16 Ağustos 2013
Sayı: KB 2013/32

 Kızıl Bayrak'tan
Büyük fırtınalar kaçınılmazdır!
Korkudan polis rejimini tahkim ediyorlar!
İşgal senaryoları da tutmayacak!
Rojava halkı karşı-devrimci koalisyonun hedefinde!
Yerel seçimlerde oylar sandığa değil barikatlara!
Rantsal dönüşümde engel tanımıyorlar
Taksim Dayanışması ve direniş
Kılıç’tan taraftarlara ve üniversitelilere tehdit!
“Burcu Koçlu’ya özgürlük!”
Cinayet şebekesi katliamlara doymuyor...
Aliağa ölüm kusuyor...
MİB MYK Ağustos ayı toplantısı…
Türk Metal Arçelik işçilerini fişlemiş!
“Festivalimiz 10 yılın birikimiyle, direnişi büyütme hedefiyle örgütleniyor!”
Mamak’ta festival hazırlıkları yoğunlaşıyor...
Gelin canlar bir olalım, haklarımız ve geleceğimiz için mücadele edelim!

Temel Demirer’le Ekim Gençliği Yaz Kampı’nda konuştuk...

AKP hükümeti ve Memur-Sen sefalette anlaştılar!
YÖK askerlik krizini “çözdü”
Çocuklarımızı kapitalistlere hibe etmeyeceğiz!
Suriye’de kirli savaş en çok kadını vuruyor!
Mısır’da meydanlar boşaltıldı, gerginlik sürüyor...
Rojava’ya destek eylemleri
“Çocuğumu istiyorum” da yalan çıktı!
Habip yoldaş zindanlarda da bize ışık tutuyor!
Devrimci sınıf faaliyetlerinden...
Misak Manuşyan...
“Her gerçek şair gibi devrimci”: Federico Garcia Lorca!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Rojava’ya destek eylemleri

 

Paris

Rojava’da Kürt halkına karşı dinci-gerici çetelerin gerçekleştirdiği katliam 7 Ağustos günü saat 18.00’de Paris Republique Meydanı’nda yapılan eylemle lanetlendi.

“Paris Taksim Dayanışma Platformu”, ”Collectif de Taksim”, “AKKKM” tarafından örgütlenen eylem alana Fransızca “Rojava halkları yalnız değildir!”, “Her yer Taksim, her yer direniş!” pankartlarının asılmasının ardından ortak metnin okunmasıyla başladı ve devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenlerin anısına saygı duruşuyla devam etti.

Kurumlar adına konuşmalar yapılarak Kürt halkıyla, somut olarak da Rojava halkıyla eylemli dayanışma çağrısı yapıldı.

BİR-KAR “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Rojava’da Kürt halkıyla dayanışmaya!” yazılı dövizlerle katıldığı eylemde ayrıca “Emperyalizme, sömürgeciliğe ve her türden gericiliğe karşı Kürt halkıyla dayanışmaya!” başlıklı bildirileri dağıttı, Paris TKİP taraftarları parti flamalarıyla katıldılar.

11 Ağustos Pazar günü de Republique’den Bastille’e gerçekleşen bir yürüyüşle Rojava’daki katliam protesto edildi.

Republique Meydanı’nda toplanan binlerce Kürdistanlı, saat 15.00’te “Kürtler Suriye’de de katlediliyor” yazılı pankart arkasında Bastille’e doğru hareket etti.

Bastille Meydanı’na varıldığında Rojava’da ve tüm Kürdistan’da özgürlük mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda “Kürtlerin bugüne kadar doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle baskıya ve zulme karşı direndikleri, 40 milyon Kürdün bitirilemeyeceği” dile getirildi.

Türkiyeli devrimci ve ilerici örgütlerin de destek sunduğu eyleme, BİR-KAR/Paris “Kahrolsun sömürgecilik! Kürt halkına özgürlük!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” ve “Rojava’da Kürt halkıyla dayanışmaya!” yazılı dövizlerle katılırken, TKİP taraftarları da parti flamalarıyla eylemde yer aldılar.

Duisburg

Almanya’nın Duisburg kentinde 10 Ağustos, saat 14.00’de Bahnof Tren İstasyonu’nun önünde, Duisburg Demokratik kitle örgütlerinin organize ettiği bir yürüyüş gerçekleşti.

