23 Ağustos 2013
Sayı: KB 2013/33

 Kızıl Bayrak'tan
Mısır’da dinci-gerici projenin çöküşü ve yansımaları
AKP ve düzen için yolun sonu
AKP neden kaygılanıyor?
Düzen partilerine kanmayalım!
Hacıbektaş şenliklerinde neler yaşandı?
Aleviler’in AKP’ye yönelik öfkesi haklı, tepkileri meşrudur!
Emekçi semtlerinde
devlet-polis-çete üçgeni!
Tekstilde büyük grev başladı!
Tekstil greviyle sınıf dayanışmasını büyütelim!
“Pes edersek onlar kazanır”
Tekstilde grev dalgası
KESK’in son Ankara yürüyüşü üzerine birkaç düşünce
KESK’liler Ankara’ya yürüdü!
Kurucu Meclis seçimleri ve proletarya diktatörlüğü - V.I.Lenin
Mısırlı devrimci-demokratik güçlerin açıklaması
Kökten dinciler, Güney Beyrut’u hedef aldılar

Marikana Katliamı’nın 1. yılında

Forumlardan
Burcu Koçlu derhal
serbest bırakılmalıdır!
Rojava’da tecavüz ve yağma fetvaları sökmeyecek!
Suat Kılıç’a açık mektup
Çizgi Metin’in anısı yaşıyor şimdi
Harmandalı’da
“çöp eylemi”
İşkenceci tanıklığıyla
hapis cezası
BDSP’li tutsaklardan Kazova direnişçilerine mektup
Devrime yürüyecek güçteyiz!
Ölümlerinin 86. yılında Sacco ve Vanzetti’yi saygıyla anıyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Harmandalı’da “çöp eylemi”

 

Harmandalılı emekçiler, yıllardır İzmir’in çöplüğünün mahallelerinde toplanmasına karşı bir çok eyleme imza atmıştı. Taksim Direnişi ile birlikte Harmandalılı emekçiler bir kez daha “çöpe hayır” diyerek seslerini yükseltmeye başladılar. Mahallede örgütlenen forumlar da çöpe karşı mücadele kürsüsüne dönüştürüldü. 17 Ağustos günü saat 09.00’da başlayan eylem 18 Ağustos gecesi saat 03.00’te bitti.

Bu kapsamda 17 Ağustos sabahından itibaren emekçiler çöplüğe giden yolları kapattılar. Eyleme “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, “Harmandalı çöp istemiyor!” sloganlarıyla yola çöp tenekelerinden barikat kurarak başlanıldı. Ara ara yapılan konuşmalarda eylemin içeriği kitleye tekrar tekrar anlatılıp destek çağrısında bulunuldu. 17 Ağustos depreminde ölenler anısına kitle bir dakikalık saygı duruşuna çağrıldı. Ardından kitle slogan ve alkışlarla oturma eylemine devam etti.

Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak’ın eylem alanına gelip emekçilerle konuşması çözüm olmadı, tersine yıllardır tekrarlanan nakaratlar oldu. Eylemin yanındaymış gibi gözüken Cumhuriyet Mahallesi muhtarının Belediye Başkanı’ndan yana olması eylemcileri öfkelendirdi ve kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri TOMA’larla gelerek kitleye göz dağı vermeye çalıştı. Ancak emekçiler çöplüğün kaldırılmasındaki ısrarla eylem kararlarına uyacaklarını ve 24 saat bekleyeceklerini dile getirdiler. Polis TOMA ve Akrep gibi araçlarını kitlenin önüne çekerek saat 24.00’e kadar süre tanımış ve saldıracağını bildirmişti.

Eylem komitesi bunun üzerine toplantı alarak durumu değerlendirdi. Toplantıdan çıkan sonuç eylemi gece 24.00’te bitirerek ertesi gün tekrar eylem yapmak olduğuydu. Komite temsilcisi halktan kopuk olduklarını ve sayılarının az olduğunu söyleyerek polis saldırısı sonucu beklenmedik olumsuzluklarla karşılaşmanın eyleme zarar vereceğini belirtti. Ancak kitle ve komiteden bir grup bu tutumu eleştirerek bekleme kararı almasına rağmen, komite temsilcileri tarafından polis saldırısının sorumluluğunun alınamayacağı belirtilmiş ve komite dağılmayı önermiştir. Kitlede oluşan bu ikilem üzerine alınan dağılma kararıyla, yol kapatılarak yürüyüşüyle Uğur Mumcu Parkı’na gelinmesi kararlaştırıldı. Kitle gece saat 23.30’da sloganlar ve alkışlarla yaklaşık 3 km yürüyerek mücadelenin bitmediğini açıkladı.

Uğur Mumcu Parkı Kavşağı’na gelindiğinde ise refleks olarak kitle tekrar yolu kapattı ve bu eylem üzerine kitlenin sayısı daha da arttı. Gençler araçlarını TOMA’ların önüne park ederek TOMA’larla kitle arasına barikat kurdu. Yaklaşık 2 saat boyunca burada yolu kapatarak kitle kararlılığını gösterdi. Çevik kuvvet polisleri bir kez daha kitlenin önüne yığınak yaparak saldırı pozisyonunu aldı. Ancak kitle dağılmak gibi bir eğilim göstermediği için eylem komitesi kendi arasında bir görüşme daha aldı ve yolun açılıp açılmaması üzerine oylama yaptırıldı. Kitle yoldan kalkmayacağını beyan etsede eylem komitesi adına bir çağrı daha yapılıp “polis saldırısı sonucu olumsuzlukların yaşanmasının doğru bulunmadığı” dile getirilerek daha kalabalık eylemler için mücadele edilmesi tartıştırıldı. Bunun üzerine kitle polis dağılmadan alanı terk etmeyeceklerini aksi halde kalacaklarını beyan etti. Eylem komitesi kitlenin aldığı karara uyarak polisin dağılmasını bekledi.

