23 Ağustos 2013
Sayı: KB 2013/33

 Kızıl Bayrak'tan
Mısır’da dinci-gerici projenin çöküşü ve yansımaları
AKP ve düzen için yolun sonu
AKP neden kaygılanıyor?
Düzen partilerine kanmayalım!
Hacıbektaş şenliklerinde neler yaşandı?
Aleviler’in AKP’ye yönelik öfkesi haklı, tepkileri meşrudur!
Emekçi semtlerinde
devlet-polis-çete üçgeni!
Tekstilde büyük grev başladı!
Tekstil greviyle sınıf dayanışmasını büyütelim!
“Pes edersek onlar kazanır”
Tekstilde grev dalgası
KESK’in son Ankara yürüyüşü üzerine birkaç düşünce
KESK’liler Ankara’ya yürüdü!
Kurucu Meclis seçimleri ve proletarya diktatörlüğü - V.I.Lenin
Mısırlı devrimci-demokratik güçlerin açıklaması
Kökten dinciler, Güney Beyrut’u hedef aldılar

Marikana Katliamı’nın 1. yılında

Forumlardan
Burcu Koçlu derhal
serbest bırakılmalıdır!
Rojava’da tecavüz ve yağma fetvaları sökmeyecek!
Suat Kılıç’a açık mektup
Çizgi Metin’in anısı yaşıyor şimdi
Harmandalı’da
“çöp eylemi”
İşkenceci tanıklığıyla
hapis cezası
BDSP’li tutsaklardan Kazova direnişçilerine mektup
Devrime yürüyecek güçteyiz!
Ölümlerinin 86. yılında Sacco ve Vanzetti’yi saygıyla anıyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

KESK’liler Ankara’ya yürüdü!

 

Temsili sayıda katılımla gerçekleşen protesto eyleminde ülkenin dört ayrı noktasından hareket eden yürüyüş kolları uğradıkları şehirlerde eylemler gerçekleştirerek kamu emekçilerine verilen sefalet zamlarını protesto ettiler.

KESK üyesi kamu emekçilerinin yürüyüş kollarına devlet tarafından katledilenlerin isimlerinin verilmesi oldukça anlamlıydı.

Kamu emekçilerinin yürüyüşleri sırasında geçtikleri alanlardaki direnişçi ve grevci işçilere ziyaretler gerçekleştirmesi de ayrıca anlamlıydı. Bu ziyaretlerde kamu emekçileri ile işçilerin mücadelesini ortaklaştırma mesajları verildi. İstanbul’da THY, Aydın’da Söktaş İplik, Bursa’da Gülen Nakliyat ve İpekiş işçilerinin grev çadırlarında sohbetler gerçekleştirilerek birleşik mücadelenin yakıcılığı vurgulandı.

Mücadele için kalıpları kırma çağrısı

Direniş ruhu kamu emekçilerinin eylemine de yansıdı. KESK’liler konakladıkları illerde forumlar gerçekleştirerek mücadale sorunlarını, sefalet sözleşmesine karşı eylemlilikleri tartıştı. Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda, Bursa Heykel Forumu’nda, Ankara Güvenpark Forumu’nda kendi gündemlerini forumlara taşıdılar. Direniş tartışmalarına kamu emekçileri olarak dahil oldular.

Bursa’daki forumda hemen bütün konuşmacılar emekçilere yönelik çok yönlü saldırılara karşı Gezi ruhunu büyütme gerekliliğinden bahsederken, kadınlara yönelik saldırılar da altı çizilen başlıklar arasında yer aldı. Bursa’da bir sınıf devrimcisi de söz alarak KESK’in fiili meşru militan eylem pratiğini büyütmesi gerektiğini söyledi. “Sorunlarımızla yüzleşmek gerekiyor” denilen konuşmada, KESK’in mühürleri kıran bir mücadele ile kurulduğu dile getirildi. Yapılan ücret zammının kamu emekçisinin iradesine yönelik büyük bir hakaret olduğu söylendi. Ama verilen tepkinin çok cılız kaldığı, bunun eyleme katılımdan da görüldüğü ifade edildi. Bunun ciddi sorunları anlattığı, 17 Haziran günü yapılan grev sırasında gösterilen icazetçi tutumun da Gezi ruhunun KESK’e uğramadığına bir işaret olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu eylemde isyan ruhu sokaklara egemenken, devlet ile önden pazarlıkların yapıldığı ve sınırların çizildiği söylenirken Taksim’deki eyleme sendika yöneticilerinin dahi gelmediği ifade edildi. “Kamu hareketini, işçi hareketini ayağa kaldırmamız lazım” denilen konuşmada sendikaları adam etmek için önce kafalardaki kalıpların kırılması gerektiğine dikkat çekildi.

Bu konuşmadan sonra yeniden söz alan KESK MYK’dan Ali Berberoğlu eleştirilerin olabileceğini, ama asıl olanın pratik olduğunu ifade etti.

Polis intikam peşinde

AKP hükümetinin eyleme tahammülsüzlüğü polis terörüyle yansıdı. Taksim’deki eylem için bekleyenler kalkanlarla itilerek meydandan çıkarıldı. KESK’liler İstiklal Caddesi üzerinde barikat önünde eylemlerini gerçekleştirdi.