Yürüyüş yerinde toplanan kitle çeşitli pankart, afiş ve flamalarla Rojava katliamını protesto etti ve Kürt halkıyla dayanışma içinde olduğunu haykırdı. Yürüyüş alanında kullanılan katliam görüntülerinden oluşan fotoğraflar Rojava’daki katliamın boyutunu gösteriyordu. Yürüyüş başlamadan önce Kürt kurumları adına konuşmalar yapıldı. Bir konuşma da Demokratik Kitle Örgütleri Platformu adına yapıldı. Ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüş güzergâhı boyunca kitle ortak sloganlarla katliamı protesto etti ve Kürt halkıyla dayanışma içinde olduğunu gösterdi. Yürüyüş bittiğinde çeşitli kurumlar adına kısa konuşmalar yapıldı.

Eyleme, TKİP “Emperyalizm ve sömürgecilik kaybedecek, Kürt halkının mücadelesi kazanacak!” imzalı Almanca yazılı pankart ve kızıl bayraklarıyla katıldı. ÖDP, ESP, ATİK, DİDF, YEK-KOM, vb. örgüt ve kurumlar pankart ve flamalarla eyleme katılarak katliamı protesto ettiler. Almanya’dan De Linke ( Sol Parti) de eyleme destek verdi ve bir konuşma yaptı. Bir çok kurumda bildirilerini dağıttı. Yürüyüşe yaklaşık bin kişi katıldı. Eylem düzenli ve başarılı bir şekilde bitti.

Kızıl Bayrak / Paris- Duisburg

 

 

 

 

Fukuşima felaketi sürüyor

 

Fukuşima Nükleer Santrali’nin yol açtığı, deprem sonrası başlayan felaketin büyüme riski devam ediyor.

Japonya’daki Fukuşima Nükleer Santrali felaket ve ölüm sızdırmaya devam ediyor. Aradan geçen bir buçuk yıla rağmen santralin radrasyon yayması durdurulamadı.

Santralde biriken radyoaktif yeraltı suyunun acil önlem alınması gereken bir seviyede olduğu açıklanıyor. Santralin bodrum katlarına gönderilen bir kameranın çektiği görüntülerde, yeraltı sularını tutan bariyerlerin dayanmadığı, radyoaktif su sızdırdığı görülüyor.

Bu radyoaktif su sızıntılarının okyanusa büyük miktarlarda karışması veya yeryüzüne çıkması durumunda, radyasyon çok hızla evrene yayılacaktır.

Sermayenin çıkarlarını insan ve doğa yaşamımın üzerinde tutan nükleer santral savunucuları bu durum karşısında tam bir suçluluk psikolojisiyle hareket ediyorlar.

Eski nükleer santral mühendisi Masasi Goto çaresizliklerini şöyle itiraf ediyor : “Şu an durum Tepco’nun kontrol edebileceğinden de büyük. Eğer gerçekten faydalı önlemler alabilselerdi alırlardı değil mi? Bu olay, Tepco’nun yapabiliyor olup da yapmama olayı değil. Ellerinden geleni yapıyorlar ancak gerçekten mükemmel bir çözüm yok.”

Uzmanlar Fukuşima’yı Çernobil felaketinden sonra en büyük ikinci nükleer kaza olarak tanımlıyor.

 

 

 

 

İstihbarata protesto

 

Güey Kore’de istihbarat teşkilatına karşı kitlesel eylem gerçekleştirilerek dinleme ve izleme faaliyetlerine tepki gösterildi.

Geçtiğimiz hafta sonunda, Güney Kore’nin değişik kentlerinde eylemler vardı. 100 bin insanın katıldığı açıklanan eylemlerde, Güney Kore gizli istihbarat örgütü NIS’ın entrikaları protesto edildi. NIS’in en az 5 bin mail ve 237 bin tweet’i izlediğini açıklayan eylemciler, gizli istihbarat şebekesinin başı Nam Jae-joon’un görevden alınarak, hakkında soruşturma açılmasını talep ettiler.

Aralık ayında yapılacak olan başkanlık seçimleri öncesinde NIS çevirdiği entrikalarla toplumda korku yaymayı amaçlıyor.

 

 

 

 

Açlık grevindeler

 

Hindistan’daki Maruti Suzuki fabrikası işçileri açlık grevine hazırlanıyorlar. İşçilerin bu eyleme başvurmalarının nedeni geçtiğimiz yıl 18 Temmuz tarihinde fabrikada yaşanan ve bir fabrika yöneticisinin öldürülmesiyle sonuçlanan olayların ardından 147 işçinin tutuklanmış olması. 66 işçi için ise, yine tutuklama kararları var. 2300 işçi işini kaybetti ve binlerce aile ekonomik ve duygusal olarak yıkım içinde.

Açlık grevinde iki temel talep var:

1. Tutuklu işçiler ve aktivistler serbest bırakılsın,

2. Maruti Suzuki Manesar’ın 3 fabrikasında da çalışan işçilerin tamamı işlerine geri dönsünler.


 
§