilmesi yapıldı. Sonrasında İnönü Mahallesi’nin Pir Sultan Abdal Parkı’yla ilgili başlatmış olduğu imza kampanyası için verilen imza föyleri toplandı, yeni imza föyleri forum katılanlarına dağıtıldı.

Anadolu Yakası forumlarının birlikte örgütlenmesi öngörülen etkinlik bir gündem olarak tekrar açıldı. Fakat bunun üzerine somut bir tartışma yapılmadı.

Moderatörlerinin foruma sunduğu bir diğer başlık ise Sarıgazi’de her yıl düzenlenen Sarıgazi Festivali oldu. Önden pazar günü Demokrasi Caddesi’nde Sarıgazi Festivali ile ilgili forum yapılacağı kararı foruma açıklandı. Her sene yapılan Sarıgazi Festivali’nin bu sene forumlar üzerinden, mahallelerden katılım sağlanarak örgütlenmesi üzerine konuşuldu.

Foruma katılan bir işçi geçen hafta 23 Ağustos’ta gerçekleştirilecek forumun gündeminin “eğitim” olarak kararlaştırıldığını söyleyerek, bu gündemin neden konuşulmadığını sordu. Forum bileşenlerinin onayladığı, karar altına aldığı bir kararın boşa düşmesine yönelik rahatsızlığını dile getirdi. Forumda yine katılımın düşük olduğu, bu nedenle duyulan rahatsızlık dile getirildi. Nerede eksik kalındığına dair ara ara sohbetler yapıldı.

Somut olarak ise forumların ayrı ayrı mahallelerde yapılması yerine merkezi bir nokta seçilerek ve hafta sonu yapılması önerildi. İnönü Mahallesi forumu bu hafta yapamadığı “eğitim” başlıklı konuyu bir sonrakinde tartışacak.

Meclis Mahallesi’nde her hafta yapılan forumda bu hafta forum alanına ses sistemi götürülerek müzik dinletisi yapıldı.

Ayrıca Aşık Mahsuni Şerif Yürüyüş Yolu’nun resmi kayıtlara geçmesi ve Yenidoğan’dan Şile Yolu’nu kullanarak Kadıköy’e gidecek bir otobüs hattı için başlatılan imza kampanyaları devam ediyor. Forumda emekçilerin imza kampanyalarına ilgileri yoğundu. Aşık Mahsuni Şerif Yürüyüş Yolu için başlatılan imza kampanyasından belediye rahatsız olmuş ve korkmuştu. Bu asılan pankartlarda ve yeni asılan tabelalarda görülüyor. İsmin değişmeyeceğinin teminatını veren belediyenin yapılan kampanyanın sonuçlarından korktuğu ve açıklama gereği duyduğu, bu nedenle sokağın gücünün anlaşılması gerektiği emekçilere ifade edildi.

Bir hafta sonraki forumda 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle savaş konulu belgesel sunumu yapılacak ardından konuyla ilgili söyleşi gerçekleşecek.

Küçükçekmece Dayanışması, her pazartesi, çarşamba ve Cuma günleri Tepeüstü Meydan 75. Yıl Parkı’nda forumlarını gerçekleştirmeye devam ediyor. Forum, Küçükçekmece’yi tehdit eden kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili çalışmalarına yoğunluk verdi.

Kentsel dönüşüm atölyesi, 21 Ağustos’ta gerçekleştirilen forumda 5 Eylül’de kentsel dönüşüm adı altında gerçekleştirilmek istenen rant projelerini protesto etmek ve barınma hakkına sahip çıkmak için yürüyüş gerçekleştirme kararı aldı. 5 Eylül Perşembe günü, 19:00’da Sefaköy metrobüs çıkışında buluşulacak ve AKP İlçe Başkanlığı’na yürüyüş gerçekleştirilecek.

22 Ağustos’ta Kanarya Perşembe Pazarı’nda, 23 Ağustos’ta ise Küçükçekmece Cuma Pazarı’nda Küçükçekmece’yi tehdit eden kentsel dönüşüm projelerini anlatan ve foruma çağrı yapan bildiri dağıtımları gerçekleştirildi. Bildirilerde ayrıca 5 Eylül’de gerçekleştirilecek yürüyüşe de çağrı yapıldı. Kentsel dönüşüm atölyesinin planlamaları kapsamında kentsel dönüşüm tehdidi ile ilgili bilgilendirmelerin yapıldığı ev toplantıları da gerçekleştirilmeye başlandı.

