21 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/25

 Kızıl Bayrak'tan
Zorbaların saltanatı sarsıldı, direniş kazandı!
Daha fazla siyaset, daha fazla örgüt!
Direnenler ve çark edenler...
Taksim Direnişi ve
düzen partileri
Sermayenin gericiliğine karşı
devrimci sınıf kavgasına!
Kitlelerin direnme iradesi örgütlenmeli
ve süreklileştirilmelidir!
Polis şiddetinde
‘ustalık’ dönemi
Sermaye medyasının
direniş düşmanlığı
Taksim’de direniş iradesi kazandı!
Direniş illerde büyüyor!
“AKP’nin oyalama çabası boşunadır”
Direnişle dayanışma grevi
İllerde grev eylemleri
Düzen cephesi ve rejim krizi - H. Fırat
31 Mayıs patlaması
ve devrimci sorumluluklar
Yalan, şantaj ve şiddet makineleri parçalanıyor... - K. Ali
“Diren Taksim yalnız değilsin!”
G8 Zirvesi’ne Suriye çekişmesi damga vurdu
İran seçimlerinden yansıyanlar

Brezilya’da halkın
direnişi büyüyor

Ethem’in hesabını emekçiler soracak!
Ankara BDSP’den açıklama...
43. yılında 15-16 Haziran Direnişi selamlandı
İstanbul’da dönüşüm ideolojiktir!
Halk hareketinin kazanımları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

43. yılında 15-16 Haziran Direnişi selamlandı

 

Büyük halk hareketinin yaşandığı tarihsel günlerin içerisine denk gelen, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi anması, topulmsal katmanların mücadele deneyimlerini hatırlaması için oldukça anlamlı oldu. 43 yıl önce DİSK’in kapatılmasına karşı başlayan ve 2 gün süren büyük işçi direnişi, farklı illerde yapılan eylemlerle selamlandı.

İstanbul

15-16 Haziran etkinliği İstanbul’da Gezi Parkı’nda yapıldı. 16 Haziran’da Gezi Parkı girişinde toplanan DİSK üye ve yöneticileri sloganlarla park içerisindeki etkinlik alanına yürüdü.

Burada yapılan konuşmada, 15-16 Haziran Direnişi’nin yıldönümünde Taksim’deki direnişte işçi sınıfı ve gençliğin biraraya geldiği söylendi. 15-16 Haziran Direnişi’ni yaratanların, çocuklarının ve torunlarının da Taksim Direnişi’nde olduğu ifade edildi. Konuşmada hak ve özgürlüklerin kolay elde edilmediği, bu mücadelede dün olduğu gibi bugün de yaşamını yitirenlerin olduğu ifade edildi.

Sonrasında ise hem 15-16 Haziran Direnişi’nde hem de bugünkü mücadelede yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganıyla bitirildi.

Sonrasında DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı. Çerkezoğlu konuşmasında, işçi sınıfı tarihinin en önemli direnişini anmak için burada olunduğunu ve o direnişin yine bir Haziran direnişi ile karşılandığını ifade etti.

Ardından basın açıklamasını, Yurtiçi Kargo direnişçisi ve Dev Sağlık-İş üyesi işçiler okudu. Sonrasında ise Yurtiçi Kargo’da direnen bir işçi direnişe geçme süreçlerini, patronun sendikal örgütlülüğe karşı tahammülsüzlüğünü anlattı.

Direnişçinin arkasından sözü 15-16 Haziran Direnişi’nin tanıkları aldı. DİSK Eski Genel Sekreteri Mehmet Karaca ve 15-16 Haziran Direnişi’ni yaşayan ve eski bir Kavel işçisi olan Ramazan Gecenoğlu kısa birer konuşma yaptı. Etkinlik Hilmi Yarayıcı’nın verdiği müzik dinletisiyle son buldu.

Ankara

DİSK Genel-İş Sendikası Ankara Bölge önünde toplanmaya başlayan işçiler, buradan Olgunlar Sokak’taki Madenci Anıtı’na yürüdü.

Yaklaşık 200 işçinin katıldığı yürüyüşte, sloganlar atılarak Kızılay’ın işlek sokaklarından geçilerek Madenci Anıtı’na varıldı. Burada basın açıklaması yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Taksim Direnişi’ne selam göndererek ve direnişte kaybedilen şehitleri anarak konuşmasına başladı. Daha sonra, 15-16 Haziran 1970’teki direnişin tarihine ve o gün mücadele eden işçilerin başarıya nasıl ulaştığına dikkat çeken Çerkezoğlu, 43 yıl sonra bugün de 1 Mayıs ve Haziran direnişlerinde sermayenin temsilcisi siyasi iktidarın, halkın tüm kesimlerine karşı açtığı savaşla yüzleştiğini belirtti.

Çerkezoğlu, 15-16 Haziran’a atıfta bulunarak, o gün DİSK nasıl kapatılmaya çalışıldıysa bugün de sermaye temsilcilerinin sendikal hak ve özgürlükleri yok etmek istediğini belirtti. Son olarak da işçilere ve emekçilere, 15-16 Haziran’larda, sokaklarda, meydanlarda omuz omuza mücadele çağrısı yaptı ve “gün işçi sınıfının masaya yumruğunu vurma günüdür” diyerek sözlerini noktaladı.

Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi. Sınıf devrimcileri de eyleme destek verirken, basın açıklamasının bitmesiyle dağılan işçilere Kızıl Bayrak gazetesinin dağıtımı yapıldı.

İzmir

14 Haziran’da yapılan eylem için Basmane’de toplanan kitle buradan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.

Alsancak Lozan Bulvarı trafiğe kapatılarak yürünen eylemde önde DİSK pankartları ardından “KESK” pankartı taşındı. Manisa’da direnişte olan Standart Profil işçileri de “Baskılar bizi yıldıramaz, sendika hakkımız engellenemez!” pankartı ile yürüyüşte yerini aldı. Gündoğdu Dayanışma Platformu ise “Diren Taksim, İzmir seninle!” pankartıyla yürüyüşe katıldı. Eyleme katılan diğer kitle örgütleri de kendi pankart ve flamalarıyla yerlerini aldı. Eylem ve yürüyüş boyunca “Hükümet istifa!” ve “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganları öne çıktı.

Gündoğdu Meydanı’na gelindiğinde ilk önce DİSK Genel Başkanı Kani Beko konuşma yaptı. Beko’nun ardından ortak hazırlanan basın metnini Didem Tosun okudu. Konuşmalarda AKP teşhiri yapılarken, hak ve özgürlükler için mücadelenin önemi vurgulandı. Eyleme TÜMTİS, Tek Gıda-İş, Deri-İş, Petrol-İş, BDSP, HDK bileşenleri, ÖDP, Halkevleri, EÖC, Halk Cephesi destek verdi.

Eylemden notlar

* Taksim direnişinde yaşamını yitirenler selamlandı.

* Eylemin yapılacağı günler öncesinden belliyken ve direnişin coşkusu herkesi sarmışken DİSK’in ve KESK’in katılımı zayıftı.

* Eylemde coşku ve öfke yoktu ve katılım beklenenin çok altındaydı. Bu bakımdan zayıf bir eylem oldu.

* BDP ile Göztepe taraftarları arasında kısa süreli gerilimler yaşandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-İzmir

 

 

 

 

Çorlu’da coşkulu
15-16 Haziran etkinliği

 

Trakya İşçi Birliği, 17 Haziran akşamı Çorlu’da 15-16 Haziran İşçi Direnişi’ni selamlayan bir etkinlik gerçekleştirdi.

Gün onurlu mücadelemizi alanlara taşıma günüdür!”

Trakya İşçi Birliği’nin kapalı alanda yapmayı planladığı etkinlik gelişen Taksim eylemleriyle birlikte Çorlu Heykel Meydanı’nda yapılan eylemle birleştirildi.

Kamu emekçileri de grev eyleminin ardından önlükleriyle ve sloganlarıyla yaptıkları bir yürüyüşle etkinliğe katıldı.

Program sunumunda öncelikle 15-16 Haziran Direnişi üzerine kısa bir konuşma yapıldı. Ardından Grup Eflatun devrimci marş ve türküleriyle sahnede yerini aldı. Kitle büyük bir ilgiyle müzik dinletisini karşıladı.

Trakya İşçi Birliği adına bir işçi tarafından yapılan konuşmada, 1970 yılının 15-16 Haziran günlerinde, DİSK’in kapatılmasına tepki olarak gelişen eylemlerde işçi sınıfının konfederasyon gözetmeden nasıl birleşik mücadele ettiği anlatıldı. Birleşen işçilerin sermayeyi ve onun hukukuna nasıl geri adım attırdığı ifade edildi.

Konuşma şu sözlerle devam etti: “O günden bu zamana çok zaman geçse de baskıcı otoriter devletin biz işçilere, emekçilere karşı tutumlarında çok bir değişiklik yok. Özellikle AKP hükümetinin son 10 yılda oluşturmak istediği gerici ve baskıcı devlet modeli tüm toplumu kuşatmış durumda. Bu saldırılar her geçen gün artarak devam ediyor. Ancak hesapları ters tepti. Sokaklara ve meydanlara çıkan halk kitleleri bir kez daha sokakları zapt ederek ‘Artık yeter’ dediler. Bu eylemlere katılan herkesin dediği gibi; artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Gün bir araya gelme günüdür, gün haklı taleplerimizi onurlu mücadelemizi alanlara taşıma günüdür.”

Etkinlikte konuşma yapan Eğitim Sen Çorlu Temsilcisi Kazım Ünlü de 15-16 Haziran Direnişi’ne değinmesinin ardından, Gezi Parkı Direnişi’yle dayanışmanın daha fazla yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Aydınlar: Teslim olmayacağız!

Etkinlik Pınar Aydınlar’ın seslendirdiği ezgilerle devam etti. Pınar Aydınlar marş ve türkülerini söylerken kitleye seslenerek şunları söyledi: “Bu sistem dün nasıl Denizler’i, Mahirler’i, İbrahimler’i katlettiyse bugün de Gezi Parkı eylemlerine katılan faşist AKP iktidarını istemeyen halkı katlediyor. Fakat buna teslim olmayacağız.”

Pınar Aydınlar’ın müzik dinletisinden sonra yapılan yürüyüşün ardından etkinlik sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Trakya