23 Ağustos 2013
Sayı: KB 2013/33

 Kızıl Bayrak'tan
Mısır’da dinci-gerici projenin çöküşü ve yansımaları
AKP ve düzen için yolun sonu
AKP neden kaygılanıyor?
Düzen partilerine kanmayalım!
Hacıbektaş şenliklerinde neler yaşandı?
Aleviler’in AKP’ye yönelik öfkesi haklı, tepkileri meşrudur!
Emekçi semtlerinde
devlet-polis-çete üçgeni!
Tekstilde büyük grev başladı!
Tekstil greviyle sınıf dayanışmasını büyütelim!
“Pes edersek onlar kazanır”
Tekstilde grev dalgası
KESK’in son Ankara yürüyüşü üzerine birkaç düşünce
KESK’liler Ankara’ya yürüdü!
Kurucu Meclis seçimleri ve proletarya diktatörlüğü - V.I.Lenin
Mısırlı devrimci-demokratik güçlerin açıklaması
Kökten dinciler, Güney Beyrut’u hedef aldılar

Marikana Katliamı’nın 1. yılında

Forumlardan
Burcu Koçlu derhal
serbest bırakılmalıdır!
Rojava’da tecavüz ve yağma fetvaları sökmeyecek!
Suat Kılıç’a açık mektup
Çizgi Metin’in anısı yaşıyor şimdi
Harmandalı’da
“çöp eylemi”
İşkenceci tanıklığıyla
hapis cezası
BDSP’li tutsaklardan Kazova direnişçilerine mektup
Devrime yürüyecek güçteyiz!
Ölümlerinin 86. yılında Sacco ve Vanzetti’yi saygıyla anıyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tekstilde grev dalgası

 

Harmancı’da grev başladı

Esenyurt bölgesinde Vakko ve Topkapı İplik Sanayi grevleri devam ederken 19 Ağustos’ta Harmancı Etiket fabrikasında da grev başladı.

Sabah erken saatlerde fabrikaya gelen işçiler “Bu işyerinde grev vardır” pankartını fabrikanın giriş kapısına astılar. Fabrikanın bahçesinde toplu olarak bekleyen grevci işçileri ziyaret eden BDSP’liler tekstildeki grev süreci ve Esenyurt bölgesinde işçi hareketinin tablosu üzerine sohbetler gerçekleştirdiler. Harmancı işçileri, talepleri karşılanana kadar grevi sürdüreceklerini belirttiler. Vakko işçileri de greve çıktıkları ilk günde harmancı işçilerini ziyarete gelerek sınıf dayanışmasını yükselttiler.

Topkapı İplik’te grev sürüyor...

15 Ağustos’tan bu yana grev uygulamasının sürdüğü fabrikalardan bir diğeri ise Hadımköy’de kurulu bulunan Topkapı İplik Sanayi A.Ş. Yaklaşık 250 TEKSİF üyesinin çalıştığı fabrikada, üye olmayan sınırlı sayıda işçinin dışında fabrikanın tamamı grev uygulamasına katılım sağladı. Grevin hemen ardından “İşten atılırsınız. Maaşınızı alamazsınız” gibi söylemlerle Topkapı işçilerine gözdağı vermeye kalkan patron ve uşaklarına karşı TEKSİF üyesi işçiler grevi sürdürmekte kararlı. BDSP’nin ziyaret ettiği işçiler, grevin Topkapı İplik yöneticilerinde büyük bir hazımsızlık yarattığını, kölece çalışma koşulları altında çalıştıkları fabrikada başlayan grevin haklı ve meşru olduğunu dile getirdiler.

Tekstil grevinin rüzgarı Trakya’da

Tekstil fabrikalarının yoğun olduğu Trakya’da da Teksif’in örgütlü olduğu fabrikalarda grevler başladı.

Trakya’da ilk ekipte greve çıkan Akın Tekstil, Altınyıldız, Yünsa, Kilim Grubu Kartaltepe Mensucat, Bahariye Mensucat’ta grev devam ediyor. 19 Ağustos’ta ise Levi Strauss, Temtaş, Kasar ve Dual’de “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları ve davul zurna eşliğinde greve çıkıldı.

Sınıf devrimcileri Misinli yolu üzerindeki Öztek ve Lüleburgaz yolu üzerinde kurulu olan Kasar Dual fabrikalarındaki işçilere ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında grevci işçilerin üzerinde durdukları başlıca nokta düşük ücret olurken eskiye nazaran sosyal hakların ve ücretlerin zamanla eridiği ifade ediliyor.

Grevci işçiler daha önce böyle bir deneyimleri olmadığını belirtirken destekleyenlerin çokluğuna dikkat çekiyorlar.