23 Ağustos’ta gerçekleştirilen forumun ilk bir saati kentsel dönüşüme ayrıldı, kentsel dönüşümle ilgili bilgi almaya gelen Küçükçekmecelilerle konuşuldu ve bu tehdit karşısında nelerin yapılabileceği tartışıldı. Kentsel dönüşüm atölyesinin toplantısının ardından da siyaset atölyesi kapsamında “çözüm süreci ve demokratikleşme paketi” üzerine tartışma gerçekleştirildi.

Küçükçekmece BDSP 25 Ağustos’ta “Gezi Direnişi ve işçi sınıfının tutumu” üzerine forum gerçekleştirdi. Forum, BDSP adına yapılan sunumla başladı.

BDSP adına yapılan konuşmanın ardından söz forum katılımcılarına bırakıldı. Alınan sözlerde üretimden gelen gücün kullanılması, sendikaların güncel tablosu, örgütlenme vb. başlıklar üzerinde görüşler ifade edildi. Ayrıca foruma katılan lise öğrencileri de direniş sürecini kendi cephelerinden değerlendirdiler.

Forumda Yenibosna, Şahintepe, Bakırköy, Avcılar ve Küçükçekmece’de gerçekleşen forumlarla da ilgili forum katılımcıları tarafından bilgilendirme de yapıldı.

Forum, 8 Eylül Pazar günü, “İşçi sınıfının neresinde duruyoruz?” başlığının tartışılmasının kararlaştırılması ile sonlandırıldı.

Ankara

Her Çarşamba Sincan 12. Cadde’de toplanan ve forumları sürdüren Sincan Halk Komitesi, 22 Ağustos günü Kanuni Parkı’nda bir film gösterimi gerçekleştirdi. Film gösterimi öncesinde yüzlerce el ilanı mahallede kapı kapı dolaşılarak dağıtıldı ve emekçiler etkinliğe çağrıldı.

Etkinlik öncesinde kısa bir açılış konuşması yapılarak etkinliğe katılan emekçilere Sincan Halk Komitesi’nin kuruluş süreci anlatıldı ve Gezi Direnişi’ni yeniden büyütme çağrısı yapıldı.

Kemal Sunal’ın Zübük filminin gösterildiği etkinliğe emekçiler anlamlı bir katılım sergilediler. Etkinlik sonunda ise emekten, haktan ve özgürlükten yana emekçilere her çarşamba 20.30’da yapılan forumlara katılım çağrısı yapıldı.

Çorlu

Çorlu Sağlık Mahallesi girişindeki parkta 21 Ağustos tarihinde forum gerçekleştirildi. Forum öncesi bir müzik dinletisi yapıldı.

Sağlık Mahallesi’nde ilk defa gerçekleştirilen forumda insanların çoğunluğu forumlar ile yakalanan birlik ve beraberliğin devam etmesi çağrısında bulundu. Ayrıca çevre sorunlarının yoğun yaşandığı Trakya’da daha da önemli olduğu belirtildi. Artık alanlarda olmanın haklı gururuna sahip olunduğu ve bunu geniş alanlara yaymak gerektiği söylendi. Yerel seçimlere dönük çalışmalar yürütülmesinin de gerekli olduğu görüşüne sahip katılımcılar da vardı.

Tekstil grevine katılan bir işçi de sendikaların yapması gerektiği görevleri yapmadığını, greve çıktıklarını fakat bununla ilgili hiçbir bilgi verilmediği, aydınlatılmadığını söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-Trakya

 

 

 

 

Burcu Koçlu için zincirleme eylemi

 

Sermaye devletinin direniş sürecinin ardından devreye soktuğu tutuklama terörünün hedeflerinden biri olan, ancak sağlığı nedeniyle hapishanede ölüm riski taşıyan BDSP’li Burcu Koçlu’nun serbest bırakılması için İzmir’de zincirleme eylemi yapıldı.

Gezi Direnişi’nin ardından İzmir’de gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında tutuklanan hasta tutsak Burcu Koçlu, hala Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. Diyet uygulaması tam yapılmayan, tedavi hakkı engellenen ve görüşçüleri ile görüştürülmeyen Koçlu için, verilen dilekçelere rağmen hala bir işlem yapılmış değil.