Kitle eylem boyunca “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, “Susma haykır çöpe hayır!”, “Polis simit sat onurlu yaşa!”, “Katil polis!”, “Polis defol bu sokaklar bizim!” sloganlarını attı.

Saatler yaklaşık 02.00’yi gösterdiğinde çevik kuvvetin dağılmaya başladığı gözlendi. Kısa bir sürede polis alandan çekilmek zorunda kaldı. Komite bileşenleri de kitleye Uğur Mumcu Parkı’nda toplanma çağrısı yaptı.

Uğur Mumcu Parkı’nda hem komite bileşenleri hemde halk eylemi tartışarak bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda ilk sözü komite bileşenleri alarak değerlendirmelerde bulundular. Komitenin kitlenin direnme iradesine rağmen geri tavır takınması eleştirilerek bu tutuma izin verilmemesi gerektiği belirtildi. 24 saat alınan kararın uygulanması gerektiği belirtilerek dağılma olacaksa bile polis saldırısından sonra dağılmak gerektiği vurgulandı. Komitedeki bu anlayışların çözüm üretemeyeceği belirtilmesine rağmen, dağılma kararını alan komite temsilcileri de söz alarak kendilerini “kitleye zarar gelmesin” diyerek ve “daha büyük eylemler örgütlemek gerektiğini” iddia ederek savundular. Birçok emekçi alınan kararları eleştirerek komitenin kendi içerisinde bir disiplin oluşturması gerektiğini söylediler. İzmir polisinin tutumu doğrultusunda eylemin İzmir’de ses getirdiği vurgulandı.

Kadınların yoğun ilgi gösterdiği forum ve eylem saat 03.00’te bitirildi.

Kızıl Bayrak / Çiğli

 

 

 

 

Çavuşlu da çöplük istenmiyor!

 

Çavuşlu Çöplük Olmasın Platformu, Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne karşı eylemlerine 16 Ağustos’ta yaptığı yürüyüşle devam etti. Çavuşlu Belediyesi önünde toplanan kitle çöp tesisi yapılan eski taş ocağı alanına kadar yürüdü.

Burada açıklamayı Çavuşlu Belediye Başkanı Hüseyin Arslan yaptı. Aslan, “cennet gibi beldeyi cehenneme çevirmek isteyenlere cevap vermek için” tesise geldiklerini belirterek şunları söyledi: “İdare Mahkemesi’ni kazandık. Danıştay’a gittik geldik, yine kazandık. Fakat yine de hukuksuz bir şekilde yapımı devam ettirdiler. Şu anda mahkeme devam ediyor ama tesiste çalışmalar da sürüyor. Ziraat ve Jeoloji mühendisleri geldi, ‘çöplük olmaz’ diye rapor verdi. Ben de burayı mühürledim. Mührü söktüler, çalışmaya devam ettiler. İkinci bir mahkemede ÇED raporu yaptılar. ÇED raporunu buradaki müteahhit gitmiş İstanbul Teknik Üniversitesi’nde imzalatmış.”

Konuşmanın ardından halk yapımı süren Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne gitmek istedi. Jandarmanın çelik barikatla kapattığı noktaya gelen halk barikatı yüklenerek dağıttı. Jandarmaya tepkilerini gösteren halk, hukuksuz olarak yapımına devam edilen alanı kime karşı koruduklarını sorarak düzenin kolluk gücünü teşhir ettiler.

“Çavuşlu çöplük olmasın, halkın istemediği olmaz!” pankartıyla bölgeden ayrılan Çavuşlu halkı Karadeniz Sahil Yolu’nu kapatarak eylemlerini sürdürdü. Ulaşımı kesen eylemcilere jandarma ve polis saldırdı. Saldırıya rağmen dağılmayarak eylem kararlılığını gösteren halk yolun bir şeridini açıp eyleme devam ettiler.

 

 

 

 

Bayraktar’dan patır patır” talan

 

Kentsel dönüşüm adı altında talana açılan alanlarda sermayenin rant için mücadelesi sürüyor. Fikirtepe gibi dönüşüm rantının en yoğun olduğu bölgelerden birinde Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında pay kavgası dönüşüm çalışmalarını sekteye uğratmıştı. Ardından geçtiğimiz mayıs ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı duruma el koyarak Fikirtepe’yi “Afet riski altındaki alan” ilan etti. Böylece bölgenin tüm yapım, yıkım ve imar ruhsatı bakanlık denetimine geçti.

Bayraktar ayrıca talan için bir ay içinde ruhsat dağıtacakları müjdesini de verdi. Bayraktar röportajında Fikirtepe imarı için şunları ifade etti: “Kadıköy ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasında 3 senedir kitlenen Fikirtepe’ye biz el attık. Şimdi burayı çözüyoruz. Fikirtepe’deki ruhsatları bir aya kadar patır patır vereceğiz. Başlayacak.”

“Patır patır” ihale verme hazırlığı yapan bakan, böylece bölgeye koydukları “Afet riski altındaki alan” kararının aslında riskten kaynaklanmadığını, krize el atmak olduğunu itiraf etmiş oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı geçtiğimiz günlerde benzer bir kararı “Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu” için alarak rant önündeki pürüzlerini kaldırmıştı.

 
§