Hatay’daysa polis basın açıklamasına saldırdı. Burada da “yasaklı meydan” gerekçesine sarılan polisin kitleye biber gazıyla saldırması üzerine kamu emekçileri bir süre oturma eylemi yaparak saldırıyı protesto ettiler. Yapılan oturma eyleminin ardından Abdullah Cömert’in evine geçildi.

“İnsanca Yaşam, Güvenceli Gelecek, Eşit, Özgür Ve Demokratik Bir Türkiye İçin Yürüyoruz!” şiarıyla dört bir koldan yürüyen kamu emekçileri 20 Ağustos günü Ankara’ya ulaştılar. Üç günlük eylem takvimi ile ülkenin birçok yerinde seslerini duyurmaya çalışan kamu emekçileri Çalışma Bakanlığı’na yürüdüler. Bakanlığın önünde polis barikatıyla karşılaşıldı. Bir süre barikatın önünde sloganlarla beklenildi. KESK MYK ile polisin görüşmesinin ardından barikat geri çekildi.

Bakanlığın önünde basın açıklaması yapıldı. KESK Genel Başkanı Lami Özgen tarafından okunan basın açıklamasında eğitim, sağlık, yerel yönetim, sanat, maliye, adalet, posta hizmeti gibi 70 milyona kamu hizmeti üreten kamu emekçileri olarak yurdun dört bir yanından gelindiğine dikkat çekilerek AKP’nin politikaları teşhir edildi.

Bakanlığın önünden akşam Güvenpark’ta gerçekleşecek forum için Kızılay’a doğru yürüyüşe geçildi. Kısa bir süre sonra yeniden polis barikatı ile karşılaşıldı. Bir süre bekleyişin ardından Konya yoluna doğru yürüyüş başladı. Saat 16.30 sularında Kamu emekçilerinin eylemine tahammülsüzlük saldırıya dönüştü. KESK’lilerin önü Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde kesildi. Kamu emekçileri polis barikatı önünde beklerken önce TOMA ile tazyikli su sıkan polis ardından biber gazı ile kitleye saldırdı. Kitlenin üzerine de çevik kuvvetle saldırarak coplarla darp etti. Saldırı sırasında bir Eğitim Sen üyesinin kolunun kırıldığı bilgisi verildi. KESK MYK polis saldırısının ardından eylemi sonlandırarak Güvenpark Forumu’na katılma çağrısı yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Aydın-Manisa-Gebze-Adana-Bursa-Ankara

 

 

 

 

Kamu emekçilerine mücadele çağrısı

 

2014-2015 dönemini kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri, Memur Sen’in satış sözleşmesine imza atması ile sonuçlanmıştı. Kamu emekçilerinin temel taleplerini görmezden gelerek yalnızca ücret maddesine indirgenen toplu sözleşmede Memur Sen, 2014 yılı için taban aylığında yıllık brüt 175, TL, 2015 yılının her altı aylık dönemleri yüzde 3 + enflasyon farkını içeren sözleşmeyi imzalamıştı.

Sosyalist Kamu Emekçileri, çıkarmış oldukları bildiri ile kamu emekçilerini satış sözleşmesini alanlarda yırtmaya, KESK çatısı altında örgütlenmeye, grev ve işyeri komiteleri oluşturarak grev basıncı oluşturmaya çağırıyorlar. Binlerce bildiriyi işyerlerine taşımayı hedefleyen Sosyalist Kamu Emekçileri, İstanbul Anadolu Yakası’nda Bostancı Vergi Daireleri kompleksi, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı, Pendik Vergi Daireleri kompleksi ve İstanbul Üniversitesi’nde bildiri dağıtımı gerçekleştirdiler.

Bursa’da ise Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı ile Setbaşı Vergi Dairesi’ne dağıtım yapıldı.

 

 

 

 

KESK’lilerin hepsi bırakılana
kadar devam!”

“Tutuklu KESK’liler serbest bırakılsın” şiarıyla her hafta yapılan eylemler bu hafta da devam etti. Oturma eylemine serbest bırakılan KESK MYK üyesi Akman Şimşek de katıldı.

Galatasaray Lisesi önünde toplanan KESK üyeleri ve tutuklu KESK’lilerin aileleri yaptıkları oturma eylemi ve basın açıklamasıyla 18 Şubat’ta tutuklanan kamu emekçilerinin serbest bırakılmasını istedi.

Sloganlarla başlayan oturma eyleminde polis operasyonunda tutuklanan ve sonrasında serbest bırakılan KESK MYK üyesi Akman Şimşek bir konuşma yaptı. Sonrasında ise Kamu Emekçileri Cephesi adına basın açıklamasını Özlem Doruk Özbilgiç okudu. Son olarak hala tutuklu olan KESK üye ve yöneticileri serbest bırakılana kadar mücadelenin süreceği belirtilerek eylem sonlandırıldı.

Eylemde, “KESK’li tutsaklar serbest bırakılsın!”, “Devrimci memurlar onurumuzdur!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§