Gezi tutsaklarının hukuksuz tutukluluklarını ve cezaevlerindeki uygulamaları protesto etmek, Burcu Koçlu’nun serbest bırakılmasını haykırmak için sınıf devrimcileri 24 Ağustos’ta saat 16.00’da Konak Saat Kulesi’nde zincirleme eylemi gerçekleştirdi.

“Gezi tutsakları serbest bırakılsın! Burcu Koçlu’ya özgürlük!” şiarlı pankartı taşıyan 3 BDSP’li, kendisini Konak Meydanı’ndaki Saat Kulesi’ne zincirledi. Burada gerçekleştirilen konuşmalarla Koçlu’nun ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını haykıran BDSP’liler, aynı zamanda hapishanelerdeki uygulamaları ve tredmanları da teşhir ederek “Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük!” şiarını haykırdılar.

Zincirleme eyleminden 20 dakika sonra polisin dialoğa geçmesine sloganlarla yanıt veren devrimciler, çevreden alkışlandıkları anda polis tarafından darpedilerek gözaltına alındılar. Devrimcilere sahip çıkmak isteyen kadınlar da sivil polislerin engellemesi ile karşılaştılar.

Saat 16.30’da zincirler kesilerek gözaltına alınan sınıf devrimcileri, önce Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüler. Karakolda ifade vermeyi reddeden sınıf devrimcileri, saat 21.30’da Yeşilyurt Devlet Hastanesi’nde yapılan sağlık kontrollerinin ardından serbest bırakıldılar.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Direniş tutsaklarının aileleri Taksim’deydi

Gezi Direnişi nedeniyle tutuklananların yakınları Galatasaray Lisesi önünde cumartesi eylemlerine devam ederek tutsakların serbest bırakılmalarını istedi.

Galatasaray’da toplanan tutsak yakınları sloganlarla oturma eylemine başladı. Oturma eylemi sırasında ilk olarak tutsak Ali Haydar Akdeniz’in babası Hasan Akdeniz konuştu. Akdeniz, çocuğunun demokratik hakkını kullandığı için tutuklandığını belirterek, “kamu malına zarar verdi” diyen Erdoğan’ın kendisinin kamu mallarını yağmaladığını ifade etti.

Ardından tutsak Taner Emrah’ın gönderdiği mektup okundu. Sonrasında ise tutsak Hasan Tunç’un babası Haydar Tunç konuştu. Tunç, Ankara ve İzmir’de tutsakların büyük oranda serbest bırakıldıklarını hatırlatarak, hala tutuklu bulunanlar olmasının yargıdaki çarpıklığı ortaya koyduğunu söyledi.

Tutsak Erhan Baybıyık gönderdiği mektupta korku imparatorluğunu yıkmak için mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Tutsak yakınları adına basın açıklamasını tutsak Emek Ulaş Suna’nın annesi Rahime Sakinci okudu.

Eylem sloganlarla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Kartal’da devrimci faaliyet…

Sınıf devrimcileri Kartal’da işçi ve emekçilere mücadeleyi yükseltme çağrısına devam ediyor.

Gündemdeki gelişmelere dair ozalitler, bildiriler ile faaliyetlerini sürdüren sınıf devrimcileri, hafta içerisinde Bankalar Caddesi’nde açtıkları standlarda Kızıl Bayrak gazetesini emekçilere ulaştırıyor.

Gezi Direnişi’ne yönelik tutuklama teröründen Gülsuyu’nda devrimcilere yönelik çete saldırılarına, Rojava’da yaşanan gelişmelerden Tekstil işçilerinin grevine kadar birçok gündem emekçilere taşındı.

“Yaşasın Haziran Direnişimiz! Sınıf devrimcisi hasta tutsak Burcu Koçlu’ya özgürlük!”, “Gülsuyu’nda devrimcilere çete saldırısı… Devlet-Polis-Çete işbirliğini dağıtalım. Mücadeleyi yükseltelim!”, “12 bin tekstil işçisi hakları ve gelecekleri için Grevde! Gezi direnişinin ruhuyla grevle dayanışmaya!”, “Rojova’da mücadele sürüyor. Kirli savaşa karşı Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltelim!”, “Emperyalistler Suriye’de savaşı tırmandırıyor! Katil ABD ve işbirlikçileri Ortadoğu’dan defolun! BDSP” şiarlı ozalitleri ile emekçilere seslenirken bunun yanı sıra birçok emekçiyle yapılan sohbetlerde tavır alma ve örgütlü davranma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal


 
§