İpekiş işçileri grevde kararlı

Hayatlarında ilk kez grev tecrübesi yaşayan işçiler fabrika önünde kurdukları çadırı bir şenlik yerine dönüştürmüş durumdalar. Öyle ki pazar günü olmasına rağmen grev çadırında grev gözcüleri dışında çok sayıda işçi bulunuyor. Evlerden getirilen yiyecekler paylaşılıyor, sıcak çaylar yudumlanıyor. İşçilerin gözlerinde kararlılık ve coşku göze çarparken çevrede de gelip geçenler grev çadırını selamlıyorlar.

Teksif Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker işçilerin çalışma koşullarının ağır olmasından ve ücretlerin düşüklüğünden bahsederken, sözleşmede ikramiyelerin kırmızı çizgileri olduğunu ifade etti. Şeker, hükümetin isteğiyle Bursa’da patron temsilcileriyle görüşmeler yapıldığını ve patronların geri adım atarak ikramiyelerde 90 güne kadar çıktığını ama kendilerinin 120 günde ısrar ettiklerini, bu nedenle de anlaşma sağlanamadığını söyledi.

Kızıl Bayrak / Bursa-Esenyurt-Trakya

 

 

 

 

EKU direnişini dağıtma çabası

 

EKU işçileri direnişlerinin 3. haftasını geride bırakırken patronun tüm direnişi dağıtma çabasına karşı kararlılıkla mücadeleyi sürdürüyorlar.

Gebze’de Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan EKU Fren Kampana işçileri Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası’ndan istifa ederek Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldular.

Fabrikada 340 çalışanın 240’ı işçi. BMC, DAF, Hyundai, Isuzu, İveco ve daha birçok otomobil şirketine fren diski ve kampanası üretiyor. Bir çok ülkeye de üretilen disk ve kampanalar yedek parça olarak gönderiliyor.

Dökümhane ve talaşlı imalat bölümünde meslek hastalığının yüksek oranda yaşandığı ağır çalışma koşulları var. Bu koşullardan kaynaklı fabrikada bir çok işçi sağlığından oluyor. İşçiler ağır çalışma koşullarından kaynaklı yakalandıkları hastalıklar için tedavi görüyor ve rapor alıyor. Ancak yeniden işbaşı yapmasının önüne geçmek için “başka bölümde çalışabilir” raporu getirmesi gerekiyor ya da işten atma dayatılıyor. İşçi sağlığı ve diğer birçok konuda da ortada olmayan Çelik-İş Sendikası’na ise tepkiler son dönemde yoğunlaşarak artmış.

Sendika değiştiren 25 işçi işten atıldı

İşçilere yoğun bir baskının olduğu EKU’da sorgu ve istifa odaları da kurulmuş durumda. Arobus Fabrikası’nda da benzer bir yol denenerek Türk Metal getirilmek istenmiş, işçiler zorla istifa ettirilmiş, etmeyen işten atılmıştı. Bu konuda ‘deneyimli’ olan Türk Metal basın açıklaması yapmış ve işçileri nasıl da kendisinin örgütlediğini utanmazca dile getirmişti. Burada da aynı yöntemi Çelik-İş Gebze Şubesi uyguluyor. Burada baskı ve her türlü tehdidin işletildiği işçiler tarafından dile getiriliyor.

Diğer taraftan işçlerin dışarıdan haber almasının önüne geçmek için fabrika içerisine sinyal kesiciler yerleştirilmiş bulunuyor. Böylelikle içerideki işçilere ulaşım engelleniyor. İşçilerin aralarında açtıkları bir facebook adresine girmesi için de parayla bir bilgisayar korsanı tutulmuş. Bu adrese giren korsan hangi işçilerin olduğunu tespit ediyor ve işten atılacakların listesi çıkarılıyor.

Tüm baskı ve yıldırma politikalarına karşın kararlılıklarını vardiya giriş-çıkışlarında eylemli bir şekilde gösteren işçiler sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Atılan işçiler geri alınsın!”, “Çelik-İş defol!” sloganlarını atıyorlar. İçeride ise istifa baskılarına “benimle görüşmeyin, sendikamla görüşün” diyorlar.

Direnişin üçüncü haftasında işçiler tatil dönüşünün ardından direnişlerine kaldıkları yerden devam ediyorlar. Sabah kurulan çadırın ardından gelen işçiler karşılanıyor. Vardiya giriş çıkışlarında sloganlarla kararlılık dile getiriliyor. Öğle tatili ve molalarda çalışan işçilerle atılan işçiler kapıda yine bir araya gelerek kararlılıklarını EKU yönetimine gösteriyorlar. EKU yönetimi son hafta işe alımları yoğunlaştırarak Çelik-İş’e üyeliklerin artmasını hesaplıyor.

Kızıl Bayrak / Gebze


 
§